مسئولان در ابراز همدردی با مردم حادثه دیده تاخیر دارند
یک جامعهشناس گفت: نکته حائز اهمیت در هنگام وقوع حوادث این است که مسئولین خیلی زود با مردم حادثه دیده ابراز همدردی و همراهی کنند اما معمولا در این ابراز همدردی و یا اعلام عزای عمومی تاخیر دارند.

مرتضی پدریان در گفتوگو با «امیدنیوز» اظهار کرد: مردم ما باتوجه به نوع اتفاقات و رخدادها و تحلیلی که از وقایع دارند، به شکلهای مختلفی واکنش نشان میدهند. نوع این واکنش؛ به ابعاد حادثه و چگونگی تدبیر و تحلیل ذهنی آن توسط کنشگران اجتماعی بستگی دارد.
اگر کنشگران احساس کنند که این مسئله با مردم در رابطه است، یک مدل واکنش از خود نشان میدهند و اگر بدانند در حادثه رخ داده قصور از ناحیه مسئولان بوده، واکنش آنها مدل دیگری خواهد بود. مردم این پدیده را بهعنوان یک پدیده مردمی در نظر میگیرند، پدیدهای که باتوجه به شایعات و واقعیتها و تحلیلهای خاصی که در مورد واقعه صورت میگیرد، به عکس العمل و واکنش متفاوت جامعه منتهی خواهد شد. بهعنوان مثال برگزارکنندگان فستیوال کوچه وقتی متوجه شدند، بخشی از هموطنانشان براثر حادثه انفجار بندر شهید رجایی دچار نقص عضو شده و یا عزیزی از دست دادهاند، اعلام کردند که این فستیوال بهپایان راه رسیده است و بقیه برنامهها برگزار نخواهد شد. مردم در جریان اینگونه حوادث، متحد و یکپارچه پشت هم میایستند. به عبارت بهتر در مواردی که به همراهی و همدلی، خون دادن و کمکهای مردمی و سوگواری نیاز باشد، وارد صحنه میشوند.
این جامعهشناس تاکید کرد: در حوادث غیرمترقبه و طبیعی نظیر سیل و زلزله و یا سایر حوادث نکته حائز اهمیت این است که مسئولین خیلی زود با مردم حادثه دیده ابراز همدردی و همراهی کنند اما معمولا در این ابراز همدردی و یا اعلام عزای عمومی تاخیر دارند. به همین علت در مقایسه با سایر کشورهای جهان، در ایران میزان همراهی و همبستگی مردم با حادثهدیدگان بسیار قویتر و پررنگتر است، چون احساس میکنند که باید جای خالی مسئولین را هم برای آسیب دیدگان حوادث پر کنند. بنابراین وقتی در جریان انفجار بندر شهید رجایی از مردم تقاضای اهدای خون میشود، مردم با جان و دل در صفهای اهدای خون میایستند و حتی برخی از کاربران شبکههای اجتماعی در استوریهای خود به این موضوع واکنش نشان داده و به مردم داغدیده تسلیت میگویند و همدلی مضاعفی از خود نشان میدهند.
این جامعهشناس خاطرنشان کرد: اگرچه جامعه ما تا حدی دچار بیتفاوتی اجتماعی شده اما در هنگام وقوع رخدادهای تلخی که ابعاد بزرگی دارد، از این بیتفاوتی خارج شده و یکپارچه با آسیب دیدگان حوادث همراهی میکنند. همچنین باید رسانههای ما جامعه را به سمت فرهنگ شادی سوق بدهند.