|
|
کدخبر: ۱۸۵۵۳۱

درمان آفت دهان به روش های بسیاری امکان پذیر می باشد.در این مطلب درباره‌ی آفت و علل ایجاد آن و درمان خانگی و گیاهی آفت دهان پرداخته ایم.

آفت دهان از بیماری های شایع دهان است که به شکل ضایعه ای دردناک در دهان یا روی لثه ایجاد میشود. درمان آفت دهان هم با گیاهان دارویی و در منزل و هم با داروهای شیمیایی امکان پذیر است. در ادامه این مطلب ما تمامی روش های درمان آفت دهان را برایتان شرح داده ایم.

درمان آفت دهان با روش های سریع

درمان آفت دهان

زخم‌های دهانی یا آفت دهان مشکلی است که اغلب افراد حداقل یک بار آن را تجربه کرده‌اند. آفت در واقع زخم یا تاولی است که در مخاط دهان و گاهی روی زبان ظاهر می‌شود. البته این زخم‌ها، که گاهی دردناک هم می‌شوند، خیلی جدی نیستند و به مرور زمان برطرف می‌شوند. البته اگر راه‌های درمان آفت دهان را بدانیم می‌توانیم سرعت از بین رفتن آن‌ها را بیشتر کرده و درد را کاهش دهیم.

هیچ روش درمانی قطعی برای درمان آفت وجود ندارد چون این زخم‌ها فقط با مرور زمان و خود به خود از بین می‌روند. زخم‌ها و تاول‌ها ممکن است به مدت ۷ تا ۱۰ روز درد داشته باشد.

برای کاهش مدت زمان بهبودی، درمان سریع آفت دهان و همچنین کاهش درد می‌توانید از محصولات زیر استفاده کنید؛

  • مسکن‌هایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن
  • دهانشویه‌ی ضد میکروبی
  • اسپری یا ژل دهان بی‌حس‌کننده
  • قرص کورتیکواستروئید

درمان آفت دهان

آفت دهان معمولا زخمی گرد یا بیضی شکل سفید یا زرد رنگ است که دور تا دور آن قرمز شده باشد. آفت دهان به سه شکل بروز می‌کند که عبارتند از:

  • آفت‌های کوچک (minor) که 80% شیوع دارند
  • آفت‌های بزرگ (major) که 10% شیوع دارند
  • آفت های تبخالی (Herpetiform) که 10% شیوع دارند

علائم آفت دهان به طور کلی به موارد زیر محدود می‌شود ولی با این‌حال ممکن است، آفت دهان علائم دیگری نیز داشته باشد که شناخته شده نیست.

درمان آفت کوچک دهان حدود ۱ تا ۲ هفته و زخم‌های بزرگ حدود ۴ هفته طول می‌کشد. تحمل درد در این مدت سخت است و باعث آزار شما می‌شود اما روش‌های خانگی وجود دارد که با انجام آن‌ها می‌توانید زمان را کاهش دهید.در ادامه راهکار های مفید و سریع برای درمان آفت دهان، خواهیم پرداخت.

درمان آفت دهان

اجتناب از برخی غذاها

برای درمان آفت، باید از غذاهای بسیار تند، نمکی و یا اسیدی، پرهیز نمایید زیرا موجب تحریک آفت‌ها و توقف روند بهبودی آن­ها می­‌شود. حتی نوشیدنی‌های داغ و غذاهایی که حاشیه­‌ها و کناره‌­های تیز دارند، مانند تک‌ه­ای تست، می­‌توانند ایجاد ناراحتی کنند.

مکمل های ویتامینB

با توجه به تحقیقات انجام شده، استفاده از قرص مکمل B12 حتی افرادی که کمبود ندارند مانع از بازگشت افت دهان می شود.

شیرین بیان معجزه درمان آفت دهان

تحقیقات نشان داده است کسانی که به آفت دهان مبتلا شده اند و در روز چهار الی پنچ بار از دهانشویه شیرین بیان استفاده کرده اند درد کمتری دارند و روند درمان آن بسیار سریعتر است. طبق آمار افرادی که برای درمان افت دهان از دهانشویه شیرین بیان استفاده کرده اند همان روز علائم رو به بهبودی را حس کرده اند.

