|
|
کدخبر: ۱۸۵۵۹۶

نشانه های کمبود کلسیم در بدن چیست؟ روش های درمان کمبود کلسیم با روش های خانگی را یادتان داده ایم.

نشانه های کمبود کلسیم در زنان، مردان و کودکان را بشناسید. کمبود کلسیم عوارض بسیار وحشتناکی بر روی بدن انسان بر جای می گذارد و باید هر چه زودتر برای درمان آن اقدام نمایید. در این مقاله از امیدنیوز به بررسی روش های درمان کمبود کلسیم پرداخته ایم.

نیاز روزانه بدن به کلسیم چه میزان است ؟

میزان توصیه شده کلسیم برای افراد بزرگسال به صورت روزانه ۱۰۰۰ میلی‌گرم است. برای زنان بالای ۵۰ سال و مردان بالای ۷۰ سال این مقدار به ۱۲۰۰ میلی‌گرم افزایش پیدا می‌کند و برای کودکان بین چهار تا ۱۸ گرم ۱۳۰۰ میلی‌گرم کافی است.

زانو درد - نشانه های کمبود کلسیم

موضوع مهمی که وجود دارد این است که اکثر افراد میزان کلسیم مورد نیاز روزانه بدن را نمی‌دانند. ضمن این که مواد غذایی حاوی کلسیم را هم به خوبی نمی‌شناسند یا با نقش کلسیم و اهمیت مصرف درست آن آگاه نیستند و همین امر به پیشروی بیشتر بیماری پوکی استخوان می‌انجامد. در ادامه، نقش کلسیم در بدن بیشتر آشنا خواهید شد.

برای اطلاع از میزان کلسیم مورد نیاز دریافتی روزانه جدولی تهیه شده است که مقادیر مورد نیاز کلسیم را متناسب با سن فهرست کرده‌اند. این جدول در ادامه آورده شده است:

نقش کلسیم در حفظ سلامتی

کلسیم برای عملکرد صحیح قلب، ماهیچه‌ها، اعصاب و همین‌طور انعقاد خون، نیاز است. کلسیم ناکافی به طور قابل‌توجهی به پوکی استخوان منجر می‌شود.

بسیاری از مطالعات منتشرشده نشان می‌دهد که مصرف کم کلسیم در طول زندگی با کاهش میزان توده استخوانی و شکستگی‌های زیاد استخوان همراه است.

بررسی‌های ملی تغذیه نشان داده‌اند که اکثر مردم کلسیم مورد نیاز برای رشد و حفظ استخوان‌های سالم را دریافت نمی‌کنند و نقش کلسیم در حفظ سلامتی آن‌ها بسیار کمرنگ است.

میلی‌گرم در روز سن
۲۰۰ نوزادان ۰ تا ۶ ماه
۲۶۰ نوزادان ۶ تا ۱۲ ماه
۷۰۰ ۱ تا ۳ سال
۱۰۰۰ ۴ تا ۸ سال
۱۳۰۰ ۹ تا ۱۳ سال
۱۳۰۰ ۱۴ تا ۱۸ سال
۱۰۰۰ ۱۹ تا ۳۰ سال
۱۰۰۰ ۳۱ تا ۵۰ سال
۱۰۰۰ مردان ۵۱ تا ۷۰ ساله
۱۲۰۰ زنان ۵۱ تا ۷۰ ساله
۱۳۰۰ ۱۴ تا ۱۸ سال باردار/شیرده
۱۰۰۰ ۱۹ تا ۵۰ سال باردار/شیرده

درد شانه - نشانه های کمبود کلسیم

علائم و نشانه های کمبود کلسیم در بدن

کلسیم برای بسیاری از عملکردهای بدن ضروری است و کمبود آن اثرات بدی بر روی عضلات، استخوان‌ها، دندان‌ها و همچنین سلامت روان خواهد داشت. اگر فرد به مدت طولانی کلسیم مصرف نکند ممکن است دچار استئوپنی یا تراکم استخوان پایین شود. اگر این بیماری‌ها درمان نشوند فرد به پوکی استخوان مبتلا می‌شود که خیلی خطرناک است و باعث می‌شود استخوان‌ها با کوچک‌ترین ضربه بشکنند. در ادامه علائم و نشانه‌های کمبود کلسیم را برای شما بیان می‌کنیم تا در صورت مشاهده این علائم به پزشک مراجعه کنید.

مشکلات عضلانی

به منظور خرید مکمل کلسیم، باید به مراکز مکمل‌های دارویی معتبر مراجعه کرد. داروخانه روشا مفتخر است که با داشتن انواع مکمل کلسیم اورجینال و با کیفیت، نیاز مشتریان را نسبت به این دسته از محصولات دارویی برآورده سازد.

فردی که دچار کمبود کلسیم است ممکن است درد، گرفتگی و اسپاسم عضلانی، درد در ران­ و بازو هنگام راه رفتن یا حرکت، بی‌حسی و گزگز در دست‌، بازو، پا و همچنین اطراف دهان را تجربه کند. علائم شدیدتر نشان‌دهنده کمبود شدید کلسیم هستند که می‌توانند منجر به تشنج، ضربان قلب نامنظم و حتی مرگ شوند!

خستگی مفرط

کمبود کلسیم در بدن می‌تواند منجر به خستگی مفرط شود. کمبود انرژی و احساس سستی بدن در نتیجۀ کمبود کلسیم ایجاد می‌شوند. کمبود این ماده معدنی شاید یکی از دلایل بی‌خوابی باشد. خستگی مرتبط با کمبود کلسیم همچنین می‌تواند باعث سرگیجه و مه مغزی شود که با تمرکز نداشتن، فراموشی و گیجی خود را نشان می‌دهند.

کمبود ویتامین دی - نشانه های کمبود کلسیم

علائمی بر روی ناخن و پوست

کمبود طولانی‌مدت کلسیم در بدن می‌تواند باعث خشکی پوست، ناخن‌های خشک یا شکننده، رشد موهای زائد، آلوپسی یا ریزش موی سکه‌ای، اگزما، التهاب پوست، خارش پوست و پسوریازیس شود.

استئوپنی و پوکی استخوان

کلسیم به‌خوبی در استخوان‌ها ذخیره می‌شود، اما برای قوی ماندن استخوان‌ها به مقدار بیشتری از کلسیم نیاز است. وقتی سطح کلی کلسیم پایین باشد، استخوان‌ها ضعیف و مستعد آسیب‌دیدگی می‌شوند.

با گذشت زمان، کمبود کلسیم می‌تواند باعث استئوپنی (کاهش تراکم مواد معدنی در استخوان‌ها) شود. این بیماری هم منجر به پوکی استخوان، نازک شدن استخوان‌ها و آسیب‌پذیر شدن آن‌ها در برابر شکستگی و همچنین درد و مشکلات در عضلات و استخوان‌ها می‌شود. ممکن است سال‌ها طول بکشد تا پوکی استخوان و سایر عوارض ناشی از کمبود کلسیم در بدن ایجاد شوند.

بی‌ خوابی

وقتی که به خواب عمیق فرو می‌روید، سطح کلسیم در بدن‌تان به شدت بالا و پایین می‌شود. بنابراین اگر مقدار کافی‌ای کلسیم نداشته باشید، بی‌خوابی به سرتان می‌زند یا خواب لذت‌بخشی ندارید. علاوه بر این کلسیم باعث ترشح هورمونی به نام ملاتونین می‌شود که به خوابیدن کمک می‌کند.

سندرم پیش از قاعدگی (PMS) شدید

سطوح پایین کلسیم با سندرم پیش از قاعدگی شدید ارتباط دارد. شرکت‌کنندگان در یک مطالعه در سال 2017 پس از مصرف روزانه 500 میلی‌گرم کلسیم به مدت 2 ماه، بهبود خلق‌ و خو و کاهش میزان حبس شدن مایعات در بدن را گزارش کردند.

 محققان به این نتیجه رسیدند که سطوح پایین ویتامین D و کلسیم در نیمه دوم چرخه قاعدگی ممکن است باعث شدت گرفتن علائم PMS شود.

بی‌حس و سوزن‌سوزن شدن قسمت‌هایی از بدن

پارستزیسی شامل تعدادی از نشانه‌های عصبی مثل مورمور شدن و بی‌حس شدن است و مربوط به کمبود شدید کلسیم می‌شود. علاوه بر این‌ها لرزش عضلات و ضعف حافظه هم شامل می‌شود.

