مشروح صحبت های محسن رضایی در دومین مناظره
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه ما باید به مسائل فرهنگی و اقتصادی که دغدغه اصلی مردم است، توجه کنیم، گفت: وضعیت اقتصادی اعتقادات مردم را در معرض خطر قرار داده است.

محسن رضایی نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در مناظره با ۷ کاندیدای دیگر که در رسانه ملی برگزار شد، پس از ذکر " یا ابوالفضل "، اظهار داشت: ابتدا لازم می دانم شهادت حضرت امام موسی بن جعفر(ع) و ایام قیام ۱۵ خرداد که شهدای بزرگی را در این روز دادیم، به ملت ایران تسلیت عرض کنم.
وی افزود: سخنانم را با این حدیثپیامبر که فرمود «فقر نزدیک است به کفر بیانجامد»، شروع میکنم. رسول خدا فرمود فقر ممکن است به کفر بیانجامد، لذا ما باید توجه داشته باشیم و به مسائل فرهنگی و اقتصادی که دغدغه اصلی مردم است توجه کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه باید مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم حل شود، متذکر شد: وقتی جوانان بیکار باشند، به فساد و اعتیاد کشیده میشوند. خدا را شاهد میگیرم وقتی جوانی را کف خیابان میبینم، انگار با پتک بر سر من میزنند؛ وقتی دختر خانمی را سر چهارراه میبینم که دست گدایی دراز کرده، موجب شرمندگی من میشود.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم گفت: ارزش ۳۰۰ تومان گذشته، امروز به هزار تومان رسیده که به معنی آن است قدرت خرید مردم کاهش یافته که این خوب نیست؛ ممکن است برای کسانی که وضع مالی خوبی دارند مشکلی پیش نیاید اما برای اکثر مردم این وضع تکاندهنده است.
رضایی با بیان اینکه وضع اقتصادی اعتقادات مردم را در معرض خطر قرار داده، تصریح کرد: اگر احساس خطر نمیکردم و این توانایی را در خودم برای حل مشکلات نمیدیدم، پا به صحنه انتخابات نمیگذاشتم.
وی با بیان اینکه رفتار دولتمردان در مسائل فرهنگی مهم است، افزود: مشهور است که میگویند اگر علما و امرا خوب عمل کنند، جامعه هم خوب عمل میکند لذا رفتار دولتمردان باید متناسب با مسائل درست فرهنگی باشد.
نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با انتقاد از برخی دخالتهای دولتی در حوزههای فرهنگ، تصریح کرد: دولتمردان در ورزش، سینما چه می خواهند؟ آنها تا مشکلی پیش میآید دخالت می کنند و کار را بدتر میکنند.
رضایی گفت که انقلاب فرهنگی میراثامام(ره) است و ما باید نسبت به مسائل فرهنگی حساس باشیم.
سید محمد غرضی محسن رضایی اظهار داشت: آیا تصور شما از فرهنگ یک موضوع مقطعی در زمان حاضر است یا اینکه فرهنگ یک ملت در طول تاریخ حرکت میکند?
این نامزد ریاستجمهوری یازدهم افزود: آیا اگر در یک مقطعی فرهنگ مورد تهاجم قرار گیرد، فرهنگ یک موضوع زنده است و میتواند خود را نگه دارد یا تسلیم گرفتاریها شود.
وی با بیان اینکه از سخنان شما اینگونه بر میآید که بعضی گرفتاریها مثل فقر و بیکاری در فرهنگ مردم نفوذ میکند و آن را به صورتی که میخواهند شکل میدهد، گفت: سؤال دقیقاً این است که آیا فرهنگ موجود زنده است و در طول حرکت میکند یا در عرض.
محمد رضا عارف درخصوص سخنان محسن رضایی اظهار داشت: بهتر بود که آقای رضایی جزئیات برنامه خود را به ویژه در بخش فرهنگی و مسائل اجتماعی مطرح میکرد.
وی افزود: آقای رضایی بهتر بود که راهکارهای خود را برای رهایی از وضعیت فعلی فرهنگی، هنری و اجتماعی بیان میکرد.
سعید جلیلی در نقد صحبتهای محسن رضایی گفت: درست است که مسائل اقتصادی بسیار مهم است و باید برطرف شود ولی سوال اینجاست که از ظرفیت فرهنگی برای حل مشکلات اقتصادی چه استفادهای باید بشود؟
وی با اشاره به اینکه اگر ما یک فضای فرهنگی مناسب در اقتصاد داشته باشیم مسائل اقتصادی برطرف میشود، افزود: نامگذاری سالها که توسط مقام معظم رهبری انجام میشود یک بستر فرهنگی است که اگر حاکم شود مسائل اقتصادی برطرف میشود.
علی اکبر ولایتی در پاسخ به محسن رضایی اظهار داشت: باید بگویم در مورد شورای عالی انقلاب فرهنگی آنگونه که آقای رضایی فرمودند نیست.
وی به سابقه عضویت خود در شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره و خاطر نشان کرد: من از سال ۶۹ تاکنون در شورای عالی انقلاب فرهنگی عضو بودهام و این شورا تاکنون تلاشهای بسیار ارزشمندی در احیای فرهنگ اسلامی و ایرانی صورت داده است.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی حکایت از نگاه عمیق به فرهنگ و تقویت فرهنگ اسلامی و ایرانی دارد، اما مصوبات شورا ضمانت اجرایی ندارد.
ولایتی با بیان اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی رئیس جمهور را مانند گذشته به صورت سنتی رئیس این شورا قرار میدهد گفت: هر مقدار که دولت بودجه اختصاص دهد و در این امر مصمم باشد شاهد اجرای سریعتر تصمیمات فرهنگی هستیم.
غلامعلی حدادعادل در نقد صحبتهای محسن رضایی، گفت: تعجب میکنم از آقای دکتر رضایی که بدون اینکه راجع به خود فرهنگ و برنامههای فرهنگی صحبت کند، وارد بحثاقتصادی شد.
وی افزود: در این شکی نیست که بالاخره وضع معیشتی بر اخلاق و فرهنگ تأثیر میگذارد ولی مشکلات اقتصادی که گفتید هزارتومانی در یک سال اخیر به ۳۰۰تومان تنزل پیدا کرده، سؤالم این است که قبل از این یک سال آیا ما مشکل فرهنگی نداشتیم؟ و آیا اگر مشکل فرهنگی عمدتاً ناشی از فقر است؟ پس جایگاه تقوا کجاست که در بین فقر، اخلاق و ارزشها را حفظ کند؟
حداد عادل در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: مطابق فرمایش شما باید نتیجه بگیریم که کسانی که مرفه هستند و بسیار ثروتمندند، مشکل فرهنگی ندارند، این کوخنشینانی که امام فرمود یک موی آنها را به کاخنشینان نمیدهم، پس این افراد نباید مشکل فرهنگی داشته باشند؟ در حالیکه بسیاری از ناهنجاریها ناشی از ثروتهای کلان است و اینطور نیست که هر جا فقر باشد، بی فرهنگی باشد و هر جا فقر نباشد فرهنگ باشد.
به گفته وی، واقعاً بسیاری از مشکلات اقتصادی ما ناشی از اشکالات فرهنگی است، در زمینه سبک زندگی اسلامی و اقتصاد مقاومتی باید بگویم ما بدون یک تغییر در نگرش فرهنگی، نمیتوانیم به اقتصاد مقاومتی برسیم، انتظار داشتم شما(محسن رضایی) راجع به خود فرهنگ صحبت میکردید.
حسن روحانی در نقد سخنان محسن رضایی در مبحثفرهنگ خاطرنشان کرد: امروز مشکلات بسیار زیادی در بخش فرهنگ وجود دارد در ابتدا ما باید فضای فرهنگی را برای فعالیتهای فرهنگی امن کنیم. نا امن بودن و آنهایی که میتوانند فعالیتهای فرهنگی کنند نباید نگران سانسورهایی باشند که ضرورت ندارد. در این باره قوانین را میشود به صورت شفاف تنظیم کرد. چنین سانسورهایی باعثمیشود خلاقیت کشته شود و اگر چنین شود، هنرمند نمیتواند ایده بدهد و آن ایده را به هنر تبدیل کند.
وی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: در حقیقت بحثامنیت حوزه فرهنگی در اولویت قرار دارد. همچنین صیانت از باورهای دینی نیز در حال حاضر مورد هجمه وسیع قرار گرفته است. برخی مسئولین به جای اینکه باورهای مردم را تقویت کنند آنها را تضعیف کردهاند. قشریگری، رواج پیدا کرده، خرافات به جای دین در جامعه رواج پیدا کرده است.
نامزد انتخابات آتی ریاست جمهوری تاکید کرد: ما باید عقلانیت را در فهم مسائل دینی ترویج کنیم. ما باید رفتار دینی را ترویج کنیم. به سراغ باورها برویم و به بایدها تکیه نکنیم و هر روز بخشنامه جدیدی را در حوزه فرهنگ صادر نکنیم. اگر باورها را تقویت کنیم، مردم خودشان میدانند که چگونه باید فرهنگ خود را حفظ و تقویت کنند.
وی افزود: در حقیقت مسئله اصلی این است که ما باید در زمینه باورهای دینی به مسئله صیانت بپردازیم تا بتوانیم دین را از خرافات جدا کنیم تا راه برای فرهنگ دینی باز بشود.
محمدباقر قالیباف در نقد سخنان محسن رضایی ضمن تشکر از این نامزد انتخابات، گفت: من از مجموع توضیحات شما این را دریافتم که در نگاه شما اقتصاد نسبت به فرهنگ اولویت دارد.
وی اضافه کرد: اگر چنین نگاهی که برداشتم بوده درست است، این سؤال را دارم که در چنین نگاهی فلسفه یک نظام اسلامی چیست و چه فرقی بین نظام اسلامی با سایر نظامها وجود دارد؟
قالیباف همچنین این سؤالات را مطرح کرد که اگر ما دنبال رشد انسانها هستیم، آیا نگاه تربیتی اولویت ندارد؟ آیا واقعا از اشکالات دولتهای قبلی همین نگاهی که شما مطرح کردید، نبوده و همین نگاه فرهنگ را مظلوم نکرده است؟
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ادامه نقدهای خود بر دیدگاههای محسن رضایی با بیان اینکه باید سیاست و اقتصاد تحتتاثیر فرهنگ باشند، تصریح کرد: اگر اینگونه نباشد، اساس نظام اسلامی زیر سؤال است.
قالیباف همچنین تصریح کرد: این سخنان اشکالات بنده به رویکرد آقای رضایی است و اگر نظر وی غیر از این است، توضیحاتشان را میشنویم.
محسن رضایی بعد از شنیدن نقدهای هفت کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری به برنامههایش در حوزه فرهنگ در پاسخ به آنان اظهار داشت: خوشحالم که بحثمن باعثشد گرمی بهتری در این جلسه شکل بگیرد و از حالت خشک و یکطرفه که وقت مردم را تلف میکرد، خارج کرد.
وی افزود: امیدوارم بحثها جدی، و صادقانه مطرح شود چرا که بر اساس فرمایش پیامبر نجات در صداقت است.
رضایی ادامه داد: از صحبتهای برخی دوستان اینطور بر میآید که بیش از حد در تهران زندگی میکنند؛ من به ۲۵۰ شهرستان سفر کردهام.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری گفت: من در انتخابات گذشته اخطار کردم و گفتم که اگر این وضع ادامه پیدا کند ما به سمت پرتگاه میرویم و الآن هم هشدار میدهم که دشمن با تمام توان آمده و مشکلات فقر و گرانی و بیکاری را باید حل کنیم، چرا که این مشکل هم سیاست و هم دین و هم فرهنگ را تهدید میکند.
وی با بیان اینکه من هنوز وارد برنامههایم نشدهام و تا پایان مناظره وقت دارم اضافه کرد: من خواهم گفت که فرهنگ چه تأثیری بر اقتصاد دارد و هویت چه تأثیری بر سیاست خواهد گذاشت.
رضایی اظهار داشت: من از اینجا شروع کردم که بگویم رویکردها مهمتر است تا اینکه ما به حرفهایی بپردازیم و بعد وزیر ارشادی را که انتخاب میکنیم دنبال آن کار بفرستیم؛ ما الآن از رویکردها صحبت میکنیم.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری گفت: اینکه از ظرفیت فرهنگ چه استفادهای میخواهیم برای اقتصاد کنیم معلوم است و در برنامهها این مسئله را میگوییم.
رضایی ادامه داد: در سال اول دفاع مقدس ما چه وضعیت فرهنگی داشتیم؟ اما در سال دوم که هویتسازی شد برای اولینبار بعد از سقوط امپراطوری عثمانی هویت ملی ما در انقلاب و دفاع مقدس برگشت.
وی گفت: آقایانی که از شورای عالی انقلاب فرهنگی دفاع میکنند بدانند که ما این فرهنگ و هویت را تحویل شما دادیم و شما امروز چه چیزی تحویل ما دادید، و جوانان ما امروز چه وضعی دارند.
رضایی اظهار داشت: آیا دوستان توانستند بعد از دفاع مقدس مجدداً هویت ملی ما را به صورت توفنده مثل دوران انقلاب و دفاع مقدس در کشور احیاء کنید.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، ادامه داد: آیا ساختمانهایی که ما در تهران و استانهای دیگر داریم کجایش با معماری ایرانی و اسلامی سازگاری دارد؛ بسیاری از این معماریها تولید خشونت میکند و نظام خانواده را فرو میپاشد.
وی گفت: کدام بخشنامه را شورای انقلاب فرهنگی به شورای شهر کرده و از آنان خواسته که چهارچوب معماری ایرانی و اسلامی را رعایت کنند.
رضایی اضافه کرد: معتقدم شورای انقلاب فرهنگی کارهای بزرگی کرده که این مسئله در موضوع علم و فناوری مشخص است ولی یک کاستیهای جدی هم در کارشان وجود دارد که به نظر من قابل دفاع نیست.
وی گفت: دوستان نباید طوری صحبت کنند که گویی ما مشکل اقتصادی نداریم.