علت خارش کف سر چیست؟ + راه های درمان خارش پوست سر
خارش کف سر یکی از رایج ترین مشکلات پوست و مو است که دلایل مختلفی دارد.با چند مواد طبیعی در خانه خیلی راحت خارش کف سر را میتوان رفع و درمان کرد
خارش کف سر دلایل زیادی دارد که قبل از درمان باید علت آنرا بشناسید. اگر شما هم از آن دسته افراد هستید که از خارش کف سر رنج میبرید تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
علت خارش کف سر چیست؟
حتما برایتان پیش آمده که در یک لحظه به شکلی سرتان شروع به خاریدن کند که برق از سرتان بپرد و سراسیمه به دنبال رفع خارش آن بروید. این اتفاق در فصول مختلف سال ممکن است برای هر کسی بیفتد. در روزهای گرم سال به دلیل عرق کردن و در روزهای سرد سال به دلیل خشکی پوست. اما علت آن چیست؟خارش پوست سر یک مشکل رایج بوده که میتواند به صورت مسئلهای ناراحت کننده و زجرآور تبدیل شود. گاهی اوقات، خارش پوست سر با علائمی مانند خراش یا پوسته پوسته شدن پوست سر نیز همراه میشود؛ اما در مواردی هم ممکن است هیچ گونه تاثیری روی پوست سر فرد نداشته باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی در رابطه با علت خارش کف سر و روشهای درمان خانگی خارش پوست سر به شما بدهیم.
شوره سر یا درماتیت شورهای
یکی از رایج ترین دلایل خارش پوست سر، شوره می باشد. شوره سر با نام درماتیت شوره ای یا سبوره ای هم شناخته می شود. عامل ایجاد شوره سر، میکروب مالاسزیا می باشد. میکروب مالاسزیا در پوست سر به صورت طبیعی وجود دارد ولی زمانی که شوره سر اتفاق می افتد جمعیت این میکروب غیرقابل کنترل می شود. اگر دلیل خارش سر شما شوره باشد، روش های مختلفی از راهکارهای خانگی گرفته تا شامپوهای ضدشوره برای درمان آن وجود دارد. در قسمت های بعدی همین مقاله شما را با درمان خانگی خارش سر و شوره آشنا خواهیم کرد.
شپش سر
کی دیگر از عوامل به وجود آورنده خارش پوست سر، شپش است که برای از بین رفتن نیاز به درمان دارد؛ از جمله درمانهایی که برای رفع شپش مورد استفاده قرار میگیرد، میتوان به شستشوی مو با شامپوهای ضد شپش یا استفاده از داروهای ضد شپش اشاره نمود.
شانه کردن موها با استفاده از یک شانه دندانه ریز، میتواند تخم شپشها را از بین ببرد؛ این در حالی است که مواد و داروهای ضد شپش نیز، شپشهای زنده را از بین برده و در نهایت موها و پوست سر شما سلامتی خود را به دست خواهند آورد.
علاوه بر موارد درمانی که برای خارش پوست سر انجام میشود، افرادی که ارتباط نزدیک با شخص آلوده دارند، باید برای جلوگیری از ابتلا، پیشگیری لازم را انجام دهند. تمامی لباسها، بالش، پتو، ملحفه و حولههایی که با شخص مبتلا در تماساند، باید در دمای بالای 54.5 درجه سانتیگراد شسته شوند.
واکنش به محصولات مراقبت مو
واکنش به محصولات مراقبت از مو یکی از اصلی ترین دلایل خارش پوست سر است. علت خارش پوست سر ممکن است استفاده از شامپو یا نرم کننده نامناسب و استفاده مداوم از آن باشد. اما اگر خارش پوست سرتان با بثورات پوستی همراه باشد، احتمالا به درماتیت تماسی آلرژیک دچار شده اید. این حالت در بین افرادی که موهای خود را رنگ می کنند، متداول است. مقصر اصلی این مشکل ماده ای است به نام پارا فنیلن دی آمین (PPD) که در ترکیب رنگ موی سیاه وجود دارد.
مشکل عصبی
علت خارش شدید سر بدون علائم بثورات پوستی یا واکنش پوستی دیگر ممکن است یک مشکل عصبی باشد و پزشک به شما بگوید دارای نوروپاتی هستید. نوروپاتی در واقع یک مشکل در امتداد عصب است. بیماری هایی مانند زونا و دیابت می توانند اعصاب شما را تحت تاثیر قرار دهند و این مشکل را به وجود بیاورند.
پسوریازیس
علت خشکی و خارش پوست سر ممکن است، یک بیماری خود ایمنی به نام پسوریازیس باشد. این بیماری باعث ایجاد لکههای متورم، قرمز و ملتهب روی سطح پوست میشود. پسوریازیس مسری نیست.
جرب یا گال
گال یک بیماری عفونی و مسری است که میتواند علت خارش پشت سر شما باشد. گال توسط حشره کوچکی که مایت (هیره) انسانی نامیده میشود، به وجود می آید.