شستشو با آب نمک

شستشو با آب نمک

کافی است با محلول نمکی و یا آماده کردن آب نمک در منزل بهکهش درد ناشی از آفت زبان و دهان کمک کنید. این محلول را به مدت 30 ثانیه در دهان بگردانید. این کار باعث جمع شدن آب اطراف غشاء آفت دهان می‌شود و به بهبود زخم کمک می‌کند.

شستشوی دهان و دندان با مسواک نرم

مراقبت از دهان و آسیب وارد نکردن به آفت، باعث سرعت گرفتن درمان آفت می­‌شود. استفاده از یک مسواک نرم از تحریک آفت دهان ممانعت می­‌کند. بهداشت خوب دهان و دندان با تمیز نگه­داشتن دندان‌­ها و لثه­‌ها از عفونی شدن زخم‌­ها جلوگیری می‌­کند.

درمان آفت زبان با ماست

مصرف ماست پروبیوتیک با کیفیت، برای آفت‌ دهان بسیار مفید است. پروبیوتیک مانند یک صافی عمل می‌کند و فقط به باکتری‌های مناسب اجازه‌ی حضور در دهان می‌دهد. این‌کار باعث آرام‌ترشدن زخم و بهبود آفت دهان می‌شود. از‌طرفی، نرمی و خنکی ماست به کمتر‌شدن درد ناشی از آفت کمک می‌کند.

استفاده از چای سیاه

یکی از بهترین روش‌های خانگی برای تسکین درد آفت دهان، استفاده از چای سیاه است. پس اگر دچار آفت دهان شدید، چای کیسه‌ای را مستقیم روی آفت دهان قرار دهید تا دردتان آرام شود. می‌توانید چای سرد‌شده را نیز به‌عنوان دهانشویه غرغره کنید. «تانن» موجود در چای تأثیر مثبتی برای التیام آفت دهان دارد.

گیاه مریم گلی برای درمان آفت دهان

گیاه مریم گلی

از دیرباز، همه ما گیاه مریم گلی را به عنوان یک ماده برای از بین بردن میکروب‌ها و ویروس‌ها و کاهش التهاب می شناسیم، پس برای کاهش درد ناشی از آفت دهان و درمان سریع آن هم موثر است. مقدار از گیاه را در آب بجوشانید و بعد از خنک شدن روز ی2 تا 3 بار مانند دهانشویه از ان استفاده کنید.

پودر زاج

پودر زاج سولفات آلومینیوم پتاسیم دارد، و معمولا به عنوان نگهدارنده‌ی مواد غذایی استفاده می‌شود. اما به دلیل خاصیت قابض‌اش، می‌تواند با کوچک کردن بافت‌ها به درمان خانگی آفت دهان هم کمک کند.

چندگرم پودر زاج را با چندقطره آب اضافه کنید تا به خمیر تبدیل شود. این خمیر را روی زخم(ها) اعمال کنید و بگذارید یک یا دو دقیقه بماند. حالا دهان خود را کاملا با آب بشویید. هرروز این کار را تکرار کنید تا زخم کاملا محو شود.

استفاده از یخ برای درمان آفت دهان

وقتی دچار آفت دهان می‌شوید، مکیدن مکعب‌های کوچک یخ باعث تسکین و کاهش سوزش و التهاب زخم می‌شود. سردی یخ، جریان خون‌رسانی به آفت دهان را کاهش می‌دهد؛ در نتیجه درد و تورم آفت هم کمتر می‌شود.

مصرف مکمل زینک(روی)

کمبود روی می‌تواند با آفت‌ دهان مرتبط باشد. بنابراین مصرف مکمل روی می‌تواند مشکل را حل کند. اما باید یادتان باشد؛ مصرف طولانی‌مدت قرص زینک باید حتما تحت نظر پزشک باشد.

