اکثریت مردم ایران معتقد به حفظ کرامت انسانی اتباع بیگانه هستند
یک جامعهشناس با اشاره به اخراج اتباع غیرمجاز افغانستانی از ایران گفت: ساماندهی اتباع بیگانه و خروج مهاجران غیرقانونی ضرورتی انکارناپذیر است، اما باید به این نکته هم توجه کرد که برخی از افغانستانیها سالهاست به ایران مهاجرت کردهاند، آنهایی که در ایران متولد شدهاند، خانواده تشکیل دادهاند، فرزندانشان را از هفتخوان محدودیتها عبور داده و هرطور شده به مدرسه فرستادهاند؛ حالا در مرز میان ایران و افغانستان متوقف شدهاند.

حسین حجت پناه در گفتگو با «امیدنیوز» اظهار کرد: خیلی از کودکان افغانی حتی نمیدانند افغانستان چه شکلی است، و برخی از آنها در ایران به دنیا آمده و حالا باید بهجایی بروند که نمیدانند کجاست. گروهی از مردم افغانستان حتی از هفتاد سال پیش به ایران مهاجرت کرده و بچههایشان در ایران متولد شده و رشد یافتهاند و نوه های آنان بهویژه دختران در راه بازگشت به افغانستان هستند، کشوری که نهتنها آن را ندیده و نمیشناسد بلکه دیگر نمیتوانند در آنجا درس بخوانند. سرنوشت آنان بهعنوان یک زن از این پس به تبعیض و خشونت و ستم پیوند میخورد.
حجت پناه افزود: ساماندهی اتباع بیگانه و خروج مهاجران غیرقانونی ضرورتی انکارناپذیر است اما باید این نکته را هم در نظر داشت که ورود این اتباع در اختیار مردم ایران نبوده و حضور بیضابطه آنان مربوط به دولت سیزدهم است. در واقع این دولت، هسته اصلی قدرت حامی ورود بیرویه، و بیحساب و کتاب اتباع غیرمجاز افغانستانی به ایران بود و به دلیل مشکلات عدیدهای که در این زمینه به وجود آمده است، باید پاسخگو باشند.
این جامعهشناس در ادامه عنوان کرد: آمار مورد تاییدی از میزان پذیرش اتباع افغانستانی در ایران وجود ندارد یا اعلام نمیشود. به نظر میرسد، به دلیل گشادگی بیش از اندازه دولت وقت ایران نسبت به پذیرش این اتباع، حتی آنان هم آمار دقیقی ندارند. متاسفانه به به دلیل پذیرش بدون برنامهریزی مهاجرین، مشکلات عمدهای از جنبههای مختلف پدید آمد و درنهایت، امروز شاهد اخراج اتباع غیرمجاز افغانستانی از ایران هستیم، این اخراج هم بر اساس تصمیم حکمرانی است و واقعا ربطی به مردم ایران ندارد.
وی بیان کرد: اکثریت مطلق مردم ایران، معتقد به حفظ حقوق انسانی و کرامت اتباع حتی در هنگام اخراج هستند. با توجه به تعداد بالای اتباع غیرمجاز و اخراج بدون برنامهریزی آنان (مانند ورود بدون برنامهریزی) مشخصا مشکلاتی در این مورد ایجاد شده است اما به هر روی واضح است که اکثریت مطلق مردم ایران معتقد به حفظ کرامت انسانی اتباع غیرمجاز هستند، البته با توجه به شرایط زمینهای (تعداد بالا، عدم برنامه ریزی، شرایط جنگی ایران، و.....) اگر واقع بین باشیم، میتوان گفت که کرامت اتباع تا حد قابل قبولی حفظ شده است.
این جامعهشناس خاطرنشان کرد: برخی افراد صرفا موارد منفی اخراج اتباع را ذکر کرده و سعی دارند در این زمینه سناریوی فاجعه سازی را دنبال کنند اما همانطور که در تمامی نقاط جهان ورود و اقامت مهاجرین بر پایه ضوابط و مجوزهای رسمی است، در ایران نیز باید مطابق چارچوب قانون با مهاجرین غیرمجاز برخورد کرد و رویکرد حاکم، ساماندهی است. در موضوع ساماندهی باید به این نکته هم توجه کرد که برخی از افغانستانیها سالهاست به ایران مهاجرت کردهاند، آنهایی که در ایران متولد شدهاند، خانواده تشکیل دادهاند، فرزندانشان را از هفتخوان محدودیتها عبور داده و هرطور شده به مدرسه فرستادهاند؛ حالا در مرز میان ایران و افغانستان متوقف شدهاند و باید برای این دسته از مهاجرین چاره اندیشی کرد.