علت کپک زدن شور گل کلم ؛ فوت و فن های تهیه شور
علت کپک زدن شور گل کلم چیست؟ با تکنیک هایی که یادتان می دهیم از کپک زدن آن جلوگیری کنید.
علت کپک زدن شور گل کلم چیست؟ کپک زدن شور گل کلم و خیارشور معمولا یکی از چالش های همیشگی در نگهداری از آن هاست. برای اینکه بتوانید از شورتان به مدت طولانی نگهداری کنید توصیه های امیدنیوز را جدی بگیرید.
علت کپک زدن شور گل کلم چیست ؟
پیش از این در رابطه با روش های جلوگیری از کپک زدن خیارشور گفتیم، اکنون به شما یاد می دهیم چگونه از شور نگهداری کنید.
نمک کم در شور علت کپک زدن شور گل کلم
یکی از علت های اصلی کپک زدن شور گل کلم استفاده از نمک کم برای آب شور هست . در خیلی از مواقع برای اینکه شور بیش از اندازه طعم شوری نگیره مقدار نمکی که برای شور استفاده میشه کم هست و همین موضوع باعث کپک زدن شور میشه . پس برای اینکه شور گل کلمتون کپک نزنه بهتره که به مقدار کافی نمک داخلش بریزید
قاشق کثیف علت کپک زدن شور گل کلم
برای خالی کردن شور از ظرف اصلی به ظرف هایی که قراره شور در اون ها شور سرو بشه حتما از قاشق یا ملاقه تمیز استفاده کنید تا شور کپک نزنه. استفاده از قاشق یا ملاقه تمیز هم دومین راه جلوگیری از کپک زدن شور گل کلم هست
شیشه یا ظرف کثیف یا خیس
سومین نکته ای که می تونیم با استفاده از اون از کپک زدن شور گل کلم جلوگیری کرد توجه به تمیزی و خشک بودن ظرفی هست که قراره شور رو در اون نگهداری کنید . اگر ظرف تون تمیز نباشه و یا خیس باشه احتمال کپک زدن شور زیاده . بهترین ظرف برای نگهداری شور گل کلم ظروف شیشه ای هست .
محل نگهداری
شور گل کلم به شدت به گرما حساس هست . الان که در اکثر شهر ها هوا خنک هست میشه خارج از یخچال تو یه جایی که سایه هست نگهداری اش کرد ولی بهتر هست که شور گل کلم رو برای اینکه کپک نزنه داخل یخچال نگهداری کنید تا خیالتون راحت باشه
درب ظرف رو ببندید
پنجمین روشی که به سادگی می تونید از کپک زدن شور گل کلم جلوگیری کنید رعایت همین نکته ساده است . بعد از هر بار استفاده از شور درب ظرف رو محکم ببندید تا تماس شور رو با هوا کمتر کنید
علت نرم شدن شور گل کلم
در شیشه حتما خوب بسته بشه تا هوا نکشه تا ترشی نرم و لزج نشه، یک علت نرم شدن شور گل کلم هوا کشیدن ظرفه. جای گرم نباشه چون کپک میزنه، یک علت نرم شدن شور گل کلم گرم بودن هوا هست. برای خوب ترد شدن کلم شور میتونید از چند عدد نخود خام استفاده کنید و داخل شور بیندازید.
طرز تهیه شور گل کلم
مواد لازم
- گل کلم؛ یک عدد متوسط
- هویج تازه؛ ۳۰۰ گرم
- کرفس تازه؛ یک عدد متوسط
- سیر خشک؛ یک بوته متوسط
- فلفل سبز تند؛ ۳ عدد
- خیار قلمی؛ ۲۵۰ گرم
- پیاز ترشی ریز؛ ۲۰۰ گرم (دلخواه)
- سبزیجات تازه و معطر ترخون، کرفس، شوید از هر کدام چند شاخه
- نمک بدون ید؛ دو سوم پیمانه
- آب ولرم؛ ۱۹ پیمانه
- سرکه؛ یک و نیم پیمانه
- تخم گشنیز؛ یک قاشق غذاخوری سر پر
مراحل تهیه شور مخلوط خانگی
- اول از همه تمامی مواد را تازه خریداری کنید. هویج را پوست بگیرید و بشویید و خرد کنید. کرفس را بشویید و برگ آن را از ساقه جدا کنید. بعد ساقههای کرفس را روی تخته خرد کنید (به قطعات کوچک ).
- گل کلم را گلگل (جدا) کنید. در این قسمت سیر را از پوست جدا کنید و بشویید. همه این مواد را بعد از خورد شدن روی پارچه تمیزی پهن کنید تا آبشان کامل گرفته شود.
- برای درست کردن آب شور احتیاج داریم به آب و نمک و سرکه. در اینجا حتما باید از پیمانه مشخصی استفاده شود. اگر از یک پیمانه استانداردی استفاده کنید خیلی بهتر است. البته شما میتوانید از هر پیمانهای استفاده کنید. به عنوان مثال از یک فنجان یا یک لیوان یا یک کاسه استفاده کنید. دقت کنید برای پیمانه کردن نمک و سرکه هم از همان پیمانه استفاده کنید. در کل پیمانه شما باید از یک چیز باشد.
- زمانی که آب را پیمانه کردید داخل یک ظرف بریزید و بگذارید روی حرارت تا جوش بیاید. وقتی که جوشید از روی حرارت بردارید و نمک و سرکه را به آب جوشتان اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط شوند. در اینجا ما از نمک دانه درشت دریا بدون ید استفاده کردیم.
- اکنون اجازه دهید آب و سرکه شما خنک شوند و آب را کنار بگذارید تا بقیه مواد را آماده کنید.
- در این مرحله ظرف شیشهای جاداری را انتخاب کنید و تمامی سبزیجاتی را که خرد کرده بودید داخل شیشه اما به ترتیب قرار میدهید. به این صورت، ابتدا گل کلم و هویج خرد شده، چند حبه سیر و لابهلای آنها سبزیجات معطر ترخون و شوید و مرزه و ساقه کرفس و برگ کرفس قرار دهید. تخم گشنیز را هم کمی بپاشید.
- به همین ترتیب تا جایی که ظرف شما جا دارد مواد سبزیجات را داخل شیشه جا دهید تا شیشه پر شود و روی همه مواد را با برگ کرفس بپوشانید و از آب جوشیده شده سرد شده داخل شیشه بریزید.
- کمی صبر کنید تا آب داخل مواد فروکش کند. اگر نیاز بود کمی دیگر آب اضافه کنید تا شیشه پر شود. بعد درِ شیشه را بسته و در محیط سرد و تاریک قرار دهید تا برسد.
- این شور تقریبا ۱۰ الی ۲۰ روز زمان میبرد تا برسد. اگر میخواهید شورتان سریعتر آماده شود، میتوانید از آبنمک داغ روی مواد بریزید. به این صورت، زمانی که آب داغ ریختید داخل شیشه اجازه دهید سرد شود بعد در شیشه را ببندید. بعد از یک روز هم داخل یخچال بگذارید.
چند نکته مهم برای تهیه شور
- مراقب باشید تمام مواد و حتی ظرف آنها خوب خشک شده باشند. وجود نم و قطرهای آب سبب کپک زدن شور شما خواهد شد.
- کاربرد ظروف شیشهای از ظروف پلاستیکی بهتر است.
- برخی معتقدند استفاده از چند عدد نخود خام در لابه لای مواد، سرعت آماده شدن شور را بالا میبرد.
- عدهای با قراردادن تکهای نان سنگک بر روی کلیه مواد و در دهانه ظرف از آن به عنوان مخمر استفاده میکنند.
- برای انداختن خیارشور، از خیارهای سالم و ترد استفاده کنید.
- به سبزیجات معطر یاد شده برگ کرفس و گشنیز هم میتوان اضافه کرد.
پیشگیری از کپک زدن شور گلکلم
-
استفاده از نمک به میزان کافی:
- نمک کافی: مطمئن شوید که مقدار نمک مورد نیاز برای تهیه شور را به درستی اضافه کردهاید. معمولاً نسبت مناسب نمک به آب در تهیه شورها باید رعایت شود.
-
رعایت بهداشت:
- تمیزی ظروف و ابزار: از ظروف و ابزارهای تمیز و استریل شده برای تهیه و نگهداری شور استفاده کنید. دستهای خود را نیز قبل از تهیه شور بشویید.
-
پوشش کامل با مایع:
- پوشش مایع: اطمینان حاصل کنید که تمامی گلکلمها و سایر مواد کاملاً در مایع شور پوشانده شدهاند. میتوانید از وزنههای مخصوص یا پلاستیکها برای نگه داشتن مواد در زیر سطح مایع استفاده کنید.
-
نگهداری در شرایط مناسب:
- دما و نور: شور را در مکانی خنک، تاریک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید. دمای مناسب برای نگهداری شور در یخچال بین 4 تا 10 درجه سانتیگراد است.
-
کنترل pH:
- کنترل اسیدیته: اگر امکانش هست، از تستهای pH برای اطمینان از اسیدیته مناسب شور استفاده کنید.
با رعایت این نکات، میتوانید از کپک زدن شور گلکلم جلوگیری کنید و شور خود را سالم و خوشطعم نگهدارید.
از چه روشی برای شستن گل کلم استفاده کنم بهتر است ؟
سادهترین روشی که در بسیاری از مقالات خوانده ایم این است که سبزیجات خود را در یک سرکه رقیق برای حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه فرو ببرید یا سبزیجات و میوهها را برای مدتی در آب شور خیس کنید. بعداً آنها را با آب بشویید و به صورت دل خواه استفاده کنید.
معدود سبزیجاتی وجود دارد که به ما زحمت میدهند. یکی از آنها گل کلم است. دلیل، کرمهایی است که در زیر گلهای آن پنهان شده اند، و تقریبا دیدن آنها را غیرممکن میکند. تمیز کردن و ضد عفونی کردن گل کلم بسیار مهم است.
علاوه بر دو روش تمیز کردن سبزیجات، برخی از این روش برای تمیز کردن گل کلم (یا حتی کلم بروکلی) استفاده میکند. این روش از زردچوبه استفاده میکند، چون خاصیت ضد باکتری دارد و میتواند میکروبها را بکشد.
برای شستن گلکلم به روش صحیح و مؤثر، میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید:
1. جدا کردن گلها
- تقسیم به گلچهها: گلکلم را به آرامی با دست یا چاقو به گلچههای کوچکتر تقسیم کنید. این کار باعث میشود که تمیز کردن و شستشو به طور یکنواختتر انجام شود.
2. شستشو با آب
- شستشوی اولیه: گلچههای گلکلم را زیر آب سرد و جاری بشویید تا هر گونه آلودگی و خاک از بین برود.
3. خیساندن در آب و سرکه یا نمک
-
آب و سرکه: برای از بین بردن باکتریها و آلودگیهای اضافی، گلچههای گلکلم را در یک کاسه بزرگ با آب سرد و 1-2 قاشق غذاخوری سرکه سفید یا سیبزمینی خیسانده و به مدت 10-15 دقیقه نگه دارید. سرکه به از بین بردن باکتریها و پاکسازی گلکلم کمک میکند.
-
آب و نمک: به عنوان جایگزین، میتوانید گلچهها را در آب و نمک (1-2 قاشق چایخوری نمک در هر لیتر آب) به مدت 10-15 دقیقه خیسانده و سپس شستشو دهید.
4. شستشوی نهایی
- آبکشی: گلچههای خیسانده شده را دوباره زیر آب سرد بشویید تا باقیماندههای سرکه یا نمک کاملاً از بین برود.
5. خشک کردن
- خشک کردن: گلچههای شسته شده را بر روی یک حوله تمیز یا پارچه آشپزخانه پهن کنید و اجازه دهید به طور طبیعی خشک شوند یا با استفاده از یک پارچه تمیز خشک کنید.
با رعایت این مراحل، میتوانید گل کلم را به طور مؤثر و بهداشتی تمیز کرده و برای پخت یا استفاده آماده کنید.
برش و تمیز کردن گل کلم
کپک ترشی را چه کنیم ؟
بحث آلودگی ترشی ها به کپک زدن آن ها بازمی گردد. وقتی که شما کپک را روی ترشی دیدید از خریدن یا خوردن این نوع ترشی به هیچ عنوان توصیه نمی شود. از آنجا که مصرف کننده خانگی قدرت تشخیص بیماری زا بودن یا نبودن کپک ها را ندارد، باید هر نوع مواد غذایی کپک زده را کاملا دور بریزد. ترشی نیز دارای سرکه مایع است و امکان منتشر شدن کپک های بیماری زا در همه آن وجود خواهد داشت.
علت کف کردن ترشی چیست ؟
اگر برای شما هم این سوال ایجاد شده است که چرا ترشی کف میکند، باید بدانید که کف کردن ترشی معمولا به دلیل قرار گرفتن آن در گرما ایجاد میشود. معمولا ترشی ابتدا کف میکند و پس از مدت زمان کوتاهی کپک روی آن ظاهر میشود.
برای تهیه ترشی از چه سرکهای استفاده کنیم ؟
برای تهیه ترشی خانگی میتوانید از انواع مختلف سرکه مثل سرکه سفید، سرکه قرمز، سرکه برنج، سرکه انگور یا سرکه سیب استفاده کنید.
ارسال نظر