عفونت قارچی کچلی
یکی دیگر ازدلایل خارش سر، وجود قارچهای پوستی است. عفونت قارچی عوارضی شبیه به شوره دارد. بر اثر این عارضه روی پوست سر لکههای قرمز رنگی ایجاد میشود و خارش زیادی دارند. این عفونت کاملا مسری است و ممکن است از فردی که مبتلا به این عارضه باشد، این قارچ به پوست سر شما منتقل شود. عفونت قارچی گاهی علاوه بر حضور روی پوست سر، وارد فولیکول مو شده و باعث ریزش موی فرد میشود. درمان این نوع عفونت، باعث از بین رفتن خارش و مشکلات آن خواهد شد.
واکنشهای آلرژیک یا درماتیت (Dermatitis)
یکی دیگر از دلایل خارش سر می تواند الرژی باشد.
افرادی که به مواد غذایی مختلف آلرژی دارند، یا کسانی که به بعضی شامپوها یا شویندهها، واکنش دارند، یا حتی کسانی که دجار بیماریهای آلرژی مانند آسم یا آلرژیهای پوستی هستند، در معرض خارش پوست سر آلرژیک هستند. بسیاری از مواد آلرژی زا در داخل خوشبو کنندهها، شامپوها، حالتدهندهها، یا حتی درختان و گلها که با چوست سر تماس پیدا میکنند، میتوانند این حالت آلرژیک را ایجاد کرده و باعث خارش پوست سر شوند. پوست سر بهصورت طبیعی در برابر ورود هر نوع مادهای به داخل خود مقاومت نشان میدهد و اگر به هر دلیلی یکی از این مواد از سد پوست رد شد، واکنش پوست سر، خارش و قرمزی است.
گاهی پوست به مرور نسبت به شامپو یا مواد شوینده همیشگی شما نیز واکنش نشان میدهد. حتی گاهی افراد بهدنبال روش درمان خارش پوست سر بعد از رنگ مو و استفاده از مواد شیمیایی، هستند. پس برای پیدا کردن ریشه خارش، بهدنبال مساله خاص و متفاوتی نباشید.
لیکن پلان (Lichen planus)
لیکن پلان یک بیماری التهابی است که با قرمزی و التهاب و خارش همراه است. وجود این بیماری روی پوست سر، باعث ریزش سکهای موهای سر میشود. این بیماری خیلی شایع نیست و افراد به دلایل محدودی ممکن است دچار آن شوند و البته قابل درمان است و جای نگرانی وجود ندارد.
تعریق زیاد
یکی از مواردی که باعث بروز خارش پوست سر میشود، تعریق زیاد است. بعضی از افراد از ناحیه سر بیشتر عرق میکنند. این تعریق باعث افزایش چربی پوست سر شده و یک مکان بسیار خوب برای رشد قارچها فراهم خواهد شد.
خشکی زیاد پوست سر
گاهی پوست بهطور طبیعی چربی کمی داشته و خشک است. این خشکی روی پوست سر، باعث خارش میشود. مرطوب و چرب نگه داشتن پوست سر باعث میشود که خارش آن کم شود. بر عکس اگر بهدنبال راهکاری برای درمان خشکی و خارش پوست سر نباشید، این خشکی هر روز بیشتر شده و با افزایش خارش، کلافگی شما نیز بیشتر خواهد شد.
سرطان پوست
سرطان پوست می تواند به سرعت رشد کند و در قسمت های مختلف بدن گسترش یابد. اگر این سرطان به پوست سر برسد، ممکن است موجب خارش آن شود.
چگونه از ابتلا به خارش پوست سر پیشگیری کنیم؟
شما میتوانید برای کاهش ریسک ابتلا به خارش پوست سر، موهای خود را به صورت منظم بشویید تا چربیهای ایجاد شده در این قسمت از بین بروند. برای جلوگیری از تحریک و خشک شدن پوست سر، موها را با آب گرم –اما نه آب بیش از حد داغ- شستشو دهید.
برای جلوگیری از تحریک حساسیت بدن و واکنشهای به آن، از مصرف مواد زیر خودداری کنید:
- مواد رنگزا
- عطرها
- مواد شیمیایی
از افرادی که سر آنها دارای شپش است دوری کنید. برای این کار باید از استفاده از وسایل زیر به صورت مشترک با این افراد خودداری کنید:
- شانه
- برس
- کلاه
- حوله
- کلاه ایمنی
- روبالشتی
درمان خارش کف سر در خانه
در قسمت قبل با علت های خارش سر آشنا شدید، قطعا الان این سوال در ذهنتان تداعی می شود با وجود این علت ها برای خارش سر چه کنیم؟
روش های متنوعی برای درمان خارش سر وجود دارد از راهکار های خانگی گرفته تا محصولات شیمیایی و کارخانه ای. ولی بهتر است به جای استفاده از محصولات شیمیایی درمان خانگی برای خارش پوست سر امتحان کنید. از این رو در ادامه بهترین و موثرترین روش های درمان خانگی خارش سر را به شما معرفی می کنیم. در ادامه متوجه می شوید برای خارش کف سر درمان خانگی موثری وجود دارد.
تغییر شامپو
اولین قدم در کم کردن خارش پوست سر، تغییر شوینده موهاست. ممکن است پوست شما به یک شامپو حساسیت داشته باشد. به هنگام خرید شامپو و دیگر محصولات مراقبت پوست و مو، بهدنبال مدلی باشید که بوی کمتری داشته باشد یا مناسب پوستهای حساس باشد.می توانید از شامپو ضد خارش سر نیز با نظر و تجویز پزشک استفاده کنید.
شانه کردن
موها را بهصورت منظم و خیلی آرام شانه کنید. شانه کردن باعث ترشح چربی از پوست سر و پخش آن به تمام قسمتهای پوست سر و موهاست. شانه شخصی خود را داشته باشید و آن را همواره تمیز نگه دارید. در کنار شانه، خشک کردن موها بعد از استحمام نیز نکته مهمی است که شاید تا به حال به آن توجه نکرده باشید. موهای خیس و ماندن آنها برای مدت طولانی روی سر، باعث خارش پوست سر خواهد شد. موها را بعد از حمام با حرارت نه خیلی زیاد، خشک کنید.
نوشیدن آب
آب باعث جلوگیری از خشک شدن پوست سر میشود. زیاد آب بنوشید.
دوری از استرس و اضطراب
استرس یکی از عواملی است که باعث خارش پوست سر میشود. سعی کنید در مواقع اضطراب، با نوشیدن آب یا دوش گرفتن، مدیتیشن یا مشاوره، استرس را از خود دور کنید. آرامش کلید درمان بسیاری از مشکلات بدن است.
تغذیه درست
هنگامی که از خارش پوست سر رنج میبرید، در مصرف مواد غذایی آلرژیزا و محرک، دقت کنید. کافئین، ادویههایی مانند فلفل، زنجبیل و دارچین، لبنیات، شکر و الکل را تا زمان قطع خارش از برنامه غذایی خود حذف کنید.
یوگا و مدیتیشن
ورزش میتواند باعث کاهش اضطراب و کم شدن بسیاری از عارضهها در بدن باشد. تنفس درست، تمرینهای یوگا و مدیتیشن، و مراقبه، باعث بهتر شدن گردش خون شده و در نتیجه در کنار کم کردن استرس، در درمان بسیاری از بیماریها نیز تاثیر بسیار خوبی دارند.
درمانهای سنتی و گیاهی برای خارش کف سر
درمان خارش کف سر با روغن زیتون
یکی از موثرترین روش های درمان خانگی خارش سر ، استفاده از روغن زیتون می باشد. روغن زیتون خالص، دارای دو عنصر اصلی به نام های اولئوکانتال و اولئوروپین می باشد که خاصیت ضدالتهابی و محافظت کننده دارند. این مواد، التهاب پوست سر را از بین می برند و خارش سر بعد از درمان شپش را بهبود می بخشند.
برای بهره گیری از خواص روغن زیتون برای خارش سر و یا درمان خانگی خارش سر نوزاد تنها کافی است روغن زیتون را مقداری گرم کنید و روی پوست سر و موهایتان بمالید. اجازه دهید روغن زیتون در طول شب روی سرتان بماند و صبح سرتان را بشویید. برای کسب بهترین نتیجه این درمان خانگی خارش سر را دوبار در هفته انجام دهید.
درمان خانگی خارش کف سر و ریزش مو با جوش شیرین
جوش شیرین دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچ است که به شما در درمان خارش موی سر در زنان و مردان و بسیاری از مشکلات دیگر مو مانند شوره سر و ریزش مو کمک قابل توجهی میکند. جوش شیرین با تکیه بر همین خواص، میکروب های مضر که باعث عفونت، خارش سر و ریزش مو می شوند را نابود می کند و برای درمان شوره سر هم مناسب است. به علاوه اسیدیته پوست سر را خنثی می کند و خارش پوست سر را تسکین می دهد.
برای درمان خارش سر با جوش شیرین ابتدا 2 قاشق جوش شیرین را با مقداری آب مخلوط کنید و خمیری یکدست بسیازید. خمیر حاصله را روی کف سر بمالید و بعد از گذشت 15 دقیقه آن را آبکشی کنید. این روش درمانی را هر روز تکرار کنید تا از شر خارش سر خلاص شوید.
درمان خارش شدید کف سر با جو دو سر
یکی از موثرترین راه های درمان خانگی خارش سر استفاده از جو دو سر کلوییدی است. اگر به ترکیبات شامپوهای ضد شوره توجه کرده باشید، بعضی از آن ها حاوی جوی دو سر کلوییدی می باشند و بهترین شامپو برای خارش سر هستند. بلغور جو دو سر کلوییدی در واقع همان جوی دو سر فوق العاده ریز و محلول در آب است. این محلول با ایجاد یک لایه محافظ روی پوست سر، رطوبت پوست سر را حفظ می کند و باعث جلوگیری از خشکی و پوسته پوسته شدن آن می شود. همچنین این محلول با دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی به کاهش سوزش و قرمزی پوست سر و جلوگیری از خارش سر هم کمک می کند.
شما می توانید این محلول را به راحتی در خانه درست کنید. برای این کار مقداری بلغور جو دوسر را داخل یک پارچه چیت یا نخی بپیچید. پارچه را زیر شیر آب ولرم بگذارید، آبی که از آن بیرون می آید را در داخل یک ظرف جمع آوری کنید. سپس آن را به طور یکنواخت روی تمامی قسمت های پوست سر بریزید. البته این محلول را از فروشگاه ها هم می توانید بخرید.
درمان خارش کف سر با سرکه سفید
یک راه حل خارش سر استفاده از سرکه سفید می باشد. سرکه سفید حاوی مقدار قابل توجهی اسید استیک است که می تواند جلوی رشد قارچ در پوست سر را بگیرد و از این طریق خارش پوست سر و شوره سر را به طور موثری درمان می کند. برای درمان خانگی خارش سر کودک هم می توانید از این ماده استفاده کنید.
برای درمان فوری خارش سر با سرکه و برای رفع خارش سر طبق دستور زیر عمل کنید:
نصف لیوان سرکه سفید را با دو لیوان آب مخلوط کنید. بعد از شامپو کردن موها، از این ترکیب برای شستشوی موهایتان استفاده کنید.
یک روش دیگر هم برای درمان خارش سر با سرکه وجود دارد، در این روش به سرکه سفید، روغن زیتون و آب نیاز دارید. مواد گفته شده را به نسبت ۳:۱:۲ با هم مخلوط کنید و پوست سرتان را با آن ماساژ دهید. بعد از گذشت 20 دقیقه می توانید سرتان را با آب سرد و یک شامپو ملایم بشویید.
اگر می خواهید که این درمان اثر دراز مدت داشته باشد باید آن را یک یا دوبار در هفته انجام دهید.
درمان خانگی خارش کف سر با محلول سرکه سیب
باید بدانید که سرکه سیب با ترکیبات اسیدی خود میتواند ph پوست را کاهش داده و با این کار باعث کاهش خارش پوست سر بشود. در سرکه سیب مقادیری از اسید استیک وجود دارد که عفونتهای قارچی را از بین میبرد و به عنوان یک پاککننده کاملا طبیعی عمل میکند. در حقیقت این اسید سلولهای مرده پوست را از بین برده و به پوست سر در ساخت سلولهای جدید نیز کمک میکند. برای استفاده از این روش درمانی کافی است:
- برای درمان خانگی خارش پوست سر باید مو و پوست سر خود را با آب ولرم بشویید و اجازه دهید تا کف سرتان کاملا خشک بشود.
- به میزان مساوی در یک ظرف کوچک مقداری از آب و سرکه سیب را با یکدیگر ترکیب کنید، سپس آن را درون یک بطری اسپری ریخته و روی پوست سرتان اسپری کنید.
- بعد از این مرحله کافی است با استفاده از یک کلاه حمام یا حوله، سر خود را بپوشانید.
- پس از گذشت 15 الی 20 دقیقه میتوانید سرتان را با آب و شامپوی خودتان بشویید.
- این روش درمانی را یک الی دو بار در هفته تکرار کنید تا نتیجه لازم را مشاهده نمایید.
آب پیاز برای درمان خارش کف سر در خانه
پیاز میتواند یک ماده موثر برای بهبود سلامت مو و درمان گیاهی خارش و پوسته شدن سر باشد. آب پیاز دارای خواص ضدعفونی کننده و ضدقارچ می باشد. به علاوه آب پیاز گردش خون در پوست سر را تحریک می کند و از این طریق به تقویت ریشه مو و بهبود خارش سر کمک می کند. از آن جایی هم که یکی از دلایل خارش سر و شوره، کمبود مواد مغذی لازم برای سلامت مو می باشد، پیاز با داشتن ویتامین C ،B6، پتاسیم و کلسیم میتواند به تغذیه موها و رفع خارش سر و شوره کمک کند. اما برای درمان خارش سر چه کنیم؟
برای استفاده از پیاز به عنوان یک روش درمان خانگی خارش سر از دستور زیر استفاده کنید:
برای درمان خانگی خارش کف سر یک یا دو عدد پیاز را پوست کنده و رنده کنید. سپس آب آن را جدا کنید و به کف سر بمالید. اگر بوی پیاز قوی بود و اذیتتان کرد می توانید یک یا دو قاشق غذاخوری روغن زیتون به آن اضافه کنید. اجازه دهید آب پیاز نیم ساعت روی سر بماند. بعد از گذشت زمان مذکور سرتان را با شامپو بشویید و آبکشی کنید. برای رسیدن به نتیجه مطلوب این روش درمان خانگی خارش سر را هفته ای یک بار تکرار کنید.
درمان خانگی خارش پوست سر با سرو کوهی
سرو کوهی گیاهی برای درمان خانگی خارش پوست سر است. برای بهرهگیری از خواص این گیاه، باید اقدامات زیر را انجام دهید.
- ابتدا ۲ فنجان آب را بجوشانید.
- سپس نصف فنجان از این گیاه را به آب در حال جوش بیفزایید.
- اجازه دهید این ترکیب کمی خنک شود.
- سپس آن را روی پوست سر خود ریخته و بعد از ۱۰ دقیقه با آب ملایم شستشو بدهید.
درمان خارش کف سر با برگ بو
برگ بو هم یکی دیگر از گیاهانی است که خواص متعددی دارد و از مهمترین آنها میتوان به رفع التهاب و خارش پوست سر اشاره کرد. برای استفاده از آن لازم است:
- ابتدا موهای خود را کاملا بشویید.
- ۲ فنجان آب را جوشانیده و سپس نصف فنجان از برگ بو را به آن اضافه کنید.
- به مدت نیم ساعت صبر کنید تا این مخلوط کمی خنک شود.
- آن را روی پوست سر خود ریخته و بعد از نیم ساعت آن را شستشو دهید.
درمان خانگی خارش با روغن فندق
فندق یک مرطوبکننده طبیعی محسوب میشود که با کاهش التهابات پوست سر، خارش آن ناحیه را کاهش میدهد. همچنین از بروز خارش و سوزشی که با رنگ کردن مو ایجاد میشود هم جلوگیری میکند. برای حصول این نتیجه باید:
- برای درمان خانگی خارش پوست سر باید مقداری از روغن فندق را با ۲ برابر میزان آن، با آب ترکیب کنید.
- آن را روی پوست سر خود ریخته و به مدت ۷ الی ۱۰ دقیقه به آرامی ماساژ بدهید.
- با آب و شامپویی ملایم موهای خود را بشویید.
- این درمان را باید روزانه به مدت حداقل ۳ یا ۴ روز ادامه دهید.
درمان خانگی خارش کف سر با زغالاخته
زغالاخته یکی از خوراکیهای بسیار خوشمزه و پرطرفدار به حساب میآید، اما در کنار این ویژگی، این ماده میتواند به عنوان درمان خانگی خارش پوست سر به شما کمک کند. برای این کار باید:
- یک قاشق غذاخوری از دانههای زغالاخته را درون مقداری آب به مدت یک شب بخیسانید.
- سپس آن را با مقداری آبلیمو ترکیب کنید.
- این ترکیب را روی پوست سر خود ریخته و پس از گذشت یک ساعت آن را بشویید.
- از این روش درمانی دو بار در هفته استفاده کنید.
ماسک موز و آووکادو برای خارش پوست سر
اگر علت خارش سر شما، خشکی بیش از حد پوست و مو است، می توانید برای درمان خارش موی سر از ماسک موز و آووکادو استفاده کنید. موز یک مرطوب کننده طبیعی است که از التهاب و خارش پوست سر جلوگیری می کند. آووکادو هم یک میوه چرب با خاصیت مرطوب کنندگی بسیار عالی می باشد. ترکیب این دو میوه با یکدیگر یکی از موثرترین روش های درمان خانگی خارش سر و شوره می باشد. با این ترکیب برای رفع خارش سر چه کنیم؟
حال برای اینکه بتوانید از خواص بی نظیر این دو میوه بهره ببرید و خارش سر خود را درمان کنید، ابتدا نصف یک عدد موز و یک عدد آووکادو را له کنید و به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید. سپس ترکیب به دست آمده را روی سر و ریشه موهایتان بمالید. بعد از گذشت نیم ساعت، سرتان را با شامپو بشویید. این ماسک برای درمان التهاب پوست سر در اثر خارش بسیار مفید است.
درمان خانگی خارش کف سر با روغن دانه کنجد
روغن کنجد حاوی مقادیر زیادی از مواد مغذی بوده و خاصیت مرطوبکنندگی آن مانع از خشکی پوست سر شما میشود. اگر در پوست سر خود احساس خارش مداوم دارید، میتوانید از این روغن استفاده کرده و آن را درمان کنید. روغن کنجد برای درمان شپش سر نیز مورد استفاده قرار میگیرد. برای حصول نتیجه لازم باید:
- مقداری از روغن کنجد را حرارت داده و به مدت 10 دقیقه پیش از خواب به آرامی روی پوست سر خود با نوک انگشتانتان ماساژ بدهید.
- پس از ماساژ، سرتان را با یک حوله داغ بپوشانید و صبح روز بعد آن را با شامپوی ملایم شستشو دهید.
- این روند را باید حداقل 2 تا 3 بار در هفته تکرار نمایید تا خارش پوست سرتان از بین برود.
روغن نعناع
روغن نعناع دارای مقداری زیادی از مادهای طبیعی به نام منتول (جوهر نعناع) است. منتول خاصیت خنک کنندگی روی پوست دارد، بنابراین میتواند روشی مناسب برای درمان خارش سری که در اثر حساسیت به وجود آمده است باشد.
در سال 2012، مطالعاتی صورت گرفت که در آن، محققین به بررسی تاثیر ترکیب روغن نعناع و روغن کنجد در میزان خارشهای زنان باردار پرداختند. در این مطالعات به مدت دوهفته، روزانه دو بار از این روغن ضروری برای درمان خارش استفاده شد و نتیجه بهتری نسبت به پلاسیبو (پلاسیبو یا دارونما روشی است که در آن پزشک بدون استفاده از داروهای واقعی و تنها با استفاده از داروهای خنثی یا عمل جراحی بدون عوارض، اقدام به درمان تلقینی بیمار میکند) داشت.
دقت داشته باشید که مانند تمامی روغنهای ضروری، نباید روغن نعناع رقیق نشده به صورت مستقیم روی پوست ریخته شود؛ برای استفاده از این روش، میتوانید چند قطره از روغن را درون شامپو ریخته و به سرتان بزنید، سپس سر را به طور کامل با آب ولرم شستشو دهید.
روغن علف لیمو
شوره سر با خشکی و خارش پوست سر همراه است. بر اساس مطالعاتی که در سال 2015 در این زمینه انجام شده است، روغن علف لیمو میتواند روش خوبی برای درمان شوره سر باشد. در این مطالعات، 30 شرکت کننده حضور داشتند که در نیمی از سر خود از روغن علف لیمو و در نیمه دیگر از پلاسیبو استفاده کردند. این کار به مدت دو هفته، روزی دو بار انجام میشد تا اینکه در نهایت، روغن علف لیمو نتایج بهتری در درمان شوره سر از خود نشان داد. در این مطالعات، روغن علف لیمو 10 درصد در درمان شوره سر تاثیرگذار بود در صورتی که اثر مثبت پلاسیبو 5 درصد بود.
درمان خانگی خارش کف سر با بابونه
گیاه بابونه یکی دیگر از بهترین مواد موجود جهت درمان التهاب پوست و بسیاری از بیماریهای دیگر بوده و میتواند خارش کف سر را نیز از بین ببرد. برای استفاده از این گیاه خوشبو و مغذی لازم است:
- 2 فنجان آب را جوشانیده و یک مشت گیاه بابونه به آن اضافه کنید.
- حرارت آب را کم کرده و صبر کنید تا رنگ آب حاوی گیاه شما تغییر کند.
- بعد از مشاهده تغییر رنگ، باید شعله گاز را خاموش کنید و اجازه دهید تا محلول شما کاملا خنک شود.
- سپس آن را درون یک بطری تمیز که قابلیت اسپری کردن هم دارد بریزید و آن را درون یخچال قرار دهید.
- هر گاه در ناحیه پوست سرتان احساس خارش کردید، میتوانید کمی از این محلول را روی پوست سر خود اسپری کرده و این خارش را فورا درمان کنید.
برطرف کردن خارش کف سر با آلوئه ورا
آلوئه ورا یکی از بهترین روش های درمان خانگی خارش سر است. این ماده خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی دارد و مرطوب کننده بسیار خوبی است که به درمان خارش و خشکی پوست سر و همچنین درمان خارش شدید سر کمک می کند. آنزیم های موجود در آلوئه ورا به لایه برداری پوست سر کمک می کنند و اسید های آمینه موجود در آلوئه ورا هم محرک طبیعی رشد بافت سالم پوست هستند.
برای بهره مندی از خواص آلوئه ورا در جهت درمان خارش پوست سر ابتدا یک برگ گیاه آلوئه ورا را بردارید و ژل آن را استخراج کنید و به کف سرتان بمالید. بگذارید 15الی 20 دقیقه رو سرتان بماند و بعد سرتان را با شامپوی ملایم شستشو دهید. برای اینکه خارش سرتان به طور کامل درمان شود، این روند را یک تا دو بار در هفته تکرار کنید.
آسپرین یک درمان خانگی موثر برای رفع خارش کف سر
شاید کمی عجیب به نظر برسد ولی یکی از راه های درمان خانگی خارش سر، استفاده از آسپرین می باشد. آسپرین به ویژه برای خارش سر ناشی از شوره بسیار موثر است. چون آسپرین حاوی اسید سالیسیلیک می باشد که می تواند شوره سر و خارش ناشی از آن را درمان کند. آسپرین همچنین به عنوان یک لایه بردار، سلول های مرده و قدیمی انباشته شده روی پوست سر را از بین می برد. اما برای خارش سر چه باید کرد؟
برای رفع خارش سر با آسپرین تنها کافی است، دو عدد آسپرین را بکوبید تا پودری نرم به دست آید. سپس پودر به دست آمده را داخل شامپویتان بریزید و موهایتان را با آن شامپو شست و شو دهید و با استفاده از نوک انگشتان به آرامی پوست سر خود را ماساژ بدهید. اجازه دهید چند دقیقه روی موها و پوست سرتان بماند و در آخر آن را به طور کامل بشویید.
روش دوم درمان خانگی خارش پوست سر با آسپرین به شرح زیر است:
سه عدد آسپیرین را بکوبید و به پودری نرم تبدیل کنید. پودر به دست آمده را با یک قاشق غذاخوری سرکه مخلوط کنید. اکنون پوست سر خود را با این مخلوط به آرامی ماساژ دهید و 30 دقیقه که گذشت آن را به طور کامل بشویید.
درمان خانگی خارش کف سر با آبلیمو
یکی دیگر از عوامل تمیزکننده و ضد باکتریایی، آبلیمو است که میتواند هر گونه باکتری که باعث ایجاد خارش در ناحیه پوست سر میشود را از بین ببرد. خاصیت اسیدی این ماده، سطح ph پوست را متعادل کرده و با این کار خشکی و خارش کف سر را درمان میکند. برای استفاده از آبلیمو جهت درمان خانگی پوست سر باید مراحل زیر را انجام دهید:
- برای درمان خانگی خارش پوست سر باید با مقداری آبلیموی تازه، پوست سر خود را ماساژ بدهید.
- اگر پوست سرتان حساس است، باید آن را با مقداری آب یا ماست رقیق کنید تا پوستتان زیاد از حد خشک نشود.
- 5 دقیقه پیش از شستن سرتان با آب، لازم است دوباره با یک فنجان آب و یک قاشق چایخوری آبلیمو کف سرتان را شستشو دهید.
- این درمان را به صورت روتین به مدت چند روز تکرار کنید تا نتیجه لازم حاصل شود.
- توجه کنید که اگر رنگ موهایتان تیره است، تلاش کنید از این روش به دفعات زیاد استفاده نکنید؛ زیرا استفاده مداوم از آبلیمو باعث روشن شدن موهای شما میشود.
درمان خارش کف سر با نمک
نمک یکی از ساده ترین روش های درمان خانگی خارش سر است. از نمک اغلب برای آشپزی استفاده می کنیم. ولی آیا می دانستید که برای درمان خارش سر و شوره هم موثر است و می توان از آن استفاده کرد؟ نمک به واسطه داشتن کریستال های تیز و خراش دهنده به عنوان یک لایه بردار طبیعی عمل می کند به همین خاطر از این نمک برای لایه برداری سلول های مرده و درمان ترک پا هم استفاده می کنند. با استفاده از نمک اپسوم می توانید از شر پوست مرده، شوره، چربی اضافی و در نهایت خارش پوست سر خلاص شوید و این گونه با این راه درمان خارش سر احساس خوشایندی خواهید داشت.
برای این کار به 3 قاشق غذاخوری نمک اپسوم نیاز دارید البته در صورت نداشتن نمک اپسوم از نمک معمولی هم می توانید استفاده کنید.
پوست سرتان را با این مقدار از نمک ماساژ دهید و بعد با شامپو موهایتان را بشویید.
روغن درخت چای برای خارش کف سر
یکی دیگر از بهترین و موثرترین روش های درمان خانگی برای خارش سر، استفاده از روغن درخت چای می باشد. این روغن خاصیت ضدقارچ و ضدباکتری دارد و التهاب را هم برطرف می کند. برای استفاده از روغن درخت چای به عنوان یک روش درمان خانگی خارش سر به صورت زیر عمل کنید:
۰۲ قطره از روغن درخت چای را به یک شامپو بچه اضافه کنید و به صورت روزانه موهایتان را با آن بشویید.
این درمان خانگی خارش سر در یک یا دو هفته به خوبی میتواند خارش سر را از بین ببرد.
رفع خارش کف سر با روغن نارگیل
گاهی اوقات ممکن است بعد از رنگ کردن موهایتان دچار خارش سر شوید. برای درمان خارش پوست سر بعد از رنگ مو می توانید از خواص روغن نارگیل بهره ببرید. روغن نارگیل با خاصیت مرطوب کنندگی بسیار خوبی که دارد پوست را مرطوب نگه می دارد و از خشک شدن، قرمزی و خارش آن جلوگیری می کند. برای آن که بتوانید خارش سر خود را به کمک روغن نارگیل درمان کنید، قبل از شستن موها با شامپو، این روغن برای خارش سر را کف سرتان بمالید و بگذارید 15 دقیقه روی سر باقی بماند. در این مطلب خواص بی نظیر روغن نارگیل در زیبایی، سلامتی، لاغری و پخت و پز که نمی دانید! را به طور کامل شرح داده ایم.
درمان خانگی خارش کف سر با اکالیپتوس
اکالیپتوس خواص ضدعفونیکننده و ضد قارچی ویژهای دارد و میتواند به درمان عفونتهای پوستی کمک کند. همچنین این گیاه مانع از انباشته شدن سموم در منافذ مسدودشده پوست میشود و برای رفع خشکی، خارش و شوره سر بسیار مفید است. برای استفاده از این گیاه در درمان خارش پوست سرتان، کافی است موارد زیر را انجام دهید:
- ابتدا باید ۳ یا ۴ قاشق غذاخوری سرکه سفید را با یک قاشق چای خوری روغن اکالیپتوس و ۴ یا ۵ فنجان آب مخلوط کنید.
- بعد از باید تمام موهای سرتان را با این محلول شستشو بدهید.
- سپس از یک شامپوی ملایم و آب ولرم برای شستن سر خود استفاده کنید.
درمان خانگی خارش کف سر با روغنهای ترکیبی ضروری
برای استفاده از این روش درمانی حرفهای میتوانید از روغن درخت چای، روغن چریش، روغن رزماری، روغن بادام، روغن اسطوخودوس، روغن زیتون و یا روغن نارگیل استفاده کنید. این ترکیب میتواند خارش پوست سر شما که ممکن است باعث ایجاد پسوریازیس شود را درمان کند. برای انجام این کار باید:
- ۲ یا ۳ قطره قطره روغن چریش را با ۴ یا ۵ قطره روغن درخت چای، ۱ یا ۲ قطره روغن اسطوخودوس و ۲ یا ۳ قطره روغن رزماری ترکیب کنید.
- سپس این ترکیب را روی موهای خود ریخته و به آرامی روی پوست سرتان ماساژ دهید.
- تا هر زمانی که بخواهید میتوانید آن را روی پوست سر خود نگه دارید. توصیه میشود پس از گذشت چند ساعت آن را با استفاده از یک شامپوی ملایم و آب کاملا شستشو بدهید.
چه زمان برای خارش پوست سر به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که خارش پوست سرتان پس از گذشت چند روز از بین نرفت و با ریزش مو، زخم، درد یا خارش شدید همراه بود، باید جهت معاینه و درمان به یک پزشک مراجعه کنید. دقت داشته باشید که خارش سری که به خاطر عفونت قارچی، شپش یا بعضی از شرایط خاص دیگر به وجود آید، بدون درمان و به صورت خود به خود از بین نخواهد رفت.
هنگامی که برای درمان خارش پوست سر به پزشک مراجعه میکنید، پزشک معالج شما علاوه بر معاینه فیزیکی، ممکن است قسمتی از پوست سر شما را به عنوان نمونه بردارد؛ این نمونه در آزمایشگاه، برای بررسی وجود قارچ، باکتری یا شپش مورد آزمایش قرار خواهد گرفت. البته بسیاری از پزشکان با یک معاینه دقیق و بررسی سوابق پزشکی شما، میتوانند علت خارش پوست سرتان را تشخیص دهند.
روشهای درمان خارش پوست سر
روش درمان خارش سر، در مرحله اول به علت به وجود آورنده آن بستگی دارد؛ به عنوان مثال، نحوه درمان شوره سر، شستن منظم مو با داروها و محلولهای موضعی مخصوص –توصیه شده توسط پزشک- است. هر دارویی که برای پوست سر وجود دارد، تاثیر مخصوص به خود را روی پوست سر شما میگذارد، مانند کاهش چربی پوست سر یا کشتن قارچهای آن و…
بعضی از داروهایی که برای درمان شوره سر استفاده میشوند عبارتاند از:
- کرمهای ضد قارچ
- داروهای کراتولیتیک
- پریتیون روی
- استروئیدهای موضعی
سلنیوم سولفید
سلنیوم سولفید مادهای است که در شامپوهای ضد شوره مورد استفاده قرار گرفته و روند مرگ سلولهای پوست را کند میکند؛ این عمل از پوسته پوسته شدن و ایجاد فلس روی پوست سر جلوگیری میکند.
سلنیوم سولفید میزان مخمر مالاسزیا، که در ایجاد شوره، درماتیت سبورئیک و پسوریازیس پوست سر نقش دارد را نیز کاهش میدهد. برای استفاده از این شامپوها، طبق دستورالعمل نوشته شده روی قوطی محصول پیش بروید؛ معمولا دستورالعمل استفاده از آنها به این صورت است که به مدت دو هفته، دوبار در هفته از محصول استفاده کرده، سپس آن را به هفتهای یکبار کاهش دهید و این روند تا جایی ادامه پیدا میکند که در صورت نیاز یک بار سر خود را با محصول مورد نظر شستشو دهید.
سلنیوم سولفید ممکن است باعث تغییر رنگ پوست سر شما شود؛ البته این مسئله عوارضی برای شما نخواهد داشت و پس از قطع مصرف، طی مدت زمان کوتاهی برطرف خواهد شد.
پیریتیون روی
پیریتیون روی یکی دیگر از مواد مورد استفاده در شامپوهاست که باعث کاهش مالاسزیا در پوست سر میشود. همانطور که کمی قبل اشاره کردیم، مالاسزیا مخمری است که باعث ایجاد شوره سر میشود.
طریقه مصرف این شامپو، حداقل دوبار در هفته است، اما به طور کلی، بهترین راه این است که روشهای درمانی را طبق دستور پزشک یا متخصص پوست پیش ببرید.
شامپوی کتوکونازول
کتوکونازول ماده ضد قارچی است که به کاهش مخمر مالاسزیا در پوست سر کمک میکند. طریقه مصرف این شامپو روی بطری آن درج شده است (معمولا دوبار در هفته) که باید مطابق آن عمل کنید. در صورتی که پس از گذشت یک ماه از مصرف این شامپو، شوره سر شما بیشتر شد یا اینکه تاثیر مثبتی مشاهده نکردید، مصرف آن را قطع کنید.
مصرف شامپوی کتوکونازول برای کودکان زیر 12 سال یا زنان باردار یا شیرده توصیه نمیشود. همچنین افرادی که به ترک پوستی یا التهاب پوست سر مبتلا هستند باید از مصرف محصولات حاوی کتوکونازول خودداری کنند.
ارسال نظر