به بهانه۱۲ اردیبهشت روز شهادت استاد مطهری
جایگاه اندیشه های استاد مطهری در کتاب های درسی دانش آموزان
خبرگزاری تسنیم: ورود اندیشه های شهید مطهری به کتب درسی اما به صورت قابل فهم برای دانش آموزان یکی از راه های آشنایی نسل امروزی با اندیشه های ناب این شهید است از این رو اندیشه های استاد مطهری محور اصلی تبیین مسائل دینی در کتب معارف دانش آموزان است.
به گزارش خبرنگار اجتماعیخبرگزاری تسنیم، ۱۲ اردیبهشت هر سال در تقویم کشور به نام روز معلم ثبت شده است، روزی که با شهادت استاد مطهری برای همیشه در تقویم کشور به نام روز معلم شناخته شد. اما هر سال در این روز چه اتفاق خاصی در مدارس یا نظام آموزش و پرورش ما رخ می دهد؟
عمده ترین اتفاقی که سال هاست روز معلم در سطح ستاد آموزش و پرورش و پس از آن مدارس کشور رخ می دهد تجلیل از معلمان برگزیده و برگزاری مراسمی در سطح مدارس کشور به منظور تجلیل از مقام و منزلت معلم است.
ضرورت بزرگداشت معلمان و تجلیل از مقام و منزلت آنها در روز و هفته معلم بر هیچ فردی پوشیده نیستاما مسئله ای که سال های سال از آن مغفول مانده ایم توجه به اندیشه ها و آثار استاد شهید مرتضی مطهری حتی در هفته معلم است. چند درصد از معلمان در این هفته به طور شاخص و پس از آن در طول سال با اندیشه های ناب استاد مطهری آشنا می شوند؟ تا چه اندازه دوره های ضمن خدمت با هدف آشنایی معلمان به ویژه مربیان پرورشی با آثار و اندیشه های استاد مطهری برگزار می شود؟ تا از طریق این مربیان اندیشه های ناب استاد مطهری به نسل امروزی منتقل شود.
هدف اصلی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش دستیابی دانش آموزان به مراحلی از حیات طیبه و زندگی شایسته است در حقیقت رویکرد اصلی این سند شکوفایی فطرت دانش آموزان است. شاید بتوان ادعا کرد که بخش زیادی از آثار و اندیشه های شهید مطهری می تواند در جهت تحقق اهداف سند تحول بنیادین و تربیت دانش آموزانی معتقد و متعهد برای ایران اسلامی به کار بسته شود.
اساسا نظام تعلیم و تربیت کشور می تواند بر اساس اندیشه های استاد مطهری شکل بگیرد و چهره تعلیم و تربیت کشور با اندیشه های ناب این معلم شهید مزین شود.در حقیقت سند تحول بنیادین آموزش و پرورش به دنبال اصلاح رفتارهای فردی و فرهنگی دانش آموز است و صرفا به جنبه علمی یک دانش آموز توجه ندارد بنابراین طبق این سند آموزش و پرورش در تلاش است تا دانش آموزانی با ذهن قانع و دل آرام تربیت کرده و عمل دانش آموز را نیز تصحیح کند.
** تعلیم و تربیت باید از اندیشه های مطهری شروع شود
حجت الاسلام محی الدین بهرام محمدیان رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی معتقد استکه اگر بخواهیم شهید مطهری در اندیشه تعلیم و تربیت باقی بماند باید تعلیم و تربیت از اندیشه های وی شروع شودو کار فرهنگی کاری است که باید ذهن را قانع کرده دل با آن آرام گیرد و عمل را نیز تصحیح کند. بنابراین نیاز به بازخوانی، بازفهمی و بازآفرینی اندیشه های استاد مطهری داریم.
** اندیشه های شهید مطهری قابلیت طرح در دروس دانش آموزان را دارد
کارشناسان بنیاد علمی و فرهنگی شهید مطهری معتقدند که اندیشه های شهید مطهری قابلیت طرح در شرح درس های مقاطع مختلف تحصیلی را داراستاما از آنجا که اکثر مطالب تحقیقی و پژوهشی شهید مطهری حاوی مطالب عالی و ثقیلی است لذا کاربردی شدن آن برای استفاده دانش آموزان نیاز به ساده نگاری توسط خبرگان و کارشناسان آموزشی مستقر در دفتر برنامه ریزی و تالیف کتب درسی و بنیاد علمی و فرهنگی شهید مطهری دارد.
اما سوالی که هم اکنون مطرح است این است که اندیشه های استاد مطهری تا چه اندازه در کتب درسی دانش آموزان مقاطع مختلف تحصیلی گنجانده شده است و اساسا دانش آموز نسل امروز وقتی نام شهید مطهری را می شنود در حد چند جمله می تواند درخصوص شخصیت و اندیشه های متعالی وی صحبت کند؟
برای آگاهی از ورود اندیشه های شهید مطهری به کتب معارف دانش آموزان با محمد دلبری رئیس گروه معارف سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی گفت وگو کردیم.
** اندیشه های شهید مطهری در کتاب معارف دانش آموزان
سیدمحمد دلبری، مدیر گروه قرآن و معارف اسلامی سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی در گفت وگو با خبرنگار اجتماعیخبرگزاری تسنیمدرخصوص ورود اندیشه های دینی شهید مطهری به کتب معارف اسلامی دانش آموزان اظهار داشت: اندیشه و مبنای فکری ایشان از ابتدای فرایند تولید کتاب های درسی یعنی از مرحله تولید راهنمای برنامه درسی و پس از آن تولید کتاب درسی مورد توجه است.
وی افزود: اگر منظور از ورود اندیشه های شهید مطهری به کتاب درسی وارد کردن متن کتاب های تالیف شده و اندیشه های ایشان به طور مستقیم به کتاب های درسی باشد، هنوز تصمیمی در این زمینه گرفته نشده است. و با توجه به ویژ گی های خاص کتاب های آموزشی این مساله بسیار بعید است.
مدیر گروه قرآن و معارف اسلامی سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی با اشاره به اینکه روش، منش و زندگی نامه شهید مطهری به صورت موردی و به تناسب موضوع در کتاب های درسی اشاره شده است، گفت: اندیشه های سه شخصیت برجسته یعنی شهید مطهری، علامه طباطبایی و امام خمینی(ره) محور و مبنای اصلی تبیین مسائل و موضوعات در کتاب های دینی دانش آموزان است.
دلبری بیان کرد: تولید راهنمای برنامه درسی تعلیم و تربیت دینی و کتاب های درسی دانش آموزان در نظام آموزشی توسط افرادی صورت می گیرد که با اندیشه های ایشان آشنایی کامل دارند و در دوره های آموزشی متعدد، به انتقال این اندیشه ها به نسل جوان دانش آموز و در مراکز مختلف آموزشی و دانشگاه ها پرداخته اند.
در سوی دیگر ماجرا برخی از کارشناسان هستند که معتقدند آشنایی دانش آموزان با اندیشه های شهید مطهری صرفا از طریق ابلاغ بخشنامه برای خرید کتاب های این استاد یا تشویق دانش آموزان به خواندن این کتاب ها محقق نمی شود. بلکه باید تلاش کرد تا اندیشه های شهید مطهری را در سطح مدارس به صورت کاربردی و عملیاتی اجرایی کرد.
انتهای پیام /
ارسال نظر