مروری بر سوابق و مواضع جعفر توفیقی سرپرست جدید وزاررت علوم
پس از آنکه جعفر میلی منفرد با ۱۶۲ رای مخالف نتوانست اعتماد نمایندگان ملت را به خود اختصاص دهد، حسن روحانی در حکمی جعفر توفیقی را به عنوان سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری منصوب کرد.

به گزارشامید، به نقل از شبکه اطلاع رسانی دانا، روحانی در این حکم آورده است: براساس اصل ۱۳۵ قانون اساسی و نظر به مراتب تعهد و سوابق علمی و مدیریتی جنابعالی، به موجب این حکم، شما را به سرپرستی «وزارت علوم، تحقیقات و فناوری» برمیگزینم.
امید است با عنایات الهی و همکاری همه همکاران آن وزارت، اعضای هیأتهای علمی و دانشجویان دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی سراسر کشور، در خدمت به ملت شریف ایران و نظام جمهوری اسلامی با رعایت اصول قانونمداری، اعتدالگرایی و منشور اخلاقی دولت تدبیر و امید موفق باشید.
توفیقی پس از دریافت این حکم در مصاحبه ای اعلام کرد که " اولویت بنده در وزارت علوم شروع سال تحصیلی دانشگاه است " و " امیدواریم اعتدال سال تحصیلی را به کمک دانشجویان و اساتید شروع کنیم.
اما از سوابق کاری توفیقی می توان به مسئولیتش در سال ۸۲ به عنوان وزیر علوم و جانشین معین در دولت خاتمی اشاره کرد؛ وی زاده ۱۳۳۴ در تهران و استاد تمام دانشگاه تربیت مدرس است.
وی که از طراحان اصلی لایحه تغییر ساختار وزارت علوم است، دارای مدرک دکترای تخصصی PHD در رشته مهندسی شیمی از دانشگاه پلیتکنیک بخارست است.
توفیقی کیست؟
توفیقی طی سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴ با کسب رای اعتماد مجلس، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بود و پیش از آن نیز به عنوان معاون آموزشی وزارت علوم و رییس شورای گسترش آموزش عالی فعالیت داشت.
تدریس دروس مختلف در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، انتشار ۲۵ مقاله علمی پژوهشی در مجلات علمی داخلی و خارجی، ارائه ۶۱ مقاله در کنفرانسهای علمی ملی و بینالمللی، انجام ۱۰ پروژه تحقیقاتی صنعتی برای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، راهنمایی و مشاوره بیش از ۴۰ پایاننامه کارشناسی ارشد و راهنمایی و مشاوره ۶ مورد پایان نامه دکتری ازجمله فعالیتهای علمی آموزشی و پژوهشی دکتر توفیقی است.
همچنین معاونت آموزشی وزارت علوم از سال ۱۳۷۶، سرپرست معاونت اشتغال وزارت علوم از ۱۳۸۱، نماینده وزارت علوم در شورای عالی اشتغال از سال ۱۳۸۰، سرپرست موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی از سال ۱۳۷۸، عضو شورای عالی آموزش و پرورش از سال ۱۳۷۶، نایب رییس شورای گسترش آموزش عالی و شورای عالی برنامه ریزی از سال ۱۳۷۶، نایب رییس شورای هدایت استعدادهای درخشان از ۱۳۷۷، رییس هیات ممیزه مرکزی وزارت علوم از سال ۱۳۷۶، دبیر هیات مرکزی گزینش استاد از سال ۱۳۷۶، نماینده وزارت علوم در هیات عالی نظارت دانشکده علوم قضایی و خدمات اداری از سال ۱۳۷۷، عضو شورای مرکزی بورس و اعزام وزارت علوم از سال ۱۳۷۶، عضو شورای عالی مرکز اطلاعات و مدارک از سال ۱۳۷۷، عضو کمیته ملی آموزش عالی کمیسیون ملی یونسکو از سال ۱۳۷۷، عضو کمیتهها و کمیسیونهای نظام برنامه ریزی برنامه چهارم توسعه از سال ۱۳۸۲، عضو هیات نظارت و ارزیابی فرهنگی و علمی شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۱۳۸۱، نایب رییس شورای تغییر ساختار وزارت علوم ۱۳۸۰ - ۱۳۷۸، عضو هیات امنای دانشگاههای تهران، بینالمللی امام خمینی(ره) و شهید رجایی از سال ۱۳۷۷، نماینده وزارت علوم در هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی از سال ۱۳۷۸، نماینده وزارت علوم در هیات امنای دانشگاه امام حسین(ع) از سال ۱۳۷۸، عضو هیات امنای باشگاه دانش پژوهان جوان از سال ۱۳۷۹، عضو کمیتهها و کمسیونهای نظام برنامهریزی برنامه سوم توسعه ۱۳۷۹ - ۱۳۷۷، عضو کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۱۳۷۶، مشاور معاون آموزشی وزیر فرهنگ و آموزش عالی ۱۳۷۶ - ۱۳۷۵، معاون آموزش دانشگاه تربیت مدرس ۱۳۷۵ - ۱۳۷۰، رییس دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه تربیت مدرس ۱۳۷۰ - ۱۳۶۷، معاون آموزشی و پژوهشی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه تربیت مدرس ۱۳۶۷-۱۳۶۵ از جمله فعالیتهای اجرایی دکتر توفیقی است.
گفتنی است، دکتر توفیقی دیپلم ریاضی خود را در سال ۱۳۵۳ از دبیرستان خوارزمی و مدرک کارشناسی ارشد پیوسته خود را در رشته مهندسی شیمی در سال ۱۳۶۰ از دانشگاه شیراز دریافت کرده است.
دکتر توفیقی در سال ۱۳۷۵ به عنوان استاد نمونه دانشگاه تربیت مدرس، در ۱۳۷۶ به عنوان استاد نمونه کشور و در سالهای ۱۳۸۰ و ۱۳۸۱ به عنوان دارنده عنوان طرح برتر در اولین جشنواره نوآوریهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی و پژوهشگر برتر دانشگاه تربیت مدرس انتخاب شد.
وی در سالهای ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۳ استادیار گروه مهندسی شیمی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه تربیت مدرس و در سالهای ۱۳۷۳ الی ۱۳۸۱ دانشیاز گروه مهندسی شیمی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه تربیت مدرس بود.
مواضع توفیقی:
اما مهمترین مواضع سرپرست وزرات علوم درباره فضای دانشگاه را می توان در جلسه رای اعتماد به وی در سال ۸۲ دید، وی در این جلسه که به عنوان وزیر جانشین مصطفی معین از سوی دولت وقت معرفی شده بود؛ وی در قسمتی از سخنرانی خود در مجلس ششم با اشاره به دوران آشناییاش با دکتر معین و میلی منفرد، بهترین دورهی اجراییاش را کار در وزارت علوم در زمان تصدی معین دانست و گفت: در این دوران بهترین خدمات به مردم و نظام علمی کشور ارایه شده است.
وی در ادامه می گوید: یقینا حضور دکتر میلی منفرد برای بنده پشتوانهی بزرگی در انجام وظیفه خواهد بود. امیدوارم به یاری خدا و با حمایت رئیس جمهور و اعضای هیات دولت که افتخار همکاری نزدیک با اکثر این عزیزان را دارم و اگر ارادهی مجلس امروز بر رای اعتماد قرار بگیرد، بتوانم راه باقی مانده را به انتها برسانم؛ و از دستاوردهای نظام علمی کشور پاسداری کنم، و نگرانیهایی را که دوستان اشاره کردند بر طرف کرده و بتوانیم به یاری یکدیگر بر این مشکلات فائق آییم.
در آن جلسه توفیقی به فضای علمی آموزش عالی کشور و فضای جریان دانشجویی اشاره می کند که مهمترین محورهای این سخنرانی در ذیل آمده است.
* تجربه بنده در طراحی چند برنامه توسعه از جمله مسئولیت کمیسیون آموزش عالی در برنامه سوم و مسئولیت طراحی و تدوین برنامه آموزشی و حضورم در دو برنامهی دکتر معین در دو سال ۷۶ و ۸۰ که به مجلس ارائه کرد، و نیز مسئولیتم در طراحی و تدوین اهداف و وظایف وزارت علوم به یاری خدا فکر میکنم که تجربیات مفیدی باشد تا از نظر طراحی برنامه با مشکل قاطعی رو به رو نباشم.
* دغدغهی همهی ما دغدغهی علمی و حفظ حرمت و حیثیت دانشگاه و دانشگاهیان است.
* بنده هم معتقدم که آموزش عالی کشور دستاوردهای غرور آمیزی بعد از انقلاب دارد. ما امروز یک میلیون و هشتصد هزار دانشجو داریم؛ در سال ۵۷،۱۵۰ هزار دانشجو داشتهایم، این ظرفیت عظیم علمی رقم پرباری است.
* استقلال دانشگاهها و مراکز علمی است. دانشگاه باید از تعرضات بیرونی مصون باشند، در تمام زمینههای فرهنگی، سیاسی و صنفی دانشگاه دارای هویت مستقل برای اندیشه پردازی است.
* دانشگاه منهای آزادی بیان و اندیشه، قابل تصور نیست، دانشگاه بدون تولید علمی و معرفت و آگاهی قابل تصور نیست.
* توسعهی پژوهشهای علوم انسانی برای کشوری با اعتقادات و ارزشهای منحصر به فرد، ضروری است.
* بحثفعالیتهای سیاسی دانشجویان و ایجاد محیط امن برای فعالیتهای سیاسی جزو وظایفی است که از دغدغههای دکتر معین بود و ما هم باید پیگیری میکنیم.
* دغدغههای دکتر معین دغدغه ماست.
توفیقی: تفکیک جنسیتی در دانشگاه ها هیچ مبنای نظری و قانونی در جمهوری اسلامی ندارد
اما یکی از مواضع مهم توفیقی درباره تفکیک جنسیتی است که سال گذشته باعثجنجال زیادی در فضای رسانه ای کشور شد؛ توفیقی در مصاحبه ای با خبرآنلاین با مخالفت با طرح تفکیک جنسیتی که سال پیش جار و جنجال زیادی به پا کرد این طرح را یک کار ناشیانه عنوان می کند و با بیان این موضوع که سطح علمی در دانشگاه هایی که دختر و پسر در آن کلاس مختلط هستن این مسئله را از نظر قانونی با مبنای نظری جمهوری اسلامی نادرست می داند(صوت را در ذیل آمده است)
در هر صورت باید منتظر ماند تا در سه ماه آینده سرپرست جدید وزارت علوم چگونه می تواند این وزرات پر حاشیه را به درستی هدایت کند.