دارک وب (Dark web) خطری بزرگ در کمین نوجوانان و کودکان کنجکاو

امروزه اینترنت ، بخش مهمی از زندگی کودکان و نوجوانان را به خود اختصاص داده است .هانیه شوقعلی نیری پژوهشگر حقوقی، درپی این موضوع یادداشتی ارائه کرده است.
هرچند اینترنت تاثیرات مثبت زیادی دارد اما دارای تاثیرات منفی عمیقی نیز ، میباشد . قشر کودک و نوجوان بدلیل استفاده گسترده تر از این فضا در معرض تهدیدات جدیتری قرار دارند و ممکن است خواسته یا ناخواسته و یا بصورت تصادفی با تصاویر و ویدئوهای حاوی خشونت و یا مستهجن مواجه شوند . در حال حاضر با توجه به افزایش استفاده از فیلترشکنها ، دسترسی به صفحات و اطلاعات نامناسب هم افزایش پیدا کرده است .
در این نوشته به معرفی و بررسی فضای دارک وب و اثرات منفی آن بر کودکان و نوجوانان پرداخته میشود .
از آنجایی که کودکان و نوجوانان بسیار کنجکاو و عاشق یادگیری و کشف موضوعات مختلف هستند ، طبیعی است که بخواهند در فضای اینترنت هم به جستجوی موضوعاتی فراتر از حد معمول بپردازند و بدون اطلاع و آگهی با زدن بر روی لینکها و یا ایمیلهای ناشناس به فضاهای نامناسب هدایت شوند .
در این میان خطرات دارک وب (Dark web) به این دلیل که کودکان و نوجوانان درک درستی از آن ندارند بسیار زیاد است ، اما دارک وب چیست ؟
اینترنت دارای میلیون ها صفحه وب ، پایگاه داده و سرور است که بصورت ۲۴ ساعته فعالیت میکنند.
اینترنت به اصلاح (( قابل مشاهده )) ، به صفحاتی که در دسترس عموم کاربران است و در واقع به هر چیزی که قابل جستجو در گوگل میباشد ، اطلاق میشود.
دیپ وب (Deep web) یا وپ عمیق ، بخشی از اینترنت است که از چشم کاربران عادی پنهان میباشد مانند آدرس ایمیل شما.
دارک وب(Dark web) یا وب تاریک ، بخش کوچکی از دیپ وب میباشد که فقط توسط یک مرورگر ناشناس قابل دسترسی هستند و بیشتر برای مقاصد غیرقانونی مورد استفاده قرار میگیرند.
هویت و مکان کاربران در دارک وب ، به دلیل سیستم های رمزگذاری لایه ای قابل ردیابی نیست، برای ورود به دارک وب نیاز به ابزارهایی خاصی است و به کاربران این امکان را میدهد که بدون ترس از ردیابیِ اقدامات خود یا افشای سابقه به آن وارد شوند.
دارک وب تنها از طریق مرورگرهایی مانند Tor (مسیریابی پیازی) که بطور خاص برای دارک وب ایجاد شده است قابل دسترسی میباشد .مرورگرهای Tor را میتوان با دامنه [onion] و [URL]هایی از اعداد و حروف بهم ریخته شناسایی کرد، مرورگرهای Tor نقاط ورود و مسیرهای رمزگذاری شده برای کاربر ایجاد میکنند که به جستجوها و اقدامات اجازه میدهند ناشناس باشند . وب سایت ها قادر به ردیابی موقعیت جغرافیایی و IP کاربران خود نیستند و کاربران نمیتوانند این اطلاعات را در مورد میزبان به دست آورند ، بنابراین ارتباط بین کاربران در دارک وب بسیار رمزگذاری شده که به کاربران اجازه میدهد بصورت محرمانه صحبت کنند ، وبلاگ بسازند و فایلهای مختلف به اشتراک بگذارند.
از آنجا که این شبکه غیر قابل ردیابی میباشد ، هرگونه جرمی در آن قابل وقوع است، متداول ترین نوع محتوا در Tor، پورنوگرافی کودکان و پس از آن بازارهای سیاه است.
در سال ۲۰۰۹ ، استخراج بیت کوین برای عموم مردم عرضه شد پس از نخستین مبادلات برای اثبات مفهوم، نخستین گروه بزرگ از کاربران بیتکوین، اعضای بازار سیاه مانند راه ابریشم (Silk Road) بودند. جاده ابریشم از طریق ترکیبی از فناوری ناشناس سازی داده ها، پناهگاهی برای معامله گران مواد مخدر ایجاد کرد ، همه معاملات در جاده ابریشم با استفاده از ارز دیجیتالی معروف به بیت کوین انجام میشد درسال ۲۰۱۳ سایت Silk Road توسط اف بی آی (FBI) مصادره شد .
نمونه هایی از بازار سیاه که در دارک وب انجام میشود شامل فروش مواد مخدر غیرقانونی ، سلاح، قاچاق انسان، مدارک جعلی ، استخدام ادمکش ، اعضای بدن انسان و غیره میباشد.
بازار دارک وب به لطف بیت کوین ، زمینه خرید و فروش های غیرقانونی و خلافکارانه را رونق بخشیده است چرا که استفاده از بیت کوین موجب میشود مردم هویت و مشخصات خود را پنهان کنند .
خطرات دارک وب برای کودکان و نوجوانان به لحاظ اینکه درک درستی از این شبکه ندارند بسیار عظیم است بهتر است کودکان و نوجوانان خود را از این موضوع آگاه کنید چرا که ممکن است حتی بصورت تصادفی درگیر شوند و با آسیب های شدید روانی و روحی زیادی مواجه شوند .در این شبکه وب سایت های وحشتناکی از جمله اتاق گفتگوی خودکشی وجود دارد در نتیجه هیچ پدر و مادری نباید اجازه بازی در دارک وب را به فرزند خود بدهد ، همچنین دارک وب برای نوجوانان خطر هکشدن تمامی اطلاعات و سپس تهدید به انجام اعمال ناشایست میباشد.
یکی از تعاریفی که از خشونت وجود دارد عبارت است از :(( هرگونه تهاجم فیزیکی برانسان با انگیزه آسیب،رنج، یا لطمه زدن )) لذا وجود صحنه های حاوی خشونت مانند ازار و اذیت دیگران، آزارجنسی ، شکنجه های وحشتناک ، قتل افراد ، نحوه استعمال مواد مخدر و... در دارک وب ممکن است آثار جبران ناپذیر روحی و روانی برجای بگذارد از جمله :
_بی تفاوت شدن کودکان و نوجوانان نسبت به خشونت و ترس
_تقلید از صحنه های خشونت بار
_رفتارهای ضد اجتماعی
_پرخاشگری ، ایجاد اضطراب و عدم امنیت
بهترین راهکار در حال حاضر نظارت والدین است ، بهتر است والدین اقدامات پیش گیرانه ای به کار ببرند
از جمله این اقدامات میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
_آموزش استفاده صحیح از تکنولوژی
_عدم دوستی با افراد ناشناس در فضای مجازی
_اگاهی دادن نسبت به عدم افشای اطلاعات شخصی و خانوادگی
_عدم استفاده بیش از اندازه از وسایل دیجیتالی
_ایجاد حس امنیت برای بروز مشکل و تجربه ناخوشایند در اینترنت
_محدود کردن و ایجاد بازه زمانی برای استفاده از فضای مجازی
جمع بندی کلی :
به هیچ عنوان سراغ دارک وب نروید
از وبسایت های ناآشنا اقدام به دانلود نکنید و پیام های حاوی لینکی که از طرف اشخاص ناشناس هستند را باز نکنید . مرور این فضا میتواند برای شما دردسرساز باشد، اگر مراقب نباشید میتواند مکان بسیار خطرناکی باشد، بدافزارها و باج افزارها در سراسر دارک وب وجود دارند و ممکن است قربانی هکرها، حملات سایبری وکلاهبرداری شوید .