درمان حساسیت فصلی با 10 روش خانگی و طبیعی
درمان حساسیت فصلی در فصل های بهار و تابستان از اهمیت بیشتری برخوردار است. با روش های خانگی حساسیت فصلی را درمان کنید.
درمان حساسیت فصلی با کمک روش های خانگی و طبیعی بسیار اهمیت دارد. وجود آلرژی و حساسیت بسیار آزار دهنده می باشد. با کمک روش های طبیعی که امیدنیوز یادتان داده است حساسیت فصلی را درمان کنید.
حساسیت فصلی چیست ؟
حساسیت فصلی به انگلیسی(seasonal allergy) است و به مجموعه واکنشهای سیستم ایمنی بدن گفته میشود که با شروع فصل گرده افشانی گلها و تولید و پخش هاگ در بدن بروز میکند. طبیعی است که این واکنشها دریک زمان و فصل خاص بروز کند. به همین جهت به آن حساسیت فصلی گفته میشود. برای درمان آلرژی بهاری می توانید با متخصص آلرژی و اختلالات تنفسی گفت و گو کنید.
سیستم ایمنی بدن همهی ما در مقابل گردهی گل واکنش نمیدهد و در افرادی که سیستم ایمنی حساسی دارند بروز میکند. حتی بروز آن در افراد مختلف با شدت و ضعف همراه است. با اینحال میتوان علائم آزاردهندهی حساسیت فصلی را با روشهای درمان حساسیت فصلی در منزل قابل تحملتر کرد.
نشانهها و علائم آلرژی فصلی چیست ؟
اگر شما هر سال در یک تایم مشخصی، علائم سرماخوردگی دارید، احتمال آلرژی فصلی وجود دارد. علائم آلرژی که معمولاً به طور ناگهانی ظاهر میشوند، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- عطسه
- گرفتگی بینی
- آبریزش بینی
- گرفتگی گوش
- خارش بینی و یا گلو
- قرمزی و خارش چشم
- جاری شدن اشک از چشم
کودکانی که علاوه بر این علائم، دارای سرفه، خس خس سینه و یا تنگی نفس هستند، ممکن است که آلرژیهایی داشته باشند که باعث آسم میشود.
چه فصلی آلرژی میآورد ؟
واقعیت این است که محرکهای رایج آلرژی از فصلی به فصل دیگر متفاوت است و در هر فصلی هم میتواند رخ دهد و شما ممکن است به برخی از این محرکها آلرژی داشته باشید.
آلرژی فصلی زمانی اتفاق میفتد که سیستم ایمنی بدن شما یک ماده معلق در هوا را که معمولاً بیضرر است به عنوان یک ماده خطرناک تشخیص دهد. این ماده با ترشح هیستامین و سایر مواد شیمیایی در جریان خون شما به آن ماده یا آلرژن پاسخ میدهد. این مواد شیمیایی، مقدمات یک واکنش آلرژیک را ایجاد میکنند. اکنون دلایل آلرژی فصلی را در فصلهای مختلف بررسی میکنیم.
بهار
درختان مسئول اکثر آلرژیهای فصلی در فصل بهار هستند. درخت توس یکی از رایجترین درختان حساسیتزا است که بسیاری از افراد مبتلا به آلرژی فصلی به گرده آن واکنش نشان میدهند. سایر درختان آلرژیزا عبارتند از نارون، سرو، بلوط، سپیدار، گردو، بید و صنوبر.
تابستان
مقصر واقعی آلرژی فصلی تابستان، علفهایی مانند چچم و علف تیموتی و همچنین علفهای هرز خاصی هستند. کافیست اندک زمانی در این چمن بنشینید تا عطسه و آبریزش سراغتان بیاید.
پاییز
پاییز فصل ریزش برگها است و بسیار شایع است که دچار حساسیت شوید. گیاهانی که گرده خود را در پاییز میریزند عبارتند از: گزنه، ترشک، مرغ چاق و چنار.
