|
|
کدخبر: ۱۵۴۱۴۸

تحلیل سخنان فرمانده نیروی قدس سپاه با موضوع جهان اسلام / ۹

سیرتاریخی حضور شیعیان در مناطقع نفت خیز در ایران، عراق و عربستان گواه روشنی است بر قدرت آرامش بخش تفکر شیعه. اتفاقاً این هلال اقتصادی شیعه است که جهان از آن تغذیه می کند.

گروه امنیتی دفاعیخبرگزاری فارس- سردار سرلشکر قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درسخنرانی تاریخ ۲۷ بهمن ماه ۱۳۹۲به بررسی و تحلیل اوضاع جهان اسلام و بایدها و نبایدها در این حوزه پرداخت که بخشی از این سخنان مهم و راهبردی توسط «سید جواد سیدپور» کارشناس مسایل بین الملل مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفته است.

«اینکه می گویند هلال شیعی؛ هلال شیعی که سیاسی نیست. هلال شیعی هلال اقتصادی است. مهمترین مسئله اقتصادی جهان، نفت است. ما می دانیم ۳ کشور در جهان یعنی ایران، عربستان و عراق بیشترین نفت جهان را دارند. قریب بر ۸۰درصد نفت جهان در منطقه شیعه نشین است.»

(سردار قاسم سلیمانی)

متن نظرات سید جواد سیدپور را در زیر می خوانید.

جایی که شیعیان ایستاده اند، قلب اقتصاد جهان است؛ این را سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس می گوید. چرا که ۷۰ درصد نفت خلیج فارس به عنوان اصلی ترین مرکز دخیره نفت جهان در منطقه شیعه نشین قرار دارد چه در عربستان، چه عراق و چه ایران.

سردار سلیمانی گفته است:«احیای شیعه با مرجعیت ایران یک قطبیت و یک قدرت به ایران در بعد سیاسی، امنیتی و اقتصادی می دهد، اینکه می گویند هلال شیعی، سیاسی نیست، هلال شیعی، هلال اقتصادی است و مهم ترین مسئله اقتصادی جهان، نفت است. ما می دانیم ۳ کشور در جهان(ایران، عربستان و عراق) بیشترین نفت جهان را دارند که عربستان نخست، ایران و عراق دوم و سوم هستند و تقریباً ۷۰ درصد نفت جهان در این ۳ کشور واقع شده که همه این ۷۰درصد در منطقه شیعه نشین است. نفت عراق در همین کریدور بصره و بغداد، کویت و عربستان ۸۰ردصد نفتش در منطقه شیعه نشین دمام، قطیف قرار دارد و ایران هم که مشخص است. مرجعیت سیاسی شیعه به یاران یک قدرت مضاعف از قومیت بخشی، ضمن اینکه به شیعه برای بازیافت قومیت شیعی کمک کرد که این از اثرهای ماندگار است.»

* اهمیت راهبردی سخنان سردار

جایگاه ویژه و برجسته حاج قاسم سلیمانی در میان اندیشکده های راهبردی جهان به گونه ای است که کوچک ترین و کمترین سخنان سردار بازتابی بیش از بسیاری از راهبران کشورهای منطقه خاورمیانه می یابد چرا که به اعتراف همین اندیشکده ها که اکثراً وابسته به نهادهای غربی اند، سردار سلیمانی و تفکر راهبردی اوست که شرق و غرب خاورمیانه را در می نوردد.

روشن است که اعتراف آنها به اهمیت و جایگاه سرلشکر سلیمانی از قدرت راهبردی انقلاب اسلامی نشأت می گیرد و آنچه آنان می گویند عین اعتراف است نه مجیزگویی از قوی ترین دشمن خود.

از آن روزی که حاج قاسم سلیمانی این یادگار دفاع مقدس از اهمیت هلال اقتصادی شیعیان سخن گفت و آن را برجسته ساخت، تمام نگاه ها به نقش مذهب تشییع در کنترل مناطق نفت خیز جهان معطوف شده است.

عده ای از سر تهدید و گروهی مبتنی بر فرصت به آن نگریسته اند. اما پرسش اصلی این است که شیعیان از چنین فرصتی چه بهره ای خواهند برد؟ و آیا اگر قرار باشد شیعیان از قدرت و نفوذ خود در این مناطق بهره ببرند، تکلیف جهان بدون تفکر شیعه چه خواهد شد؟

صرف نظر از هر پاسخ احتمالی که به این سؤال و یا سؤال هایی از این دست بدهیم، ابتدا مناسب است آناتومی تأسیسات نفتی و میادین مورد نظر بررسی شود تا مشخص گردد از چه سخن گفته می شود.

