علت و عوارض بیخوابی یا کمبود خواب کودکان
نداشتن خواب خوب شبانه می تواند بر روحیه و رفتار فرزند شما در طول روز تأثیر بگذارد.
بیشتر والدین تجربه مشکلات بی خوابی در کودک را تجربه کرده اند. بسیاری از کودکان و نوجوانان در زمان به خواب رفتن و نیز در طول مدت خواب، دچار اختلال هستند.
نداشتن خواب خوب شبانه می تواند بر روحیه و رفتار فرزند شما در طول روز تأثیر بگذارد. در مطلب زیر به بررسی روش های مقابله با بی خوابی در کودک می پردازیم:
بسیاری از کودکان مانند بزرگسالانی که دچار بی خوابی هستند برای به خواب رفتن و نیز در طول مدت خواب مشکل دارند. علائم بی خوابی در کودکان علاوه بر خواب آلوده بودن در طول روز، می تواند شامل مواردی هم چون: تحریک پذیری، نوسانات خلقی، بیش فعالی، افسردگی، پرخاشگری، حواس پرتی و مشکلات حافظه باشد.
« بی خوابی کودکان چیست؟ »
بیخوابی در خردسالان با ناتوانی در به خواب رفتن یا ماندن در خواب تعریف میشود. میزان خواب خردسالان در سنین گوناگون متفاوت است مثلا نوزاد شش ماهه تا ۱۶ ساعت باید بخوابد اما زمانی که کودک بزرگتر شد خواب او باید به سمت ۸ ساعت در شبانه روز پیش برود. اگر ساعات خواب کودک با این میزان تفاوت زیادی داشته باشد، او دچار بی خوابی یا کم خوابی است. همه خردسالان در دورهای از زندگی دچار بیخوابی میشوند اما برای بعضی از آنها این معضل جدیتر میشود. در این صورت نیاز است تا علت بی خوابی کودکان مشخص شود تا بتوان آن را رفع کرد.
« انواع مختلف بی خوابی کودکان »
دو نوع اصلی بی خوابی وجود دارد:
- بی خوابی اولیه
این نوع از بی خوابی به شرایط دیگری مربوط نمیشود. گاهی اوقات به این بی خوابی روانی فیزیولوژیکی نیز گفته میشود. اغلب شامل عادات بد خواب، رفتن به رختخواب و بیدار شدن در زمانهای مختلف و افکار منفی یا اضطراب در مورد به خواب رفتن است.
- بی خوابی ثانویه
این نوع از بی خوابی نشانه یک مشکل بزرگتر بوده و ناشی از یک وضعیت پزشکی است یا به مسائل مربوط به سلامت رفتاری مربوط میشود.
از اینجا بخوانید: تربیت جنسی کودکان
« علائم بی خوابی در کودک »
بی خوابی کودک میتواند در هر بازه زمانی از دوران نوزادی تا نوجوانی شروع شود. مشکل بی خوابی نوزاد در والدینی که به تازگی صاحب فرزند شدهاند میتواند به یک بحران و در برخی موارد حتی به یک مشکل جدیتر تبدیل گردد.
علائم بی خوابی کودکان میتواند شامل موارد زیر گردد:
-
امتناع از خوابیدن و جنگ بر سر رفتن به محل خواب
-
نق زدنهای شبانه بعد از خاموش شدن چراغها مانند درخواست نوشیدنی، در آغوش گرفتن یا شنیدن داستان
-
مشکل به خواب رفتن یک باره در رختخواب
-
مقاومت در برابر خوابیدن یا نگرانی در مورد شب
-
بیداریهای مکرر یا طولانی شبانه با مشکل در بازگشت به خواب به صورت مستقل
-
زودتر از زمان مورد نظر بیدار شدن
-
مقاومت در برابر برنامه خواب مناسب
-
مشکل چرت زدن
-
مشکل بیدار شدن در صبح یا بیدار شدن برای مدرسه
علاوه بر این والدین و مراقبین کودکان مبتلا به بی خوابی، اغلب از ناراحتی در طی روز این کودکان خبر میدهند. علائمی که این کودکان ممکن است با آن دست به گریبان باشند عبارتاند از:
-
خستگی، کسالت، خواب آلودگی
-
مشکلات توجه، تمرکز یا اختلالات حافظه
-
مشکلات عملکرد اجتماعی، خانوادگی، شغلی یا تحصیلی
-
اختلالات خلقی یا تحریک پذیری
-
مشکلات رفتاری (بیش فعالی، پرخاشگری یا رفتار مخالف)
-
کاهش انگیزه
-
کنترل تکانه و تصمیم گیری ضعیف
-
تحمل کم سرخوردگی
مراجعه به مشاور یا روانشناس کودک، علاوه بر پزشک اطفال، برای اکثر کودکان مبتلا به بی خوابی نیز می تواند مفید باشد.
« علت بی خوابی کودکان »
یکی از دلایل شایع که باعث بی خوابی در کودک می شوند، خوابیدن در دیروقت و زمان نامناسب می باشد. این امر اغلب به این دلیل است که والدین انتظارات غیرواقعی از میزان خواب کودکان خود دارند یا اینکه بچه هایشان تحت فشار برنامه های بیش از حد قرار گرفته اند، در بسیاری از فعالیت ها شرکت می کنند و یا تکالیف زیادی برای انجام دادن دارند. ممکن است کودک شما تا دیروقت مشغول، صحبت با تلفن، بازی های ویدیویی یا تماشای تلویزیون باشد.
از اینجا بخوانید: تسهیلات فرزندآوری شامل چه کسانی می شود
به یاد داشته باشید که کودکان بین 6 تا 12 سال به حدود 10 تا 11 ساعت خواب شبانه نیاز دارند. این در حالی ست که نوجوانان به حدود 9 ساعت خواب شبانه نیازمندند.
در صورتی که یک ساعت خواب واقع بینانه تنظیم کرده باشید و کیفیت خواب کودک شما هم چنان نا مناسب است، علت بی خوابی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ارتباطات خواب
به عنوان مثال هنگامی که کودک نمیتواند بدون یک بطری شیر یا با والدین خود بخوابد شاید در روند کلی خواب، مشکل ایجاد شود. امکان دارد این کودکان در هر دو حالت به خواب رفتن و در خواب ماندن دچار مشکل شوند.
- رفتار هنگام خواب
مثلا زمان زیادی را برای استفاده از لوازم دیجیتال دارای صفحه نمایش صرف میکنند. انجام این کار به ویژه قبل از خواب و در اتاق خواب میتواند مشکلات زیادی ایجاد کند. در ضمن نداشتن روال آرام در زمان قبل از خواب هم میتواند مشکلاتی برای کودکان به وجود بیاورد.
- مسائل عاطفی
تمامی مسائل عاطفی و روحی در خواب کودکان تاثیرگذار خواهد بود. استرس، اضطراب کودکان یا افسردگی کودکان و اضطراب نوجوانان یا افسردگی نوجوانان همگی در زمان به خواب رفتن یا در حالت خواب ماندن کودکان و نوجوانان خلل ایجاد میکنند. با توجه به سن آنها، پیدایش مسائل عاطفی شایع است و علت بی خوابی کودکان به شمار میرود.
- عوامل محیطی
محیط خواب باید آرامش مناسب داشته باشد. همچنین نور کم، گرمای مناسب و نبود سروصدا، همگی میتوانند شرایط خوبی را فراهم کنند.
- شرایط پزشکی
بدونشک هرگونه مشکل جسمی یا بیماری امکان دارد موجب خلل در خواب کودک شود. از سری مشکلات شایع که با عنوان علت بی خوابی کودکان مطرح است، بیماریهایی مانند آسم، آپنه خواب یا سندرم پای بی قرار هستند.
- بیماریهایی که خوابیدن را برایشان سخت میکند
گروهی از بیماریهای فصلی و گذرا هم در خواب خلل ایجاد میکنند که شامل سرماخوردگی یا عفونت گوش میشوند.
- داروها
برخی از داروها که برای درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی یا داروهای ضد افسردگی استفاده میشوند میتوانند علت بی خوابی کودکان باشند.
- کافئین
مصرف کافئین یکی از موارد شایع است که به عنوان علت بی خوابی کودکان شناخته میشود. مصرف این مواد در زمانهای نادرست هم تشدید کننده بی خوابی خواهد بود. نوشیدنیهای انرژیزا، قهوه، شکلات یا انواع نوشابه در این دسته قرار دارند.
- تصادفات و جراحات
بدون شک چنین اتفاقاتی میتواند مجموعهای از مشکلات را ایجاد کند. کودک پس از تصادف امکان دارد با مواردی مانند، شرایط پزشکی و مسائل عاطفی روبهرو شود که هر کدام به تنهایی علت بی خوابی کودکان به شمار میروند.
- پرخوری و گرسنگی
یکی از عواملی که شاید کمتر مورد توجه قرار بگیرد، پرخوری یا گرسنگی است. هر کدام از این عوامل تاثیر بالایی در به خواب رفتن کودکان خواهند داشت و مشکلات زیادی را ایجاد میکنند.
« چه میزان خواب کافی است؟ »
ساعات خواب توصیه شده در هر شبانه روز بسته به سن ممکن است متفاوت باشد. هر کودکی متفاوت است، بنابراین وقتی بگذارید تا بررسی کنید و بفهمید چه چیزی برای کودک شما بهتر است. در زیر یک فهرست راهنمای نمونه برای شما ارائه شده است:
-
۰-۱۱ ماه – 14 تا 18 ساعت در روز
-
۱-۲ سال – 10 تا 14 ساعت در روز
-
۳-۵ سال – 10 تا 13 ساعت در روز
-
۶-۱۳ سال – 9 تا 11 ساعت در روز
-
۱۸-۱۴ سال – 8 تا 9 ساعت در روز
« خواب مطلوب برای کودکان و نوجوانان چه ویژگی هایی دارد؟ »
خواب مطلوب، خوابی است که کیفیت و کمیت خوبی داشته باشد. نیاز افراد بالغ به خواب در طول شبانه روز، بین 7.5 تا 8.5 ساعت است. البته این میزان خواب ممکن است در افراد مختلف کمی بیشتر یا کمتر باشد. در زمان بلوغ ممکن است میزان خواب افزایش یابد که این مسئله طبیعی است. همچنین بلوغ مصادف است با آماده شدن برای رقابت های تحصیلی و آزمون های پی در پی که این شرایط یعنی کارهای فکری و خستگی ناشی از درس خواندن هم باعث می شود نوجوانان به خواب بیشتری نیاز داشته باشند.
از اینجا بخوانید: سرخک در کودکان و نوزادان چند روز طول میکشد
« درمان های غیر دارویی برای د رمان اولیه بی خوابی در دوران کودک چیست؟ »
درمان های غیر دارویی برای مقابله با بی خوابی در کودک که ناشی از شرایط پزشکی دیگری نیست، می تواند شامل موارد زیر باشد:
-
محدود کردن زمان وقت گذراندن در رختخواب فقط برای خوابیدن، که شامل کتاب خواندن، انجام تکایف مدرسه یا تماشای تلویزیون در رختخواب می شود.
-
داشتن یک برنامه بسیار دقیق از زمانی که کودک شما به رختخواب می رود و از خواب بیدار می شود، شامل آخر هفته ها و تعطیلات.
-
رعایت بهداشت خواب باید از زمان خردسالی مورد توجه پدر و مادرها قرار گیرد تا از هر نوع اختلال در زمان بزرگسالی پیشگیری کند. خردسالان بعد از اتمام دوران شیر خوردن، یعنی از دو سالگی، باید در اتاقی جدا از پدر و مادر بخوابند تا استقلال آنها افزایش یابد. فارغ از اینکه کودک کجا بخوابد، اگر او ۷ تا ۹ ساعت در شب نخوابد، خسته یا خواب آلود خواهد بود. سعی کنید هر روز به ساعت بیداری خاصی پایبند باشید و بر اساس آن زمان خواب خود و کودکتان را محاسبه کنید. در صورت امکان از تعطیلات آخر هفته برای خوابیدن به مدت طولانی استفاده نکنید. هرچند خواب زیاد در تعطیلات آخر هفته ممکن است در طول روز انرژی مورد نیاز کودک را افزایش دهد اما خوابیدن در شب را سختتر میکند. کودک شما برای بازی یا تماشای تلویزیون، نباید خواب خود را مختل کند؛ پس با خواب به عنوان یک اولویت در زندگی برخورد کنید. حداقل ۳۰ دقیقه قبل از خواب، با خاموش کردن وسایل الکترونیکی و کم کردن چراغها، خاموشی در خانه را شروع کنید. فعالیتهایی مانند کتاب خواندن برای کودک یا روشن کردن شمع نیز میتواند به او در آرامش کمک کند.
به فرزند خود فنون آرام سازی، از جمله تنفس شکمی، شل کردن عضلات پیش رونده و شبیه سازی بصری را آموزش دهید که هنگام خواب از آنها استفاده کند.
-
متوقف کردن فعالیت های تحریک کننده 30 تا 60 دقیقه قبل از زمان خواب ، مانند بازی های ویدیویی، تماشای تلویزیون، پیام دادن یا صحبت کردن با تلفن.
-
اگر کودک شما در طی 10 تا 20 دقیقه به خواب نرفت، او را از رختخواب خارج کنید و کاری آرام مانند کتاب خواندن انجام دهید.
-
کمبود منیزیم: علت بی خوابی کودکان منیزیم با آرام کردن سیستم عصبی به بدن و مغز کودک کمک میکند تا آرام شوند و همچنین هورمون ملاتونین را تنظیم میکند که چرخه خواب و بیداری او را کنترل میکند. نداشتن منیزیم کافی در بدن میتواند باعث اختلال در خواب یا حتی بی خوابی شود. گروههای خاصی مانند افراد مسن یا افراد مبتلا به دیابت یا مشکلات گوارشی، بیشتر در معرض کمبود هستند. منابع خوب منیزیم شامل سبزیجات دارای برگ سبز، غلات، آجیل، دانهها، گوشت و ماهی است. اگر کودک شما برای خوابیدن مشکل دارد، پزشک ممکن است مکمل منیزیم را توصیه کند.
-
جلوگیری از مصرف کافئین
-
ورزش کردن به طور منظم
« روش های درمانی برای مقابله با بی خوابی در کودک چیست؟ »
اگرچه والدین اغلب می خواهند برای درمان بی خوابی فرزندشان به یک نسخه مراجعه کنند، اما یافتن هرگونه مشکل اساسی پزشکی یا روانی که ممکن است در ابتدا به درمان نیاز داشته باشد، بسیار مهم تر است.
به عنوان مثال، اگر کودک شما مشکلات تنگی نفس در خواب دارد، شب ها با صدای بلند خروپف می کند و یا مرتباً نفس کشیدنش متوقف می شود، ممکن است نیازمند به برداشتن لوزه ها و غدد لنفاوی خود باشد. یا اگر فرزند شما سرفه های مکرر شبانه دارد، ممکن است کنترل آسم او به خوبی صورت نگرفته باشد و به داروهای کنترل کننده دیگری نیاز داشته باشد.
هم چنین قرص های خواب آور که با تبلیغات به بازار عرضه می شود، برای مصرف کودکان توصیه نمی شود. داروهایی که برخی اوقات و با مشورت پزشک مورد استفاده قرار می گیرد شامل موارد زیر است:
- داروهای ضد افسردگی آرام بخش، از جمله آمی تری پتیلین و ری مرون
- ملاتونین
- کلونیدین، به خصوص اگر کودک شما همزمان دارای اختلال بیش فعالی یا مشکلات رفتاری است.
- ریسپردال، به خصوص اگر فرزند شما مبتلا به اوتیسم یا مشکلات رفتاری است.
- آنتی هیستامین ها، اگرچه این موارد معمولاً باعث خواب آلودگی روزانه می شوند و تنها برای مدت کوتاهی مورد استفاده قرار می گیرند.
« اختلال بیش فعالی و بی خوابی در کودک »
درمان کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و بی خوابی بسیار گیج کننده است، زیرا بسیاری از علائم بی خوابی همانند علائم اختلال بیش فعالی است و درمان های اختلال بیش فعالی غالباً می توانند باعث بی خوابی شوند.
اگر بی خوابی فرزند شما هنگام شروع داروی اختلال بیش فعالی یا افزایش دوز دارو بدتر شود، ممکن است دارو باعث این مشکل باشد. برای سایر کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی، این علائم واقعی اختلال بیش فعالی است که باعث می شود آنها در خواب مشکل داشته باشند و جای تعجب است که ، دوز کمی از محرک کوتاه مدت تحرک در بعد از ظهر یا عصر در واقع به آنها کمک می کند تا بخوابند.
« دیر خوابیدن چه تاثیری در کیفیت زندگی افراد دارد؟ »
کودکان و نوجوانانی که مشغول درس خواندن، استفاده از اینترنت، تماشای ماهواره و ... هستند و دیر می خوابند و نزدیک ظهر بیدار می شوند، کیفیت خواب خوبی نخواهند داشت چون نور و سروصدا تاثیر زیادی در مختل کردن کیفیت خواب شان دارند و از همه مهم تر ریتم خواب و بیداری این افراد است که با شرایط شبانه روز مطابقت ندارد و باعث بی نظمی در ریتم بیولوژیک خواب می شود. به طور معمول زمان شروع خواب و بیداری هر فرد باید در ساعت خاصی باشد. توصیه می شود ساعت خواب نوجوانان از حوالی 10-9 شب شروع شود و تا ساعت 7-6 صبح ادامه یابد.
از اینجا بخوانید: تربیت اقتصادی کودکان
« عوارض بی خوابی و کمبود خواب کودکان »
قبل از این که جزئیات مربوط به عواقب دیر خوابیدن را به تفصیل شرح دهیم، مهم است به یاد داشته باشید چرا کودکان باید خوب بخوابند. اگرچه برخی از کودکان از زود خوابیدن امتناع می کنند، این عادت بسیار مهم تر از آن است که به نظر می رسد.
استراحت خوب شب یکی از بهترین روش ها برای افزایش انرژی است، خوابیدن " باتری " مغز را شارژ می کند به این ترتیب می توانید عملکرد ذهنی بهینه در طول روز داشته باشید. بنابراین، ذهن کودک پس از خواب خوب شبانه هوشیار و آرام خواهد بود.
از طرف دیگر، خواب نیز بر توانایی های فیزیکی تاثیر می گذارد. وقتی استراحت می کنید، ماهیچه ها تنش های روز را آزاد می کنند و آماده هستند تا با چالش های جدیدی روبرو شوند. البته کلیدی برای فعالیت های ورزشی و مدرسه کودکان است.
-
دیر خوابیدن کودکان باعث سختی تمرکز می شود :
خواب بی کیفیت تاثیرات منفی روی سلامت روانی کودک دارد. خواب ناکافی کودک باعث می شود هوشیاری و تمرکز پایین بیاید ؛ خواب بد شبانه شایع ترین علت کم توجهی در کلاس است. هم چنین می تواند کودک را کم تر فعال و تنبل سازد.
-
دیر خوابیدن کودکان موجب خواب آلودگی می شوند :
دیر خوابیدن ممکن است دلیلی باشد که کودکان از خواب آلودگی روز رنج ببرند. خوابیدن به اندازه کافی ( کم تر از 10 یا 12 ساعت، بسته به سن آن ها ) باعث می شود آن ها تمام روز احساس خستگی و خواب آلودگی کنند.
-
دیر خوابیدن کودکان موجب احساس خستگی می شود :
خواب آلودگی با خستگی مرتبط است برخلاف آنچه برخی فکر می کنند، نه تنها بزرگسالان از این مساله رنج می برند. کودکان نیز از ضعف و خستگی به دلیل پیامد خواب بی کیفیت رنج می برند.آن ها همچنین می توانند در حالت " هوشیار " قرار بگیرند که می تواند باعث اختلالات خواب شود. به این دلیل است که این حالت ترشح هورمون ها مانند آدرنالین که مغز را بیدار نگه می دارد را افزایش می دهد.
-
دیر خوابیدن کودکان خطر چاقی را افزایش می دهد :
براساس شواهد حاصل از تحقیقات علمی جمع آوری شده از 29 مطالعه در 16 کشور نشان می دهد ، الگوهای خواب بی کیفیت می توانند ریسک چاقی کودکان را افزایش دهند .این تحقیق بیان می کند دیر خوابیدن ممکن است عامل خطر چاقی باشد.
-
مشکل تجمع سموم با دیر خوابیدن کودکان :
دیر خوابیدن و دیر بلند شدن از خواب باعث می شود تجمع مواد سمی در بدن میگردد و باعث می شود آمادگی جسمی و مغزی دچار مشکل شود .
-
دیر خوابیدن کودکان دلیل اختلال رشد قد :
علاوه بر این کاهش میزان رشد قدی در کودکانی که شبها دیرترمی خوابند بیشتر دیده می شوند . همچنین کودکانی که شبها دیر می خوابند رشد تحصیلی کمتری نسبت به سایر کودکان دارند .
-
افسردگی کودکان بخاطر دیر خوابیدن :
در کودکانی که دیر به رختخواب میروند احتمال بروز افسردگی بیشتر از کودکانی است که خواب منظم و دقیقی دارند.
-
خوابآلودگی در طول روز
-
مسائل مربوط به درس خواندن و معاشرت و روابط اجتماعی
-
زودرنجی و بدخلقی
-
دامنه توجه کوتاهتر
-
عدم تمرکز و توجه
-
افزایش مشکل فراموشی
-
کاهش عملکرد تحصیلی
-
عدم علاقه و انگیزه
-
مشکل در یادگیری اطلاعات جدید
-
مشکل در نظم دادن و کنترل احساسات
-
افزایش مشکلات عاطفی
-
ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن
-
ضعیفتر شدن حافظه
-
افزایش تکانش گری
-
خطر بالاتر بروز حوادث برای فرد
-
افزایش استرس
-
بالاتر رفتن احتمال و میزان چاقی
-
ضعف در سلامت روان
« آیا اختلال در ریتم خواب باعث بروز بیماری هم می شود؟ »
- بی خوابی ممکن است باعث بروز یا تشدید برخی بیماری های جسمی و روانی مانند اضطراب و افسردگی شود. برخی از اختلالات خواب در بروز دیابت هم اثر مستقیمی دارند که یکی از آنها وقفه تنفسی حین خواب نام دارد. این بیماری در کودکان و نوجوانانی که چاق هستند یا لوزه های بزرگی دارند بیشتر دیده می شود و بارزترین علامت آن خروپف شبانه است. کودک یا نوجوانی که در خواب خروپف می کند و طی روز نیز خواب آلوده است، احتمالا به این بیماری مبتلاست. چنین کودکانی در آینده بیشتر در معرض دیابت و افزایش فشار خون خواهند بود.
« مشکل رایج خواب در کودکان »
برخی از رفتارهای خواب مانند راه رفتن در خواب، دندان قروچه (bruxism) و شب ادراری در میان کودکان مسئله غیرعادی نیستند. همچنین میزان شیوع راه رفتن در خواب در پسران بیشتر از دختران است.
-
راه رفتن در خواب ممکن است ناشی از نارسایی سیستم عصبی مرکزی یا خستگی بیش از حد باشد. این وضعیت معمولاً حدود یک یا دو ساعت پس از به خواب رفتن کودک اتفاق میافتد، البته گاهی اوقات نیز راه رفتن در خواب میتواند تا بزرگسالی ادامه یابد. از آنجایی که راه رفتن در خواب میتواند آسیب رسان باشد، والدین باید از کودک در برابر آسیب محافظت کنند.
-
شب ادراری ممکن است حتی تا سالهای ابتدایی رفتن به مدرسه هم برای دختران و هم برای پسران ادامه یابد. در حالی که شب ادراری گاهی به دلیل اضطراب یا سایر مسائل عاطفی رخ میدهد، در اکثر بچهها هیچ مشکلی دیگری وجود ندارد. آنها در نهایت با رشد خود از مرحله شب ادراری هم عبور میکنند. این وضعیت در دختران معمولاً قبل از پسر بچهها متوقف میشود. از سوی دیگر، اگرچه این شرایط غیر معمول است، اما شب ادراری میتواند در اثر یک عفونت یا آلرژی هم رخ داده باشد.
-
به دنبال ترسهای شبانه (Night Terrors) که به آن وحشت خواب نیز گفته میشود، کودک ناگهان از خواب برانگیخته میشود که با تحریک شدید، جیغ زدن، گریه، افزایش ضربان قلب و گشاد شدن مردمک چشم همراه است. همانند راه رفتن در خواب، به نظر میرسد ترسهای شبانه با سیستم عصبی مرکزی نابالغ مرتبط هستند و اغلب بیش از حد رشد میکنند. این ترسهای خواب معمولاً پس از ۱۸ ماهگی شروع میشوند و تا ۶ سالگی از بین میروند.
از اینجا بخوانید: تربیت اخلاقی کودکان
«چگونه عادات خواب کودکان را بهبود دهید »
والدین باید درک کنند کودکان از مشکلات خواب آگاه نیستند و در نتیجه به کمک برای حل آن ها نیاز دارند. برای انجام این کار باید الگوهای خواب خود را زیر نظر داشته باشید و به خاطر داشته باشید آن ها باید از ساعت 7:30 تا 8:30 شب به رختخواب بروند.
-
تمام افراد خانواده باید در این فرآیند مشارکت داشته باشند؛ برای کودک آسان تر است زمانی که می بینند والدین و خواهر و برادر به اندازه کافی استراحت می کنند. همچنین برای اطمینان از اینکه خواب آن ها بی وقفه خواهد بود ، آن ها باید در اتاق هایی که بدون عوامل حواس پرتی مانند تلویزیون، کامپیوتر یا تبلت باشند ، بخوابند.
-
برای تعیین زمان خواب کودک باید با او صحبت کنید وزمانی را انتخاب کنید که به زمان انتخابی کودکتان نزدیک باشد و هنگامی که این زمان فرا رسید با یک برخورد قاطعانه او را آماده خوابیدن کنید.
-
کودک خودتان را مجبوربه خوابیدن نکنید زیرا اجبار کردن کودک به خواب باعث ایجاد تنش در کودک می شود و آرامش او را سلب می کند پس سعی کنید به کودکتان بگویید می توانی نخوابی فقط به تخت برو و استراحت کن.
-
برای خوابیدن به موقع کودکتان می توانید به او جایزه دهید و از شیوه تشویق برای این کار استفاده کنید مثلا می توانید جایزه ای مانند یک لباس خواب زیبا و یا خوراکی های مورد علاقه کودک را به اوبدهید.
-
از جمله عواملی که باعث ایجاد خواب آرام در کودکان می شوند قصه گفتن ، لالایی خواندن ، حمام کردن ،ماساژ قبل از خواب و تکان آرام کودکان است .
-
عوامل زیادی موجب برهم خوردن خواب کودکان می شود که برخی از این عوامل مربوط به اتاق خواب و وسایل مربوط به خواب کودکان مانند لباس نامناسب خواب ، لحاف های سنگین و اتاق خواب دارای هوای نا مطبوع است .
-
خوابیدن در طول روز سبب می شود که برخی از کودکان شب دیر بخوابند بنابر این به آن ها اجازه خواب روز را ندهید.
-
مصرف برخی مواد غذایی مانند چای و نوشابه در کودکان علاوه بر خطراتی که برای آن ها دارد سبب می شود خواب شبانه آن ها نیز دچار اختلال شود.
-
برای بازی کردن کودکتان برنامه ریزی کنید و بازی های پر تحرک مانند بازی کردن در پارک، برنامه های ورزشی را مخصوص روزاو قرار دهید و فعالیت های کم تحرک مانند مطالعه کردن و شنیدن قصه و یا تماشای تلویزیون را به شب کودک اختصاص دهید زیرا انجام بازی های پر تحرک سبب اختلال در خواب شبانه کودک می شود.
-
برخی از کودکان از محل خواب خود می ترسند که شما باید علت ترس کوکتان را ریشه یابی کنید و اگر مسایلی در روز سبب این هراس کودکان می شود بهتر است بگذارید کودکتان درباره این مسایل با شما صحبت کند .همچنین برخی از کودکان تخیلات زیادی را در ذهن می پرورانند که این تخیلات سبب ترس شبانه آن ها می شود برای حل این مشکل بگذارید کودکتان داستانی برای شما بگوید و شما با او درباره این داستان صحبت کنید و تخیلات را از ذهن او دور کنید این مسائل به خواب کودکتان کمک می کند و سبب می شود که خواب راحتی داشته باشد.
« لزوم شناسایی علت بی خوابی کودکان و رفع آن »
برخی کودکان معضلاتی همچون سخت به خواب رفتن در شب یا بیدار شدن در هنگام خواب شبانه دارند. علت بی خوابی کودکان میتواند متفاوت بوده و حتی مربوط به ترس یا کابوس باشد. در سنین کودکی حفظ و تکرار ساعت خواب معین و مستمر میتواند مشکل بی خوابی کودکان را حل کند. پس بنا بر آنچه که در این مقاله بیان کردیم؛ مهم است که والدین علت بی خوابی کودکان را شناسایی و نسبت به رفع آن اقدام کنند تا روند رشد کودک آسیب نبیند و این عارضه در آینده بر جسم و روح کودک تاثیر نگذارد.
« چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟ »
اگر نگران این موضوع هستید که مشکلات خواب بر سلامت، تکالیف مدرسه یا روابط فرزندتان تأثیر بگذارد، ایده خوبی است که با پزشک عمومی خود در این باره صحبت کنید.
همچنین اگر مشکلات کودک شما را مضطرب کرده است یا بیش از ۲ تا ۴ هفته همچنان ادامه یافته است با پزشک عمومی صحبت کنید. پزشک عمومی، ممکن است شما را به یک متخصص اطفال، روانشناس یا سایر متخصصان سلامت با تجربه در شناسایی و درمان مشکلات خواب مداوم در کودکان ارجاع دهد.
از اینجا بخوانید: درمان خانگی سردرد در بارداری
ارسال نظر