مصرف روزانه‌ی مکمل‌های حاوی 150 میلی‌گرم روی، تعداد دفعات آفت‌زدن را از 50 درصد به 100 درصد کاهش می‌دهد. مصرف یک مکمل روی خوب و با کیفیت یک یا دو بار در روز یکی از آسان‌ترین راه‌های کمک به بهبود آفت دهان محسوب می‌شود.

روغن نارگیل

روغن نارگیل

روغن نارگیل دارای خواص ضد میکروبی و ضد التهابی است، که آن را به درمانی عالی برای زخم‌های ناشی از باکتری تبدیل می‌کند. این روغن جلوی گسترش افت دهان را هم می‌گیرد، و به کاهش درد و قرمزی اطراف آن کمک می‌کند.

برای کمک به درمان آفت دهان، مقداری روغن نارگیل را با پنبه روی زخم اعمال کنید. این کار را چندبار در روز تکرار کنید تا زخم کاملا خوب شود.

عصاره اکیناسه

وقتی پرسیدید برای آفت دهان چی خوبه، احتمالا انتظار چنین پاسخی را نداشتید. اما اگر بتوانید عصاره اکیناسه یا سرخارگل را تهیه کنید، می‌توانید برای درمان این زخم‌ها از آن استفاده کنید. عصاره اکیناسه سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند، و باعث التیام زخم‌ها و پیشگیری از آنها می‌شود.

یک قاشق چای‌خوری از عصاره را با مقداری آب گرم مخلوط کنید. یکی-دو دقیقه محلول را در دهان بچرخانید و بعد بیرون بریزید. راه دیگر درمان سریع آفت دهان با استفاده از اکیناسه این است که دمنوش آن را میل کنید.

هرروشی که را که انتخاب کردید، آن را سه‎بار در روز تکرار کنید.

عسل برای درمان آفت دهان

عسل _ درمان آفت دهانعسل یک پاسخ رایج و موثرِ دیگر به سوالِ “برای آفت دهان چی خوبه” است، چون خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی بی‌نظیری دارد.

عسل اندازه، درد و تورم این زخم‌ها را به حداقل می‌رساند. همچنین، می‌تواند از عفونت ثانویه جلوگیری کند. برای نتیجه بهتر و درمان سریع آفت دهان، سه یا چهاربار در روز روی زخم عسل بمالید.

مکمل های آهن

در صورتی که دکتر تشخیص کمبود آهن را بدهد مصرف این مکمل ها می تواند کمک کننده باشد.

کمپرس بابونه

بابونه یک راه طبیعیِ عالی برای تسکین درد و درمان درمان افت دهان است. بابونه دو ترکیب فوق‌العاده دارد: آزولن و لوومنول که خواص ضد عفونی‌کننده و ضد التهابی دارند.

شما می‌توانید با کمپرس چای کیسه‌ای بابونه این زخم را تسکین دهید. چای کیسه‌ای را با فرو بردن آن در آب خیس کنید، و آن را چنددقیقه روی زخم نگه دارید. اینکار را سه یا چهاربار در روز تکرار کنید.

راه دیگر برای درمان خانگی آفت دهان با بابونه، شست‌وشوی دهان با چایِ آن است.

سرکه سیب برای درمان آفت دهان

سرکه سیببد نیست بدانید سرکه سیب با از بین بردن باکتری‌هایی که زخم‌ها را دردناک می‌کنند، می‌توانند در درمان خانگی آفت دهان نیز موثر باشد. البته طبیعت اسیدی آن می‌تواند در وهله اول آزاردهنده باشد، پس با احتیاط سراغ آن بروید، یا اینکه روش‌های دیگر را امتحان کنید.

یک قاشق چای‌خوری سرکه سیب را یک فنجان آب را مخلوط کنید. این محلول را به مدت 20 تا 30 ثانیه در دهان‌تان بچرخانید، آن را بیرون بریزید، و حتما دهان‌تان را خوب با آب بشویید. اینکار را چندبار در روز انجام دهید.

