هر آنچه باید درباره آزمایش پاپ اسمیر بدانید
آزمایش پاپ اسمیر تستی برای خانم هاست که برای تشخیص سرطان دهانه رحم انجام میشود.در ادامه قصد داریم درباره ی آزمایش پاپ اسمیر مفصل توضیح دهیم

آزمایش پاپ اسمیر که به آن تست پاپ هم گفته میشود، آزمایشی مخصوص خانم هاست ، در آزمایش پاپ اسمیر سلولها از دهانه رحم جمعآوری میشود و یک روش غربالگری برای سرطان سرویکس یا سرطان دهانه رحم است.
آزمایش پاپ اسمیر چیست ؟
دهانه رحم، پایین رحم در بالای واژن قرار دارد. اگر سرطان دهانه رحم به موقع و با انجام تست شناسایی شود، بیمار شانس بیشتری برای درمان خواهد داشت. علاوه بر این، آزمایش پاپ اسمیر این امکان را به بیمار میدهد که هرگونه تغییر غیر طبیعی در سلولهای دهانه رحم تشخیص داده شود و پزشک از ابتلای بیمار به سرطان در آینده جلوگیری کند.تشخیص زودهنگام این سولهای غیر طبیعی با آزمایش پاپ اسمیر اولین قدم برای توقف این نوع از سرطان است.
طی فرآیند یک پاپ اسمیر معمول، سلولهای سرویکس به آرامی تراشیده شده و از نظر رشد غیرطبیعی بررسی میشوند. این کار در مطب پزشک انجام میشود. گرفتن پاپ اسمیر ممکن است کمی ناخوشایند باشد، اما معمولاً باعث درد طولانی مدت نمیشود.
هدف از انجام آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
این آزمایش همانطور که برای شما گفته شد به هدف غربالگری سرطان دهانه رحم مورد استفاده قرار میگیرد. پاپ اسمیر معمولا همراه با معاینه لگن برای بیمار انجام میشود. در خانمهای بالای ۳۰ سال ممکن است با آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) انجام گیرد.
ویروس HPV نوعی عفونت شایع مقاربتی است که میتواند منجر به سرطان دهانه رحم شود. در برخی از مواقع آزمایش HPV ممکن است به جای آزمایش پاپ اسمیر انجام گیرد.
چه کسانی نیاز به انجام آزمایش پاپ اسمیر دارند ؟
متخصصین توصیه میکنند که خانمها باید هر سه سال یکبار از ۲۱ سالگی آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. زیرا، ممکن است برخی از خانمها در معرض خطر ابتلا به سرطان یا نوعی عفونت باشند.
در چنین مواقعی گاهی پزشک صلاح میداند که آزمایش بهصورت مکرر انجام شود:
- HIV مثبت دارید.
- سیستم ایمنی شما به دلیل شیمی درمانی یا پیوند عضو ضعیف شده است.
- اگر بالای ۳۰ سال داشته باشید و طی این مدت در آزمایشات انجام گرفته نتایج غیر طبیعی مشاهده نشده است.
- در صورت ترکیب با دیگر آزمایشاتی مانند تست HPV ممکن است هر ۵ سال یکبار نیاز به چنین آزمایشی داشته باشید. HPV ویروسی است که باعث ایجاد زگیل تناسلی میشود و احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش میدهد.
چند بار باید آزمایش پاپ اسمیر را تکرار کرد ؟
این که هر چند وقت یکبار به انجام پاپ اسمیر احتیاج است توسط عوامل مختلفی از جمله سن و عوامل خطر تعیین میشود.
- کمتر از 21 سال: نیازی به آزمایش پاپ اسمیر نیست.
- 21تا 29 سال: هر سه سال فقط آزمایش پاپ اسمیر.
- 30 تا 65 سال: هر سه سال تست HPV و هر پنج سال آزمایش پاپ اسمیر یا هر پنج سال تست HPV و پاپ اسمیر.
