درمان آبریزش بینی با کمک 20 راهکار و دمنوش خانگی و تضمینی
درمان آبریزش بینی خوشبختانه به کمک روش های خانگی و طبیعی امکان پذیر است. با ما همراه باشید تا روش های درمان آبریزش بینی را یادتان دهیم.
درمان آبریزش بینی معمولا به دنبال سرماخوردگی، آنفولانزا و حساسیت های فصلی می باشد. آبریزش بینی بسیار آزار دهنده است و اصولا افراد به دنبال روش های خانگی برای درمان آبریزش بینی می گردند. با امیدنیوز همره باشید تا روش خلاصی از شر آبریزش بینی را یادتان دهیم.
علت آبریزش بینی چیست ؟
دلیل آبریزش بینی تحریک یا التهاب بافت های بینی است. آبریزش بینی ممکن است بر اثر عفونت هایی نظیر سرماخوردگی، آنفولانزا، حساسیت و محرک های مختلف ایجاد شود. برخی افراد بدون هیچ دلیل مشخصی آبریزش بینی مزمن دارند؛ به این حالت رینیت غیر آلرژیک یا رینیت وازوموتور می گویند. گاهی آبریزش بینی ناشی از پولیپ، ورود جسم خارجی، تومور یا سردردهای شبیه میگرن است. البته، این حالت به ندرت اتفاق می افتد.
علل آبریزش بینی عبارتند از:
- سینوزیت حاد (عفونت سینوس)
- حساسیت
- سینوزیت مزمن
- سرماخوردگی
- استفاده ی بیش از حد از اسپری ضد گرفتگی بینی
- انحراف تیغه ی بینی
- هوای خشک
- تغییرات هورمونی
- آنفولانزا
- وجود جسم خارجی
- داروهایی نظیر داروهای افزایش فشار خون، اختلال نعوظ، افسردگی و تشنج
- پولیپ بینی
- رینیت غیرآلرژیک ( احتقان مزمن و عطسه های که دلیل آن نامشخص است)
- آسم شغلی
- بارداری
- ویروس سینسیشیال تنفسی (RSV)
- نشت مایع نخاعی
- دود تنباکو
روش های درمان آبریزش بینی در خانه
نوشیدن مایعات
نوشیدن آب و مایعات فراوان به درمان گرفتگی بینی کمک می کند. همچنین، مخاط سینوس های شما را رقیق و روان می کند. همچنین، با نوشیدن آب، تخلیه ی این مخاط برایتان راحت تر خواهد بود؛ در غیر این صورت ممکن است مخاط غلیظ و چسبنده شوند.
در نتیجه، گرفتگی بینی شما شدیدتر می شود. اگر می خواهید زودتر بهبود یابید، بهتر است از نوشیدنی هایی مانند الکل و قهوه بپرهیزید، زیرا این نوشیدنی ها بدن شما را کم آب می کند.
چای داغ
گاهی نوشیدنی های داغ (مانند چای) از نوشیدنی های سرد مفیدترند. زیرا گرما و بخار آنها وارد مجاری تنفسی و بینی شما می شود و آن را باز می کند. همچنین، برخی دمنوش های گیاهی خاص ضد گرفتگی هستند. بهتر است از گیاهانی استفاده کنید که خواص ضد التهاب دارند و آنتی هیستامین هستند مانند بابونه، زنجبیل، نعناع و گزنه.
یک فنجان چای گیاهی داغ (ترجیحاً بدون کافئین) تهیه کنید و قبل از نوشیدن، بخار آن را استنشاق کنید. اغلب همراه با آبریزش بینی گلوی شما نیز درد می گیرد؛ گاهی نوشیدن چای گیاهی داغ برای تسکین گلودرد مفید است.
بخور صورت
استنشاق بخار گرم هم راهی برای درمان خانگی آبریزش بینی است. این کار زمان نقاهت را تا حدود یک هفته کاهش می دهد. توصیه می کنیم علاوه بر استنشاق بخار از فنجان چای داغ، بخور صورت را نیز امتحان کنید. در ادامه روش کار را به شما می گوییم:
- در یک کتری تمیز، آب تمیز بریزید و آن را روی اجاق گاز بگذارید. آن را به قدری حرارت دهید تا بخار کند. (نگذارید بجوشد.)
- صورت خود را حدود ۲۰ یا ۳۰ دقیقه روی بخار قرار دهید و با بینی خود نفس عمیق بکشید. اگر صورتتان بیش از حد گرم شد بخور را قطع کنید.
- بینی خود را تخلیه کنید تا مخاط آن بیرون بریزد.
می توانید چند قطره اسانس روغنی ضد احتقان را به بخور خود بیفزایید. برای 30 سیسی آب، دو قطره اسانس کافی است. اکالیپتوس، نعناع فلفلی، کاج، رزماری، مریمگلی، نعناع ، روغن درخت چای و اسانس آویشن گزینه های مناسبی برای شماست. ترکیبات موجود در این گیاهان (مانند منتول و تیمول) در بسیاری از داروهای ضداحتقان نیز موجود است که می توانید آنها را بدون تجویز پزشک تهیه کنید.
اگر اسانس های روغنی ضد احتقان در دسترس شما نیست، می توانید از گیاهان خشکی که در بالا گفته شد نیز استفاده کنید. در واقع، با این کار بخور صورت خود را از چای گیاهی تهیه می کنید و پس از استنشاق بخار چای همان تأثیر مثبت را نیز خواهید دید.
حمام گرم
اگر به تسکین فوری نیاز دارید، با آبگرم دوش بگیرید. دوش آب گرم مانند چای داغ یا بخور صورت است و آبریزش بینی را کاهش می دهد. برای اینکه نتیجه ی بهتری بگیرید، صورت و سینوس های خود را به طور مستقیم در بخار و زیر دوش آب گرم قرار دهید.
بینی یا سینوس شور
استفاده از سینوس شور، روشی رایج برای حل مشکلات سینوس است که به عنوان درمان خانگی آبریزش بینی نیز استفاده می شود. این وسیله شبیه قوری کوچکی است که لوله ی بلندی دارد. محلول آب نمک گرم را در ظرفی بریزید، سپس از یک سوراخ بینی محلول را به بینی خود وارد کنید و از سوراخ دیگر آن را بیرون بریزید.
با این کار سینوس های شما کاملا ً تمیز می شود. طرز استفاده دقیق را به طور کامل از دستورالعمل داخل جعبه بخوانید. زیرا استفاده ی ناردست، ممکن است عفونت سینوسی یا آبریزش بینی شما را حادتر کند. حتماً از آب استریل یا آب مقطر به جای آب شیر استفاده کنید.
خوردن غذاهای تند
غذاهای ادویه دار و تند آبریزش بینی را بدتر می کنند؛ با این حال، اگر علائم گرفتگی بینی را دارید، خوردن غذاهای تند ممکن است به باز شدن مجاری بینی شما کمک کند. اگر میتوانید غذای تند را تحمل کنید، آن را امتحان کنید. چنانچه به خوردن غذای تند عادت ندارید، ابتدا مقدار کمی ادویه ی تند را امتحان کنید تا ببینید برایتان مفید است یا نه.
ادویه های تند نظیر فلفل هندی، فلفل قرمز، هابانرو (نوعی فلفل بسیار تند از گونه های فلفل دلمه ای)، واسابی، ترب کوهی یا زنجبیل گزینه هایی عالی است. این ادویه ها بدن شما را گرم و منافذ آن را باز می کنند. همچنین، در تسکین مشکلات سینوسی شما مفیدند.
کپسایسین
علت تندی فلفل ماده ای به نام «کپسایسین» است. این ماده برای درمان دردهای عصبی و پسوریازیس استفاده می شود، اما اگر آن را روی بینی خود بمالید، ممکن است به آبریزش بینی ناشی از احتقان نیز کمک کند. تحقیقات گوناگون نشان می دهد برای درمان آبریزش بینی، کپسایسین از داروی بودزوناید مؤثرتر است.
دمنوش های خانگی برای درمان آبریزش بینی
دمنوش برای آبریزش بینی
آبریزش بینی به کمک برخی درمانهای خانگی نظیر دمنوشها قابلدرمان است. توجه کنید که مصرف دمنوشها در برخی شرایط مثل بارداری، شیردهی یا بیماریهایی نظیر دیابت، فشار خون و … به جد توصیه نمیشود. در این شرایط باید با احتیاط بیشتری از این دمنوشها برای درمان آبریزش بینی خود استفاده کنید. در ادامه برخی از دمنوشهای موثر برای درمان آبریزش بزرگسالان را توضیح میدهیم.
دمنوش آویشن
یکی از موثرترین و البته مشهورترین دمنوشهایی که برای سرماخوردگی و درمان آبریزش بینی توصیه میشود، دمنوش آویشن است. برای تهیه این دمنوش کافی است مقداری آویشن را داخل قوری ریخته و به آن آب اضافه کنید. وقتی ولرم شد، کمی عسل و آب لیموی تازه به این ترکیب بیفزایید. نوشیدن این دمنوش در روزهای سرد زمستان، بدن شما را در برابر ویروسها مقاوم میکند.
دمنوش میخک، آویشن و دارچین
میخک سرشار از ویتامین C بوده و خواص ضدویروسی و ضد باکتریایی هم دارد. دمنوش آویشن، میخک و دارچین میتواند آبریزش بینی شما را درمان کند. برای تهیه این دمنوش، مقداری آویشن و میخک به همراه یک تکه چوب دارچین داخل قوری بریزید و به آن آب جوش اضافه کنید. یک ربع صبر کنید تا دم بکشد، سپس آن را میل کنید. میتوانید این دمنوش را با کمی عسل نیز بنوشید.
دمنوش دانه به
دمنوش دانه به یکی از موثرترین دمنوشها برای درمان آبریزش بینی و سرماخوردگی است. برای تهیه این دمنوش، به دانههای به نیاز دارید. دمنوش دانه به را میتوانید با مشورت پزشک برای درمان سرماخوردگی و آبریزش بینی کودکان نیز مصرف کنید. برای تهیه این دمنوش، یک قاشق دانه به را داخل کتری ریخته و دو لیوان آب به آن اضافه کنید. سپس آن را بجوشانید تا حالت ژلهای پیدا کند. روزانه ۳ تا ۴ لیوان دمنوش دانه به، به درمان آبریزش کمک میکند.
دمنوش مریم گلی
گیاه مریم گلی، یک گیاه دارویی با خواص ضدالتهابی است. از این دمنوش میتوان برای درمان عطسه و آبریزش بینی ناشی از سرماخوردگی استفاده کرد. مقداری مریم گلی را داخل قوری ریخته و به آن یک لیوان آب اضافه کنید. یک ربع الی بیست دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس میتوانید با کمی عسل و آب لیموی تازه آن را مصرف کنید.
دمنوش زنجبیل
دمنوش زنجبیل علاوه بر بهبود آبریزش بینی، در درمان گرفتگی بینی و التهاب گلو را نیز موثر است. برای تهیه این دمنوش بهتر است از زنجبیل تازه استفاده کنید. تنها دو بار در روز میتوانید دمنوش زنجبیل را برای درمان آبریزش و سرماخوردگی مصرف کنید. مصرف بیشازحد این دمنوش میتواند عوارض خطرناکی ازجمله لختهشدن خون را به همراه داشته باشد.
بهترین قرص برای درمان آبریزش بینی چیست ؟
آبریزش بینی به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد، بنابراین قرص مناسب برای آبریزش بینی بسته به علت آن متفاوت است. آبریزش بینی گاهی در اثر حساسیت ایجاد میشود. در این حال، بهترین قرص برای درمان آبریزش قرص آنتیهیستامین است. قرصهای آنتیهیستامین را میتوانید بدون نسخه پزشک از داروخانهها تهیه کنید. البته نباید در مصرف آن زیادهروی کنید. علاوه بر این آبریزش بینی علامت همیشگی سرماخوردگی است. به همین علت پیش از مصرف خودسرانه قرص بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
نکاتی برای درمان آبریزش بینی
- استفاده از دستمال نرم و حاوی اسانس روغنی: هنگام آبریزش بینی مجبورید مدام با دستمال پوست خود را بمالید تا بینی شما تمیز شود، گاهی این موضوع آزاردهنده است. توصیه می کنیم از دستمال هایی استفاده کنید که نرم و حاوی اسانس روغنی باشد تا پوستتان تحریک نشود.
- موثرترین روش ها را درست قبل از خواب استفاده کنید: خواب برای بهبود سرما خوردگی مفید است. افزون بر این، به سلامت روحی و جسمی شما کمک می کند. وقتی می خواهید بخوابید برای کاهش مشکل خود مؤثرترین روش ها را به کار ببرید تا خواب شما مفید باشد و زودتر بهبود یابید.
- در خانه بمانید و استراحت کنید تا مشکل شما به طور کامل رفع شود: گاهی که آبریزش بینی دارید حضور در جمع یا دورهمی دوستانه برایتان سخت و ناخوشایند است. اگر علایم بیماری را دارید در خانه بمانید تا دوره ی نقاهت شما طی شود.
آیا میتوان از آبریزش بینی جلوگیری کرد ؟
رعایت بهداشت فردی و جلوگیری از انتشار میکروبها و محرکها از نکات مهمی است که اغلب در پیشگیری از ابتلا به عفونت و آلرژی مؤثر است و از این طریق به جلوگیری از آبریزش بینی کمک میکند. گاهی آبریزش بینی نشانه یک بیماری مسری و گاهی ناشی از آلرژی است. در این بخش از مقاله چند نکته ساده اما مهم برای جلوگیری از انتشار میکروبها و محرکها ذکرشده است.