برای درمان آفت دهان با سرکه سیب همچنین می‌توانید مقداری از آن را گوش پاک‌کن مستقیما روی زخم اعمال کنید. این روش می‌تواند برای برخی افراد مؤثر باشد و روند بهبودی را کوتاه‌تر کند، اما می‌تواند برای برخی افراد هم باعث درد و ناراحتی بیشتر شود.

ویتامین E

یک کپسول ویتامین E را باز کنید و مایع داخل آن را روی آفت دهان بگذارید. روغن حاوی ویتامین E مثل یک پوشش روی زخم را می‌پوشاند و مانع از عفونت آن می‌شود و این به روند بهبود و درمان سریع‌تر آفت دهانی کمک می‌کند.

آنتی اسیدها

بیشتر درد و سوزش آفت دهان مربوط به اسیدها و آنزیم های گوارشی است. پس استفاده از قرص ها آنتی اسیدی بسیار موثر است.

استفاده از شیر منیزیا

شیر منیزیا درست مانند نمک برای از بین بردن اسیدهای موجود در دهان کاربرد دارد. روزانه چند بار مقدار کمی از آن را با یک پد پنبه ای بر روی آفت دهان بزنید. همچنین شیر منیزیا درد را کاهش داده و در عین حال روند بهبودی را تسریع می‌کند.

استفاده از آلوئه ورا

از آنجایی که آفت دهان یک نوع زخم است، آلوئه‌ورا در اینجا نیز کمک می‌کند. برای تسکین درد، سعی کنید چند بار در روز دهان خود را با آب آلوئه‌ورا شستشو دهید.در این مطلب خواص شگفت انگیز آلوئه‌ورا برای پوست و درمان جوش را هم به طور کامل شرح داده ایم.

ژل آفتین برای درمان آفت دهان

یکی از داروهای درمان آفت دهان، استفاده از آفتین ژل است. آفتین ژل محصولی کاملا جدید حاوی عصاره گیاهی است که معمولا با یکبار مصرف و در زمان 20 ثانیه آفت دهان را درمان می‌نماید. درد و ناراحتی بیمار بعد از چند دقیقه کاهش یافته و آثار آفت دهان بعد از مدت کمی التیام و بهبود می‌یابد.

راهنمای استفاده از آفتین ژل

ابتدا محل آفت را در دهان مشخص کنید سپس به کمک سر سرنگ و به آرامی به اندازه یک قطره از آفتین ژل را روی گوش پاک کن قرار دهید و دقیقا روی ناحیه آفت دهان به آرامی به مدت 20 ثانیه فشار دهید و بلافاصله دهان را با آب فراوان بشوئید.

نحوه تاثیر آفتین ژل

استفاده از آفتین ژل در روز اول از تبدیل شدن به آفت جلوگیری می‌کند و اگر در روزسوم، پنجم و دوازدهم استفاده شود در‌‌ همان مرحله رشد آفت را متوقف ساخته و  بلا فاصله خونرسانی در محل آفت دهان شروعو به سرعت وارد فاز ترمیم و بهبودی می‌شود.

درد و سوزش و ناراحتی بیمار سریعا کاهش یافته سیر بهبودی سریعا انجام می‌شود. این ژل فقط در 20 ثانیه و تنها با یکبار استفاده آفت را درهرمرحله‌ای از رشد و یا قبل از آنکه باشد متوقف می‌سازد و تاثیرات بهبودی آنرا می‌توان دید.

استفاده از پراکسید هیدروژن

پراکسید هیدروژن یک ماده ضد عفونی کننده است که با از بین بردن باکتری‌ها در حین بهبودی دهان، به بهبود آفت دهان کمک می‌کند.

پراکسید و آب را به مقدار مساوی مخلوط کرده و با یک پد پنبه‌ای روی زخم‌ها بمالید. به دنبال پراکسید هیدروژن با غلظت ۳ درصد باشید و آن را قورت ندهید.

درمان آفت دهان با دارو

درمان آفت دهان با دارو

داروی آفت دهان معمولا به صورت قطره و یا شاید هم قرص می‌باشد، ولی نکته مهم دیگر این است که علت به وجود آمدن این بیماری چیست. در ادامه به دو نوع از داروهای آفت دهان می پردازیم.

قطره میرتکس باریج

استفاده از این قطره می تواند علائم را کم کند، خاصیت قطره میرتکس باریج این است که انتی باکتریال است، دردهای لثه را کم میکند و باعث تقویت لثه می شود.

قرص هیدورکوتیزون برای درمان آفت دهان

قرص های هیدروکورتیزون دردها آفت ها و زخم ها را کاهش و از بین میبرد. این قرص ها را نمی توان بدون تایید پزشک خریداری کرد. زخم هایی که درد زیادی دارند و شما را آزار می دهد را می توانید با دارو آرام کرده و درمان نمایید. این داروها را می توان بدون تجویز پزشک نیز تهیه کرد و از داروخانه در رابطه با طریقه مصرف آن، راهنمایی بخواهید. برای زخم هایی که درد زیادی دارد داروی مسکن تهیه کرده و آن را روی زخم دهان قرار دهید. بنزیدامین از داروهای مسکن است که به شکل دهانشویه یا اسپری موجود می باشد. برای کاهش التهاب آفت های دهان از کورتیکواستروئید استفاده می شود که منجر به کاهش درد آنها نیز می شود.

در صورت مشاهده آفت دهان پیشنهاد می کنیم از کورتیکواستروئید استفاده نمایید تا ضمن درمان، ایجاد آفت در زمان های دیگر کاهش دهید.

یکی دیگر از درمان ها استفاده از دهانشویه های کلرهگزیدین می باشد. این دهانشویه حاوی داروی بی حسی موضعی، آنتی بیوتیک و آنتی هیستامین می باشد. می توانید قبل از اینکه چیزی بخورید از داروی بی حسی مانند لیدوکائین استفاده کنید تا از درد پیشگیری نمایید. می توان از ویتامین های مکمل نیز استفاده کرده و آن را تزریق نمود.

برای خانم هایی که در زمان قاعدگی به آفت دهانی دچار می شوند، از داروی هورمونی استفاده می شود.

علت آفت دهان چیست؟

علت آفت دهان چیست؟

پیش تر علت آفت دهان را نوعی ویروس می دانستند، اما پس از نمونه برداری‌هایی که از این زخم‌ها کردند عوامل میکروبی در آن مشاهده کردند. امروزه علت آفت دهان را اختلال در سیستم ایمنی مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک نیز شناسایی کرده‌اند. آفت دهان نوعی بیماری سیستم ایمنی است که در آن سلول‌های دفاعی بدن به بخشی از مخاط دهان حمله می‌کنند و باعث ایجاد زخم می‌شوند. این زخم‌ها پس از گذشت چمد روز خود به خود بهبود پیدا می‌کنند.

علت آفت مکرر دهان در بزرگسالان

می توان گفت اصلی ترین علت آفت مکرر دهان در بزرگسالان وراثت است، پس اگر کسی از نزدیکان شما مبتلا به افت دهان شده باشد، امکان مبتلا شدن شما نیز وجود دارد. یکی دیگر از علل آفت دهان کمبود ویتامین ها هستند؛ ویتامین هایی همچون B-3(نیاسین)، B-9,(اسید فولیک)و… احتمال بروز بیماری را بیشتر میکند. عوامل زیر در بروز آفت مکرر دهان در بزرگسالان تاثیرگذار است:

  • استرس
  • آلرژی
  • عفونت ها
  • سیستم بدنی ضعیف
  • کمبود ویتامین ها

پیشگیری از ایجاد آفت دهان

پیشگیری از ایجاد آفت دهان

از آنجایی که این زخم‌ها به دلیل واکنش سیستم ایمنی بدن ایجاد می‌شوند، پیشگیری چندانی ندارد اما عوامل زیر، خطر بروز را کاهش می‌دهند:

مسواک بزنید

سعی کنید در روز 2 نوبت، دندان‌های خود را مسواک کنید و از نخ دندان برای تمیز کردن مابین دندان‌هایتان استفاده کنید.

