|
|
کدخبر: ۱۸۴۳۲۹

کتاب همان یار مهربانی است که این روزها با سبقت شبکه های اجتماعی در بین خانواده ها مهجور مانده.

آقای فرشی، مردی بود میانسال، درشت اندام و چاق. مو‌های جلوی سرش کاملا ریخته بود. عینکی می‌زد و کاملا به ظاهرش می‌رسید.

 تابستان آن سال، مدرسه ترتیبی داده بود تا ممتاز‌ها دوره‌هایی ببینند. یکی‌ از آن‌ها کلاس با آقای فرشی بود. کلاسی که در عین زمخت و خشن بودنش، لطافت‌هایی برایم داشت. هنگام تدریس ریاضی، انگار در مدرسه‌ی یک وجبی‌مان، کنسرت برگزار شده باشد. صدایش کل مدرسه را پر می‌کرد. گاهی کار به تذکر هم می‌رسید. اما شوق آن مرد برای درس ریاضی خصوصا در تقلای حل مسئله، آوای صدایش را به اوج می‌رساند. اما میهمانان کنسرت، آرام بودند و محو. محو نیرو و صدایی رسا. وقتی از آن کنسرت پرهیاهو بیرون می‌آمدم و خسته و درمانده خودم را می‌رساندم به ایستگاه اتوبوس، سرم در مرز انفجار پیش می‌رفت اما دلم نه! یادم هست آن روزها، علی فتاح دلسپرده مهتاب شده بود. منِ اویی می‌خواندم که مسخ ریاضی شوم. ریاضی رویا و سودا. سرم را می‌چسباندم به شیشه‌ی اتوبوس و چشمان خسته‌ام بیدار می‌ماند تا عطر یاس لب‌های مهتاب را از هزاران فرسخ، استشمام کند.بیهوده نیست که می‌گویند آدم‌ها گاهی دوست دارند در داستان‌ها زندگی کنند. درست وسطش.‌ «من‌او» شروع من بود.

یادم هست قبل‌تر‌ها می‌گفتند که کتاب بخوانید از نوع خوبش. الان می‌گویند فقط کتاب بخوانید نه این‌که کتاب خوب نخوانید، امروز با ظهور شبکه‌های مجازی مطالعه به نهایت چند خط تقلیل پیدا کرد.

کتاب همان یار مهربانی است که این روزها با سبقت شبکه های اجتماعی در بین خانواده ها مهجور مانده و طبق آمار ارائه شده سرانه مطالعه در ایران 16 دقیقه در روز است.

 

کتابخوانی یک مهارت و کتاب سلاح تقویت کننده

کتاب خوانی یک مهارت و کتاب سلاح تقویت کننده این مهارت است، این مهارت پرقدمت و پرقدرت جزو اصول مشترک اکثریت ملتهاست که هر کدام بنا به فرهنگ و شرایط و عقایدشان از آن برای پیشرفت بنیه فکری وعملی کشور خود بهره می برند، درکتاب «من وکتاب» من باب این مسئله اینگونه نوشته شده است. هرجا که با کتاب سر‌و‌کاری هست، می‌بینید که از لحاظ کیفیت روحی و وضع فکری، نسبت به آن جایی که این وضعیت وجود ندارد،تفاوت محسوسی هست.

کتاب دنیای از پیش ساخته شده ای است که با سفر به آن می توان دنیایی جدید ساخت، درواقع به صراحت می توان گفت که ماحصل مطالعه، ذهن خلاق و ماحصل ذهن خلاق تولد ایده‌های نو خواهد بود، بسیاری از بزرگان کشورهای پیشرفته معتقدند علت عقب ماندگی کشورهای کم‌تر توسعه یافته وتوسعه نیافته کاهش سرانه مطالعه این ملت‌ها است.

 

عطر کتابفروشی با رایحه‌‌ی کتاب قدیمی

سید محمد امین هاشمی، صاحب کتابفروشی دنج و کوچک در استان یزد، فعال حوزه کتاب و برگزار کننده طرح‌های جالب کتابخوانی درباره‌ی کارش می‌گوید:

در زندگی دوره هایی پیش می آید که به دنبال یک احساس خاص می گردی؛ احساسی که نمی دانی کجا هست و چطور می توانی پیدایش کنی، فقط می دانی که به آن احتیاج داری! همه جا را زیر و رو می کنی برای پیدا کردنش و هر روز از یک جا سر در میاوری!

این حالی بود که من قبل از کتابفروش و کتابخوان شدنم داشتم؛ همینقدر سرگردان! تا روزی که خودم را در کالبد جدیدم پیدا کردم و گفتم خودش است! انگار که ساخته شده بودم برای همچین فضایی. عمیقا احساس آرامش داشتم؛ آرامشی که هر روز بیشتر و بیشتر می شود.

 

کتابفروشی رستوران نیست

 هاشمی ادامه داد: خیلی ها فکر می کنند که کتابفروش ها بعد از یک مدت دچار روزمرگی می شوند و دیگر کتاب ها برایشان آن جذابیتی که باید داشته باشند را ندارند! شاید این قاعده برای هر شغل دیگری صدق کند اما برای کتابفروش ابدا! اتفاقا هرچه بین نادانسته هایت بیشتر پرسه میزنی، حریص‌تر می شوی! کتابفروشی رستوران نیست که بعد مدتی دیگر میلی به غذاها نداشته باشی! مردم در ایران کتاب خوب را نمی‌شناسند.

این فعال حوزه‌ی کتاب در پایان اضافه کرد:

تبلیغات برای کتاب ضروری است و ما واقعا از این نظر ضعف داریم. با توجه به این‌که ناشران کوچک و حتی بزرگ آن‌قدر امکانات مالی ندارند که بتوانند در این زمینه فعالیت کنند، دولت باید به کتاب، به عنوان یک کالای فرهنگی نگاه کند و بیش از همه، صداوسیما و رسانه‌های دیگر باید برای معرفی کتاب خوب کمک کنند. این معرفی در مخاطب شوق ایجاد می‌کند و او را به سمت کتاب‌فروشی‌ها می‌کشاند.

اگر از روزهای کرونایی عبور کنیم باید جشن‌ تولد کتاب برگزار شود، با نویسنده‌ها و مترجم‌ها گفت‌وگو شود و ...؛ اما این‌ها در حال حاضر خیلی کم‌رنگ است، در حالی که تاثیر زیادی بر ترویج کتاب‌خوانی در سطح کشور دارد.

کتاب این روزها را در سایه‌ی بی توجهی پشت سر می‌گذارد، سال‌ها بی‌اهمیتی و‌ نبود عزمی برای سیاست‌گذاری در این عرصه است که در بحران کرونا خودنمایی کرده است.

مهمترین دلایل کاهش چاپ کتاب گرانی کاغذ و کتاب، وضعیت نامناسب اقتصادی مردم، محدویت‌های ایجاد شده بر اثر ویروس کرونا، جذابیت بازی‌های دیجیتال و سهولت دسترسی به فضای مجازی بوده است.

مسئله بی‌توجهی به کتاب نیازمند چرخش اساسی در سیاست‌های کشور و نوع نگاه به اهمیت و ارزش کتاب است‌.

 

یادداشتی از : فاطمه کول

 

 

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار