|
|
کدخبر: ۱۸۴۵۶۳

روسیه خواستار ممنوعیت اوکراین و کشورهای سابق شوروی از عضویت در ناتو است

مسکو شرایط سختی را در پیش نویس اسناد امنیتی ارائه شده به ایالات متحده و متحدانش تعیین می کند.

روسیه پیش نویس پیمان های امنیتی را منتشر کرده است که از ناتو خواسته است عضویت اوکراین و دیگر کشورهای شوروی سابق را رد کند و استقرار نیروها و تسلیحات در اروپای مرکزی و شرقی را متوقف کند. این اسناد که روز جمعه منتشر شد همچنین خواستار ممنوعیت ارسال کشتی‌ها و هواپیماهای جنگی آمریکا و روسیه به مناطقی است که از آنجا می‌توانند به خاک یکدیگر حمله کنند و همچنین توقف رزمایش‌های نظامی ناتو در نزدیکی مرزهای روسیه.

این پیشنهادها در اوایل این هفته به ایالات متحده و متحدانش ارائه شد و حاوی عناصری - مانند وتوی مؤثر روسیه در مورد عضویت اوکراین در آینده در ناتو - است که غرب قبلاً آن را رد کرده است. دبیرکل ناتو روز جمعه تاکید کرد که هر گونه گفتگوی امنیتی با مسکو باید نگرانی های این ائتلاف را در نظر گرفته و اوکراین و دیگر شرکا را درگیر کند.

کاخ سفید به طور مشابه گفت که در حال بحث در مورد این پیشنهادها با متحدان و شرکای ایالات متحده است، اما خاطرنشان کرد که همه کشورها حق دارند آینده خود را بدون دخالت خارجی تعیین کنند. انتشار پیش نویس پیمان ها در بحبوحه تنش های فزاینده بر سر تجمع نیروهای روسی در نزدیکی اوکراین صورت می گیرد که نگرانی اوکراین و غرب را از تهاجم برانگیخته است . مسکو طرح حمله به همسایه خود را رد می کند.

پس از انتشار پیش نویس اسناد، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه گفت که روابط روسیه با آمریکا و ناتو به "نقطه خطرناک" نزدیک شده است و گفت که استقرار و رزمایش های ائتلاف در نزدیکی مرزهای روسیه تهدیدهای "غیرقابل قبول" برای امنیت این کشور ایجاد کرده است. او به خبرنگاران گفت که مسکو از ایالات متحده می خواهد که فوراً در مورد این پیشنهادها در ژنو گفتگوها را آغاز کند.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفت که ائتلاف اسناد روسیه را دریافت کرده است، و خاطرنشان کرد که هر گونه گفت‌وگو با مسکو «همچنین باید به نگرانی‌های ناتو در مورد اقدامات روسیه رسیدگی شود، بر اساس اصول اصلی و اسناد امنیت اروپا باشد و در مشورت صورت گیرد. با شرکای اروپایی ناتو، مانند اوکراین. وی افزود که 30 کشور ناتو "به وضوح اعلام کرده اند که اگر روسیه گام های مشخصی برای کاهش تنش ها بردارد، ما آماده هستیم تا روی تقویت اقدامات اعتمادسازی کار کنیم."

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: ایالات متحده آماده است تا در گفتگو با مقامات روسی نگرانی های مسکو در مورد ناتو را مورد بحث قرار دهد. اما او تاکید کرد که واشنگتن در شکل‌دهی سیاستی که بر متحدان اروپایی تأثیر می‌گذارد، به «اصل هیچ چیز درباره شما بدون شما» متعهد است.

سالیوان در این نشست گفت: «ما به موضوع گسترده‌تر دیپلماسی با روسیه از این منظر نزدیک می‌شویم که ... پیشرفت معنی‌دار در میز مذاکره، البته باید در چارچوب تنش‌زدایی به جای تشدید صورت گیرد». رویدادی به میزبانی شورای روابط خارجی وی افزود: «اگر ما همچنان شاهد یک چرخه تشدید کننده باشیم، مشاهده به نتیجه رسیدن توافقات بسیار دشوار است». در همین حال، وزارت خارجه اوکراین گفت که کیف برای اجرای سیاست خارجی خود "حق حاکمیت انحصاری" دارد و تنها این کشور و ناتو می توانند روابط بین آنها از جمله موضوع عضویت اوکراین را تعیین کنند. این بیانیه از مسکو خواست تا دوباره با روند صلح در شرق اوکراین که در آن حدود 15000 نفر در درگیری هفت ساله بین نیروهای دولتی اوکراین و جدایی طلبان مورد حمایت روسیه کشته شده اند، مشارکت کند.

پیش نویس پیمان های روسیه - یک معاهده امنیتی روسیه و ایالات متحده و یک معاهده امنیتی روسیه- ناتو - همچنین واشنگتن و متحدانش را ملزم می کند که توسعه ناتو به سمت شرق را متوقف کنند و سایر جمهوری های شوروی سابق را نیز شامل شود، از جمله لغو وعده عضویت در سال 2008 به گرجستان. آنها همچنین آمریکا و متحدانش را از ایجاد پایگاه های نظامی در سرزمین های اوکراین، گرجستان و دیگر کشورهای شوروی سابق که عضو ناتو نیستند، باز می دارند.

پیش‌نویس روسیه همچنین متعهد به عدم استقرار موشک‌های میان‌برد در مناطقی است که می‌توانند به قلمرو طرف مقابل حمله کنند، بندی که به دنبال خروج آمریکا و روسیه از پیمان دوران جنگ سرد مبنی بر ممنوعیت این گونه سلاح‌ها است. برخی از تحلیلگران سیاسی غربی پیشنهاد کردند که روسیه آگاهانه خواسته های غیرواقعی ارائه می کند که می دانست برای ایجاد حواس پرتی دیپلماتیک و در عین حال حفظ فشار نظامی بر اوکراین برآورده نمی شود.

مایکل کوفمن، متخصص روسیه در سازمان تحقیقاتی CNA مستقر در ویرجینیا، در توییتر نوشت: «چیزی در این تصویر بسیار اشتباه است، به نظر می‌رسد طرف [سیاسی] یک پرده دود است». سام گرین، استاد سیاست روسیه در کینگز کالج لندن، گفت که پوتین "در فضای پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی خط کشی می کند و تابلوی "دور نمانید".

او گفت: "این یک معاهده نیست، بلکه یک اعلامیه است." اما این لزوماً به این معنی نیست که این مقدمه ای برای جنگ است. این توجیهی برای حفظ مواضع مسکو به منظور عدم تعادل واشنگتن و دیگران است. رئیس جمهور ولادیمیر پوتین در تماس ویدیویی هفته گذشته با جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده ، تقاضا برای تضمین های امنیتی را مطرح کرد . در این گفتگو، بایدن نسبت به تجمع نیروهای روسیه در نزدیکی اوکراین ابراز نگرانی کرد و به او هشدار داد که اگر مسکو به همسایه خود حمله کند، روسیه با "عواقب شدید" روبرو خواهد شد.

مقامات اطلاعاتی آمریکا می گویند روسیه 70000 سرباز را به مرز خود با اوکراین منتقل کرده و برای حمله احتمالی اوایل سال آینده آماده می شود. مسکو هرگونه قصد حمله را رد کرده و مقامات اوکراینی را به طراحی حمله برای بازپس گیری کنترل شرق اوکراین تحت کنترل شورشیان متهم کرده است - ادعایی که اوکراین آن را رد کرده است.

نبرد بین نیروهای اوکراینی و جدایی طلبان مورد حمایت روسیه در شرق اوکراین پس از الحاق شبه جزیره کریمه اوکراین به روسیه در سال 2014 آغاز شد . بیش از 14000 نفر را کشته و مرکز صنعتی اوکراین به نام دونباس را ویران کرده است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار