جراحی نظام سلامت
سلامت > عمومی - حمید ضیایی پرور: نمی دانم خدای ناکرده یکی از بستگان یا نزدیکان شما در بیمارستان بستری شده است یا نه؟ خودتان چطور؟ یکی از دعاهای ما در حق همدیگر این است که الهی سر و کارت به دکتر و دارو و بیمارستان نیفتد.
در مراودات روزمره نیز همواره ورد زبانمان این است که «سلامت باشید». در تکیه کلام هایمان نیز هست که «سلامتی بهترین نعمت است». اما واقعا تا سر و کار شما به یک بیمارستان، به ویژه بیمارستان دولتی نیفتد نمی دانید بیماران و همراهان آنها چه می کشند. بگذریم از اینکه برخی بدبینانه می گویند که بیمارستان های دولتی کشتارگاه هستند. اما واقعا تا نباشد چیزکی، مردم نگویند چیزها.
متأسفانه به رغم اینکه در سال های گذشته در شعار، بر مردم و مردم گرایی تأکید می شد، نظام درمانی کشور به وضعیت فلاکت باری دچار شده بود. بیمارستان های دولتی بیشتر به دکان و دستگاه کسب درآمد و سرگردانی بیماران رنج کشیده تبدیل شده بودند، نظام درمان در بودجه بندی های دولتی جایی نداشت و ناله های مردم به آسمان بلند بود و گوش مسئولان، ناشنوا از شنیدن درد و رنج بیماران.
بودجه و سهم نظام سلامت را به طرح مسکن مهر دادند که آن هم مشخص نشد سرانجام چه شد؟ سهم مردم در پرداخت هزینه های درمان به بیش از ۷۰درصد رسیده بود و این برخلاف نص صریح قانون بود. دارو یافت نمی شد و بیماران صعب العلاج به زیر خط فقر و به قول ظریفی به زیر خط فلاکت افتاده بودند. داروهای خارجی کمیاب شده بود و این درحالی بود که هزاران تن داروی وارداتی در گمرگ های کشور خاک می خورد. به جای رسیدگی به درد و رنج بیماران، سیاست بازان درگیر تغییر مکرر وزیر بهداشت بودند و تا دقیقه آخر نیز دست از این رویه بر نداشتند.
اکنون دولت طرحی نو درانداخته است. صدای بیماران دارد شنیده می شود. فریادرسی می آید. سیاست راهبردی دولت بر مبنای رهنمود رهبر معظم انقلاب این قرار گرفته که «باید کاری کنیم که بیماران جز رنج بیماری، درد و دغدغه دیگری نداشته باشند». طرح تحول نظام سلامت، یک جراحی بزرگ در نظام سلامت ایران است. از حالا دیگر رابطه بیمار و بیمارستان براساس موجودی جیب بیمار نخواهد بود. کرامت انسانی بیمار و شأن انسانی او گرامی داشته می شود. آنچه در چارچوب طرح تحول در حال اجراست بی شباهت به آرمان های مدینه فاضله نیست؛ اما واقعیت دارد.
حالا همه بیماران در پیشگاه نظام درمان مساوی هستند. سهم هزینه های درمان هیچ بیماری نباید بیشتر از ۱۰درصد باشد. به طور حتم نان برخی آجر خواهد شد و فسادهایی که در حاشیه نظام فاسد درمانی شکل گرفته بود برچیده می شود. شاید همان ها شروع به مقاومت و سنگ اندازی کنند. راه درازی در پیش است اما گام اول محکم برداشته شده است. مردم نیز قطعا با این طرح همراهی می کنند.
ارسال نظر