- 65 سال به بالا: نیازی به آزمایش پاپ اسمیر نیست. در مورد انجام آزمایش با پزشک صحبت کنید
زنان 65 ساله و بالاتر در صورت داشتن تمام شرایط زیر می توانند انجام آزمایش پاپ را متوقف کنند:
1- عدم مصرف سیگار .
2- از آخرین آزمایش پاپ خود شریک جنسی جدیدی نداشته اند .
3- تا 65 سالگی به طور مرتب آزمایش پاپ انجام داده باشند.
4- 3 آزمایش پاپ اسمیر طبیعی پشت سر هم انجام داده اند.
5- در 10 سال گذشته هیچ آزمایش غیرطبیعی پاپ نداشته باشند .
6- اگر یک زن علائم خاصی مانند خونریزی واژینال را داشته باشد، ممکن است آزمایش پاپ را نیز انجام دهد.
توصیهها متفاوتند و باید برای خانمهای دارای سیستم ایمنی تضعیف شده یا دارای سابقه ضایعات پیش سرطانی یا سرطانی به صورت فردی اختصاص یابند.
اگر بیمار عوامل خطرسازی داشته باشد، پزشک بدون توجه به سن بیمار انجام مکرر پاپ اسمیر را توصیه خواهد کرد. این عوامل خطرساز به شرح زیر است:
- سلولهای پیش سرطانی تشخیص داده شده باشد.
- در معرض دی اتیل استیل بسترول قبل از تولد باشید.
- دچار عفونت HIV باشید.
- دچار ضعف سیستم ایمنی به دلیل پیوند عضو، شیمی درمانی یا استفاده مزمن از کورتیکواستروئیدها هستید.
- سابقه مصرف سیگار را دارید.
- سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم
- تشخیص سلول های پیش سرطانی با پاپ اسمیر
این افراد میتوانند آزمایش پاپ اسمیر را ادامه ندهند ؟
در موارد خاص پزشک تصمیم به توقف آزمایش پاپ اسمیر میگیرد که این موارد به شرح زیر است:
پس از هیسترکتومی
پس از هیسترکتومی (برداشتن رحم از جمله دهانه رحم) باید از پزشک خود سوال کنید که نیازی به پاپ اسمیر دارید یا خیر.
اگر هیسترکتومی برای شرایط غیر سرطانی مانند فیبروم انجام شده باشد، ممکن است بتوانید این آزمایش را متوقف کنید؛ اما، در صورتی که هیسترکتومی برای شرایط سرطانی انجام شده باشد، پزشک ممکن است ادامه این آزمایش ها را به بیمار توصیه کند.
افزایش سن
پزشکان معتقدند افرادی که آزمایشات منفی تا سن ۶۵ سالگی داشتهاند، میتوانند از سن ۶۵ سالگی آزمایش ها را متوقف کنند.
عوارض و خطرات ناشی از آزمایش پاپ اسمیر
پاپ اسمیر روشی مطمئن برای غربالگری سرطان دهانه رحم است. با این حال ممکن است خطاهایی در این آزمایش وجود داشته باشد و بیماران نتایج کاذب منفی را شاهد باشند.
در حقیقت به این معنی که آزمایش نشان میدهد که هیچ ناهنجاری وجود ندارد، حتی اگر سلولهای غیر طبیعی وجود داشته باشد. نتیجه منفی کاذب به این معنی نیست که اشتباهی در روند آزمایش رخ داده است.
عواملی که میتواند منجر به نتیجه منفی کاذب شود به شرح زیر است:
- عدم وجود سلولهای کافی
- تعداد کم سلولهای غیر طبیعی
- وجود خون یا سلولهای التهابی که سلولهای غیر طبیعی را پوشانده است.
- با این حال اگر سلولهای غیر طبیعی در یک آزمایش تشخیص داده نشود، در آزمایشات بعدی قطعا نشان داده خواهد شد.