- دستهای خود را مرتب با آب و صابون بشویید
- پس از پاک کردن بینی، دستمال استفادهشده را دور بیندازید
- از کسانی که علائم سرماخوردگی دارند فاصله بگیرید
- غذاهای سالم و مقوی را در برنامه غذایی خود بگنجانید تا سیستم ایمنی بدن تقویت شود
- بهطور منظم ورزش کنید تا گردش خون بدن بهبود یابد
- در زمان عطسه و سرفه، دهان و بینی را با دستمال و یا با آرنج بپوشانید
- سطوح پرتماس منزل یا محل کار مانند دستگیره درها را ضدعفونی کنید
برای درمان آبریزش بینی به چه پزشکی مراجعه کنیم ؟
آبریزش بینی معمولاً خودبهخود متوقف میشود اما در صورت تداوم آن و بروز سایر علائم، پزشک عمومی میتواند به شما کمک کند. اگر مشخص شود که آبریزش بینی به دلیل یک بیماری جدیتری است، پزشک ممکن است شما را به متخصص گوش، حلق و بینی ارجاع دهد. اما چه زمانی لازم است که برای آبریزش بینی به پزشک مراجعه کنیم؟ آبریزش بینی معمولاً خودبهخود از بین میرود بااینحال، در موارد زیر بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- علائم بیش از ۱۰ روز ادامه دارد و هیچگونه بهبودی دیده نمیشود
- علائم شدید و غیرمعمول هستند
- آبریزش بینی کودک خردسالتان فقط در یک طرف بینی دیده میشود و آبریزش سبز، خونی یا بدبو است
- اگر فکر میکنید که جسم خارجی در بینی کودک گیر کرده باشد
در چنین مواردی پزشک با معاینه بالینی اطمینان حاصل میکند که آبریزش بینی نشانه یک بیماری جدیتر نیست.
آبریزش بینی در کودکان
آبریزش بینی از جمله مشکلات همیشگی کودکان، بهویژه در سن زیر ۲ سال است. سیستم ایمنی آنها هنوز به بلوغ کافی نرسیده است و میتوانید در بروز این مشکل نقش داشته باشد. از طرف دیگر، کودکان در این سن عادت دارند اجسام جدید را در دهان خود قرار دهند و بنابراین بیشتر در معرض عفونتهای گوناگون قرار دارند.
برای درمان آبریزش بینی در کودکان توصیه میکنیم از داروهای بدون نسخه استفاده نکنید، چون ممکن است عوارض جدی داشته باشند.
دلایل آبریزش بینی در کودکان
هر کودکی در طول سال طبیعی است ۶ تا ۸ مرتبه سرماخوردگی یا تب را تجربه کند که علت آن در بالا نیز اشاره کردیم سیستم ایمنی ضعیف است. مرور زمان و تغذیه سالم به تقویت این سیستم کمک خواهد کرد.
کودکان پس از سرماخوردگی علائمی از جمله آبریزش بینی را نشان میدهند. همچنین آلرژیهای مختلف در بروز چنین مشکلی نقش میتوانند داشته باشند.
درمان آبریزش بینی در کودکان زیر دو سال
در ادامه چندین راهکار را برای حل این مشکل در آنها ارائه میدهیم.
- مایعات را بیشتر به رژیم غذایی کودک اضافه کنید
کودکان زمان داشتن آبریزش بینی، ممکن است از دهان نفس بکشند که نتیجه آن خشکی دهان و کمآبی است. بنابراین توصیه میکنیم به کودک زیر دو سال خود شیر مادر یا شیر خشک بیشتر دهید یا اگر بالای ۶ ماه سن دارد، مصرف آب و مایعات دیگر را برای او بالا ببرید.
- ساکشن کردن حباب
یکی از تبعات آبریزش بینی در کودکان ایجاد خلط و سختتر کردن تنفس برای او است. ساکشن حباب به خروج مخاط از بینی کودک و تنفس بهتر او کمک میکند.
این ساکشن را میتوانید از داروخانه تهیه کنید و حواستان باشد پس از هر مرتبه مصرف، حتما آن را تمیز کنید.
- بالا نگه داشتن سر
کودک زمانی که سر او بالا باشد، احساس بهتری دارد. از طرفی به بیرون آمدن راحت مخاط او کمک میکند و اجازه نمیداد به داخل گلو برود.
دقت کنید سر کودک اگر بیش از حد بالا باشد، ممکن است آزرده شود. از یک یا دو حوله نرم استفاده کنید و زیر سر او بگذارید.
پوست کودک به علت وجود رطوبت همیشگی زیر بینی، حساس است. اگر زیر بینی او یک لایه بسیار نازک وازلین بمالید، جلوی حساسیت، آبریزش بینی و بیماری تنفسی را میتواند بگیرد.
ارسال نظر