چگونه حساسیت دندان به سرما و گرما را در خانه درمان کنیم ؟
حساسیت دندان به سرما و گرما بر اثر عوامل مختلفی ایجاد می شود که در این مقاله به بررسی آن پرداخته ایم.
حساسیت دندان به سرما و گرما با اینکه یک مشکل شایع می باشد، اما بسیار آزار دهنده است. بنابراین لازم است برای درمان هر چه سریع تر آن اقدام کنید. امیدنیوز روش های درمان حساسیت دندان به سرما و گرما را یادتان میدهد، همراه ما باشید.
چه عواملی باعث ایجاد دندان های حساس می شود ؟
موارد زیر همگی در حساس شدن دندان ها نقش پررنگی دارن:
بیش از حد مسواک زدن
بیش از حد مسواک زدن از 2 جهت باعث ایجاد دندان حساس می شود. یکی اینکه باعث تحلیل مینای دندان شده و دوم باعث تحلیل لثه و نمایان شدن ریشه دندان می شود.
درمان دندان درد در خانه بدون قرص و دارو را در امیدنیوز بخوانید. |
فرسایش دندان دلیل حساسیت دندان به سرما و گرما
مینای دندان سخت ترین بافت در بدن است و از دندان محافظت می کند. اگر این لایه آسیب ببیند و ضخامت آن کاسته شود با حساسیت متوسط تا شدید دندان مواجه می شوید.
استفاده از دخانیات و الکل
استفاده زیاد از دخانیات و الکل منجر به بروز حساسیت در دندان ها می شود. گاهی اوقات نیز استفاده همزمان از این دو باعث ایجاد آسیب های جدی و ایجاد ترک داخل دندان ها می شود.
تحلیل لثه دلیل حساسیت دندان به سرما و گرما
با عقب نشینی یا به اصطلاح تحلیل لثه ریشه دندان ها نمایان می شود. اگر لثه که محافظ ریشه است عقب برود شما با حساسیت دندان روبرو خواهید شد.
وجود ترک روی دندان
یکی از عواملی که منجر به بروز حساسیت در دندان ها می شود وجود ترک هایی در دندان است. این ترک ها گاه با چشم دیده می شوند و گاهی نیز داخل دندان هستند طوری که در ظاهر چیزی مشخص نیست. ترک های دندانی بر اثر ضربه به دندان، شکستن چیزهای سفت و یا خرد کردن غذاها و خوراکی های سفت توسط دندان ایجاد می شوند. این ترک ها با قرار گرفتن در معرض هوای سرد منبسط شده و دندان ها را نسبت به سرما حساس می کنند.
بیماری لثه علت حساسیت دندان به سرما و گرما
تجمع پلاک یا تارتار می تواند باعث عقب رفتن لثه و حتی از بین بردن تکیه گاه استخوانی دندان شود. به واسطه تجمع پلاک و تارتار ممکن است پاکت هایی ایجاد شود که به مرور زمان باعث بالا رفتن لثه و در نتیجه حساسیت دندان می شود.دندان قروچه
دندان قروچه یا براکسیم به هم سابیده شدن دندان ها به صورت ارادی یا ناخودآگاه در خواب و بیداری اشاره دارد. ساییده شدن دندان ها به هم می تواند مینای دندان را از بین ببرد و به عاج آسیب بزند.
سایر علل دندان حساس عبارتند از:
- پر کردن دندان: گاهی اوقات افرا پس از پر شدن دندان به صورت طبیعی ممکن است در مدت کوتاهی با حساسیت مواجه شوند که زودگذر بوده و حای نگرانی ندارد.
- بلیچینگ دندان: برخی از افراد که اقدام به سفید کردن دندان یا بلیچینگ می کنند ممکن است تا مدت کوتاهی پس از آن با حساس شدن دندان ها مواجه شوند. البته اگر با لیزر بلیچینگ انجام شود هیچگونه حساسیتی در کار نخواهد بود.
علائم حساسیت دندان چیست ؟
کسانی که حساسیت دندان دارند در واکنش به برخی محرکها، دندانهایشان دچار درد یا ناراحتی می شود. ممکن است این درد را در ریشه های دندان حس کنید. برخی از شایعترین محرکهای حساسیت دندان که پس از آن دندانتان دچار ناراحتی یا درد خاصی می شود، عبارتند از:
- غذاها و نوشیدنی های گرم
- غذاها و نوشیدنیهای سرد
- هوای سرد
- شیرینی جات
- غذاها و نوشیدنی های ترش و اسیدی
- آب سرد
- مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
- دهان شویه های الکل دار
توجه داشته باشید علائم حساسیت دندان را همیشه تجربه نمی کنید و گاهی اوقات بدون هیچ دلیل مشخصی شروع می شوند. شدت آن ممکن است خفیف تا شدید باشد.
روش های درمان حساسیت دندان چیست ؟
اگر دچار گزگز و درد دندان شده اید باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود. بسته به شرایط دندان و علت حساسیت، ممکن است راهکارهای زیر برای درمان حساسیت دندان توصیه شود:
- خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس: معمولاً پس از چند بار استفاده از آن، حساسیت دندان فروکش می کند. انواع مختلف خمیر دندانهای مخصوص دندان های حساس وجود دارد. از دندانپزشک بپرسید کدام را توصیه می نماید.
- فلوراید: ممکن است دندانپزشک برای تقویت دندان و برطرف کردن حساسیت آن فلوراید درمانی را توصیه کند. فلوراید باعث استحکام بیشتر مینای دندان می شود. فلوراید ممکن است به طرق مختلف مانند خمیر دندان، ژل و تری، دهانشویه و یا به صورت خوراکی تجویز شود.
- باندینگ کامپوزیت: گاهی اوقات که علت گزگز دندان نمایان شدن ریشههای دندان است، میتوان با استعمال موضعی رزین کامپوزیت بر روی ریشه های حساس و بیرون زده دندان، حساسیت دندان را برطرف کرد.
تونلهای موجود در لایه عاج دندان (که در زیر مینا قرار دارد)، با از بین رفتن مینا بیرون میزند و چیزهایی که می خوریم از طریق این تونلها به عصب دندان رسیده و آن را تحریک می کند و باعث حساسیت یا درد دندان می شود. با پوشاندن این بخشهای بیرون زده دندان با باندینگ، جلوی این فرآیند گرفته می شود.
- عصب کشی یا درمان ریشه: اگر حساسیت یا درد دندان خیلی شدید باشد ممکن است دندانپزشک عصب کشی را توصیه کند. در عصب کشی هسته مرکزی دندان که پالپ نام دارد و عصب های دندان در آن قرار دارند، تخلیه و پاکسازی می شود. این درمان بسیار موفقیت آمیز است.
- پیوند لثه: جراحی پیوند لثه در مواقعی انجام میشود که بخش زیادی از بافت لثه تخریب شده و از دست رفته است و باعث نمایان شدن ریشه دندان شده است. در این روش تکه کوچکی از بافت نرم در جای دیگری از دهان برداشته می شود و به محل مورد نظر پیوند می شود. این کار باعث محافظت از ریشه های بیرون زده دندان و کاهش حساسیت دندان می شود.
برطرف کردن عامل حساسیت دندان
- تا زمانی که عامل حساسیت دندان برطرف نشود، درمان حساسیت دندان کامل نمی شود.
- اگر لثه پسروی کرده است ممکن است علت آن عدم رعایت بهداشت مناسب دهان باشد. در نتیجه باید مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
- اگر علت حساسیت دندان روش مسواک زدن یا نوع مسواک است، باید آن را اصلاح کنید.
- اگر عامل حساسیت دندان چیز دیگری به جز سلامت دهان و دندان باشد باید ابتدا آن مشکل برطرف شود.
- اگر رفلاکس معده باعث فرسایش و از بین رفتن مینا شده است باید با داروهای کاهش اسید معده، رفلاکس معده کنترل شود.
- اگر بولیمی یا پرخوری روانی باعث می شود مرتباً استفراغ عمدی بکنید باید به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید تا این مشکل را برطرف کنید.
- اگر دندان هایتان را به هم فشار می دهید یا می سایید، باید جلوی آسیب دیدن دندانها را بگیرید. با محافظ دهان شبانه میتوانید جلوی ساییده شدن دندان ها و وارد آمدن فشار بیش از حد بر آنها را بگیرید. همچنین اگر علت دندان قروچه اضطراب و استرس است باید روشهایی پیدا کنید تا استرس خود را مدیریت کنید.
آیا ممکن است کمبود ویتامین باعث حساسیت دندان شود ؟
در موارد نادر ممکن است علت حساسیت دندان، کمبود ویتامین “ب” باشد. کمبود ویتامین “ب” باعث دندان درد، پسروی لثه و به طور کلی حساسیت غشای مخاطی در دهان می شود. مکملهای “ب کمپلکس” برای جبران کمبود ویتامین های B مناسب هستند. اگر ویتامین “ب” خوراکی مصرف می کنید برای جذب بهتر آن را زیر زبان بگذارید. ممکن است دکتر ویتامین “ب” تزریقی برای تان تجویز نماید. منابع غذایی غنی از ویتامین B عبارتند از قارچ، گوشت، ماهی و بسیاری از سبزیجات و حبوبات.
آیا جرمگیری باعث حساسیت دندان می شود ؟
هر جرم گیری به حساسیت موقتی دندان منجر نمی شود. در جرم گیری معمولی بخشی از دندان که بیرون از لثه قرار دارد جرم گیری می شود. اما گاهی اوقات که پلاک و جرم در زیر لثه به دندان چسبیده است و باعث التهاب و عفونت لثه شده است، نیاز به جرم گیری عمیقتر وجود دارد. اگر جرمگیری عمیق دندان انجام می دهید ممکن است پس از آن دندانتان موقتا حساسیت پیدا کند.
در صورتی که لثه پس روی کرده است یا فاصله بین دندان و لثه ایجاد شده است که باعث میشود تجمع پلاک در آن آسان تر و شدیدتر شود احتمالاً دندانپزشک به شما می گوید نیاز به جرمگیری عمیق دندان دارید.
پیش از جرم گیری عمیق، لثه دچار التهاب و ورم و عفونت شده است. بنابراین جرم گیری برای حل این مشکلات و جلوگیری از بدتر شدن وضعیت انجام می شود و اگر دندان را به حال خود رها کنید درد و گزگز دندان جدی تری را تجربه می کنید. اگر جرم گیری عمیق، تحریک کننده یا آزار دهنده باشد دندانپزشک ممکن است با بی حسی موضعی دهان را بی حس کند.
چطور از حساس شدن دندان ها پیشگیری کنیم ؟
برای جلوگیری از حساسیت دندان ها به موارد و نکات زیر توجه کنید:
- سعی کنید دندان های خود را با خمیر دندان های حاوی فلوراید دو نوبت در شبانه روز مسواک بزنید
- برای هر نسبتی از حساسیت دندان سعی شود از خمیردندان های مخصوص دندان های حساس استفاده شود
- مسواکی که با آن دندان ها را تمیز می کنید باید موهای نرم داشته باشد و به صورت اصولی مسواک زده شود
- مسواک خود را پس از بیماری یا هر 3 ماه یکبار تعویض کنید
- بلافاصله پس از خوردن یا آشامیدن مسوا نزنید و صبر کنید تا دست کم 1 ساعت زمان بگذرد
- غذاهای شیرین، و نوشیدنی های گازدار و اسیدی کمتری میل کنید
- اگر دندان قروچه دارید حتما برای درمان و مدیریت آن به دندانپزشک مراجعه کنید
- اگر قصد انجام بلیچینگ دندان دارید پیش از آن با دندانپزشک صحبت کنید
- به طور منظم به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.
نکات مراقبتی بعد از ترمیم
همانطور که در متن اشاره شد، بسیار مهم است که برای جلوگیری و یا رفع حساس شدن دندان بعد از ترمیم، به مراقبت های پس از درمان آگاهی داشته باشید. عدم مراقبت صحیح در خانه که باید برای دندان های ترمیم شده انجام شود، منجر به عفونت یا پوسیدگی دندان خواهد شد. این سهل انگاری می تواند مراقبت های دندانپزشکی بیشتر، گسترده و پرهزینه را ایجاب کند. از جمله نکات مراقبتی برای حساسیت دندان بعد از ترمیم می توان گفت:
بی حسی
به این نکته توجه کنید که در چند ساعت اولیه، از خوردن و یا آشامیدن مواد مختلف پرهیز نمایید. چراکه در این زمان شما تا چند ساعت قادر به حس کردن آن نیستید و لازم است حساسیت بیشتری بر روی دندان های خود داشته باشید.
غذا و نوشیدنی
از خوردن غذاهای چسبنده خودداری کنید. این مواد می توانند شامل شیرینیهای چسبنده سخت، شکلات، خرما و غیره باشند. همچنین از ادویه های شدید اجتناب نمایید. اگر به خوردن غذاهای تند عادت ندارید، این کار منجر به درد غیرمنتظره در شما خواهد شد. از خوردن بستنی و یا مواد یخ زده خودداری کنید. به غذاهای نرم و آبکی رو آورید. نوشیدنی های گازدار را کنار بگذارید.
مراقبت های دیگر
از جویدن سخت خودداری کرده و از شوینده نمکی و یا دهان شویه بدون الکل استفاده نمایید. بهتر است به صورت عمودی خوابیده و از ایجاد فشار در هنگام خواب به سر و دندان ها جلوگیری کنید. به آرامی مسواک بزنید. از نی استفاده نکنید، چراکه می تواند منجر به وارد شدن فشار به دندان ها شود. سیگار، الکل و نوشیدنی حاوی آن را استفاده نکنید. همچنین از دست زدن به لثه ها خودداری کنید.
ارسال نظر