تشخیص عفونت با آزمایش پاپ اسمیر
این آزمایش میتواند سلولهای غیرطبیعی دهانه رحم را قبل از سرطانی شدن تشخیص دهد. اغلب آزمایشهای HPV را در طی آزمایش پاپ اسمیر انجام میدهند تا HPV را که یکی از علل اصلی دهانه رحم است، بررسی کنند.
نتایج نامشخص یا غیرطبیعی در پاپ اسمیر احتمالا نشاندهنده عفونت، سرطان یا موارد دیگری است که از سوی پزشک قابل تشخیص خواهد بود.
از چه سنی پاپ اسمیر دهید ؟
شما باید از سن ۲۱ سالگی شروع به انجام آزمایش پاپ اسمیر کنید. اگر نتیجه آزمایش پاپ اسمیر برای شما طبیعی باشد، احتمالا پزشک به شما میگوید که میتوانید تست بعدی را سه سال دیگر انجام دهید.
نحوه آمادگی برای انجام آزمایش پاپ اسمیر
اگر خانمی روز آزمایش پریود شد جای نگران نیست. حتی اگر خونریزی وجود داشته باشد، باز هم می توان آزمایش را انجام داد. اگر خونریزی بسیار شدید است، ممکن است پزشک بخواهد آزمایش را برای زمان دیگری بگذارد، زیرا نتایج آن زمان میتواند دقیقتر باشد.
راهکارهای سریع و موثر برای کاهش درد پریود را در این مطلب بخوانید.
برای آماده شدن برای آزمایش پاپ اسمیر نیاز به انجام کار خاصی نیست. خانم ها گاهی می شنوند که نباید به مدت 2 روز قبل از تست پاپ، رابطه جنسی داشته باشند یا چیزی در واژن خود بگذارند، اما مشخص شده که توصیه لازم نیست. تست پاپ حتی در زنانی که اخیراً رابطه جنسی داشته اند یا از روان کننده ها یا کرم های واژینال استفاده کرده اند، خوب عمل می کند.
در بیشتر موارد انجام آزمایش پاپ اسمیر در 24 هفته اول بارداری بیخطر است. پس از این زمان، آزمایش ممکن است دردناکتر باشد. همچنین باید 12 هفته پس از زایمان بگذرد تا دقت نتایج افزایش یابد.
از آنجایی که اگر بدن آرام باشد، آزمایش پاپ اسمیر نیز آرامتر انجام میشود، حفظ آرامش و کشیدن نفسهای عمیق در طول این فرآیند مهم است.
نحوه انجام آزمایش پاپ اسمیر
آزمایش پاپ اسمیر در مطب پزشک انجام میشود و تنها چند دقیقه طول خواهد کشید. میبایست به پشت روی تخت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید. پاشنههای پا در قسمتی به نام رکاب قرار دارد. پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را به آرامی در واژن قرار میدهد.
اسپکولوم دیوارههای واژن را از یکدیگر جدا میکند تا پزشک به راحتی بتواند دهانه رحم را مشاهده کند. قرار دادن اسپکولوم ممکن است باعث ایجاد احساس فشار در ناحیه لگن شود.
سپس پزشک با استفاده از یک برس نرم و دستگاه صافکننده مسطح به نام اسپاتول نمونههایی از سلولهای دهانه رحم را خارج میکند.
مراقبت های پس از انجام آزمایش پاپ اسمیر
بعد از انجام آزمایش پاپ اسمیر میتوانید بدون هیچ محدودیتی فعالیتهای عادی و روزمره خود را داشته باشید. بسته به نوع آزمایش پاپ، نمونه سلول جمعآوری شده از دهانه رحم به ظرف مخصوص منتقل میشود.
نمونهها به آزمایشگاه منتقل میشوند و در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار میگیرد تا مشخصههایی در سلولها که نشانهدهنده سرطان یا وضعیت پیش سرطانی است مورد بررسی قرار گیرد.
رابطه جنسی بعد از پاپ اسمیر
در اغلب موارد مشکلی برای رابطه جنسی بعد از پاپ اسمیر ندارید. در واقع پس از انجام آن شما هیچ منعی برای فعالیتهای عادی خود نخواهید داشت.
با این حال برخی از علائم پس از انجام این تست رخ میدهد که تنها در این صورت باید از رابطه جنسی تا زمان بهبودی خودداری کنید:
- خونریزی کم، طبیعی است؛ اما اگر بیش از حد باشد باید این مورد را با پزشک در میان بگذارید.
- ترشحاتی با بوی بد خارج میشود.
- تب و لرز دارید.
- دچار درد در شکم شدهاید.
نتیجه آزمایش پاپ اسمیر
آزمایش پاپ اسمیر میتواند پزشک را از وجود سلولهای مشکوک که نیاز به آزمایش بیشتری دارند، آگاه کند.
نتایج طبیعی
اگر تنها سلولهای طبیعی در دهانه رحم طی آزمایش پاپ اسمیر مشاهده شده باشد، گفته میشود که نتیجه تست منفی است. در این مواقع خانم دیگر نیاز به آزمایشات بیشتر برای بررسی نخواهد داشت.
نتایج غیرطبیعی
اگر نتایج آزمایش غیرطبیعی است، به این معنی نیست که سرطان وجود دارد. بلکه معنی آن این است که سلولهای غیرطبیعی روی سرویکس وجود دارد که برخی از آنها میتوانند پیش سرطانی باشند. سلول غیرطبیعی چندین سطح دارد:
- آتیپی
- خفیف
- متوسط
- دیسپلازی شدید
- سرطان درجا (in situ)
سلولهای غیر طبیعی خفیفتر از ناهنجاریهای شدید شایعتر هستند.
بسته به آن چه که نتایج آزمایش نشان میدهد، پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
- افزایش دفعات آزمایش پاپ اسمیر
- بافت سرویکس با روشی به نام کولپوسکوپی از نزدیک بررسی شود
طی انجام کولپوسکوپی، پزشک از نور و بزرگنمایی استفاده میکند تا بافت واژن و سرویکس را با وضوح بیشتری مشاهده کند. در برخی موارد، آنها ممکن است با روشی به نام بیوپسی از بافت سرویکس نمونه بگیرند.
این نتایج چقدر دقیق است؟
تست پاپ بسیار دقیق است. بر اساس منابع معتبر، غربالگری منظم با پاپ اسمیر، میزان سرطان سرویکس و مرگ و میر را حداقل 80 درصد کاهش میدهد. آزمایش پاپ اسمیر ممکن است کمی ناراحت کننده باشد، اما این ناراحتی مختصر میتواند به محافظت از سلامتی کمک کند.
آیا در آزمایش پاپ اسمیر زگیل تناسلی مشخص میشود
این آزمایش نشان میدهد که آیا تغییرات غیرطبیعی سلولی ناشی از تغییرات HPV است یا خیر. برخی از انواع ویروس پاپیلومای انسانی باعث ایجاد زگیل تناسلی و برخی دیگر منجر به سرطان دهانه رحم میشوند.
عفونت HPV که باعث نتیجه غیرطبیعی پاپ اسمیر میشوند، با انواع دیگر HPV که منجر به زگیلهای قابل مشاهده شدهاند، درمان متفاوتی دارد.
آیا پاپ اسمیر دردناک است
معمولا از یک کاردک کوچک برای نمونه برداری سلولها از دهانه رحم طی آزمایش پاپ اسمیر استفاده میکنند.
ممکن است زمانی که سلولها را خارج میکنند، خراش خفیفی را احساس کنید یا حتی ممکن است هیچ احساسی نداشته باشید.
همچنین امکان مشاهده مقداری لکه بینی یا خونریزی وجود دارد. چنین معایناتی نباید درد داشته باشد؛ اما ممکن است منجر به احساس ناخوشایندی شود.