لکه ی سفید روی ناخن نشانه ی چه بیماری هاییست ؟
لکه ی سفید روی ناخن نشانه ی چیست؟ دلایل ایجاد این لکه رو روش های درمان آن را یادتان داده ایم.
لکه ی سفید روی ناخن نشانه ی چیست؟ آیا نشان دهنده ی بیماری یا کمبود ویتامین است؟ چگونه می توانیم این لکه های سفید را از بین ببریم؟ هرآنچه که باید در رابطه با لکه ی سفید روی ناخن بدانید را در امیدنیوز بخوانید.
لوکونیشیا یا لکه ی سفید روی ناخن چیست ؟
لوکونیشیا نامی علمی برای زمانی است که لک سفید روی ناخن بچه و بزرگسالان ایجاد می شود. بهتر است بدانید که این بیماری بی خطر است و می تواند به دلایل متعددی رخ دهد. لوکونیشیا می تواند در طول عمر انسان چندین بار روی ناخن های دست یا پا و در ابعاد مختلف ظاهر شود. از جمله دلیل لکه های سفید روی ناخن می توان به حساسیت و آلرژی، عفونت قارچی، کمبود مواد معدنی و ویتامین، شکنندگی ناخن ها، ضربه دیدن ناخن ها و…. اشاره کرد.
لوکونیشیا از نظر ظاهری به سه دسته تقسیم می شود. در حالت اول نقاط کوچک روی ناخن های دست یا پا ایجاد می شود. در حالت دوم نقاط بزرگ سفید رنگ روی یک ناخن را می پوشاند و در حالت سوم هم خطوط عرضی یا طولی روی ناخن ایجاد می شود.
علت لکهی سفید روی ناخن
لکهی سفید ناخن میتواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله:
واکنش آلرژیک
حساسیت به لاک، براقکننده و سفتکنندهی ناخن یا لاک پاککنها ممکن است روی ناخنهای شما لکهی سفید ایجاد کند. استفاده از مواد اکریلیک یا ژل هم میتواند بهشدت به ناخنهای شما آسیب برساند و باعث ایجاد این لکهها شود.
عفونت قارچی
اونیکومایکوز سطحی سفید، یک نوع قارچ است که میتواند روی ناخنهای پا ظاهر شود. عفونت میتواند گسترش یابد و به بستر ناخن برسد. ممکن است اولین علامت این عفونت ایجاد چند نقطهی سفید کوچک روی ناخن باشد. اما بهتدریج ناخنهای پا پوسته پوسته و سپس ضخیم و شکننده میشوند.
علل ارثی
در موارد نادر، لوکونیشیای واقعی یک بیماری ارثی است و بهدلیل یک جهش ژنی ایجاد میشود که میتواند توسط یک یا هر دو والد به کودک منتقل شود. این افراد معمولا لوکونیشیای کامل را تجربه میکنند، یعنی در بدو تولد یا در اوایل دوران شیرخواری ناخنهای آنها کاملا سفید است. گاهی اوقات، لوکونیشیا ممکن است نتیجه یک اختلال نادر باشد، مثل: سندرم بارت-پامفری، بیماری داریر و…
آسیب دیدگی ناخن
آسیبدیدگی ماتریکس یا پایهی ناخن که صفحهی ناخن را تولید میکند، میتواند در حین رشد ناخن باعث ایجاد لکهها یا نقاط سفید روی آن شود. با این حال، به این دلیل که رشد ناخن زمانبر است، ممکن است آسیب را به خاطر نیاورید. علائم بعضی از آسیبها بعد از چهار هفته ظاهر میشوند.
رایجترین عواملی که باعث آسیب دیدن ناخنها میشوند عبارتند از:
- ماندن انگشت بین در
- اصابت چکش روی انگشت
- برخورد ناخن به پیشخوان یا میز
مانیکور مکرر هم ممکن است باعث آسیبدیدگی شود و در شکلگیری لکهی سفید روی ناخن نقش داشته باشد. چون فشاری که توسط ناخنکار به ناخن وارد میشود میتواند به بستر یا ماتریکس آن آسیب برساند.
داروها و مسمومیت ها
بعضی از داروها میتوانند موجب ایجاد لکههای سفید در ناخن شوند، از جمله داروهای شیمیدرمانی که برای درمان سرطان تجویز میشوند و سولفونامیدها که در درمان عفونتهای باکتریایی کاربرد دارند.
علاوه بر این، مسمومیت با فلزات سنگین مثل آرسنیک و سرب هم میتواند باعث ایجاد خطوط روی صفحات ناخن شود. اگر سایر علائم مسمومیت با فلزات سنگین را هم تجربه کردید (اسهال، حالت تهوع، استفراغ، دل درد، تنگی نفس و ضعف)، فورا به پزشک مراجعه کنید. آزمایش خون میتواند سطوح غیرطبیعی این عناصر را تشخیص دهد.
کمبود مواد معدنی
در مورد ارتباط بین لکههای سفید ناخن با کمبود مواد مغذی بین پزشکان و محققان اختلافنظر وجود دارد. بعضی از پزشکان معتقدند که کمبود مواد معدنی مثل روی (زینک) و کلسیم میتواند علت بروز این مشکل باشد، در حالی که تعدادی از آنها این ادعا را رد میکنند. در صورت مشاهدهی لکهی سفید روی ناخن به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند تشخیص دهد که آیا شما در معرض خطر کمبود مواد معدنی هستید یا خیر.
بیماری های پوستی
بیماریهای التهابی پوست، مانند پسوریازیس ناخن و اگزمای دست، میتوانند ماتریکس ناخن را تحت تأثیر قرار دهند و به ایجاد لکههای غیرطبیعی در صفحهی ناخن منجر شوند.
بیماری های سیستمیک
گاهی اوقات، لکهی سفید ناخن از موارد زیر ناشی میشود:
- بیماری قلبی
- نارسایی کلیه
- پنومونی (ذاتالریه)
- کم خونی فقر آهن
- سیروز کبدی
- دیابت
- پرکاری تیروئید
این بیماریها بهندرت در به وجود آمدن لکهی سفید روی ناخن نقش دارند. به همین دلیل، غالبا پزشک قبل از اینکه به سراغ آنها برود به بررسی سایر دلایل احتمالی میپردازد.
روش های درمان لکه سفید روی ناخن؛ استفاده از روغن های گیاهی
روشهای درمانی مختلفی برای عارضه سفیدی ناخن وجود دارد که در این بخش برخی از آنها را معرفی میکنیم.
- روغن درخت چای: در ابتدا روغن زیتون را با کمی روغن چای مخلوط کنید و بعد از آن، روغن ترکیب شده را روی ناخنهای آسیبدیده ماساژ دهید. استفاده از این ترکیب ممکن است لکههای سفید روی پوست را از بین ببرد.
- روغن نارگیل: روغن نارگیل خاصیت ضد التهابی دارد و همچنین برای درمان قارچهای پوستی استفاده میشود. چند قطره روغن نارگیل را روی ناخن قرار داده و بهآرامی ناخنها را ماساژ دهید. پیشنهاد میکنیم برای جذب بهتر روغن نارگیل از دستکش استفاده کنید و اجازه دهید چند ساعت روغن نارگیل روی ناخن شما باقی بماند.
- روغن پرتقال: ماساژ روغن پرتقال روی ناخن باعث از بین رفتن لکههای سفید خواهد شد.
- ترکیب روغن زیتون و لیمو: 2 قاشق چایخوری آب لیمو را با چند قطره روغن زیتون مخلوط کنید. محلول حاصل را روی ناخن بمالید و اجازه دهید تا به مدت 30 دقیقه روی ناخن ها بماند. پس از گذشت 30 دقیقه دستان خود را با آب بشویید.
- گیاهان با برگ سبز: مصرف روزانه سبزیجات می تواند کمک به سزایی در بهبود کلی شرایط سلامتی افراد داشته باشد.
رژیم غذایی مناسب؛ بهترین راه پیشگیری از ایجاد لکههای سفید روی ناخنها
رژیم غذایی مناسب، متعادل و تغذیه سالم موجب تامین مواد معدنی و ویتامینهای ضروری بدن خواهد شد. برای درمان برخی از عارضهها فقط کافی است از ویتامینها کمک بگیرید. بهعنوان مثال برای جلوگیری از ریزش مو از بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو میتوان استفاده کرد.برای داشتن بدنی سالم پیشنهاد میکنیم از مصرف غذاهای تند و چرب خودداری کنید. همچنین مواد خوراکی که حاوی پروتئین، کلسیم و ویتامین هستند را به رژیم غذایی خود اضافه کرده و مصرف سبزیجات و میوههای سالم را در اولویت قرار دهید.
راه های پیشگیری از عود مجدد لکهی سفید روی ناخن
اگر بهطور مکرر متوجهی وجود لکهی سفید روی ناخنهای خود میشوید، نکات زیر را به خاطر بسپارید:
- از ناخنهایتان محافظت کنید. وقتی کاری انجام میدهید که احتمال دارد به ناخنهای شما صدمه بزند، به بهترین شکل ممکن از ناخنهای خود محافظت کنید. همچنین برای تقویت ناخنهای خود اقدام کنید تا در برابر آسیب مقاومت بیشتری داشته باشند.
- به علائم خود توجه کنید. آیا علائم دیگری هم دارید، مانند تغییر در رنگ یا بافت ناخن؟ آیا ناخنهای شما زرد یا شکننده هستند؟ در این موارد لازم است به پزشک مراجعه کنید.
- با پزشک خود صحبت کنید. اگر فکر میکنید آسیبدیدگی علت لکههای سفید روی ناخنهای شما نیست، به پزشک مراجعه کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید. برای داشتن ناخنهای سالم و محکم باید از یک رژیم غذایی متنوع و متعادل پیروی کنید تا مواد مغذی مورد نیاز بدنتان تأمین شود.
ناخنهای دست و پا بهکُندی رشد میکنند، بنابراین، ممکن است مدتی طول بکشد تا لکهها یا خطوط سفید بهطور کامل ناپدید شوند. رشد کامل ناخنهای دست حداقل ۶ ماه طول میکشد. رشد کامل ناخنهای پا به زمان بیشتری نیاز دارد و حتی میتواند تا ۱۸ ماه ادامه داشته باشد.
تشخیص لکه سفید روی ناخن چگونه است ؟
اگر گاهی لکه های سفید روی ناخنتان همیشگی و متداول نیستند و فکر میکنید که علت ظهورشان، زخم ناخن بوده است، نیازی به مراجعه به پزشک نخواهید داشت. فقط باید حواستان باشد که از آسیب دیدن و زخم شدن ناخنها جلوگیری کنید یا رفتاری را که باعث ایجاد زخم و آسیب میشود کنترل کنید.
اما اگر احساس میکنید که لکهها بهشکل متداوم روی ناخنتان حضور دارند و در حال بدتر شدن هستند، شاید لازم است به پزشک مراجعه کنید. بیشتر مواردی که موجب تشکیل لکه ها میشوند، بعد از تشخیص بهسادگی درمان میشوند.
در ملاقاتی که با پزشک دارید، احتمالا ناخن ها، دستها یا پاهای شما را معاینه خواهد کرد. پزشک نیز بر اساس مشاهدات خود دست به تشخیص و تجویز خواهد زد. برای کنار گذاشتن دلایل مختلف و رسیدن به تشخیص درست آزمایشهای متعددی نیز انجام میشود. در صورتی که پزشک احساس کند علت لکه سفید ناشی از کمبود ویتامین ها و مواد معدنی است، این آزمایشها بیشتر اهمیت پیدا میکنند.
ارسال نظر