دستورالعمل ثبت نام دانش آموزان استثنایی ابلاغ شد
حداقل و حداکثر سن ورود به دوره های مختلف تحصیلی اعلام شد
خبرگزاری تسنیم: دستورالعمل ثبت نام دانش آموزان استثنایی در سال تحصیلی ۹۳-۹۴ ابلاغ شد که بر این اساس حداقل تعداد دانش آموزان در کلاس درس ۴ نفر و حداکثر ۱۱ نفر است و حداقل سن ورود به دوره ابتدایی ۶ و حداکثر ۱۰ سال تمام است.
دستورالعمل اجرایی ثبت نام نوآموزان و دانش آموزان استثنایی در سال تحصیلی ۹۴-۹۳ طی بخشنامه ای از سوی معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی به ادارات کل آموزش و پرورش استان های کشور ابلاغ شد.
به گزارش خبرنگار اجتماعیخبرگزاری تسنیم، دستور العمل ثبت نام نوآموزان و دانش آموزان استثنایی در سال تحصیلی ۹۳-۹۴ ابلاغ شد
در این دستورالعمل آمده است: به منظور نظارت و رفع مشکلات احتمالی در زمینه ثبت نام دانش آموزان استثنایی در سطح استان، ستاد ثبت نام با برنامه ریزی قیق بر حسن اجرای ثبت نام و جایدهی دانش آموزان استثنایی نظارت کامل خواهد داشت.
** ضرورت حضور پدر و مادر برای ثبت نام در پایه های ورودی هر دوره تحصیلی
در هنگام ثبت نام حضور پدر، مادر یا ولی قانونی به همراه دانش آموز در بدو ورود به هریک از دوره های تحصیلی ضروری است اما مدیران مدارس استثنایی ملزم هستند از دانش آموزان پایه های میان دوره بدون حضور دانش آموزان و اولیای آنان در زمان مقرر ثبت نام به عمل آورند.
دانش آموزی که به دلیل بیماری یا سایر علل نمی تواند برای ثبت نام پایه اول هر یک از دوره های تحصیلی در مدرسه حضور یابد امور مربوط به ثبت نام وی در موعد مقرر توسط ولی او انجام می شود. دانش آموزی که به دلایل موجه نتوانسته است در موعد مقرر ثبت نام کند با ارائه مدارک معتبر و صرفا با اخذ مجوز از کمیسیون خاص اداره آموزش و پرورش استثنایی استان می تواند ثبت نام کرده و ادامه تحصیل دهد
** مدارک لازم برای ثبت نام
نوآموزانی که برای اولین بار جهت ثبت نام به مدارس خاص مراجعه می کنند ارائه مدارک عمومی مورد نیاز شامل پرونده سنجش سلامت جسمانی و آمادگی تحصیلی، اصل شناسنامه، کارت ملی وکاربرگ های تشخیصی ضروری است. در خصوص کاربرگ های تشخیصی نیز قید شده است که ارائه کاربرگ های تکمیل شده سنجش هوش، شنوایی، بینایی، جسمی - حرکتی، چندمعلولیتی و طیف اتیسم برای داشن آموزان گروه های مختلف استثنایی با توجه به نوع معلولیت، الزامی است.
** ثبت نام به صورت الکترونیکی
ثبت نام تمام دانش آموزان مدارس دولتی و غیردولتی استثنایی از طریق سامانه نام نویسی الکترونیکی دانش آموز(سناد) انجام می شود.
ثبت نام در دوره اول متوسطه یا متوسطه پیش حرفه ای با ارائه کارنامه پایان دوره ابتدایی و معرفی نامه مبنی بر عدم توانایی ادامه تحصیل دانش آموز در آموزش و پرورش عادی یا دوره اول متوسطه مدارس استثنایی انجام می شود و ثبت نام در دوره دوم متوسطه یا متوسطه حرفه ای بر اساس ضوابط و آیین نامه آموزشی دوره سه ساله متوسطه روزانه آموزش و پرورش عادی انجام خواهد شد.
** نحوه جایدهی دانش آموزان استثنایی در کلاس درس
اولویت جایدهی نوآموزان و دانش آموزان استثنایی به جز دانش آموزان گروه های با کم توانی ذهنی، در تمامی دوره های تحصیلی با توجه به توانمندی دانش آموز و با رعایت مفاد شیوه نامه اجرایی آیین نامه آموزش و پرورش تلفیقی - فراگیر کودکان و دانش آموزان با نیازهای ویژه در مدارس عادی باشد.
