مشروح صحبت های غرضی در دومین مناظره
نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم با بیان اینکه فرهنگ تحمیلی و تزریقی نیست، گفت: ملت ایران در طول تاریخ خود فرهنگش را ساخته و تمام زندگیاش را تأمین کرده است.

سیدمحمد غرضی نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در مناظره فرهنگی و اجتماعی که با ۷ کاندیدای دیگر که در رسانه ملی برگزار شد، گفت: آنچه که بینه شاکله انسان است دستاوردهای خویش است، فرهنگ آنچنان تعریف میشود که انعکاس زندگی مردم و دستاوردهای خودشان است.
وی افزود: فرهنگ تحمیلی و تزریقی نیست و ملت ایران در طول تاریخ خود فرهنگش را ساخته و تمام زندگیاش را تامین کرده است، وقتی ابن خلدون میگوید که مهاجم به کشوری میآید اولین کسانی که با فرهنگ مهاجم میسازند دارای امتیازات زیادی هستند که حکومت قبل به آنها منصوب میشود.
غرضی تصریح کرد: فرهنگ اکتسابی ملت است و اینکه تصور میشود فرهنگ را با دولتها میتوان تغییر دارد و فرهنگ دستاویز قدرت سیاسی قرار بگیرد و فرهنگ مفعول جریانات سیاسی قرار بگیرد در تاریخ ایران نفی شده است.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری خاطر نشان کرد: مردم بعد از شکست از روسیه و انگلیس ایستادند تا دولت را مجبور کنند که مشروطه به وجود بیاید و همین فرهنگ ادامه پیدا کرد و توانست صنعت نفت را ایجاد کند و همین فرهنگ ایستاد و توانست در ۲۲ بهمن جواب بدهد.
وی خاطر نشان کرد: مردم توانایی این را دارند که در مقابل مهاجم بایستند، مردم با فرهنگ خودشان زندگی می کنند، وقتی که فقر حاکمشود، مردم هرگز از فرهنگ خودشان دور نمیشود و وقتی غنا حاصل میشود شروع به هنر میکنند و هنر نتیجه کشوری است که توانایی تشکیل حکومت مناسب را داشته و ارزش افزوده خود را در تولید هنر استفاده میکند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: فرهنگ و هنر تزریقی نیست و محصول زندگی مردم آن جامعه هستند.
محمدرضا عارف در پاسخ به اظهارات سید محمد غرضی دیگر کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری گفت: عرض خاصی ندارم.
سعید جلیلی نیز در پاسخ به سخنان آقای غرضی ضمن اینکه اظهار داشت که نکته خاصی برای گفتن ندارم تصریح کرد: معتقدم اگر توجه دقیق به مبانی فرهنگ نشود فرهنگ دچار خطاهایی خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به سخنان روحانی در مورد کرسی آزاداندیشی تصریح کرد: مثال آقای روحانی مثال خوبی است و اینکه مقام معظم رهبری در سال ۸۰ جنبش نرمافزاری و کرسیهای آزاداندیشی را اعلام فرمودند بنابراین بنده سوالم این است که اگر فضای امنیتی در کشور حاکم شده چرا در چهار سالی که آقای روحانی مسئول امنیت ملی کشور بود انجام نشد. البته بنده قصد این را ندارم که بگویم آقای روحانی مقصر است.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: اگر ما آسیبشناسی غلط داشته باشیم خود را به موضوعاتی توجه می دهیم که از اصل موضوع غافل خواهیم شد.
محمدباقر قالیباف در نقد سخنان غرضی گفت که حرفی ندارم.
محسن رضایی در نقد سخنان غرضی خاطرنشان کرد: بهتر بود آقای غرضی درباره هنر، ورزش و مسائل اجتماعی هم سخن میگفت؛ مسائل اجتماعی نباید مظلوم واقع شود.
علیاکبر ولایتی در پاسخ به غرضی گفت: عرض خاصی ندارم.
غلامعلی حدادعادل در پاسخ به غرضی تصریح کرد: آقای غرضی اشاره کرد که فرهنگ به مردم تعلق دارد و دولتها نباید فرهنگ را به مردم تزریق کنند، این حرف درستی است و بنده هم با آن موافقم و قبول دارم.
وی افزود: بنده هم تاکید میکنم که مردم سرچشمه فرهنگ هستند و اگر حکومتی برخاسته از مردم نباشد، او یک راه فرهنگی مغایر با مردم در پیش میگیرد، نظیر آنچه قبل از انقلاب بود.
حدادعادل ادامه داد: مردم ما قبل از انقلاب اعتقادات اسلامی داشتند اما حکومت، فرهنگ مخالف داشت. مردم فرهنگ خودشان را حفظ کردند البته طوفان بود اما مردم این چراغ فرهنگ را ولو در پستوی خانوادهها، در پناه دست حفظ کردند و اعتقادات خودشان را نگه داشتند.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: انقلاب اسلامی که به رهبری امام خمینی(ره) اتفاق افتاد، این بود که این فرهنگهای مردمی محفوظ مانده در عمق خانهها و خانوادهها را به خیابان و جامعه آورد و یک دولتی براساس آن فرهنگ مردمی پدید آمد.
وی ادامه داد: بنابراین در جایی که حکومت و دولت مثل جمهوری اسلامی برآمده از اراده مردم باشد، در این صورت مغایرتی بین آن فرهنگی که دولت مردمی میخواهد ترویج کند و فرهنگی که مردم دارند، ایجاد نخواهد شد و این آن برکت و نعمتی است که در ۳۵ سال گذشته به برکت انقلاب اسلامی و شهدا از آن برخوردار بودیم.
حسن روحانی در نقد سخنان سید محمد غرضی تصریح کرد: در جواب آقای جلیلی باید بگویم مقایسه فضای دانشگاههای این روزها با سال ۸۲ به کلی متفاوت است. امسال چقدر استاد بازنشسته شدند و فضای سختی بوجود آمد. در حقیقت فضای دانشگاهها در سال ۸۲ با امسال کاملا متفاوت است.
وی افزود: در سالهای ۸۲ و ۸۳ تمام اقدامات شورای عالی امنیت ملی برای رفاه حال دانشجویان بوده است. در همین راستا با قوه قضائیه مذاکره کردیم و خواستیم پروندههای دانشجویان از بین برود و ما این قوه را قانع کردیم برای از بین بردن این پروندهها تا فضای دانشگاهها بهتر شود. در واقع ما همه وظیفه داریم فضای دانشگاه را برای استفاده از کرسیهای آزاداندیشی فراهم کنیم.
سیدمحمد غرضی بعد از شنیدن سخنان هفت کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری در مورد برنامههای فرهنگیش اظهار داشت: هرکسی که بخواهد فرهنگ خودش را بر جامعه تحمیل کند اعم از اینکه نرمافزار یا سختافزار باشد محکوم به شکست است.
وی افزود: فراماسونرها در دوره مشروطه این کار را کردند و شکست خوردند؛ همچنین رضاخان موضوع کشف حجاب را مطرح کرد و باز هم شکست خورد و محمدرضاشاه هم خواست تا فرهنگ خودش را تزریق کند ولی باز هم شکست خورد.
غرضی با تأکید بر اینکه دولتها باید تابع جامعه باشند، گفت: عموم مردم هستند که زندگی را میسازند و زندگی تحت تأثیر عوامل حکومتی باعثنابود شدن عوامل حکومتی میشود.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اظهار داشت: باید برای تمام صاحبان رسانه، ورزش و سینما در سیستم خودشان یک NGO مناسب تشکیل دهند و از سوی دیگر روابطشان را با جامعه تعریف کنند و از سوی دیگر با دولت تعامل کنند.
غرضی ادامه داد: اینکه تصور کنیم به صورت بخشی میتوان کشور را اداره کرد، غیرممکن است و فرهنگ به هیچ وجه بخشی نیست.
وی اضافه کرد: اگر بحثبر ارتقای زندگی مردم باشد مسئله اداره بخشی بیشتر به چشم میخورد.
غرضی گفت: هنر وقتی موفق میشود که بتواند ارتقای فرهنگی در جامعه به وجود آورد. اگر قرار باشد هنر در ذیل سلطه فرهنگ بماند به هیچ کجا نمیرسد و تمام زندگی هنر است و هنر تمام ارزش افزوده است.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اظهار داشت: تمام زندگی عبارت از این است که ما بتوانیم ارتقای لازم را به زندگی مردم برگردانیم؛ ما باید ببینیم که چه چیزی در کشور خواهان دارد و مردم چگونه از آن استقبال میکنند.
وی افزود: اگر ورزشها و فیلمها و تأسیسات رسانهای را به جامعه تزریق کردیم همان اتفاقی میافتد که در مشروطه رخ داد و بعد از آن هم در دوره رضاخان دیدیم.
غرضی اظهار داشت: وقتی قدرت سیاسی از مردم شکل میگیرد باید تابع فرهنگ عام مردم باشد نه اینکه برای خودش شأن داشته باشد و مثلاً بگوید که من میگویم که این کار را انجام دهیم چرا که همه این موارد محکوم به شکست است.
وی تأکید کرد: هیچ دولتی از مشروطه تا کنون توان استقامت در مقابل مردم را نداشته است؛ دولتها میروند ولی فرهنگ مردم میماند و تهاجم فرهنگی هم به این علت از بین رفت که فرهنگ عامه تثبیت شد