ارتودنسی دندان | نکاتی که قبل و بعد از ارتودنسی باید رعایت کنید
ارتودنسی دندان برای رفع ناهنجاری های دهانی ، فکی استفاده می شود.
ارتودنسی دندان برای رفع ناهنجاری های دهانی ، فکی استفاده می شود. بیمارانی که فک های ناهنجاری دارند برای مثال فک های بالایی آن ها جلو است یا فک های پایین آن ها جلو است و یا برعکس .ابتدا باید فک و سپس دندان ها ی خود را اصلاح کنند .در واقع کار اصلی ارتودنسی درمان ناهنجاری های فک است . در بسیاری موارد متخصص جراح و فک مجبور است قبل از جراحی فک اقدام به گذاشتن اتودنسی دندان کند و سپس بعد از مدت زمانی جراح فک را انجام دهد.
ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که دندان ها و فک هایی را که در جای نامناسبی قرار می گیرند اصلاح می کند. دندان هایی که در جایگاه نامناسبی قرار می گیرند و شکل نامتعارفی دارند مشکلات بهداشتی مختلفی ایجاد می کنند. تمیز نگه داشتن دندان ها سخت تر می شود. بیماری که دندان های نامرتبی دارد در معرض خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال قرار دارد. این وضعیت به دندان هایی که مسئول جویدن غذا هستند فشار بیشتری وارد می کند و متعاقبا در طولانی مدت عوارض مختلفی به جا می گذارد از جمله:
-
پوسیدگی دندانها
-
مشکلات لثه ای
-
خوب جویده نشدن دندانها و مشکلات گوارشی
-
سردرد
-
مشکلات TMJ
-
احساس درد درگردن، شانه و پشت
-
همچنین دندان های کج و نامرتب به زیبایی ظاهر شخص آسیب می زند.
دلیل انجام ارتودنسی
اغلب مردم دندانهای در هم و یا ترک خورده دارند درمان ارتودنسی، باعث صاف شدن و حرکت دندانها به بهترین حالت ممکن میشود این حرکت باعث بهبود ظاهر آنها و حالتی که دندان ها هنگام گاز زدن دارن و حتی باعث راحتی در تمیز کردن آنها میشود.
برخی افراد دارای دندانهای فوقانی رو به جلو یی هستند که ناخوشایند به نظر میرسند احتمال بالایی وجود دارد که این دندان های برجسته دچار آسیب دیدگی شوند ، اما درمان ارتودنسی میتواند آنها را حرکت بدهد و به جای درست خود باز گرداند و در مواقعی، فک بالایی و پایینی در جای درست خود واقع نمی شوند و باعث ایجاد ظاهر نامناسب برای دندان ها و روی هم قرار گرفتن نادرست آنها هنگام گاز زدن میشود درمان ارتودنسی هر دو عامل فوق را تصحیح میکند .
وقتی که دندان ها درست در کنار هم واقع نمی شوند،موجب ایجاد درد و فشار بر روی ماهیچه های فک شده و باعث به وجود آمدن ،مشکلاتی در مفاصل فک و همچنین سر درد میشود درمان ارتودنسی به قرار گرفتن صاف دو فک بالا و پایین و کاهش درد در این منطقه کمک می کند .
اردتودنسی یک روش زیبایی است یا درمان؟
گروهی از افراد هستند که از وضعیت دندون هاشون راضی نیستن و می خوان که موقع خنده، زیبایی دندانهاشون رو به نمایش بذارن. گروه دیگه ای هم هستن که مشکلات اونها مربوط به فک هست و دچار ناهنجاری های مربوط به فک هستن و اگر درمان نشن، منجر به ایجاد مشکلاتی برای اونها می شه. نوع دستگاه ارتودنسی که برای هر کدوم از این دو گروه متفاوته و هر کدوم روند درمانی متفاوتی دارن.
طول دوره درمان ارتودنسی
این مدت زمان بستگی به میزان ناهنجاری دندان و فک بیمار داره و با توجه به اون، از یکی از روش های ارتودنسی ثابت یا ارتودنسی نامرئی، متحرک و جراحی فک استفاده میشه. در صوتی که بیمار فقط نیاز به اصلاح موقعیت دندون ها داشته باشه، کل فرایند درمان حدود یک سال و نیم طول می کشه. در صورتی هم که مشکل فقط مربوط به فک باشه باز هم یک سال و نیم زمان نیازه. اما اگر هر دو مشکل اصلاح دندان و اصلاح فک رو همزمان با هم انجام بده، زمان بیشتری لازمه. اما خود فرایند گذاشتن دستگاه ارتودنسی در دهان بیمار، حدد 30 دقیقه طول می کشه.