استرس و اضطراب نداشته باشید

سعی کنید در هنگام بروز استرس، از روش‌های مدیتیشن و ورزش‌های هوازی استفاده کنید تا استرس را از خود دور کنید.

مراقب غذاهایی که می‌خورید، باشید

ممکن است شما به برخی مواد موجود در غذا حساسیت داشته باشید، که باعث بروز آفت در دهان‌ شود. اگر زیاد آفت می‌زنید، لیست غذاهایی که می‌خورید را یادداشت کنید.

زینک مصرف کنید

کمبود روی یا زینک سبب بروز این بیماری نیز می‌شود. سعی کنید از خوراکی‌های: حبوبات، سبزیجات، غلات، آجیل و انواع مغزها برای افزایش روی استفاده کنید.

ویتامین ب و آهن خود را بالا ببرید

استفاده از: نخود، جگر، عدس، اسفناج، کشمش و آب گوجه فرنگی، آهن شما را افزایش می‌دهد. همچنین غذاهایی همچون: تخم مرغ، لبنیات و گوشت، مغزها و دانه‌ها، اسفناج و… سرشار از ویتامین گروه ب هستند.

فرق آفت و سرطان دهان

فرق آفت و سرطان دهان

انواع آفت دهانی را شناختیم، اما این زخم‌های شایع بعضا با نشانه وضعیت‌های وخیم‌تری مانند سرطان دهان اشتباه گرفته می‌شوند. به همین خاطر، برای جلوگیری از نگرانی شما در این بخش، فرق آفت و سرطان دهان را به صورت کوتاه بررسی کرده ایم.

افت دهان با سرطان دهان از جهات زیر متفاوت است:

  • همان‌طور که دیدید، بیشتر زخم‌های کانکر در عرض یکی‌دو هفته از بین می‌روند. در حالی که ضایعات ناشی از سرطان دهان در چنین بازه کوتاهی از بین نمی‌روند و به طور نامحدود در دهان باقی می‌مانند.
  • آفت دهان، مینور یا ماژور، میزانی از درد را به فرد تحمیل می‌کند. اما زخم‌های سرطان دهان می‌توانند درد داشته باشند یا نداشته باشند.
  • سطح آفت‌ها همیشه صاف، و رنگ مرکزشان سفید یا زرد است (که در روند بهبود رو به خاکستری می‌رود). ضایعات سرطان دهان می‌توانند صاف یا برجسته باشند، و معمولا سفید یا قرمز هستند.
  • زخم‌های آفت دهانی می‌توانند باعث درد موقت و لحظه‌ای در حین خوردن برخی غذاها شوند، اما مانند سرطان دهان به مشکلات مزمن در بلع، صحبت کردن یا جویدن منجر نمی‌شوند.

برای درمان آفت دهان چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

آفت­ دهانی بدون درمان از بین خواهند رفت و عموماً نشانه مشکل مهمی نیستند. اگر زخم­‌ها بیش از 3 هفته طول بکشند، فرد دچار مشکل بلع و یا بیماری شود، باید به دکتر مراجعه کند.

در برخی موارد، آفت­‌های دهان می‌­توانند نشانه یک شرایط جدی مانند بیماری‌­های دستگاه گوارش باشند. اگر کسی هر یک از نشانه­‌های زیر را دارا باشد، باید با به دکتر مراجعه کند:

  • خستگی غیر قابل توجیه برای بیشتر از چند روز
  • التهاب یا درد در نقاط دیگری از بدن
  • تب
  • سوزش چشم‌ها
  • درد شکم

اگر آفت­‌های دهان به طور منظم و مدت طولانی ایجاد شدند، بهتر است با یک دکتر متخصص مشورت شود. بهتر است که سابقه زمان‌­های ایجاد آفت­‌های دهان و هر عامل مستعد ایجاد آن­ها را مانند غذای تند، به خاطر بسپارید.

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار