به مناسبت روز ملی فناوری هسته ای /

روزی که همه منتظر دستاوردهای جدید در عرصه هسته ای هستند + تصاویر جدید از نیروگاه بوشهر

دانشمندان جوان ایرانی هرسال با ارائه دستاورد های جدید و یا راه اندازی بخشی جدید در روز ملی فناوری هسته ای، حلقه های علمی وفنی این دانش استراتژیک را به هم پیوند زدند.

روزی که همه منتظر دستاوردهای جدید در عرصه هسته ای هستند + تصاویر جدید از نیروگاه بوشهر

به گزارشخبرگزاری فارس، بیستم فروردین اکنون پس از چندسال به عنوان یک روز ملی جا افتاده و هرسال در چنین روزی هم مردم کشورمان و هم رفقا و رقبای خارجی جمهوری اسلامی ایران منتظر اعلام دستاوردهای جدید هسته ای در این حوزه هستند و رسانه های بین المللی در این روز چشم دوخته تا بدانند دستاورد جدید که ایرانیان ان را عرضه خواهند کرد چیست؟

طی سال های اخیر ملت ایران هزینه های فراوانی برای دست یافتن به انرژی پاک و صلح آمیز هسته ای پرداخت کرده است اما دانشمندان جوان ایرانی هرسال با ارائه یک یا چند دستاورد جدید و یا راه اندازی بخش جدیدی در گستره فعالیت های صلح آمیز هسته ای حلقه های علمی و فنی این دانش مهم و استرانژیک را به یکدیگر پیوند زدند.

در روزهای اخیر که تیم مذاکره کننده هسته ای در حال مذاکره است و این دور از مذاکرات به روز جشن هسته ای در ایران گره خورده است، شایدبرخی که از دستاوردهای هسته ای کشورمان بی اطلاع اند، این سوال را در ذهن داشته باشند که چرا انرژی هسته ای باید داشته باشیم؟ چه نیازی به این فناوری داریم؟

به زبان ساده می شود گفت انرژی هسته ای، انرژی گرمایی آزاد شده حاصل از شکافت اتم اورانیوم است که از آن بیشتربرای تولید بخار آب و گرداندن توربین های تولید برق استفاده می شود؛ اما این صرفا یک اشاره کوچک است به بخش کوچکی از دستاوردهای بزرگ این دانش.

درجهان امروز انرژی هسته ای و دانش آن جزو دانش و تکنولوژی های طراز اول تلقی می شوند. موارد زیادی از کاربردهای انرژی هسته ای در حال حاضر در کشورمان وجود دارد که بسیاری از آنها ناشناخته مانده است؛ شاید یکی از مهم ترین موارد استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای، تولید برق از طریق نیروگاههای اتمی است که با توجه به پایان پذیر بودن منابع فسیلی و روند رو به رشد توسعه اجتماعی و اقتصادی، استفاده از انرژی هسته ای برای تولید برق امری واقعا مهم و ضروری است.

در حوزه بهداشت و درمان اتفاقات بسیار مهمی رخ داده و امروز پزشکی هسته ای و فعالیت بخش های مختلف این دانش در علم پزشکی تحولی را ایجاد کرده که واقعا موجب افزایش طول عمر شده است و از بسیاری از مرگ ومیرهایی جلوگیری شده است. به عنوان نمونه ساخت و راه اندازی نمایشگر آلودگی بدن و لباس به دست متخصصان داخلی که در روزهای پایانی سال ۹۲ رونمایی شد تحول چشمگیری در صنعت ایمنی و پزشکی هسته ای در کشورمان بوجود می آورد.

رادیو گرافی، گامااسکن، استرلیزه کردن هسته ای و میکروب زدایی وسایل پزشکی با پرتو های هسته ای، رادیو بیولوژی، تهیه و تولید کیت های رادیو دارویی جهت مراکز پزشکی هسته ای، تهیه و تولید رادیو دارو جهت تشخیص بیماری تیروئید و درمان آن ها و بسیاری موارد دیگر تنها بخشی از نقش و تاثیر دانش هسته ای و توانمندی دانشمندان کشورمان در این حوزه است.

نکته حائز اهمیت در این سالهای بی آبی وکم آبی در کشورمان بهره گیری از تکنیکهای هسته ای برای شناسایی حوزه های آب زیر زمینی، هدایت آب های سطحی و زیر زمینی، کشف و کنترل نشت و ایمنی سد ها و حتی شیرین کردن آبهای شور است. ضمن انکه این انرژی پاک و صلح آمیز در اصلاح نباتات و دام و طیور تاثیری شگرف دارد.

دامنه کاربرد مواد و پرتو های هسته ای در حوزه کشاورزی، در این سالها آنچنان گسترده شده است که برخی صاحبنظران بر نقش بی بدیل آن تاکید دارند. مثلا در این حوزه علاوه بر اینکه استفاده از این روش ها موجب جلوگیری از جوانه زدن محصولات غذایی شده، به افزایش نگه داری محصولات غذایی نیز کمک می کند و باعثاز بین رفتن ویروس ها می شود. این فعالیت های در جمهوری اسلامی ایران نیز مدتی است که آغاز شده و پایگاه خبری امید هسته ای نیز بر آن است تا در آینده جزئیات بیشتری در این زمینه منتشر نماید.

به هر روی بالا بودن مصرف انرژی در ایران، روند افزایش جمعیت و بالا رفتن تقاضا برای انرژی الکتریکی در بخش های مختلف، ضرورت منطقی کردن قیمت های انرژی و کاهش یارانه های پنهان و تعدیل هزینه های سوخت های فسیلی اهمیت بهره گیری از انرژی صلح امیز هسته ای را بیشتر آشکار خواهد کرد.

مخالفان برنامۀ هسته ای ایران استدلال می کنند که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست که ایران الکتریسیته خود را از طریق انرژی هسته ای تأمین نماید و لذا باید از منابع فسیلی استفاده کند. بر طبق تحقیقات انجام شده باید گفت که هزینۀ تولید برق هسته ای و برق از طریق سوخت های فسیلی قابل مقایسه نیستند، صرف نظر از این که سوخت های فسیلی آلودگی های محیط زیستی نیز ایجاد می کنند.

با برآوردهای به عمل آمده و در صورت ادامۀ روند کنونی مصرف انرژی، تا ۱۵ سال دیگر ایران از جرگۀ کشورهای صادر کنندۀ نفت خام خارج شده و تمام تولید نفت خام کشور صرف مصرف داخلی خواهد شد. از این رو، برنامه ریزی در جهت متنوع نمودن سبد انرژی در بلندمدت به عنوان یکی از سیاست های راهبردی بخش انرژی جمهوری اسلامی ایران قلمداد گردیده و با توجه به کارآیی بهینۀ فناوری هسته ای، گسترش بهره برداری از این فناوری یکی از الزامات محسوب می گردد. در چنین شرایطی، دسترسی به انرژی هسته ای " نیاز امروز و ضرورت اجتناب ناپذیر فردا”، است.

مجموعه دلائل مذکور، اتکای سیستم عرضۀ انرژی در ایران به سوخت های فسیلی را غیرمنطقی ساخته و استفاده از فناوری های جدید از جمله فناوری هسته ای را در مقام مقایسه با سوخت های فسیلی، رقابتی می سازد. ذکر این نکته نیز ضروری است که یکی از اصلی ترین مباحثی که در اقتصاد انرژی مطرح می شود موضوع ترکیب انرژی است که بر اساس آن هیچ کشور توسعه یافته ای سعی نمی کند از لحاظ استراتژیک انرژی مورد نیاز خود را فقط از یک منبع تأمین کند.

منبع: پایگاه خبری امید هسته ای

ارسال نظر

خبر‌فوری: عکس های جدید از آرشیو کاخ گلستان