درمان کمبود کلسیم - نشانه های کمبود کلسیم

مشکلات دندانی

وقتی بدن با کمبود کلسیم مواجه شود این کمبود را از طریق استخوان‌ها و دندان‌ها برطرف می‌کند. این موضوع باعث بروز مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، شکستگی دندان، تحریک لثه‌ها و ضعیف شدن ریشه‌های دندان می‌شود. همچنین کمبود کلسیم در نوزادان ممکن است رشد دندان‌ها را در آن‌ها با اختلال مواجه کند.

افسردگی

یکی دیگر از علائم و راه‌های شناخت کمبود کلسیم در بدن افسردگی است. برخی از شواهد نشان می‌دهند که کمبود کلسیم ممکن است با اختلالات خلقی ازجمله افسردگی مرتبط باشد. البته تأیید این موضوع به تحقیقات بیشتری نیاز دارد. اگر علائم افسردگی دارید و نمی‌دانید کلسیم در بدن شما به مقدار کافی وجود دارد یا خیر باید به پزشک مراجعه کنید. در صورت کمبود کلسیم پزشک برای شما مکمل تجویز می‌کند.

دائما بیمار شدن

کلسیم به تقویت سیستم ایمنی بدن‌تان نقش مهمی دارد و به شما کمک می‌کند تا علیه ویروس‌ها و باکتری‌ها مقاومت کنید. کمبود کلسیم باعث کاهش مقاومت بدن شما در برابر حملات پاتوژن و ابتلا به سرماخوردگی و سرفه می‌شود.

شکنندگی ناخن

مانند استخوان‌ها، ناخن‌های شما به مقدار مشخصی از کلسیم نیاز دارد. بنابراین وقتی از کمبود کلسیم رنج می‌برید، ناخن‌های شما خیلی خشک، شکننده و مستعد لایه‌برداری و تقسیم شدن می‌شوند. ناخن ضعیف به اندازه کافی در برابر ضربه‌ها مقاوم نیست و اغلب ممکن است در طی ساده‌ترین فعالیت‌های روزانه بشکند.

کمبود کلسیم چگونه تشخیص داده می‌شود ؟

اگر علائم مربوط به کمبود کلسیم را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید. پزشک در ابتدا در مورد سابقه خانوادگی کمبود کلسیم و پوکی استخوان از شما سؤالاتی می‌پرسد.

اگر پزشک به کمبود کلسیم مشکوک باشد، برای بررسی سطح کلسیم برای شما آزمایش خون می‌نویسد. آزمایش معمولاً سطح کلسیم کلی، سطح آلبومین و سطح کلسیم یونیزه یا آزاد را اندازه‌گیری می‌کند. آلبومین پروتئینی است که به کلسیم متصل شده و آن را از طریق خون به سایر اندام‌ها می‌رساند. اگر سطح کلسیم خون شما پایین باشد کمبود کلسیم تأیید می‌شود.

سطح نرمال کلسیم برای بزرگ‌سالان از 8.8 تا 10.4 میلی‌گرم در دسی لیتر (mg/dL) است. اگر سطح کلسیم خون کمتر از 8.8 میلی‌گرم در دسی لیتر باشد، احتمالاً فرد در معرض خطر بیماری کمبود کلسیم قرار دارد. کودکان و نوجوانان معمولاً سطح کلسیم بالاتری نسبت به بزرگ‌سالان دارند.

گردن درد - نشانه های کمبود کلسیم

نکات و توصیه‌های مهم برای جذب کلسیم

برای تقویت استخوان ها بدن انسان به حدود یک کیلوگرم کلسیم احتیاج دارد اما در افراد مختلف با توجه به بافت و حجم استخوان‌ها این مقدار متفاوت است. کلسیم به عنوان فراوان‌ترین ماده کانی در بدن انسان، در بسیاری از مواد غذایی یافت می‌شود. بخش قابل توجهی از مردم هنوز کلسیم را بسیار کمتر از آن چه که برای داشتن استخوان‌ها و دندان‌های محکم لازم است، دریافت می‌کنند.

همین امر باعث شد تا در کتاب کاله به مسئله پوکی استخوان و پیشگیری از پوکی استخوان با تغذیه درست بپردازیم. ضمن این که در این مقاله درباره روش‌های جذب کلسیم صحبت خواهیم کرد. اگر نسبت به دریافت مقادیر کافی کلسیم روزانه خود حساس هستید و مسئله پوکی استخوان برای شما اهمیت دارد، تا پایان این مطلب همراه ما بمانید.

در مصرف لبنیات زیاده‌روی نکنید

وقتی صحبت از کلسیم و نقش کلسیم در بدن می‌شود، ناخودآگاه محصولاتی مانند شیر، ماست و پنیر در ذهن تداعی می‌شوند. درست است که این مواد دارای کلسیم بالا هستند، اما در بعضی از موارد مصرف بیش از حد لاکتوز می‌تواند تاثیر منفی بر روی جذب کلسیم داشته باشد. بنابراین شیر و فرآورده‌های لبنی همیشه هم پاسخگو نیستند و باید مواد غذایی دیگری را برای جذب کلسیم مصرف کنید.

توصیه می‌کنیم، علاوه بر لبنیات پرچرب، فرآورده‌های لبنی کم‌چرب را هم در لیست سبد غذایی‌تان بگنجانید. لبنیات پرچرب، مثل: کره، خامه و پنیر پرچرب، حاوی کلسیم کمتری نسبت به انواع کم‌چرب خود هستند.

ویتامین D کافی دریافت کنید

ویتامین D باعث افزایش جذب کلسیم می‌شود. ویتامین D با فعال کردن یک پروتئین حامل در روده سبب اتصال کلسیم به این پروتئین شده و جذب کلسیم از طریق جدار روده را آسان می‌کند. کمبود این ویتامین باعث نرمی استخوان می‌شود. از منابع مهم ویتامین دی می‌توان به نور خورشید، ماهی سالمون و به خصوص شیر غنی شده است که علاوه بر تامین ویتامین D، به عنوان منبع مهمی برای دریافت ویتامین E، آهن و روی هم  شناخته می‌شود.

نمک کم بخورید

خوردن غذاهای شور و سرشار از سدیم باعث دفع کلسیم از راه دفع ادرار می‌شود.

مواد حاوی کلسیم - نشانه های کمبود کلسیم

بیش از اندازه فیبر نخورید

فیبر بیش از اندازه جذب کلسیم از راه روده را سخت می‌کند. با این که بدن ما نیازمند فیبر است، اما مصرف این ماده مغذی نباید بیش از حد مجاز باشد. مصرف بیش از حد فیبر، از جذب ویتامین‌های ضروری و عناصر معدنی مورد نیاز بدن جلوگیری کرده و عاملی در برابر جذب نشدن کلسیم مورد نیاز بدن و در نتیجه، مخالف فرایند تقویت استخوان ها است که به مرور ایجاد پوکی استخوان می‌کند. در اثر ادامه روند مصرف بیش از حد مواد غذایی حاوی فیبر بالا باید به فکر راه‌های جذب کلسیم از منابع غذایی سرشار از کلسیم در وعده‌هیا غذایی بیشتر باشید.

مواد غذایی حاوی اگزالات را به اندازه مصرف کنید

اگزالات مانع از جذب کلسیم در بدن می‌شود. مواد غذایی حاوی اگزالات شامل: بادام، بادام ‌زمینی، چغندر و برگ چغندر، ریواس، اسفناج، کلم، کاکائو، چای، آلو و توت‌‌ها است. سبوس گندم را هم به میزان متوسط مصرف کنید؛ چرا که مصرف زیاد آن با جذب کلسیم تداخل ایجاد می‌کند.

مکمل کلسیم مصرف کنید

اگر منابع مورد نیاز کلسیم بدن‌تان را با مواد غذایی نتوانستید تامین کنید، معمولا استفاده از مکمل کلسیم توصیه می‌شود. در صورت تشخیص کمبود کلسیم از سوی پزشک متخصص، بر حسب مقدار نیاز بدنتان مکمل کلسیم تجویز خواهد شد. البته در این میان، برخی از مواد غنی شده با کلسیم، که از جمله آن‌ها ماست کلسیویتا در ایران است، در نقش مکمل‌های کلسیم به منظور افزایش میزان دریافتی کلسیم روزانه و کمک به تقویت استخوان ها عمل می‌کنند.

از خوردن غذاهای چرب پرهیز کنید

چربی غذا با کلسیم داخل روده تداخل ایجاد کرده و مانع از جذب کلسیم می‌شود.

دانه‌ها و مواد غذایی حاوی کلسیم مصرف کنید

دانه‌هایی مثل: خشخاش، کنجد و دانه چیا دارای مقادیر قابل توجهی از کلسیم هستند. برای مثال، یک قاشق غذا خوری دانه خشخاش دارای ۱۲۶ میلی‌گرم کلسیم است. این دانه‌ها همینطور دارای اسید چرب امگا ۳ و پروتئین‌هایی‌ هستند که برای بدن مفیدند.

در صورت عدم تحمل لاکتوز چگونه می‌توانم کلسیم کافی دریافت کنم ؟

عدم تحمل لاکتوز ناتوانی در هضم لاکتوز یا همان قند موجود در شیر است. هنگام مصرف لبنیات باعث نفخ یا اسهال می‌شود. عدم تحمل لاکتوز به دلیل کمبود لاکتاز در بدن رخ می‌دهد، آنزیمی که برای هضم لاکتوز لازم است. در ادامه چند پیشنهاد که به شما در رفع نیازهای کلسیم در صورت عدم تحمل لاکتوز کمک می‌کند، معرفی می‌شود:

  • سعی کنید از شیر بدون لاکتوز مثل شیر سویا، شیر بادام یا شیر برنج غنی شده با کلسیم استفاده کنید.
  • ممکن است بتوانید برخی از محصولات لبنی که حاوی قند کمتری هستند مانند ماست و پنیر را استفاده کنید. ماست کلسیویتا را امتحان کنید.
  • با متخصص تغذیه خود در مورد سایر محصولات کاهش‌دهنده لاکتوز صحبت کنید.
  • غذاهای غیر لبنی که منابع خوب کلسیم هستند مانند کلم بروکلی، نخود و لوبیا خشک، کلم پیچ، کلم، سبزیجات برگ سبز تیره، ماهی آزاد کنسرو شده با استخوان های نرم، ساردین، آب میوه غنی شده با کلسیم، ملاس سیاه، بادام و توفو فرآوری شده با کلسیم را مصرف کنید.

سفیدی ناخن - نشانه های کمبود کلسیم

درمان کمبود کلسیم با داروهای گیاهی

از منابع گیاهی که می‌توانند کمک زیادی به درمان کمبود کلسیم کنند می‌توان به بادام، کنجد، اسفناج، میوه‌های خشک، پرتقال، پیاز، نخود و سبزی شاهی اشاره کرد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید بعضی از گیاهان دارویی کلسیم بیشتری نسبت به بقیه دارند و مصرف منظم دمنوش آن‌ها راهی عالی برای درمان کمبود کلسیم است. از این گیاهان دارویی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گیاه نسترن کوهی
  • چای سبز
  • نعناع
  • گزنه

درمان کمبود کلسیم در طب سنتی

از نظر متخصصان طب سنتی، برای درمان کمبود کلسیم باید برای مدتی رژیم غذایی خود را تغییر داد و از مصرف نوشابه، شکر و قند زیاد پرهیز کرد. از غذاهای سنتی غتی از کلسیم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خوراک کشک بادمجان
  • خوراک حریره بادام
  • خوراک کالجوش
  • خوراک فرنی
  • سویق گندم
  • آش دوغ
  • ترکیب ارده و شیره انگور به‌خصوص برای صبحانه

ازآنجایی‌که اکثر این غذاها طبع سردی دارند توصیه می‌کنیم بعد از آن‌ها گردو یا خرما مصرف شود.

کمبود کلسیم در کودکان

کلسیم یک ماده معدنی مهم برای کودکان است. این ماده نقش موثری در رشد مناسب استخوان‌های بدن کودکان دارد. هر چه سن کودک بیشتر می‌شود، اهمیت کلسیم در استحکام بدنی و شکل‌گیری استخوان‌های او بیشتر نمود پیدا می‌کند. در واقع، توده استخوانی بزرگسالان بر اساس کلسیمی که آن‌ها در طول دوران کودکی و نوجوانی دریافت کرده‌اند، مشخص می‌شود.

علاوه بر نقش کلسیم در سلامت استخوان‌ها، این ماده در عملکرد مناسب قلب، اعصاب و عضلات بدن هم نقش دارد. گاهی شناسایی کمبود کلسیم در کودکان بسیار دشوار است، بنابراین لازم است که والدین وضعیت کودک را به خوبی تحت نظر گرفته و نسبت به تغییرات جزئی هم حساس باشند.

کودکانی که از شیر مادر در دوره نوزادی محروم بوده یا از مادری با کمبود ویتامین دی یا کلسیم در دوران بارداری به دنیا می‌آیند، بیش از سایرین در معرض کمبود کلسیم قرار دارند. مقدار کلسیم مورد نیاز در کودکان یک تا سه ساله حدود ۷۰۰ میلی‌گرم، کودکان ۴ تا ۸ ساله، ۱۰۰۰ میلی‌گرم و در نوجوانان ۹ تا ۱۸ ساله، ۱۳۰۰ میلی‌گرم است. از مهم‌ترین علائم کمبود کلسیم در کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

زانو درد - نشانه های کمبود کلسیم

  • کمبود اشتها
  • لق یا خراب شدن دندان‌ها و دیر تشکیل شدن و رشد کند آن‌ها
  • ضعف سیستم ایمنی و عدم مقاومت در مقابل بیماری‌ها
  • تمرکز ذهنی ضعیف
  • برجسته شدن شکم
  • احساس انزوا و افسردگی
  • اختلالات خلق و خو و بی‌قراری
  • اختلال خواب شبانه یا دیدن کابوس‌های شبانه
  • تشنج
  • رشد نامناسب، کوتاه قدی و تغییر شکل مفاصل
  • افت فشار خون
  • اسپاسم عضلانی

برای جبران کمبود کلسیم در بدن کودک لازم است که علاوه بر کلسیم، ویتامین دی کافی هم به بدن او برسد. بهترین منبع برای تامین این ویتامین در کودکان دریافت نور خورشید کافی است. علاوه بر آن، مصرف مقدار کافی کلسیم از طریق لبنیات هم بسیار مهم و ضروری است.

در صورتی که کمبود کلسیم از طریق این روش‌های طبیعی جبران نشود، می‌توان با تجویز پزشک از مکمل‌های خوراکی یا تزریقی این ماده معدنی استفاده کرد. فراموش نکنید که کمبود کلسیم در کودکان حتما باید درمان شود، چون در صورت عدم درمان مناسب، ممکن است عوارض بسیاری مثل نارسایی قلبی به ویژه در سنین بالاتر به دنبال داشته باشد.

علائم کمبود کلسیم در زنان

یکی از عوارض کمبود کلسیم در افراد به ویژه زنان، تضعیف بافت استخوانی بدن و اختلال در هورمون‌ها و سیگنال‌های عصبی است. زنان در دوره‌های حساس زندگی خود از جمله دوران بارداری و شیردهی به مقدار زیادی کلسیم نیاز دارند (تقریبا دو برابر حالت عادی). در صورتی که این نیاز برای آنان برطرف نشود، بدن آن‌ها با کمبود کلسیم رو به رو خواهد شد. این مشکل در دوران بارداری، علاوه بر مشکلاتی که برای مادر ایجاد می‌کند، ممکن است منجر به تولد نوزاد دچار کمبود کلسیم شده و عوارض فراوانی در پی داشته باشد.

میزان کلسیم مورد نیاز بدن زنان در سنین ۲۰ تا ۵۰ سال حدود ۱۰۰۰ میلی‌گرم در روز است. این مقدار در زنان بالای ۵۰ سال به حدود ۱۲۰۰ میلی‌گرم می‌رسد که نشان دهنده اهمیت مصرف این ماده معدنی در سنین بعد از یائسگی برای زنان است. علت این مسئله، تضعیف بافت استخوانی زنان به دلیل کاهش هورمون استروژن بعد از یائسگی است که لازم است از طریق مصرف کلسیم کافی جبران شود. از مهم‌ترین علائم کمبود کلسیم در زنان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نارسایی قلبی
  • پوسیدگی دندان
  • شکنندگی ناخن‌ها
  • ضعف عضلات و ماهیچه‌ها
  • خشکی پوست
  • افسردگی و اضطراب
  • زبر و خشک شدن موها
  • اختلال در بلع غذا
  • احساس خستگی دائم بدن
  • احساس گزگز پا یا دست
  • اسپاسم عضلانی

بروز علائم پوکی استخوان هم یکی از علائم کمبود کلسیم بسیار شدید است. این نشانه‌ها شامل کمر درد، کاهش تدریجی قد، خمیدگی کمر، شکستگی آسان استخوان‌ها و… بوده و نیاز به مداخله پزشکی دارد. در صورت بروز یا تداوم این نشانه‌ها باید با پزشک خود تماس بگیرید.

پروتئین - نشانه های کمبود کلسیم

دارو برای درمان کمبود کلسیم

بهترین داروها برای درمان کمبود کلسیم، مکمل‌های این ماده هستند. انواع مختلفی از مکمل‌های کلسیم موجود است که می‌توان با توجه به شرایط زیر آن‌ها انتخاب کرد:

مقدار کلسیم روزانه مورد نیاز

با توجه به این که بدن فرد به چه مقدار کلسیم روزانه نیاز دارد، می‌توان از انواع مختلف این دارو در بازار استفاده کرد.

تحمل بدن

بعضی از مکمل‌های کلسیم مثل کربنات کلسیم ممکن است با عوارضی مثل نفخ و یبوست همراه باشند. اگر فرد نتواند چنین عوارضی را تحمل کند، پزشک می‌تواند از مکمل‌های دیگری برای درمان او استفاده کند.

مصرف داروهای دیگر

مکمل‌های کلسیم ممکن است با داروهای مختلفی مثل داروهای فشار خون، هورمون‌های تیروئیدی، بعضی از آنتی بیوتیک‌ها و… تداخل داشته باشند. حتما پزشک خود را از مصرف این داروها مطلع کنید تا توصیه‌های لازم را در مورد مصرف مکمل‌های کلسیم به شما ارائه کند. قرص‌های مکمل‌های کلسیمی که برای درمان کمبود کلسیم توصیه می‌شوند عبارتند از:

  • کربنات کلسیم که بیشترین مقدار کلسیم را داشته و نسبت به سایر مکمل‌ها ارزان‌تر است.
  • سیترات کلسیم که جذب راحتی داشته و منجر به یبوست نمی‌شود.
  • مکمل‌های کلسیم که به اشکال مختلفی مثل شربت، قرص و قرص‌های جویدنی در دسترس هستند.

گاهی لازم است برای جذب بهتر کلسیم از داروهای دیگری مثل مکمل‌های ویتامین دی و… هم استفاده شده یا تغییرات اصلاحی در رژیم غذایی فرد انجام شود. استفاده از این داروها باید حتما تحت نظر پزشک و با تجویز او انجام شود. هرگز به صورت خودسرانه اقدام به مصرف این داروها نکنید.

استخوان درد - نشانه های کمبود کلسیم

از کجا بفهمیم دچار کمبود شدید کلسیم شده‌ ایم ؟

اگر سوال شما هم این است که از کجا بفهمیم کمبود کلسیم داریم؟ بهتر است بدانید بدن ما بسیار هوشمند است به طوری که با نشان دادن آلارم‌هایی درباره وضعیت موجود هشدار می‌دهد. همان طور که پیشتر اشاره کردیم، در صورت کمبود کلسیم در بدن عوارض مختلفی ممکن است برای بدن به وجود آید. اما همیشه پیش از آن‌ها هشدار‌هایی نشان داده می‌شود که بهتر است آن‌ها را جدی بگیریم. برخی از علائم هشدار دهنده کمبود کلسیم عبارتند از:

  • چنانچه انگشت‌های شما گزگز می‌کند و احساس خواب رفتگی دارید.
  • اگر گاهی دچار تشنج می‌شوید و یا ضربان قلب شما حالت نرمالی ندارد.
  • ناخن، پوست و موی شما حالت طبیعی همیشگی را ندارد.

باید بدانید این‌ها از نشانه‌ های کمبود کلسیم در بدن به شمار می‌آیند. بنابراین جدی گرفتن این موارد بسیار پر اهمیت و ضروری است زیرا چنانچه از کنار آن آسوده بگذرید، می‌تواند مشکلات بیشتر و حتی غیرقابل جبرانی را به وجود آورد. البته این موارد تنها برای افرادی رخ می‌دهد که یا با کمبود جدی کلسیم در بدن مواجهند و یا دارای بیماری‌ های زمینه‌ای هستند.

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار