علائم یائسگی زودرس | درمان یائسگی زودرس در خانه
با خروج از سن باروری، در اواخر دهه 40 سالگی، بدن یک زن به طور طبیعی استروژن کمتری تولید می کند تا آماده ورود به دوران یائسگی شود.

یائسگی چیست ؟

مهمترین علائم یائسگی
تجربه ی هر خانم از یائسگی خاص است. زمانی که یائسگی به صورت ناگهانی یا طی مدت زمان کوتاه تری اتفاق بیفتد، معمولا علائم شدید تر است.
شرایطی که به روی سلامت تخمدان تاثیر می گذارد، مانند سرطان یا هیسترکتومی، یا برخی انتخاب ها، مانند مصرف سیگار، شدت و مدت زمان علائم را تشدید می کند.
جدا از تغییرات قاعدگی، علائم پیش از یائسگی، یائسگی و پس از آن عموما یکسان است. ازجمله شایع ترین علائم زود هنگام قبل از یائسگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم تر شدن تناوب قاعدگی
- شدید یا ضعیف تر شدن قاعدگی نسبت به تجربه ی نرمال
- علائم مربوط به منبسط و منقبض شدن رگ ها، مانند گر گرفتگی، عرق شبانه و سرخ شدن
- تخمین زده شده 75 درصد از بانوان دچار گر گرفتگی می شوند.
- هنگام نزدیک شدن به یائسگی، تغییرات فیزیکی و روانی مختلفی رخ می دهد که منجر به بروز علائم می شود. برخی از این علائم قبل از یائسگی شروع می شود و برخی تا بعد از آن ادامه می یابد.
- از جمله تغییرات قبل از یائسگی و در دوره ی یائسگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پایین آمدن قدرت باروری
- با نزدیک شدن به انتهای مرحله باروری، قبل از شروع یائسگی، میزان استروژن کاهش پیدا می کند. بدین ترتیب احتمال بارداری پایین می آید.
- به هم خوردن نظم قاعدگی
- اولین نشانه ی نزدیک شدن یائسگی این است که نظم قاعدگی به هم می ریزد. ممکن است زودتر یا دیرتر از موعد اتفاق بیفتد و شدت آن کم تر یا بیشتر شود. اگر کسی نسبت به تغییرات قاعدگی نگران است، بهتر است به پزشک زنان زایمان مراجعه کنید چون ممکن است این تغییرات نشان دهنده حاملگی یا بیماری باشد.
- احساس خشکی و ناراحتی در واژن
- ممکن است قبل از یائسگی و در طول آن، در واژن احساس خشکی، ناراحتی یا خارش داشته باشید. درصورت وجود این علائم، فرد هنگام رابطه ی واژنی احساس ناراحتی و سابیدگی می کند. به علاوه، اگر پوست ترک بردارد، احتمال عفونت بالا مرود. گاهی هنگام یائسگی با آتروفی واژن روبه رو می شویم که به وضعیت خشکی، نازک شدن و التهاب دیواره ی واژن اطلاق می شود.
- استفاده از مرطوب کننده، روغن و داروهای مختلف می تواند در تسکین خشکی واژن و مسائل مربوط به آن تاثیرگذار باشد.
- خون ریزی در یائسگی
- گر گرفتگی
- این حالت هنگام نزدیک شدن به یائسگی طبیعی است. به طوری که فرد در قسمت بالای بدن به طور ناگهانی احساس گرما می کند. این حس از صورت، گردن یا قفسه ی سینه شروع می شود و به سمت بالا یا پایین پیش می رود.
- گرگرفتگی باعث موارد زیر نیز می شود:
- تعریق
- گل افتادن پوست
- برخی علاوه بر گر گرفتگی یا به جای آن دچار تعریق شبانه یا لرز می شوند.
- معمولا یک سال بعد از اتمام قاعدگی افراد دچار گرگرفتگی خواهند شد اما ممکن است تا 14 سال بعد از یائسگی ادامه داشته باشد.
