جمعبندی سخنان نامزدها در پایان بخش اول مناظره
نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در پایان بخش اول مناظره، به جمعبندی نهایی سخنان خود پرداختند.

در پایان بخش اول مناظره فرهنگی - اجتماعی، هشت نامزد انتخابات ریاست جمهوری، به جمع بندی نهایی سخنان خود پرداختند.
میزان وقت هر کاندید در این قسمت، به اندازه زمانی است که در بخش اول مناظره ذخیره کرده است.
روحانی: لزوم پیگیری بیمه همگانی
حسن روحانی گفت: من معتقدم در بحثسلامت، مردم مشکلات زیادی وجود دارد و برای حل آنها باید بحثبیمهها به طور جدی مد نظر قرار گیرد و پوشش آن را همگانی کنیم.
وی افزود: باید ۵ میلیون نفری که بیمه ندارند صاحب بیمه شوند و بیمه را برای آنهایی که استفاده میکنند، رقابتی کنیم. الآن بیمهها منحصر است و مردم مجبور هستند که از بیمه خاصی استفاده کنند و دو سه سازمان بیمه بیشتر نیست.
کاندیدای انتخابات یازدهم ریاستجمهوری تصریح کرد: ما باید بیمههای بیشتری را تأسیس کنیم تا مردم بتوانند انتخاب کنند و از طرف دیگر دولت باید بتواند تا سهمی که مردم به بیمهها میپردازند که چیزی حدود ۷۰ درصد است، قدم به قدم کاهش دهد تا به نرم جهانی برسد.
روحانی خاطرنشان کرد: ۵درصد جامعه را معلولان تشکیل میدهند که طبق قانون باید حداقل سه درصد آنها در استخدام قرار بگیرند که متأسفانه این قانون اجرا نمیشود.
ولایتی: نقش مردم در حفظ فرهنگ اسلام و ایران
ولایتی گفت: نکتهای که فراموش یا فرصت نشد به آن پرداخته شود، موضوع نقش مردم در حفظ فرهنگ اسلام و ایران است.
وی افزود: بعد از پذیرش اسلام در ایران وقتی مردم دیدند بنیامیه و بنیعباس به روال پیامبر حرکت نمیکنند، اولین کسی که مورد اقبال مردم قرار گرفت، فردوسی بود که با توجه به جوانمردی ایرانی شاهنامه را ایجاد کرد.
ولایتی تصریح کرد: او با فاصله ۵۰ سال پس از خلق اولین اثر حماسی خود، دیوان علینامه را به سبک شاهنامه درباره جنگهای حضرت علی(ع) و با همان ساختار حماسی سرود و به دنبال آن فرهنگ فتوت و جوانمردی در ایران با راهنمایی عرفا و علما شکل گرفت.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم گفت: ایران زمانی که مورد حمله قرار گرفت و تحت اشغال بیگانه بود، ساختار مردمی، علمایی و عرفایی با فرهنگ اسلامی اهل بیتی انسجام گرفت و سبب حفظ این کشور شد.
ولایتی نمونه بارز این مسأله را قیام سربداران عنوان کرد و افزود: همین فرهنگ در زمان صفویه نیز ایران را حفظ کرد.
وی تصریح کرد: در زمانی که میرزای شیرازی فتوا صادر کرد، حتی مردمی که اعتقاد چندانی نداشتند چپق خود را شکستند.
«در زمان اشغال ایران توسط متفقین و جنگ اول جهانی اصلاً ایران حکومتی نداشت اما مجموعه ملت با این فرهنگ کشور را سرپا نگه داشت و در زمان رضاخان هم با وجود تمام تهاجمها، هیئتهای اسلامی - مذهبی توانستند با هدایت ولایت فعالیت کنند».
ولایتی تصریح کرد: همین هیئتها ۱۵ خرداد را به وجود آوردند و در انقلاب اسلامی نیز هیئتهای مذهبی با تبعیت از رهبری امام خمینی(ره) نقش بسیاری داشتند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم گفت: در دفاع مقدس نیز زمانی که افرادی همچون آهنگران میخواستند شور جدیدی بیافرینند، روضهخوانی میکردند و در تابلوهای نصب شده در مناطق جنگی نیز حک شده بود که ۱۰۰ کیلومتر مانده تا کربلا و این موارد سبب شور جدیدی در رزمندگان میشد.
ولایتی اظهار داشت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در جریان فتنه ۷۸ و ۸۸ میبینیم که هیئتهای مذهبی نقش بسیار اساسی داشتند تا طبق رهنمودهای مقام معظم رهبری در برابر فتنه و توطئه خارجی بایستند.
وی تصریح کرد: امروز هم خط اصیل انقلاب را هیئتهای مذهبی با تبعیت از مقام معظم رهبری توانستهاند به عنوان محورهای مردم کوچه و بازار نگه دارند، بدون اینکه از جایی پولی بگیرند، بلکه هر جای کشور نیاز به پول داشته در هیئتهای مذهبی پول جمع میشده است.
ولایتی درباره جمعبندی در رابطه با نقش مردم و جامعه گفت: هیئتهای مذهبی بیشترین نقش را در رابطه با دولتها داشته اند و آنچه فرهنگ ما را استوار نگه داشته، تلفیق فرهنگ اسلامی، اهل بیتی و ایرانی است که تجلی آن را در هیئت مذهبی میدانیم.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری یادآور شد: اگر بخواهیم بگوییم که چه چیزی باعثشده انقلاب، ملت و فرهنگ ایرانی با مشخصاتی که گفتم باقی بماند، تمسک به راه اباعبدالله الحسین(ع) بوده و در حقیقت عصاره فرهنگ ما فرهنگ عاشورایی است.
وی ادامه داد: یک کشور در مقابل چند کشور در جنگ تحمیلی ایستاد و اکنون هم در موارد مختلف در قضیه هستهای تقابل با صهیونیستها و توطئه بیگانگان ایستاده است، این کشور میبیند که مقام معظم رهبری چه میفرماید تا بر اساس آن عمل کند و این تفکری است که باید در دولت آینده وجود داشته باشد.
ولایتی افزود: مردم احتیاج به کمک کسی ندارند وقتی رضاشاه مراسمهای سینهزنی و روضهخوانی را ممنوع کرده بود، مردم خود احیاء و حفظ مرثیهخوانی برای امام حسین(ع) را صورت میدادند.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: حفظ فرهنگ جوانمردی که مقتدای آن حضرت علی(ع) است و حفظ فرهنگ عاشورایی از مهمترین مقومّات فرهنگ جامعه ماست که به آن افتخار میکنیم.
عارف: پایین آمدن سن اعتیاد جای نگرانی دارد
محمدرضا عارف در سخنان خود به نظرات جلیلی و روحانی در مورد فضای امنیتی دانشگاه اشاره کرد و گفت: امروز فضای امنیتی بیسابقهای بر دانشگاه حاکم شده که بی انگیزهگی در دانشگاهها را به وجود آورده است.
وی اضافه کرد: در دانشگاهها با چماق کمیته انضباطی دانشگاه را وارد کانالهای خاصی میکنند.
نامزد انتخابات یازدهم با تاکید بر اینکه تشکلهای دانشجویی در جایگاههای واقعی خود قرار ندارند، تصریح کرد: دانشجویان عملا در تشکلهای دانشجویی حضور ندارند و بعضی از این تشکلها نیز تعطیل شده است.
عارف همچنین از تعطیلی زودهنگام دانشگاهها نیز انتقاد و خاطر نشان کرد: من نمیدانم چرا دانشگاهها باید ترمشان فشرده باشد در حالی که دانشگاهها الان باید باز باشد و در خلق حماسه سیاسی حضور داشته باشد؛ ما امروز روح و نشاط را در دانشگاهها نمیبینیم.
وی تاکید کرد: در برخی دانشگاهها از اساتید دانشگاه برای رفتن به کنفرانسهای علمی سؤال و جواب میشود که برای چه می خواهید بروید و یا اینکه کوچکترین مخالفت اساتید، سبب لغو عضویت آنان و بازنشستگی زودهنگام میشود.
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی در مورد کرسیهای آزاداندیشی نیز اظهار داشت: رهبری بر کرسیهای آزاداندیشی تاکید داشتند اما چرا امروز از آن استقبالی نشده است؟
عارف افزود: جواب این پرسش روشن است چون دانشجو میداند که وقتی فضای امنیتی بر دانشگاه حاکم باشد، برای شرکت در بحثها و یا ارائه نظرات خود، باید هزینه بدهد و لذا انگیزه خود را از دست میدهد که امیدواریم این نگاه اصلاح شود.
محمدرضا عارف در ادامه یادآور شد: یکی از نگرانیهای امروز جوانان که باید آن را بیان کنم، مسئله اعتیاد است؛ اخیرا با دو مورد در تهران روبرو شدم، چند روز پیش به بازار تهران رفته بودم و در آنجا یک خانم میانسالی به بنده مراجعه کرد و التماس میکرد که مرا از شر شوهر و ۴ فرزند معتادم نجات بده!، این شرایطی است که امروز ما با آن مواجهیم.
وی با بیان اینکه متأسفانه سن مصرف مواد مخدر پایین آمده است و واقعا جای نگرانی است، گفت: درصد معتادان کشور بالا رفته است، بنده آمار و ارقامی در این زمینه مطرح نمیکنم برای اینکه واقعا موضوعات امنیتی برای ما به دنبال دارد.
این کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری در بخش دیگر سخنانش تصریح کرد: باید برای این مسئله چارهاندیشی شود، واقعا باید با یک نگاه فرهنگی با این موضوع برخورد کنیم، اولا باید یک فرد معتاد را مریض بدانیم، بنابراین باید بپذیریم که معتاد باید درمان شود.
عارف با بیان اینکه مهمترین مسئله امروز که در مسئله اعتیاد باید به آن توجه شود، موضوعات اقتصادی و بیکاری است، تصریح کرد: نرخ بیکاری بالا رفته است، بسیاری از جوانان ما به دنبال شغل هستند و به صدها جا مراجعه میکنند و با پاسخ منفی مواجه میشوند، متأسفانه در نتیجه این موضوع به سمت ناهنجاریهای اجتماعی از جمله اعتیاد میروند.
به گفته وی، باید فضای مناسبی برای اوقات فراغت جوانان فراهم شود، باید تعداد سالنها و اماکن ورزشی را افزایش دهیم، باید سرانه ورزش در کشور افزایش یابد تا ان شاءالله بتوانیم این مشکل خانمانسوز و نگرانکننده بسیاری از خانوادهها را سامان دهیم و از شر آن خلاص شویم.
جلیلی: باید زمینه ای فراهم کنیم که کسی به شغل دوم روی نیاورد
سعید جلیلی با بیان اینکه ما اگر میگوییم که وارد مرحله جدیدی شدهایم باید برای تمدن اسلامی برنامه داشته باشیم و آن را معرفی کنیم، باید در کنار سختافزارهایی همچون اختراعات و فناوریها برای روح و فرهنگی که غالب میشود، الگوی درستی داشته باشیم، تصریح کرد: من درباره وظیفه دولت در این زمینه چند نکته را عرض میکنم.
کاندیدای انتخابات یازدهم ریاستجمهوری، بر همین اساس افزود: دولت باید بتواند بین بخشهای مختلف خود یک هماهنگی ایجاد کند و بر اساس آن به سمت اهداف خود پیش برود.
وی با اشاره به جایگاه مهم آموزش عالی و آموزش و پرورش ادامه داد: حرکتها و سیاستهای آنها باید مکمل و هماهنگ با یکدیگر باشد.
جلیلی به نقش دولت در اقتصاد فرهنگی اشاره کرد و افزود: ما اگر در برخی عرصهها به صورت درست سرمایهگذاری کنیم، میتوان دهها برابر از بودجههای دیگر صرفهجویی کرد.
کاندیدای انتخابات یازدهم ریاستجمهوری، در همین زمینه به آسیبهای اجتماعی پرداخت و تصریح کرد: اگر ما مسجد را یک ظرفیت تمام وقت به حساب آوریم، میتوان از آن بهره برد.
وی اظهار داشت: اگر ما به مادری به عنوان یک نقش تماموقت توجه کنیم که بتواند به خوبی به فرزند خود رسیدگی کند بسیار مهم است از این رو بنده به سه عنصر معلم، مادر، مسجد تأکید دارم و اگر به این سه عنصر توجه شود و اگر ظرفیت مناسبی برای آنها فراهم شود با بسیاری از آسیبهای اجتماعی دیگر روبرو نخواهیم شد.
جلیلی با بیان اینکه ما باید برای آنها زمینهای را فراهم کنیم که به شغل دوم روی نیاورند، گفت: فرهنگ ما به اندازه کافی این ظرفیت را دارد که نشاط و ارتقای فرهنگی را در عرصههای مختلف ایجاد کند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم با اشاره به اینکه فرهنگ ما این ظرفیت را دارد که بتواند فضای شاد کافی را ایجاد کند، گفت: زمانی که ما صحبت از ارتقاء فرهنگی میکنیم، به معنای این نیست که همه آحاد جامعه همسطح با اساتید دانشگاه باشند.
وی افزود: شما مظاهر زیبایی از فرهنگ را در رفتار یک راننده کامیون و تاکسی را نیز میبینید؛ زمانی که شما به دنبال ارتقاء ظرفیتهای جامعه فرهنگی باشید، به موفقیتهای بزرگی میرسید.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: اصولا هدف انقلاب از ارتقاء فرهنگی این است که حیات طیبه باید شکل بگیرد و منظور از حیات طیبه، زندگی گوارا و شیرین است.
جلیلی تصریح کرد: هر چقدر این زندگی گوارا و شیرین محقق شود، جامعه بهتر به این هدف میرسد و اتفاقاً نقش دولت در این زمینه بسیار مؤثر است و اگر دولت در الگوی مصرف خود به خوبی عمل کرد، جامعه نیز بهتر به آن عمل میکند.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: این مهم است که دولتمردان ما چه فرهنگی را تزریق میکنند؟ اشرافیگری و یا سادهزیستی که میتواند بسیاری را جذب کند.
جلیلی با بیان اینکه رفتار حضرت امام(ره) در نوفل لوشاتو و رفتار حضرت علی(ع) در برخورد با مرد یهودی، آنها را جذب میکند، افزود: من فکر میکنم ظرفیتهای بسیار خوبی را متناسب با فرهنگ اسلامی و ایرانی داریم که میتواند نشاط را ایجاد کند.
وی با بیان اینکه نشاطی که برخی از جوانان در هیئآت مذهبی میتوانند داشته باشند، یک ظرفیت است، ادامه داد: استفاده از این ظرفیتها، در بستر خانواده مهمترین نکته است و باید برای آن برنامهریزی شود.
جلیلی گفت: در عرصه هنر نیز ما میتوانیم انحصارها را در عرصه هنر و آموزش عالی بشکنیم و پیام خود را با استفاده از هنر به بقیه دنیا منتقل کنیم و میتوانیم بازارها را تسخیر کنیم.
وی ادامه داد: اینکه آقای عارف میگویند دانشگاههای ما فضای بستهای دارد، به هیچعنوان دقیق نیست؛ ما در دانشگاه زاهدان فیلمی را با حضور استادان و در یک فضای بسیار باز دیدیم.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: اگر می خواهیم کار فرهنگی نه به شکل زرد نباشد بلکه به شکل واقعی باشد، باید کرسیهای مناظره به خوبی ساماندهی شود و متاسفانه از زمان مطرح شدن این بحثدر سال ۸۰ هیچ کاری انجام نشده است.
جلیلی گفت: ما باید به این مسأله بها بدهیم تا از کارهای زردی که در این مسأله صورت میگیرد، خودداری شود.
رضایی: اسم وزارت فرهنگ را عوض می کنم
محسن رضایی گفت: در بخش اول سعی کردم آسیب شناسی در مسائل فرهنگی را در سه محور هنر، ورزش و مسائل اجتماعی داشته باشم.
وی افزود: فقر مسائل اقتصادی یا رفتار دولتمردان و فعالان سیاسی با مقوله فرهنگ یک برخورد سیاسی - امنیتی است.
رضایی در ادامه گفت: با جرات میگویم اپوزیسیون خارج از کشور هم که جمهوری اسلامی را نقد میکند هنوز قدرت را در فضای دهه اول انقلاب که فضایی سیاسی امنیتی بوده تحلیل میکند.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ادامه افزود: مسئله دیگری که قابل بررسی است ظرفیت مراکز فرهنگی مثل شورای عالی انقلاب فرهنگی است که اختیارات بسیار گستردهای دارد و در حد قانون میتواند مصوبه داشته باشد اما وضعیت حال حاضر نشان میدهد این شورا هم کار آمد نبوده و تصمیم گیریها دارای نقاط ضعف زیادی است.
وی افزود: اما باید راه حل را پیدا کنیم. من میخواهم این موضوع را از زاویهای دیگر بررسی کنم، مثلا این صحبتهایی که مطرح میشود برای اولین بار است که گفته میشود؟ مسلما این طور نیست و ما باید ببینیم مشکل کلیدی چیست و کلید کجاست.
رضایی در ادامه گفت: ما در انقلاب اسلامی گام بلندی برداشتیم و اسلام سیاسی را تحقق دادیم. یعنی اسلام سیاسی منجر به تشکیل حکومت شد و قدرت به دست مردم افتاد، این یک تحول بسیار بزرگ و اساسی بود اما تنها این نبوده که سیاست و قدرت، اسلامی شده باشد.
وی افزود: ما سکولاریسم سیاسی نداریم و حداقل این موضوع را در بین معتقدین نظام کم داریم. مفاهیمی مثل مقاومت، ظلم ستیزی و ایستادگی در مقابل ستمگر از مرزها بیرون رفته اما قرار نبود ما در همینجا متوقف بمانیم، قرار بود ما در گام دوم اسلام اجتماعی را از معرفت شناسی آغاز کنیم چون معتقدیم جامعه، هنر، اقتصاد، فرهنگ نمیشود با اسلام سیاسی درست کرد.
رضایی خاطر نشان کرد: آن کسانی که بعد سیاسی را محدود میکردند به یک دیکتاتوری جدید منجر خواهد شد. بسیاری از دوستان ما سکولاریسم سیاسی ندارند، اما سکولاریسم اجتماعی دارند و به جای دخالت دین در فرهنگ جامعه، مسائل سیاسی را دخالت میدهند. این یک فقر معرفتی است که ما نباید آن را به گردن دیگران بیندازیم.
وی افزود: موشکهای ما در مسافتهای بسیار طولانی حرکت میکنند اما هنوز در بحثگوشت و مرغ ماندهایم. اینها به این دلیل است که دعواها بر سر قدرت است.
رضایی در ادامه گفت: ما باید ببینیم سبک زندگی با اسلام سیاسی قابل حل است یا اسلام اجتماعی. امام علی(ع) فرمودند: اصلاح جامعه از نماز و روزه واجب تر است اما ما هنوز در این مسائل ماندهایم.
رضایی ادامه داد: با نگاه سیاسی و امنیتی، نه اصولگرا با اصلاحطلب می تواند زندکی کند، نه اصولگراها باهم. ما تا زمانی که در حکومت، باهم زندگی کردن را یاد نگیریم نمی توانیم با هم زندگی کنیم. این ریشه در سبک زندگی دارد که ناشی از معرف اسلامی ناشی از نگاه به جامعه است.
رضایی ادامه داد: نگاه اسلام به سیاست نگاه توحیدی بوده و مردمسالاری دینی و ولایت فقیه که شگفت آفرین بوده و کشور ما را پس از ۳۰۰سال بزرگترین قدرت منطقه کرده است.
وی افزود: اما هنوز نگاه اسلامی به زندگی و اقتصاد نکردهایم که اگر این نگاه را داشتیم، تحول عظیمی رخ میداد و ما میتوانستیم شکوفاترین اقتصاد و بهترین فرهنگ را در ایران داشته باشیم مشروط بر اینکه عینک سیاست را کنار بگذاریم و عینک اسلام اجتماعی را بزنیم.
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری ادامه داد: اسلام اجتماعی مکمل اسلام سیاسی است و هردو مکمل اسلام فردی هستند لذا در ساحت اسلام تنها سیاست نیست، جامعه و فرد هم وجود دارد که با کمک این سه دیدگاه میتوانیم خودمان و کشورمان را اداره کنیم.
رضایی در ادامه خاطرنشان کرد: بنده چند کار اساسی خواهم کرد و در ابتدا پای سیاست و امنیت را از مسائلی که مربوط به آن نیست بیرون میکشم. البته نه اینکه به سمت جریانات انحرافی برویم بلکه منظورم این است جایی که دین و فرهنگ باید باشد سیاست و حکومت و دولت چه میخواهد؟
وی با بیان اینکه خلأ دین را نباید با سیاست پر کنیم، گفت: نگاه امنیتی - سیاسی به مردم را کنار میگذاریم و نگاه فرهنگی - اجتماعی به مردم خواهم داشت.
رضایی با اشاره به شورای انقلاب فرهنگی اظهار داشت: چرا این شورا در اهانت به اقوام کاری نمیکند و یا مثلاً در معماری بخشنامه این شورا برای اینکه معماری در تهران و شهرهای دیگر بر اساس ضوابط اسلامی باشد، کجاست؟
وی افزود: مگر فرهنگ تنها از طریق آموزش و پرورش ایجاد میشود، البته آموزش و پرورش اصل است اما معماری هم اصل دیگری است و باید به آن توجه شود. معماری میتواند تولید خشونت کند و نظام خانواده را از هم متلاشی کند.
رضایی در ادامه سخنانش تصریح کرد: مسئله دوم این است که اخلاق را به رفتار دولتمردان بر میگردانم و اولین دولت اخلاقی را شکل میدهم.
کاندیدای انتخابات یازدهم ریاستجمهوری، گفت: مسئله سوم این است که تمام برنامهها را به سمت مردم و زندگی سوق میدهم.
رضایی با اشاره به شعارش مبنی بر اینکه سلام بر زندگی، یا اباالفضل، گفت: دلیل اینکه من این شعار را میدهم این است که در صحرای کربلا دو جبهه جریان داشت، یک جبهه نظامی به فرماندهی امام حسین(ع) و یک جبهه زندگی یعنی خیمهها.
وی ادامه داد: امام حسین(ع) با اینکه قویترین فرد و علمدارش حضرت اباالفضل بود به ایشان فرمود شما به سراغ زندگی و مراقبت از خیمهها و آبرسانی به آنها برو.
این نامزد انتخابات یازدهم ریاستجمهوری تأکید کرد: الآن میخواهند ما را محاصره اقتصادی کنند و ما نباید در اقتصاد شکست بخوریم ما قدرت و سیاست را پشت سر گذاشتهایم و به گردنه فرهنگی و اقتصادی رسیدهایم.
وی افزود: اگر از این گردنه نیز عبور کنیم یک گفتمان بزرگ و جدید انقلابی ایجاد میشود که به گفتمان قبلی میپیوندد.
رضایی خاطرنشان کرد: چرا ما میخواهیم گفتمان انقلاب را فقط در بعد سیاسی، مقاومت و استقامت محدود کنیم. انقلاب میتواند در بعد فرهنگ و اقتصاد گفتمانی ایجاد کند که دنیا را تهت تأثیر و منشأ تحولات قرار دهد.
محسن رضایی گفت: بنده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به وزارت فرهنگ، هنر و ارشاد اسلامی تبدیل و صندوق فرهنگ و هنر را زیرمجموعه صندوق توسعه ملی میکنم.
وی افزود: همچنین اقتصاد هنر، اقتصاد فرهنگ و اقتصاد ورزش را سازمان دهی می کنم و شورایعالی راهبردی فرهنگ و هنر را در دولت شکل میدهم تا دولت با کمک این شورای راهبردی با هنرمندان ارتباط بگیرد و یک نفر کنار رئیس جمهور نباشد که به هر کسی خواست پول بدهد و به هر کسی که نخواست، پول ندهد.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: بنده اهانت به مرجعیت را خط قرمز اعلام و حوزههای علمیه را تثبیت و تقویت میکنم و امور فرهنگی را کُلّاً از دولت میگیرم و به فرهنگیان و هنرمندان میسپارم.
رضایی گفت: بنده همچنین اداره امور ورزشی از جمله فدراسیونها را به دست ورزشکاران میدهم و از دخالت سیاسیون در ورزش و امور فدراسیونها جلوگیری میکنم.
وی با تاکید بر اینکهدر صورت پیروزی در انتخابات به تبعیض، رشوه و پارتی بازی در ورزش و هنر و فرهنگ پایان میدهد، اظهار داشت: بنده منزلت اجتماعی ورزشکاران و هنرمندان را سر و سامان میدهم.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: بنده فرهنگ اقوام را از آذربایجان گرفته تا کردستان و لرستان و نیز برادران بلوچ و عرب و همچنین فرهنگ پهلوانی را در ورزش تقویت میکنم.
حدادعادل: باید مانع ورود سم به غذای روحی ملت شد
غلامعلی حداد عادل خطاب به عارف گفت: دکتر عارف بحثمنع ماهواره را مطرح کردند و تاکید کردند که باید مصونیت ایجاد کرد طوری که جوانان و جامعه تحت تاثیر قرار نگیرند. برای ایشان مثلا اعتیاد را مطرح می کنند، اعتیاد زمینه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد، آیا آقای عارف در دولت خود اجازه میدهد مواد از مرزها بدون حساب وارد کشور شود یا جلوی ورود مواد را میگیرند؟ ضمن اینکه مصونیت نیز ایجاد میکنند؟
وی ادامه داد: درباره مسئله فرهنگی نیز باید همین کار را کرد و تا آنجایی که ممکن است باید مصونیت فرهنگی ایجاد کرد و همچنین باید مانع ورود سم به غذای روحی ملت شد.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: مردمی که پای تلویزیون نشستهاند انتظار دارند ما به عنوان کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری جمع بندی از فعالیتهای خود داشته باشیم اگر قرار باشد به صورت موزاییکی صحبت کنیم درست نیست نمیتوان در این مناظرهها از هر چیزی حرف زد.
غرضی: مدرکگرایی متروکه شده / نباید با فرهنگ گذشته کار کنیم
سید محمد غرضی با بیان اینکه ایران یک مجموعه فرهنگی در قبل و بعد از اسلام است، اظهار داشت: نگاههای فرهنگی در دوره های تاریخی در کشورمان وجود داشت.
وی با اشاره به عظمتهای تاریخی ملت ایران بخشی از این عظمتها را با بیان مثالهای تاریخی تشریح کرد.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری همچنین تصریح کرد: اسلام بر حاکم پیروز شده نه بر ملت و باید به این نکته توجه کرد.
غرضی به بخشی از تاریخ اسلام اشاره کرد و بخشی از اقدامات فرهنگی انجام شده در تاریخ اسلام را برشمرد.
وی با بیان اینکه بایستی نگاهها را از سمت سیاست به اجتماع برد، مجددا به بخشی از تاریخ کشورمان اشاره کرد و گفت: هرگز در تاریخ خاورمیانه عظمت کشورمان مورد توجه قرار نگرفته و کسی این تاریخ را بررسی نکرده است تا بفهمد که ایران چه عظمتی داشته و خواهد داشت.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه جریان اجتماعی ملت ایران یک جریان بسیار وسیعتر از مرزهای جغرافیایی کشورمان است، به مباحثتاریخی مرتبط با سخن بیان شده اشاره کرد.
غرضی بخشی از جریانهای اجتماعی تاریخ اسلام و ایران را بیان کرد و این مسائل تاریخی را گواه عظمت اسلام و ایران دانست.
وی با بیان اینکه بسیاری از اقدامات عظیم توسط ملت ایران رخ داده است، تاکید کرد: ملت ایران تواناییهای بسیار زیادی دارد که این ناشی از فرهنگ عمومی ملت بوده و ناشی از حکومتها نیست.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: اقدامات بزرگ تاریخ ایران توسط دولتها انجام نشده و این مردم بودند که این حماسهها را آفریدند.
غرضی با بیان اینکه نباید تصور کرد فرهنگ دینی و مذهبی ناشی از قدرت سیاسی است، اظهار داشت: نباید تصور شود قدرت سیاسی میتواند در فرهنگ جامعه دخالت کند؛ نباید تصور شود که با یک یا چند دولت میتوان زندگی مردم را تغییر داد و تمامی این تصورها خطاست.
وی اضافه کرد: آنچه امروز فرهنگ عمومی جامعه را ساخته و با روس، آمریکا و انگلیس جنگیده و در قرن اخیر توانسته خود را اثبات کند، فرهنگ عمومی جامعه است.
غرضی در آخرین بخش سخنان خود با بیان اینکه آنچه جامعه را میسازد فرهنگ عمومی آن است، گفت: ما وقتی وارد جنگ ایران و عراق شدیم، یکبار کلام اجباری را به میان نیاوردیم و هیچ زوری برای ورود جوانان به جنگ نبود؛ در حقیقت علما با اجباری بودن مقابله کردند.
وی تصریح کرد: متأسفانه هنوز هم فکر میکنیم که باید جوانان را به سربازی بفرستیم و دو سال وقتشان را تلف کنیم و فرهنگ آموزش رضاخانی تا امروز ادامه دارد.
غرضی ادامه داد: کشور ما از سال ۱۳۰۴ دارد فرهنگ محفوظات را ادامه میدهد در حالی که در تمام دنیا وقتی جوانان به سن ۱۸،۱۹ سال میرسند، مشغول به کار میشوند ولی در ایران باید جوانان به دنبال مدرک باشند و بعد از آن نیز به سربازی بروند و بعد از اتمام سربازی تازه اول کار آنان برای پیدا کردن شغل است.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم با تاکید بر اینکه مدرکگرایی متروکه شده است، گفت: ما نباید با فرهنگ گذشته کار کنیم اما با اینکه رضاشاه و پهلویها مردند اما فرهنگشان در ما ماند.
وی افزود: دولت باید برای جوانان مهارت بیافریند نه اینکه به آنان مدرک بدهد؛ ما به جای اینکه افراد و جوانان را نرمافزاری بار اوریم، آنان را به سوی سختافزاری بردیم و هر سال تعداد زیادی ساختمان و زیربناها ساخته میشود.
غرضی بر همین اساس متذکر شد که «باید شبکه نرمافزاری را به وجود آوریم و پتانسیل جوانان را در توسعه نرمافزاری هدایت کنیم».
قالیباف: ریشه مشکلات موجود بی توجهی به سرمایههای اجتماعی است
محمدباقر قالیباف گفت: آنچه مشخص و روشن است، این است که به هر حال با همه زحمتهایی که کشیده شده، کارنامه ما در حوزه اقتصادی و فرهنگی برای مردم قابل قبول نبوده است.
وی افزود: ما باید یک تغییر و تحول اساسی برای کارآمدی در این دو حوزه داشته باشیم؛ همانطور که پیامبر گرامی اسلام میفرمایند سوءتدبیر در امت من خطرناکتر از فقر است.
کاندیدای انتخابات یازدهم ریاست جمهوری خاطر نشان کرد: ما از امام و انقلاب اسلامی و آموزههای دینی یاد گرفتیم که توجه به رویکرد اجتماعی اساس کار ماست؛ به معنای اینکه به جای منابع مادی اولویت را به نیروی انسانی و سرمایههای اجتماعی بدهیم.
قالیباف تصریح کرد: اگر با این نگاه کشور را اداره کنیم، هم بر مسائل اقتصادی و فقر فائق میآییم و هم بر تبعیض و فساد غلبه پیدا میکنیم.
وی ادامه داد: نمونه این عمل دفاع مقدس است؛ در دفاع مقدس با یک رویکرد اجتماعی عمل شد و اینکه هر کسی با هر گرایشی به دفاع مقدس افتخار میکند به خاطر این است که با رویکرد اجتماعی انجام شده است.
قالیباف خاطر نشان کرد: دلیل مشکلات کنونی این است که ما در حوزه اقتصاد و سیاست با رویکرد اجتماعی عمل نکردهایم.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: به نظر بنده بی اعتمادی که در حوزه اجتماعی وجود دارد، ضربهای به مراتب بیشتر از هر چیز دیگر به ما می زند.
وی تأکید کرد: امروز اگر ما بخواهیم مشکلات را بر طرف کنیم، نیاز به همگرایی و اعتماد مردم داریم و دولت به تنهایی نمیتواند کارها را اصلاح کند و باید به سرمایههای اجتماعی توجه بسیار جدی شود.
قالیباف افزود: ظرفیت اجتماعی تبلور وجود اقشار مختلف مردم است. دولت بیش از اینکه به آمارها توجه کند باید به شهود جمعی اهتمام داشته باشد. مثلاً آمار میگوید که بیکاری اینگونه است ولی مردم میدانند که حقیقت طور دیگری است.
وی تصریح کرد: من در دوران دفاع مقدس هر کجا که بودم این رویکرد را دنبال کردم و زمانی که در پلیس بودم هم به جای اینکه رویکرد امنیتی را دنبال کنم، با رویکرد اجتماعی عمل کردم.
قالیباف گفت: مشاهده کردید که کمربند ایمنی که هیچوقت بسته نمیشد، در ظرف مدت ۴۵ روز ۷۵درصد مردم کمربند ایمنی بستند و زمانی که در شهرداری تهران هم بودم نیز به جای اینکه رویکرد خدماتی را دنبال کنم، رویکرد فرهنگی - اجتماعی را دنبال کردیم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در پایان خاطر نشان کرد: در رویکرد اجتماعی مردم اساس هستند و دغدغه مردم و حل مشکلات مردم با رویکرد اجتماعی انجام میشود.