در این میان، درباره ۲ کشور ایران و عراق کمتر پرسشی وجود دارد و بحثبر سر عربستان است.

* در عربستان چه می گذرد؟

عربستان سعودی دارای حدود ۱۰۰۰ میدان عمده نفت و گاز است. اما بیش از نیمی از ذخایر نفت عربستان تنها در ۸ میدان از میادین نفتی این کشور قرار گرفته است.

در این بین، میدان عظیم نفتی «الغوار» در عرببستان با باقیمانده ذخایر حدود ۷۰ میلیارد بشکه ای، بزرگ ترین میدان نفتی جهان است.

گفته می شود شیعیان در استان شرقی، حیاتی ترین منطقه راهبردی این پادشاهی سکونت دارند، منطقه ای که بیشترین میدان های نفتی کشور، از جمله الغوار و القطیف و به عبارت دیگر بزرگ ترین حوزه های نفتی جهان را در خود جای داده است.

از دیدگاه بین المللی و تجارت جهانی، شیعیان استان شرقی، نقش مؤثری را در ثبات اقتصادی و سیاسی کشور، چه به لحاظ منطقه ای و چه بین المللی ایفا می کنند.

این مناطق شیعه نشین حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد از درآمد کشور و ۱۵ درصد از بازارهای نفت جهانی را تأمین می کنند و نیروی کار شیعیان بین ۶۰ تا ۴۰ درصد از نیروی کار کشور در عرصه صنعت نفت را به خود اختصاص داده است.

شیعیان عربستان در منطقه ای نزدیک به ۳ کشور حوزه خلیج فارس که اکثریت جمعیت آنان را شیعیان تشکیل می دهند(از جمله بحرین، عراق و ایران) سکونت دارند.

از این گذشته، شیعیان به عنوان یک گروه متمایز به دلیل ویژگی ها، دیدگاه و نگرش های مذهبی و استعداد سیاسی شان، بزرگ ترین رکن مخالف در پادشاهی سعودی را تشکیل می دهند.

جمعیت ۴۰۰هزار نفری شیعیان در استان های شرقی(در بعضی آمارها تا ۹۰۰هزار نفر برآورد گردیده) و همچنین شیعیان زیدی در مکه، جنوب و مرز با یمن و شیعیان اسماعیلی در جنوب گروه های شیعی در کشور عربستان را تشکیل می دهند.

منابع و میدان های عمده نفتی عربستان در شرق این کشور و در میدان شیعیان قرار دارد و اکثریت کارگران شرکت نفت آرامکوی عربستان را شیعیان تشکیل می دهند.

شیعیان استان شرقی، نفت خیزترین منطقه عربستان، همواره در معرض تدابیر تبعیض آمیز قرار داشته اند. با آنها به عنوان شهروندان درجه دوم رفتار می شده و آنها همواره از حقوق اولیه و بنیادین خود محروم بوده اند.

* استان القطیف

استان القطیف در شرق عربستان اگرچه از جمله استان های بسیار ثروتمند عربستان به دلیل داشتن منابع سرشار نفت به شمار می آید، اما به دلیل شیعه بودن ساکنان آن، همواره مورد ظلم و تبعیض قرار داشته است. به همین دلیل این منطقه شاهد نا آرامی هایی در اعتراض به این ظلم و ستم هاست.

القطیف استانی ساحلی غنی و سرشار از منابع نفتی است. خفط لوله نفت «تب لاین» که از شهر «ظهران» آغاز می شود، از این شهر می گذرد تا به اردن، سوریه و لبنان برسد.

* استان الغوار

میدان غوار(به عربی: حقل الغوار) بزرگ ترین میدان نفتی جهان است که در خاک عربستان سعودی واقع شده است.

این میدان در فاصله ۱۰۰ کیلومتری غرب و جنوب غربی شهر ظهران و غرب شهرهای احسا و هفوف قرار دارد.

نیمی از درآمدهای نفتی این کشور متعلق به فروش نفت این میدان عظیم است. این میدان در سال ۱۹۴۸ توسط شرکت نفتی اکسان که یک سال قبلش پیمان شراکت با شرکت آرامکو را به امضاء رسانده بود، کشف شد و از سال ۱۹۵۱ تولید نفت خود را آغاز کرد.

این میدان، بزرگ ترین حوزه برآورده کننده نفت صادراتی عربستان است به طوری که تا سال ۲۰۰۵ در حدود ۶۰ میلیارد بشکه نفت از این میدان به دست آمده است.

بیشترین میزان برداشت از این میدان در سال ۱۹۸۱ انجام شد که روزانه ۵.۷ میلیون بشکه از این میدان به دست می آید. این رقم برداشت در یک سال تاریخ صنعت نفت در جهان بی نظیر است. این میدان همچنین روزانه ۵۷ میلیون متر مکعب گاز تولید می کند.

مالکیت و حق بهره برداری این میدان متعلق به شرکت آرامکو عربستان است. این شرکت اعلام کرده که ۴۸ درصد درآمدهای این شرکت از طریق فروش نفت این میدان حاصل می شود.

میدان الغوار خود از ۶ حوزه استخراج نفت و گاز تشکیل شده که به ترتیب از شمال به جنوب عبارت اند از: فرزان، عین دار و شدقم، عثمانیه، حویه و حرض.

* اهمیت امنیتی مناطق نفت خیز

مجلسه «نیوساینتیست» آسیب پذیری های زنجیره تأمین نفت در سطح جهان را بررسی کرده است. پیام این مجله بسیار سنگین است: «خیلی چیزها وابستگی به نفت دارد و خود نفت هم وابسته است به چند نقطه خاص حمل و نقل و فرآوری».

در گزارش این مجله، ۲ نقطه از ۵ نقطه حساس جهانی نفت در عربستان است:

۱ - پالایشگاه نفتی بقیق:این مرکز فرآوری نفت در یک ابرحوزه نفتی به همین اسم در عربستان سعودی واقع شده است.

این تأسیسات دو سوم نفت این کشور را می پالاید. در سال ۲۰۰۶ یک بار به آن حمله شد که البته ناکام ماند. در ماههای گذشته پلیس سعودی ۷۰۰نفر را بازداشت کرده که اتهامشان برنامه ریزی برای حمله به این پالایشگاه بوده است.

چند تأسیسات و پالایشگاه دیگر هم هستند که از اهمیت بالایی برخوردارند، مثل پالایشگاه های ونزوئلا یا کره جنوبی، اما بقیق آنقدر تأثیرگذار است که حمله به آن مانند آچاری غول پیکر است که لای چرخ جهان گذاشته شود.

۲ - پایانه نفتی ساحلی رأس تنوره:باور کردنی نیست ولی ۱۰ درصد از نفت دنیا از این پایانه رد می شود. رأس تنوره از تأسیسات غول پیکر شرکت آرامکو(شرکت نفت عربستان) در خلیج فارس است.

«نیوساینتیست» سناریویی وحشتناک پیش روی خواننده می گذارد: «فرض کنید یک تانکر گاز مایع که از این مسیرها می گذرد دزدیده شود؛ آن را با مواد منفجره پر کنند و به یک تانکر نفتی بکوبند. انفجار حاصله، آنقدر شدید خواهد بود و آتش آن به حدی ادامه خواهد اشت که آن گذرگاه برای چند ماه بسته خواهد شد. اقتصاد جهانی به بحران فروخواهد رفت چون سایر گذرگاه ها نمی توانند و آن قدر کشش ندارند که حجم نفت از دست رفته را جبران کنند.»

* شیعه باعثثبات منطقه

برخلاف جار و جنجال های گاه به گاه عده ای افراطی، شیعیان همواره و همیشه نیروی ثبات بخش و امنیت دهنده به منطقه و جهان بوده اند.

سیرتاریخی حضور شیعیان در مناطقع نفت خیز در ایران، عراق و عربستان گواه روشنی است بر قدرت آرامش بخش تفکر شیعه. اتفاقاً این هلال اقتصادی شیعه است که جهان از آن تغذیه می کند.

اما افراطیون، همان ها که از بیروت تا کابل و از دمشق تا بغداد را میدان تاخت و تاز خود می دانند و از فتواهای شیوخ از خدا بی خبر برای شهادت اهل الله بهره می برند و دین و دنیا را در مذبح شیطان پرستان نوین می برند و پیروان دین محمدی را خفیف و دشمنان محمد(ص) را بر صدر می نشانند و قمض عین برغصب بنی اسرائیل می کنند و بر هم کیشان خویش می تازند، باید رسوا شوند که نا امن کنندگان راستین منطقه اند و عملکردشان باعثحضور بیگانگان و استعمارگران نوین در منطقه شده است.

انتهای پیام /

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار