|
|
کدخبر: ۳۹۱۴

سخنگوی وزارت خارجه

سخنگوی دستگاه دیپلماسی مذاکرات روز پنجشنبه میان ایران و ۱ + ۵ در نیویورک را شروع دوره جدیدی از مذاکرات هسته‌یی خواند.

به گزارشامیدبه نقل از ایسنا، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجهبا اشاره به توافق ایران و ۱ + ۵ برای مذاکرات در سطح وزیران خارجه در نیویورک که قرار است روز پنجشنبه هفته جاری انجام شود، گفت: امیدواریم در این مذاکرات شاهد عزم جدی طرف‌های خارجی برای رسیدن به یک راه‌حل در یک زمانبندی مشخص باشیم.

وی گفت: دیدار وزیران خارجه ۱ + ۵ با ایران برای روز پنجشنبه تنظیم شده است و این مذاکرات نشان دهنده آمادگی و آغاز دور جدید مذاکرات هسته‌یی است.

افخم تاکید کرد: ایران مواضع صریح خود را مبنی بر احقاق حقوق مردم ایران در داشتن انرژی صلح‌آمیز هسته‌یی و غنی‌سازی در خاک ایران بیان کرده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به دیدارهای وزیر خارجه کشورمان در نیویورک با وزیران خارجه کشورهای مختلف از جمله انگلیس،خاطر نشان کرد: آقای ظریف چند روز قبل از رییس جمهور راهی نیویورک شدند و برنامه‌ای بسیار فشرده و دقیق برای دیدار و ملاقات با مقامات مختلف، اصحاب رسانه و ایرانیان مقیم تاثیرگذار در بحثسیاست خارجی دارند.

افخم با اشاره به دیدار ظریف و هیگ تصریح کرد: این دیدار از مدتی قبل تنظیم شده بود و ارزیابی‌های ما حاکی از سازنده بودن این دیدار است. این دیدار فرصتی را فراهم کرد تا وزیران خارجه ایران و انگلیس دیدگاه‌هایشان را درباره مسائل دوجانبه، منطقه به ویژه مساله سوریه مطرح کنند.

وی با اشاره به جایگاه خاص و تاثیرگذار ایران در منطقه گفت: وزیر خارجه کشورمان دیدگاه‌های ایران را به ویژه در بحثسوریه با همتای انگلیسی خود مطرح کردند. ایران همواره معتقد است راه‌حل سیاسی برای بحران سوریه مناسب است و سرنوشت سوریه باید به دست مردم سوریه تعیین شود.

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به سفر رییس جمهور به نیویورک و سخنرانی در مجمع عمومی سازمان مللگفت: رییس جمهور در شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل حامل پیام صلح‌خواهی ملت ایران، مبتنی بر تعامل سازنده با کشورهای مختلف جهان است. سفر آقای روحانی ابعاد مهمی دارد و سخنرانی‌های مهمی در جنبش عدم تعهد، اجلاسیه خلع سلاح و مجمع عمومی خواهند داشت. همچنین در دیدارهای جداگانه مواضع و دیدگاه‌های ایران نسبت به تحولات منطقه و جهان که امنیت و صلح را تحت تاثیر قرار داده است تشریح می‌کنند. آقای روحانی با مقامات عالی، صاحب‌نظران، کانون‌های اندیشه، اصحاب رسانه و رهبران ادیان الهی دیدار خواهد داشت.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تاکید کرد: در مذاکرات با ۱ + ۵ امیدوار هستیم گویای عزم جدی طرف‌های مقابل برای رسیدن به یک راه‌حل در یک زمان‌بندی مشخص باشیم.

افخم همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری درباره شاخص‌های مهم نرمش قهرمانانه از منظر دستگاه دیپلماسی، خاطرنشان کرد: نرمش قهرمانانه در دیپلماسی ایران مبتنی بر نوعی حرکت خردمندانه و هوشمندانه برای تامین منافع ایران است و این نرمش هیچگونه ضعف و عقب‌نشینی از مواضع و حقوق مسلم و آرمان‌های ملت ایران نباید تفسیر شود. نرمش قهرمانانه کاملا مبتنی بر آرمان‌ها و اصول مثبت نظام ایران با تکیه بر سه اصل مستحکم حکمت، عزت و مصلحت است.

خبرنگار دیگری پرسید قرار است پنج‌شنبه اولین دور مذاکرات هسته‌یی ایران و ۱ + ۵ در سطح وزیران خارجه برگزار شود، آیا دیدار دوجانبه‌ای بین ظریف و جان کری پیش‌بینی شده است که افخم پاسخ داد: برنامه‌ای برای دیدار وزیران خارجه ایران و آمریکا در دستور کار نیست و هرگونه دیدار در چارچوب ۱ + ۵ انجام می‌شود.

وی همچنین درباره تحرکات رژیم صهیونیستی و این پرسش که نتانیاهو گفته است برای مقابله با لبخند روحانی طرحی دارد،خاطرنشان کرد: عصبیت و شتابزدگی رژیم صهیونیستی که در حوزه بین‌الملل از خود بروز می‌دهد به دلیل حضور حماسی ملت ایران در انتخابات و پیام صلح و دوستی که ملت ایران به جهانیان عرضه کرده است ارزیابی می‌شود. برای ما این واکنش‌های خصمانه و مبتنی بر دشمنی کاملا طبیعی است. جهانیان حتما عاقلانه با این اظهارات برخورد می‌کنند و واقع‌بینانه با خواست مثبت و مبتنی بر تعامل سازنده ایران برخورد می‌کنند و تحت تاثیر تحرکات که سابقه بسیار روشنی هم دارد و مبتنی بر دشمنی، نفاق و توطئه است قرار نمی‌گیرند.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره دیدار ویلیام هیگ با رییس‌جمهور کشورمان و افتتاح سفارتخانه‌ها در دو کشور،گفت: برنامه‌ای برای دیدار آقای روحانی و هیگ تنظیم نشده است و در دستور کار نیست، صرفا در این باره بحث‌های رسانه‌ای است که مطرح می‌شود.

خبرنگار دیگری با اشاره به مقاله روحانی در واشنگتن‌پست مبنی بر میانجیگری ایران برای حل مساله سوریه پرسید که افخم پاسخ داد: ایران پیش از این تاکید خود را درباره اتخاذ دیپلماسی برای حل بحران سوریه بارها اعلام کرده است. مقاله آقای روحانی نیز در همین چارچوب بوده است. ایشان تصریح کرده است که ما آمادگی داریم نسبت به حل بحران سوریه کمک کنیم. ایران اعلام کرده است حاضر است از ظرفیت‌های خوب خود در این باره استفاده کند و چارچوب دیپلماسی مبنای حرکت‌های ما است و ما از هر حرکتی که کمک کند از طریق دیپلماسی موضوع سوریه حل شود و خواست مردم سوریه محقق شود حمایت می‌کنیم.

خبرنگار دیگری پرسید وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که مسائل بین ایران و آژانس مستلزم همکاری دولت روحانی و تعامل جدی با آژانس است، منظور از تعامل در این باره چیست که سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: ایران و آژانس چندین دور با یکدیگر مذاکرات کارشناسی انجام داده‌اند. دور جدید از گفت‌وگوها قرار است پنج مهر ماه توسط نماینده ایران در آژانس با هیات کارشناسی سازمان ملل انجام شود. آنچه که روشن است این است که ایران به دنبال احقاق حقوق خود مبتنی بر ان‌. پی‌. تی است و ما خواهان همکاری مشترک با آژانس هستیم. تبلیغات و اظهاراتی که در این زمینه می‌شود برداشت‌هایی است که طرف‌های دیگر دارند اما ایران تعامل مثبت و خوب با آژانس دارد. ما درباره این تعامل مصمم هستیم. امیدواریم با واقع‌بینی و ارزیابی مثبت از نوع همکاری ایران با آژانس که کاملا شفاف بوده است ادامه پیدا کند.

خبرنگار دیگری گفت کاخ سفید درباره احتمال دیدار اوباما و روحانی سخن گفته است که افخم گفت: برنامه تنظیم شده‌ای در این باره نداریم و اظهارنظرها صرفا از سوی محافل رسانه‌ای بوده است.

وی همچنین درباره اینکه آیا ایران درباره سوریه با پیشنهاد ویژه‌ای به نیویورک رفته است،گفت: ما خواستار استفاده از راهکار سیاسی و توجه به خواست مردم سوریه و استفاده از همه ظرفیت‌های سیاسی و انجام مذاکرات سوری سوری هستیم که طرف‌های خارجی موضوعی را به مردم تحمیل نکنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه درباره تحویل نیروگاه بوشهر به ایران در روز گذشته و تاثیر انعقاد قرارداد جدید با روسیه در روابط ایران و این کشور و اینکه قرارداد جدید با کدام کشورها امضا خواهد شد،گفت: جزئیات این موضوع توسط سازمان انرژی اتمی اعلام می‌شود. خوشبختانه پس از چند دهه نیروگاه بوشهر تحویل طرف ایرانی شد و آن را به فال نیک می‌گیریم و امیدواریم بحثاستفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای برای ایران محقق شود و این روند مثبت ادامه یابد.

افخم درباره اینکه آیا در تیم مذاکره‌کننده هسته‌یی عضو ناظری از مجلس حضور خواهد داشت،گفت: تاکنون چنین سازوکاری تنظیم نشده است اما قطعا بر اساس سوابق سازوکارهایی بین نهادهای نظارتی و اجرایی وجود داشته است که بر اساس این سوابق مجلس کاملا در جریان مذاکرات و فضای گفت‌وگوها قرار می‌گیرد و در جریان بوده‌اند.

وی در ادامه درباره دیدار ظریف با وزیر خارجه انگلیس و توافقات انجام شده در این باره برای ارتقای روابط دو کشور،گفت: ‌ در دیدار روز گذشته بحثاز سرگیری روابط دوجانبه بررسی شد و وزیران خارجه تفاهم کردند که معاونان دو طرف نشستی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل داشته باشند که ابعاد و چگونگی کار را بررسی کنند و پس از بررسی‌ها این موضوع مشخص می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه درباره آخرین پیگیری‌ها از وضعیت نوراحمد نیکبخت دیپلمات ایرانی ربوده شده در یمن نیز گفت: مسلما دولت یمن بر اساس کنوانسیون‌های بین‌المللی مسئولیت پاسخگویی در این زمینه را دارد. ما امیدواریم دولت یمن بر اساس مسئولیت‌هایش عمل کند. تاکنون نسبت به پیگیری‌های آنها ابراز رضایت کردیم. یک کمیته ویژه برای پیگیری این مساله به صنعا سفر کرد. رایزنی‌هایی انجام شد و ملاقات‌هایی صورت گرفت. در چارچوب این کمیته پیگیری به زودی کمیته دیگری به عنوان کمیته اجرایی عازم یمن خواهد شد و آخرین وضعیت دیپلمات ایرانی را پیگیری خواهد کرد. امیدواریم به نتایج ملموس و روشن‌تری برسد.

افخم در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا درباره گمانه‌زنی‌ها و ارزیابی‌های خوشبینانه رسانه‌ها در خصوص رایزنی‌های دیپلماتیک ایران در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل،گفت: توصیه می‌کنیم بدبینی و خوش‌بینی‌های افراطی کنار گذاشته شود و به سمت واقع‌بینی و انعکاس واقعیات حرکت کنیم. سیاست خارجی حوزه‌ای است که به طور ذاتی با صبر، زمان و اقدامات سنجیده شده توامان است بنابراین ما همه را دعوت می‌کنیم که از شتابزدگی در ارزیابی‌ها و سوق دادن جریان‌ها به سمت خلاف روندهای واقعی خودداری شود. آنچه که مسلم است این است که ایران خواستار راه‌حل منطقی و پایدار است که تامین‌کننده حقوق مسلم ما باشد و بر همین اساس دستگاه سیاست خارجی چارچوب‌های این حرکت را دنبال می‌کند که مبتنی بر حمایت مردم و رهنمودهای هوشمندانه مقام معظم رهبری است.

وی گفت: امیدواریم که این سنجیدگی، درایت و صبر در انتقال مطالب و مقالات مدنظر رسانه‌ها قرار گیرد.

خبرنگار دیگری درباره محورهای اصلی گفت‌وگوی ایران و ۱ + ۵ در نشست روز پنج‌شنبه که قرار است در نیویورک برگزار شود، گفت: از دیدگاه ما این بحث‌ها و موضوعات روشن است. تامین حقوق مسلم ایران و حق غنی‌سازی در خاک ایران بحث‌های اصلی است که مورد نظر قرار می‌گیرد. به نظر می‌رسد در نشست روز پنج‌شنبه وزرای خارجه مروری بر روندها خواهند داشت و ابعاد آن را بررسی خواهند کرد و دیدگاه‌های دو طرف مورد تبادل نظر قرار می‌گیرد. این فضا برای گفت‌وگوهای جدی است که تفاهمی هم صورت گرفته که دور بعدی مذاکرات در نیمه اکتبر(اواخر مهرماه) انجام شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اضافه کرد: باید صبر کرد تا پنج‌شنبه این نشست انجام شود.

افخم درباره مذاکره‌کنندگان ایران نیز گفت: آقای ظریف به عنوان وزیر خارجه هدایت‌کننده مذاکرات هسته‌یی است و متناسب با تفاهمات و بحث‌هایی که مطرح می‌شود سطح مذاکره‌کنندگان قابل تغییر است.

خبرنگار دیگری درباره ادعای روزنامه زمان چاپ ترکیه مبنی بر اینکه روحانی تعهد کرده است در قبال توافق در خصوص پرونده هسته‌یی ایران و لغو تحریم‌ها علیه کشورمان، اسد در انتخابات ۲۰۱۴ نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری نشود و دیدارش با رییس‌جمهور فرانسه در نیویورک نیز در این باره است،گفت: ‌ این مطلب کاملا بی‌اساس است.

خبرنگار دیگری درباره افزایش تنش‌ها بین ارتش مصر و دولت حماس در غزه پرسید و گفت عنوان شده ارتش مصر با استناد به اطلاعاتی که از رژیم صهیونیستی دریافت کرده است سلسله اقدامات تروریستی در صحرای سینا را به دولت حماس نسبت داده و خواهان اقدام نظامی علیه نوار غزه است، ارزیابی ایران در این باره چیستکه سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخ داد: آنچه مسلم است این است که قبل از وقوع رخدادی ما ارزیابی نخواهیم داشت و متناسب با روند تحولات مواضع خود را اعلام می‌کنیم.

افخم درباره تحویل نیروگاه بوشهر به ایران و تاثیر آن بر روابط ایران و روسیه و اینکه آیا همکاری مشترک جدیدی در دستور کار است،گفت: روابط ایران و روسیه روابطی عمیق است و گفت‌وگوهای خوبی بین دو کشور در جریان است. آخرین نمونه آن دیدار روسای جمهور دو کشور در حاشیه اجلاس شانگهای بود که تفاهماتی صورت گرفت و این رایزنی‌ها ادامه پیدا می‌کند. مواضع دو کشور نسبت به مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی نزدیکی‌های زیادی دارد و تفاهم‌ها و رایزنی‌ها ادامه خواهد داشت. معتقدیم همه ابعاد مناسبات را روابط ایران و روسیه در بر می‌گیرد و واگذاری موقت نیروگاه فضای نسبتا مناسب‌تری را در مناسبات دو کشور ایجاد خواهد کرد.

خبرنگار دیگری درباره آینده روابط ایران با مصر و عربستان در روند جدید سیاست خارجی و اخبار منتشر شده درباره سفر روحانی به عربستان برای ادای فریضه حج،گفت: ما چیزی بیشتر از اخبار منتشر شده در رسانه‌ها دریافت نکردیم اما آنچه که درباره روابط ایران با کشورهای منطقه قابل ذکر است این است که ما همواره نسبت به همگرایی در منطقه به عنوان راهکار و راهبرد تامین امنیت منطقه تاکید کرده‌ایم. در این دوره نیز امیدواریم مناسبات خوب منطقه‌ای تحرک لازم را پیدا کند و دیدگاه‌های دو طرف نسبت به موضوعات مختلف بیش از پیش به هم نزدیک شود و تحرکات و تحولات مثبت رخ دهد که البته این نیازمند اراده و خواست متقابل است و امیدواریم صحنه تحولات منطقه و همگرایی منطقه‌ای شاهد این رویدادها باشد.

خبرنگار دیگری پرسید اگر غرب تحریم‌ها را لغو کند آیا ایران انعطاف‌پذیری درباره کاهش غنی‌سازی انجام خواهد دادکه افخم پاسخ داد: مذاکره باید پشت میز مذاکره انجام شود و چنین گمانه‌زنی‌هایی که در رسانه‌ها منتشر شده است را تایید نمی‌کنم.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره موضوع دیدار روحانی با رییس‌جمهور فرانسه نیز گفت: آقای روحانی با رییس‌جمهور فرانسه دیداری خواهد داشت که این دیدار بر مبنای توافق دو طرف صورت می‌گیرد. درباره مناسبات دوجانبه، مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی در این گفت‌وگو بحثو رایزنی خواهد شد و قطعا دیدگاه‌های ما نسبت به مباحثسوریه بخشی از مذاکرات را در بر خواهد گرفت.

افخم همچنین درباره اینکه از مذاکرات ایران و آمریکا استقبال می‌کنید،گفت: ما به دنبال نفس دیدار نیستیم. ایران برای تامین اهداف خود سازوکاری دارد. دیپلماسی ایران دیپلماسی فعالی است و صرف اینکه تحت تاثیر تحولات و روندها قرار گیرد که نفس یک دیدار صوری بتواند تعیین‌کننده باشد چنین تلقی کاملا اشتباه است و معتقدیم زمان این دیدار باید مناسبت خود را پیدا کند و زمان مناسب برای آن فرا برسد. ارزیابی ما این است که هنوز زمان مناسب آن فرا نرسیده است.

وی همچنین درباره برگزاری انتخابات در آلمان و به قدرت رسیدن مجدد مرکل به عنوان صدراعظمی این کشور و انتظار ایران از آلمان در دوره جدید فعالیت سیاسی در این کشور،گفت: در سه ماهه گذشته صحنه سیاسی ایران و آلمان شاهد انتخابات و اتفاقات جدیدی بوده است. امیدواریم در این فضای جدید حرکت‌های واقع‌بینانه در مسیر افزایش تعامل سازنده میان دو کشور را شاهد باشیم.

خبرنگار دیگری درباره کاسته شدن احتمال جنگ در سوریه و اینکه چه اقداماتی باید برای تسریع در برگزاری اجلاس ژنو ۲ صورت گیرد پرسید که سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، گفت: خوشبختانه با دور شدن احتمال جنگ از منطقه راهکار سیاسی تقویت شده است و صداها برای مورد توجه قرار دادن دیپلماسی بیشتر شده است و این امیدواری فراهم کرده است که سوریه برای حل بحران به سمت راهکار سیاسی حرکت کند. یکی از این چارچوب‌ها نشست ژنو ۲ است که سازوکارهای آن در حال اجرا است. ما به عنوان ایران از هر سازوکار دیپلماتیک که ظرفیت‌های دیپلماسی را به کار گیرد برای حل بحران سوریه بر اساس خواست مردم این کشور بدون تعیین پیش شرط حمایت می‌کنیم.

افخم همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری درباره اینکه انتظار چه اتفاقی در مذاکرات ایران و ۱ + ۵ دارید،گفت: اعلام کرده‌ایم که مذاکره برای مذاکره پذیرفته شده نیست در عین حال مذاکرات باید دارای محدوده زمانی باشد که تامین‌کننده منافع دو طرف باشد و به صورت برد برد دنبال شود. در این چارچوب مذاکرات روز پنج‌شنبه تعیین‌کننده خواهد بود که دیدگاه‌های دو طرف در آن مورد تبادل نظر قرار می‌گیرد. ما به طور صریح مواضع و موانعی که بر پایه آن مذاکرات آتی شکل خواهد گرفت را مطرح می‌کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی درباره اقدامات تروریستی چند روزه گذشته از جمله حمله به گروهی از سربازان ارتش یمن در استان " شبوه " این کشور که منجر به کشته شدن ده‌ها نفر شد، گفت:با دولت و ملت برادر یمن و همچنین بازمانمدگان این حادثه ابراز همدری می‌کنیم.

مرضیه افخم با تاکید بر حمایت جمهوری اسلامی ایران از وحدت و ثبات در یمن خاطر نشان کرد: بی‌تردید، همفکری و مشارکت همه جریان‌ها و احزاب در روند سیاسی و هوشمندی مردم یمن ریشه پدیده شوم تروریسم را خشک خواهد کرد.

به گزارش ایسنا، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ابتدای این نشست هفته دفاع مقدس را تبریک گفت و یاد و خاطره رزمندگان دفاع مقدس، جانبازان، شهدا و ایثارگران را گرامی داشت.

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار