تکیه بر تجارب جهانی برای کاهش تصادفات جادهای
یک کارشناس حوزه حملونقل و ترافیک گفت: باتکیهبر اقدامات و تجارب سایر کشورهای جهان که در حوزه کاهش آمار تصادفات جادهای موفق بودهاند، میتوان آمار تصادفات جادهای را در بازه زمانی دهساله بهصورت گامبهگام و همراه با برنامهریزی و هدفگذاری کاهش داد.

مهرداد تقیزاده در گفتوگو با «امیدنیوز» با اشاره به اجرای پویش نه به تصادف و تاثیرات آن اظهار کرد: معمولا پویشها و کمپینهایی که بهمنظور ترویج فرهنگسازی راه اندازی میشوند، در کوتاهمدت اثرگذار نیستند. در مورد پویش نه به تصادف نیز به همین صورت است. برای کاهش خطای انسانی و اصلاح رفتار و فرهنگ رانندگان باید چنین پویشهایی تداوم داشته باشد و در کنار این موضوع، ارتقاء ایمنی و استاندارد جادهها و خودروها و بهبود وضعیت اقتصادی که تاثیر مهمی بر آرامش ذهنی مردم و رانندگان دارد، در کاهش تصادفات جادهای و تلفات و مصدومیتهای ناشی از آن موثر است.
این کارشناس در ادامه افزود: تکیه بر اقدامات و تجارب سایر کشورهای جهان که در حوزه کاهش آمار تصادفات جادهای عملکرد موفقی داشتهاند، میتواند در این زمینه راهگشا و بسیار اثرگذار باشد. عمده کشورهایی که توانستهاند در این بخش به خوبی عمل کنند، در بازه زمانی دهساله بهصورت گامبهگام و همراه با برنامهریزی و هدفگذاری پیش رفتهاند و هیچ کشوری نتوانسته به یکباره تعداد تصادفات و تلفات ناشی از آن را به طرز چشمگیری کاهش بدهد، چراکه حرکت در این مسیر زمانبر است و هیچ مسئولی نمیتواند ادعا کند که در مدت زمانی کوتاه میتواند بیش از ۲۰هزار جانباخته سالانه تصادفات رانندگی را به نصف تقلیل دهد، چنین چیزی ممکن نیست.
تقیزاده تصریح کرد: تکیه بر شیوه عملکرد کشورهای جهان، همراه با تهیه نقشه راه متناسب با امکانات و ظرفیت کشور و هدفگذاری منطقی برای تقلیل آمار تصادفات و تعداد جانباختگان و مصدومان ناشی از سوانح جادهای، قطعا نتایج خوبی بهدنبال خواهد داشت. در نقشه راه باید تمامی بخشها و عوامل از مشارکت مردمی تا اصلاح جادهها و خودروهای تولید داخل دیده شوند، نباید فقط مردم را مقصر جلوه داد، اگرچه مردم نیز نقش مهم و پررنگی دارند و این قابل انکار نیست که چنانچه شهروندان در هنگام رانندگی با تلفن همراه صحبت نکنند، و سرعت مطمئنه را رعایت کرده و سبقت غیرمجاز نگیرند، میتوان تا حدودی میزان تلفات جادهای را کاهش داد، اما وقتی فقط به رفتار رانندگان میپردازیم، به این معناست که تمامی قصور را به گردن مردم انداختهایم، در این صورت وظیفه و نقش مسئولین و مقامات کجاست؟
این کارشناس حوزه حملونقل خاطرنشان کرد: بیش از ده سازمان و نهاد با سوانح جادهای مرتبط هستند و کمیسیون ایمنی راه نیز در وزارت راهوشهرسازی تشکیل شده و هر نهاد یا سازمانی که به نحوی با بحث ایمنی ارتباط دارد، در این کمیسیون حضور دارد. اینجاست که باید تحلیلها و بررسیهای لازم صورت بگیرد و نقشه راه تهیه شود. زمانی که معاون حملونقل وزارت راهوشهرسازی بودم و دبیری کمیسیون ایمنی راهها را برعهده داشتم، تیمی تشکیل دادیم تا روی موضوع تصادفات جادهای کار کرده و تجارب و راهکارهای جهانی را استخراج کنیم. نتایج بررسیهایمان نشان می داد، علاوه بر افزایش آگاهی عمومی و فرهنگسازی درخصوص رانندگی ایمن که میتواند تاثیر زیادی در کاهش حوادث و تلفات جادهای داشته باشد. درنهایت، این مسئولیت مشترک است و مسئولان نیز برای کاهش تصادفات باید ارتقاء ایمنی خودروها و اصلاح وضعیت جادهها را نیز در دستور کار قرار دهند تا از وقوع حوادث ناگوار جلوگیری شود.