در مواردی که مدیر مدرسه استثنایی، توانمندی های دانش آموز را متناسب با شرایط عادی مدرسه تشخیص دهد موظف است نظر خود را به اداره آموزش و پرورش استثنایی استان اعلام کند.
دانش آموزان با هوشبهر عادی گروه های آسیب دیده شنوایی، بینایی، معلول جسمی - حرکتی، اختلال رفتاری - هیجانی(خفیف تا متوسط) و دیرآموز می توانند در تمامی دوره های تحصیلی ثبت نام نموده و از خدمات مربوطه برخوردار شوند.
دانش آموزان مشمول آموزش تلفیقی - فراگیر از نظر شرایط سنی و ادامه تحصیل در تمامی دوره های تحصیلی تابع شرایط مندرج در آیین نامه آموزشی دوره مربوطه مدارس عادی می باشند.
اداره آموزش و پرورش استثنایی استان موظف است اطلاعات لازم درخصوص آموزش تلفیقی - فراگیر را به اداره های آموزش و پرورش مناطق ارائه دهد تا در صورت ثبت نام دانش آموز با نیازهای ویژه، جهت دریافت خدمات پشتیبانی و تخصصی از جمله معلم رابط اقدام شود.
** دانش آموزان استثنایی مشغول تحصیل در مدارس عادی از خدمات ویژه یادگیری و توانبخشی بهره مند می شوند
دانش آموزان با مشکلات ویژه یادگیری شاغل به تحصیل در مدارس عادی از آموزش ویژه پاره وقت مراکز آموزشی و توان بخشی مشکلات ویژه یادگیری بهره مند می شوند.
اجرای آزمون های سنجش تاخیرهای رشدی و رفتاری برای نوآموزان با کم توانی ذهنی و طیف اتیسم زیر ۶ سال توسط اداره آموزش و پرورش استثنایی استان الزامی است.
مدیر مدرسه در صورت افزایش تعداد نوآموزان ۴ تا ۶ سال با کم توانی ذهنی یا نوآموزان زیر ۴ سال با هوشبهر عادی و نبود کلاس و آموزگار جهت تشکیل کلاس جدید، نوآموزان را به صورت نیمه وقت ثبت نام کند.
** نحوه ارائه خدمات و ثبت نام دانش آموزان طیف اتیسم
فقط نوآموزان و دانش آموزان طیف اتیسم در مدارس استثنایی ثبت نام می شوند که از نظر آموزشی در گروه آموزش پذیر و بالاتر هستند ضمن اینکه خدمات آموزشی و توان بخشی برای نوآموزان زیر ۶ سال طیف اتیسم به صورت انفرادی ارائه می شود. مدیر مدرسه موظف است با توجه به شرایط رفت و آمد دانش آموزان، ۲۵ جلسه آموزشی را در هفته به نسبت تعداد دانش آموزان کلاس حداقل ۳ نفر و حداکثر ۵ نفر به صورت ساعتی یا روزانه برنامه ریزی کند.
شرط ثبت نام و ادامه تحصیل برای نوآموزان و دانش آموزان ۷ سال تمام طیف اتیسم در مرحله آمادگی و دوره ابتدایی، داشتن کنترل ادار و مدفوع است.
کلاس پیش از دبستان در تمامی گروه های استثنایی ضمیمه مدرسه ابتدایی است.
سال های مردودی دانش آموزانی که در مدارس عادی تحصیل کرده و در مدارس استثنایی به عنوان کم توان ذهنی ثبت نام می شوند، با رعایت شرایط سنی، محاسبه نمی شود.
** جایدهی دانش آموزان چند معلولیتی
دسته بندی و قرار دادن دانش آموزان در گروه های چند معلولیتی و طیف اتیسم توسط کارکنان مدارس بدون ارزیابی های تخصصی مورد تائید اداره آموزش و پرورش استثنایی ممنوع است.
جایدهی نوآموزان چند معلولیتی با توجه به شدت معلولیت و نیاز آموزشی آنها در شورای مدرسه به صورت موردی بررسی شده و با توجه به تصمیم شورا در کلاس های تک معلولیتی یا کلاس های خاص جایدهی می شوند.
دانش آموزان چند معلولیتی با کم توانی ذهنی پس از جایدهی مناسب آموزشی از نظام و محتوای آموزشی دانش آموزان کم توان ذهنی استفاده می کنند.
** تعداد حداقل و حداکثر نوآموز و دانش آموز برای تشکیل کلاس درس در دوره های مختلف تحصیلی
دوره تحصیلی بدو تشخیص تا ۴ سال ۴تا ۶سال آمادگی ابتدایی اول متوسطه اول متوسطه پیش حرفه ای دوم متوسطه دوم متوسطه پیش حرفه ای
کم توان ذهنی ** ۴-۷ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر - - - - - ۶-۱۱ نفر - - - - - - - - ۶-۱۱ نفر
آسیب دیده شنوایی ۴-۷ نفر - - - - ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر
معلول جسمی ۴-۷ نفر - - - - - ۶-۱۱نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر
آسیب دیده بینایی ۴-۷ نفر - - - - - - - ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر ۶-۱۱ نفر
چندمعلولیتی باکم توانی ذهنی ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر - - - - - ۳-۵ نفر - - - - - - - - - - ۳-۵ نفر
چندمعلولیتی باهوشبهر عادی ۳-۵ نفر - - - - - ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر
اتیسم با کم توانی ذهنی ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر - - - - - - ۳-۵ نفر - - - - - - - ۳-۵ نفر
اختلال رفتاری - هیجانی ۳-۵ نفر - - - - - - ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر
طیف اتیسم باهوشبهر عادی ۳-۵ نفر - - - - - ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر ۳-۵ نفر
تشکیل کلاس با تعداد دانش آموزان بیشتر از حداکثر تعداد تعیین شده ممنوع است.
در شرایط خاص و در صورت به حدنصاب نرسیدن تعداد کلاس نوآموزان بدو تشخیص تا ۴ سال با هوشبهر عادی یا کلاس ۴ تا ۶ سال با کم توان ذهنی، نوآموزان این کلاس با کلاس آمادگی گروه مربوطه ادغام شده و کلاس با حداقل تعداد نوآموزان مرحله آمادگی(۶ نفر) تشکیل شده و کلاس چند پایه محسوب می شود. نوآموزان مذکور به صورت تمام وقت یا نیمه وقت از خدمات توان بخشی و آموزشی مدرسه بهره مند می شوند.
کلاس های چند پایه با حداقل ۴ و حداکثر ۷ دانش آموز تشکیل می شود.
** سن ورود به پایه های مختلف تحصیلی
برای دانش آموزان آسیب دیده شنوایی، بینایی، معلول جسمی و حرکتی، اختلال رفتاری و هیجانی و طیف اتیسم با هوشبهر عادی؛ حداقل سن ورود به پایه اول ابتدایی ۶ سال تمام و حداکثر ۱۰ سال تمام و حداکثر سن اشتغال به تحصیل در دوره ابتدایی ۱۶ سال تمام.
برای دانش آموزان کم توان ذهنی، چند معلولیتی با کم توانی ذهنی و طیف اتیسم با کم توانی ذهنی؛ حداقل سن ورود به پایه اول ابتدایی ۶ سال تمام و حداکثر ۱۱ سال و حداکثر سن اشتغال به تحصیل در دوره ابتدایی ۱۷ سال تمام.
اول متوسطه استثنایی: حداکثر سن ورود به پایه های هفتم و هشتم به ترتیب ۱۷ و ۱۸ سال تمام.
دوم متوسطه استثنایی: حداکثر سن ورود به سال دهم ۲۱ سال تمام
سال چهارم(پیش دانشگاهی): حداکثر سن ورود ۲۵ سال تمام.
اول متوسطه پیش حرفه ای: حداکثر سن ورود به سال اول، دوم(هفتم و هشتم) به ترتیب ۱۸ و ۱۹ سال تمام است.
دوم متوسطه حرفه ای: حداکثر سن ورود به سال اول، دوم و سوم(دهم، یازدهم و دوازدهم) به ترتیب ۲۰،۲۱ و ۲۲ سال تمام است.
حداکثر مدت تحصیل در هر پایه دوره ابتدایی تمام دانش آموزان گروه های مختلف استثنایی و دوره اول متوسطه دانش آموزان استثنایی با هوشبهر عادی ۲ سال خواهد بود و دانش آموز با رعایت شرط سنی می تواند برای سومین سال در همان پایه ثبت نام کند.
طول دوره اول متوسطه پیش حرفه ای برای دانش آموزانی که نتوانند دوره را در سه سال طی کنند تا دو سال دیگر قابل افزایش است. طول دوره آموزش برای دانش آموزانی که نتوانند دوره دوم متوسطه(متوسطه حرفه ای) را در سه سال طی کنند تا دو سال دیگر قابل افزایش است.
در مدارس دولتی، دریافت هرگونه وجه نقد، به جز حق بیمه و بهای کتاب های درسی در هنگام ثبت نام ممنوع است.
انتهای پیام /
ارسال نظر