زمستان
در زمستان، بیشتر آلرژنهای موجود در فضای باز وجود دارند. در نتیجه، هوای سرد باعث تسکین بسیاری از افراد مبتلا به آلرژی میشود. اما این بدان معنا است که افراد بیشتری در داخل خانه وقت میگذرانند.
نکته: اگر مستعد ابتلا به آلرژیهای فصلی هستید، ممکن است به آلرژنهایی مانند پشم حیوانات خانگی، کنه و گرد و غبار یا سوسکها نیز واکنش نشان دهید.
راههای تشخیص حساسیت فصلی چیست ؟
تشخیص حساسیت فصلی در بهار یا آلرژی پاییزی یک فرایند پیچیده نیست که نیاز به آزمایش و یا اقدامات تشخیصی دقیق داشته باشد. پزشک میتواند با معاینه مخاط بینی و گلو متوجه التهاب در این نواحی شود. با سوالات زیر هم از بیمار شرح حال میگیرد.
- چه زمانی از سال دچار این حالات میشوید؟
- چند وقت است که سرفه و آبریزش بینی و چشم یا سایر علائم را دارد؟
- بررسی تاریخچهی خانوادگی بیمار. یعنی باید پزشک مطلع شود آیا کسی در خانوادهی بیمار مبتلا به حساسیت فصلی بوده است یا نه.
- بررسی تاریخچهی پزشک بیمار. یعنی باید پزشک مطلع شود بیمار چه داروهاای مصرف میکند یا چه بیماریهایی دارد.
در مواردی هم پزشک نیاز به تشخیص دقیقتر داشته باشد از آزمایش خون و آزمایشهای پوستی استفاده میکند.
راهکارهای درمان حساسیت
بهترین دارو برای آلرژی فصلی در تمام طول سال اجتناب از مواد آلرژیزا است که علائم آلرژی را برای شما ایجاد میکند. داروهایی نیز برای درمان علائم حساسیتها در دسترس هستند. برخی از افراد هم سراغ درمانهای پزشکی میروند و حساسیت خود را با دارو کنترل میکنند.
به صورت کلی، درمانهای پزشکی، درمانهای خانگی و تغییر در برخی عادات سبک زندگی میتواند به کاهش علائم آلرژی به گرده کمک کند. اکنون درباره هریک از این راهکارهای مقابله با آلرژی فصلی خواهیم گفت.
داروهای شیمیایی
همانطور که گفتیم، بسیاری از افراد برای فرو نشاندن سریع علایم خود، دارو مصرف میکنند. درمانهای پزشکی آلرژی شامل موارد زیر است:
- داروهای آنتی هیستامین بدون نسخه، مانند سیتیریزین یا لوراتادین (کلاریتین). فرد باید چند هفته قبل از شروع فصل آلرژی، مصرف این داروها را شروع کند.
- قرص یا اسپریهای ایمونوتراپی برای حساسیت زدایی بدن نسبت به گردههای گیاهان.
- اسپریهای بینی که برای تسکین خارش و احتقان طراحی شدهاند. این اسپریها شامل داروهای ضد احتقان است که تنها یک راه حل کوتاه مدت برای تورم دستگاه تنفسی هستند.
- اسپریهای کورتیکواستروئیدی بینی در کاهش التهاب و علائم مرتبط با آن در مجاری بینی موثر است.
برخی از داروهای ضد آلرژی ممکن است که عوارض جانبی ناخواستهای مانند خواب آلودگی، سرگیجه و گیجی داشته باشند. اکثر این درمانها فقط به مدیریت علائم آلرژی کمک میکنند، اما نمی توانند آنها را درمان کنند.
درمانهای خانگی
انواع درمانهای خانگی و اقدامات پیشگیرانه وجود دارد که شما میتوانید برای کاهش علائم آلرژی خود انجام دهد. نمونههایی از این موارد عبارتند از:
- بسته نگه داشتن پنجرهها در فصولی که حساسیت شما عود میکند.
- استفاده از فیلترهای ویژه در دریچههای تهویه مرکزی که به فیلتر کردن گرده گیاهان از سیستم هوا کمک کند.
- هر بار پس از ورود به خانه، لباستان را عوض کنید تا هر چه کمتر در معرض مواد حساسیتزا قرار بگیرید.
- هر شب قبل از رفتن به رختخواب دوش بگیرید تا پوست و موی شما از تجمع گرده گیاهان پاک شود.
- حداقل یک بار در هفته ملافه خود را در آب داغ و صابون بشویید.
- یکی از نمونه های درمان خانگی، خوردن عسل محلی است. برخی از متخصصان مواد غذایی طبیعی معتقدند که خوردن عسل مانند واکسنهای آلرژی، میتواند به کاهش آلرژی به گرده کمک کند.
- اجتناب از دود سیگار که میتواند علائم آلرژی را تشدید کند، مهم است.
- نوشیدن دمنوشهای گیاهی تهیه شده با خار مریم، شبدر قرمز، گزنه یا بومادران. این ترکیبات گیاهی اثرات ضد التهابی دارند که ممکن است علائم آلرژی را کاهش دهد.
- شستشوی مجاری بینی با استفاده از آب گرم و نمک.میتوانید از ابزارهای شستشوی بینی نمکی هم استفاده کنید.
نکته: درمانهای خانگی فوق از نظر علمی چندان تایید نشدهاند، اما شواهد نشان میدهند که این راهکارها، ممکن است که به برخی افراد کمک کنند.
برای درمان آلرژی چه بخوریم ؟
برای کنترل بهتر و بیشتر آلرژی فصلیتان سعی کنید، مواد خوراکی زیر را به طور مرتب در برنامه غذاییتان وارد و مصرف کنید. در این صورت قطعا کمتر اسیر عطسههای کلافه کننده آلرژی خواهید شد.
۱. هر روز صبح چای سبز بنوشید!
چای سبز یک نوشیدنی فوق العاده و حاوی آنتی هیستامینهای طبیعی است که ثابت شده که واکنشهای آلرژیک را کاهش میدهد.
۲. در فصل حساسیتها، از غذاهای پر ادویه استفاده نکنید!
ادویهجات به خودی خود ممکن است واکنشهایی مثل عطسه یا آبریزش بینی ایجاد کنند. اگر حساسیت فصلی دارید از ادویه جات کمتری استفاده کنید؛ چرا که واکنشهای آلرژیک را تشدید میکند و باعث آزار شما خواهد شد.
۳. به رژیم غذایی مدیترانهای فکر کنید!
رژیم غذایی مدیترانهای در واقع شامل میوهها، سبزیجات، لوبیاها، غلات کامل، ماهی و روغن زیتون و به طور کلی منابع طبیعی و سالم میشود. این رژیم به کنترل بسیاری از آلرژیهای تنفسی از جمله آسم کمک میکند و میتواند التهاب و علائم آلرژی را کاهش دهد. رژیم فلکسترین بسیار به این برنامه غذایی نزدیک است.
۴. یک رژیم غذایی سالم و پایدار برای کاهش وزن داشته باشید!
تعدادی از مطالعات وجود دارد که به طور قطعی نشان میدهد که چاقی میتواند افراد مبتلا به آسم و یا حساسیت فصلی را مستعد حملات بیشتری کند. وزن سالم یا کاهش وزن ممکن است برای افرادی که از این عوارض رنج می برند، مفید باشد. شما میتوانید با پیروی از یک برنامه غذایی بدنسازی اصولی، به جنگ با آلرژی بروید.
۵. از نمک کمتر استفاده کنید!
اگر به صورت منظم و با برنامه از نمک کمتری استفاده کنید، این کار میتواند عملکرد ریهتان را بهبود بخشد. بیشتر نمکی که افراد مصرف میکنند از غذاهای فرآوری شده به دست میآید که باید از آنها اجتناب کنید. برای کاهش بیشتر نمک مصرفی خود، از گیاهان و ادویهجات تازه برای چاشنی غذاها استفاده کنید.
۶. میوههای گرمسیری میل کنید!
این میوههای گرمسیری غالبا سرشار از ویتامین C و بروملین (یک ماده شیمیایی) هستند که می توانند به تسکین آسم شما کمک کنند.
۷. ماهیهای چرب به برنامه غذایی خود اضافه کنید!
ماهیهای چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که ثابت شده است تا حد زیادی علائم آلرژی را کاهش میدهند.
۸. ماست بیشتری میل کنید!
ماست در واقع یک منبع طبیعی از پروبیوتیکها است که میتواند به افراد کمک کند تا کمتر تحت تأثیر آلرژنها قرار بگیرند، بهویژه در کودکانی که تحت تأثیر آلرژی فصلی هستند.
کدام مواد غذایی حساسیت فصلی را تشدید میکنند ؟
اغلب افراد مبتلا به حساسیت بینی علائمشان به غذا ارتباط مستقیم ندارد. برخی از افراد حساس به گرده افشانی گیاهان، ممکن است به خوراکی هایی مانند هویج، مغز آجیل، کرفس و هلو حساس باشند و علائمی از خود نشان بدهند یا حتی با مصرف میوه و سبزی تازه، دچار خارش و تورم در ناحیه لبها، زبان، گلو و سقف دهان شوند. کسانی که نسبت به سبزه و چمن حساسیت نشان میدهند.
بعد از مصرف گوجه فرنگی، خربزه، طالبی، کیوی، پرتقال، موز و انبه، دچار علائم آلرژی میشوند و اجتناب از مصرف این مواد غذایی شرایط آنها را بهبود میبخشد. این افراد میتوانند میوهها و سبزیجات را به صورت پخته مصرف کنند، زیرا حرارت میتواند بسیاری از مواد آلرژن را غیر فعال کند.
چگونه از بروز حساسیت فصلی پیشگیری کنیم ؟
شنیدهاید که میگویند پیشگیری بهتر از درمان است. آیا این جمله در مورد حساسیتهای فصلی هم مصداق دارد؟ قطعا پرهیز از قرار گرفتن در معرض آلرژن ها یک اقدام پیشگیرانه و هم اقدامی برای درمان حساسیت فصلی در منزل است. چند مورد از این اقدامات را در ادامه ذکر میکنیم.
- سیگار نکشید و حتی در معرض دود سیگار یا قلیان قرار نگیرید.
- در معرض باد مستقیم کولر یا پنکه قرار نگیرید.
- از شویندههایی اسیدی مانند وایتکس، جرم گیر، حشره کش و عطر و اسپری استفاده نکنید.
- در محیطهای شلوغ و پر جمعیت رفت و آمد نکنید.
- از تماس با گرد و غبار یا قرار گرفتن در معرض گردهی گیاهان بهخصوص در فصل بهاربپرهیزید.
- برای پیشگیری از آلرژی پاییز در فصل سرد سال از شال گردن برای پوشاندن بینی و دهان خود استفاده کنید.
- حداقل یک بار در هفته دیوارها و وسایل خانه را با دستمال مرطوب گردگیری کنید.
- از لباسهای پشمی، فرش پشمی استفاده نکنید و پتو را ملافه بپوشانید.
- حیوانات خانگی بهخصوص سگ و گربه و خرگوش در خانه نگه ندارید.
- تحت نظر پزشک و اگر کمبود ویتامین دارید از مکملهای ویتامین C و امگا ۳ استفاده کنید.
چه زمانی برای حساسیت فصلی نزد پزشک برویم ؟
حساسیت فصلی عارضهای است که مشکل در سلامت عمومی بدن شما ایجاد نمیکند ولی ممکن است بهقدری شدید باشد که فعالیتهای روزانه شما را مختل کند، شما را دچار بیخوابی کند، یا حتی در تنفس شما مشکل ایجاد کند، حتی ممکن است با درمان حساسیت فصلی در منزل هم وضعیت شما را بهبود نبخشد.
پیشنهاد ما به شما ایناست که در صورت بروز علائم شدید رنج این عارضه را تحمل نکنید و نزد پزشک بروید تا با دارو علائم را کنترل کند.
ارسال نظر