- اختلال در خواب
- حین یائسگی مشکلاتی در خواب فرد ایجاد می شود که متاثر از عوامل زیر است:
- اضطراب
- تعریق شبانه
- تکرر ادرار
تغییرات احساسی
- افسردگی، اضطراب و انرژی پایین طی یائسگی شایع و طبیعی است. زودرنج شدن و کج خلقی در این دوران غیرعادی نیست.
- تغییرات هورمونی و اختلال در خواب می تواند در این امر دخیل باشد. به علاوه، احساس فرد به یائسه شدن نیز بی تاثیر نیست. مثلا، اضطراب نسبت به میل جنسی پایین یا پایان دوره ی باروری می تواند باعث افسردگی هنگام یائسگی شود.
- درحالی که احساس ناراحتی، زودرنجی و خستگی هنگام یائسگی طبیعی است اما این عواطف لزوما نشان دهنده افسردگی نیست. با این حال، اگر کسی به مدت دو هفته یا بیشتر احساس کم انرژی بودن داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کند که بهترین اقدام در این زمینه را توصیه می کند و اگر کسی نسبت به وضعیت خواب یا تغییرات مربوط به یائسگی نگران است، باید با درمانگر تماس برقرار کند.
- براساس تحقیقی که در سال 2018 به چاپ رسید، در برخی موارد بین یائسگی و خودکشی ارتباط وجود دارد. اگر کسی در این دوران به فکر خودکشی است، باید از مشاور یا درمانگر درخواست کمک کند. همچنین می توان به صورت ناشناس تماس تلفنی برقرار کرد.
درمان گرگرفتگی در دوران یائسگی
-
درمان های هورمونی تحت نظر پزشک
-
خوردن چربی های سالم از قبیل: ویتامین E، امگا 3 و روغن بذر کتان
-
مصرف غذاهای حاوی فیتو استروژن که در دانه های سویا، بادام زمینی، انواع توت، انگور و آلوها دیده می شود.
-
مدیریت استرس و انجام ورزش به خصوص یوگا و مدیتیشن
-
غافل نماندن از مصرف مکمل های مناسب این دوران
مراحل یائسگی
-
پیش از یائسگی:
علائم فیزیکی یائسگی سالها قبل از آخرین دوره قاعدگی شروع میشود. دوره پیش از یائسگی مرتبط به زنی است که قابلیت باروری، از اولین تا آخرین دوره قاعدگی، دارد.
-
نزدیک یائسگی یا انتقال یائسگی:
این دوره اشاره به سالهای بلافاصله قبل از یائسگی دارد که متوسط مدت زمان این دوره تقریباً چهار سال است. در طی این مدت، تخمدانها به تدریج آزاد کردن تخمک و تولید استروژن و هورمونهای دیگر (پروژسترون، آندروژن، تستوسترون) را متوقف میکنند. در سالهای قبل از قاعدگی آخر نوسانات هورمونی و بی نظمی در قاعدگی اتفاق میافتد. در بعضی موارد، میزان استروژن ممکن است بالاتر باشد، که ممکن است علائم مشابه سندرم پیش از قاعدگی (PMS)را ایجاد کند. در قبل و بعد از آخرین قاعدگی زمانی که سطح استروژن کاهش مییابد، ممکن است نشانههایی از قبیل گرگرفتگی، خشکی واژن و نوسانات خلقی مشاهده شود. اگرچه این دوره متمرکز بر تغییرات عملکردی در سیستم تولیدمثلی میباشد ولی با این حال، علائم این دوره بهطور عمده به صورت طبیعی عصبی هستند. -
یائسگی:
یائسگی به یک رویداد خاص یعنی زمان آخرین قاعدگی فرد، اشاره میکند. یائسگی را زمانی که قاعدگی به مدت ۱۲ ماه متوالی در صورتی که در غیاب علل دیگر اتفاق نیفتد میتوان تأیید کرد.
-
یائسه شدن یا پس از یائسگی:
این دوره بعد از آخرین قاعدگی شروع میشود و تا آخر زندگی فرد ادامه مییابد. اگرچه علائم یائسگی پس از یک یا دو سال به تدریج کاهش مییابد اما فرد یائسه در معرض خطر عوارض طولانی مدت یائسگی مرتبط با سطوح پایینتر استروژن میباشد. از جمله این عوارض بالقوه در زنان بعد از یائسگی پوکی استخوان و بیماریهای قلبی عروقی میباشد.تعریف بالینی دوره نزدیک یائسگی متمرکز بر تغییرات عملکردی در سیستم تولیدمثلی میباشد ولی با این حال، علائم این دوره بهطور عمده به صورت طبیعی عصبی هستند. شرایط چندگانهایی که در طول دوره نزدیک یائسگی ظاهر میشوند مانند بیخوابی، افسردگی، شکایتهای ذهنی و کاهش شناختی با افزایش خطر بیماریهای عصبی، به خصوص بیماری آلزایمر همراه است. بیماریهای چندگانه تحلیل برنده عصبی، از جمله بیماری آلزایمر و مالتیپلکس اسکلروزیس (MS)، در زنان یائسه نسبت به زنان در قبل از یائسگی شایعتر میباشد. اکثر زنان از دوره نزدیک یائسگی بدون اثرات نامطلوب دراز مدت عبور میکنند؛ با این حال، بخش قابل توجهی از زنان از این گذار با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای عصبی روبهرو میشوند. دوره نزدیک یائسگی با تغییرات شدید در علائم عصبی شناخته شدهاست که این امر با کاهش متابولیسم گلوکز در مغز همراه میباشد.کاهش استروژن در یائسگی و به تبع آن افزایش استرس اکسیداتیو در بدن از جمله مغز ریسک ابتلا به بیماریهای اختلال عصبی مختلف از جمله بیماری آلزایمر را در زنان یائسه افزایش میدهد.
علائم یائسگی زودرس
- تکرر ادرار
- دردناک و حساس شدن سینهها
- خشکی دهان، چشم و پوست
- تپش قلب
- قاعدگی نامنظم
- تغییر در میل جنسی
- چاقی
- ریزش مو
- اختلال در حافظه و تمرکز
- دردهای مفصلی و عضلانی
- افسردگی
- گر گرفتگی
- بی خوابی
عوامل تاثیرگذار در یائسگی زودرس
- سابقه و ژن خانوادگی
- پرتو درمانی لگن و شیمی درمانی
- سیگار کشیدن
- جراحی هیسترکتومی یا همان برداشتن رحم
- جراحی برداشتن تخمدان
- اختلالات ژنتیکی
- ویروس HIV
- سندروم خستگی مزمن
یائسگی و تغییر خلق و خو
- وضعیت جسمی با رسیدن به سن پیری
- تغییر در میل جنسی
- مسائل مربوط به سلامت خانم ها
- تغییر در وضعیت خانواده (مانند کودکانی که از خانه خارج می شوند یا طلاق)
- مراقبت از والدین پیر
- تغییرات شغلی
- نگرانی های مالی
در صورت تغییر و تحولات چشمگیر یا مداوم در خلق و خوی که بیش از دو هفته طول می کشد، باید به پزشک یا روانشناس خود مراجعه کنید، زیرا ممکن است به افسردگی دچار شوید. اما خبر خوب این است که افسردگی قابل درمان است. هرچه فرد مبتلا به افسردگی سریع تر برای درمان اقدام کنند، زودتر بهبود می یابد.
آیا یائسگی بر سلامت استخوان ها تاثیر می گذارد؟
آیا یائسگی باعث افزایش وزن می شود؟

تغذیه در دوران یائسگی
- پروتئین
- کلسیم
- فیبر
- امگا۳
درمان یائسگی زودرس با گیاهان دارویی
- گیاه پنج انگشت

- سویا
- عصاره بلاک کوهش