ارتودنسی دندان کودکان
درمان ارتودنسی فقط برای بزرگسالان نیست، بلکه کودکان زیادی هم هستن که نیاز به ارتودنسی دارن و اگر به موقع برای درمان اونها اقدام بشه، تا حدود خیلی زیادی میشه از ایجاد مشکلات بیشتر پیشگیری کرد. به تمام کارهایی که در جهت اصلاح موقعیت دندان های کودک و یا مشکلات فکی اون انجام میشه. ارتودنسی کودکان گفته می شه.
طبق توصیه انجمن ارتودنتیست ها و انجمن دندانپزشکی آمریکا، بهتره که وضعیت دندان و فک کودکان از 7 سالگی بررسی بشه تا در صورت وجود مشکلات احتمالی، تشخیص و به موقع برای درمان اقدام بشه. برای این کار باید به متخصص ارتودنسی کودکان مراجعه بشه.
در صورتی که نشانه ای از وجود مشکل در دندان کودکان را تشخیص دادید، حتماً به متخصص مراجعه کنید. از این نشانه ها می شه به موارد زیر اشاره کرد:
-
کج بودن دندان دائمی
-
جلوزدگی فک بالا یا پایین
-
بسته نشدن لب ها به صورت کامل
-
وجود فاصله بین دندان ها
-
متمایل بودن یکی از فک ها به چپ یا راست
-
افتادن زودتر یا دیرتر دندان شیری از موعد
-
مکیدن انگشتان یا استفاده از شیشه شیر بعد از 5 سالگی
-
نفس کشیدن از راه دهان
-
برخورد زبان به دندان های کوچیک موقع قورت دادن غذا
بهترین سن برای اردتودنسی کودکان
بهترین زمان در حالت کلی ،در دوران کودکی است، اما بزرگسالان هم قادر به انجام این عمل هستند و در سنین بالاتر هم این کار را انجام میدهند سن اهمیت کمتری، نسبت به داشتن تعداد مناسب دندان ها دارد. در کودکان ، باید صبر کرد تا تعداد کافی و مناسبی از دندان ها در بیایند و بعد شروع به درمان ارتودنسی کرد پس به طور طبیعی و معمول بهترین زمان برای شروع به مراقبت های مربوط به زیبایی و نظم دندان ها یا همان ارتودنسی که بهترین و بالاترین نتیجه مثبت را خواهد داشت؛ گفتنی است زمان آغاز دیده شدن بی نظمی در دندان هاست که همان زمان ریخته شدن دندان های شیری و اتمام رشد دندان های دائمی است.
سازمان دندانپزشکان آمریکا بهترین زمان برای معاینات دندان پزشکی را سن 7 سالگی و بهترین زمان برای آغاز ارتودنسی البته بعد از تشخیص به نیاز 8-9 سالگی می دانند چرا که در این سن طیف رشد مجدد و تغییرات دندان ها قابل تشخیص است و اگر مشکلی در شکل دندان ها و یا حتی سلامت آنها وجود داشته باشد در بهترین زمان تشخیص داده می شود.
در این سنین به دلیل شروع رشد دندان های آسیاب بزرگ دندانپزشک توانایی ارزیابی حالات و فرم بندی دندان ها را دارد و به راحتی می تواند تشخیص دهد که فک بالا و پایین در چه زاویه ای نسبت به عقب و جلو بودن قرار خواهند گرفت.
نظر کلی دندانپزشکان ایران و کشورهای اروپایی و آمریکایی بر این است که حداکثر فرصت زمانی تا 10 و تعداد معدودی تا 12 سال است و بعد از آن نتیجه دلخواه به راحتی حاصل نمی شود و بعد از این سنین رشد دندان ها و فک تا حد بالایی کامل شده اند.
ارتودنسی در بزرگسالان
بسیاری افراد در سنین بالاتر تصمیم به انجام ارتودنسی می گیرند که این افراد باید توجه داشته باشند که رشد فک و دندان ها به پایان رسیده است و انجام هر کاری در این سن ممکن نیست اما اگر ارتودنسی در این سنین با هدف ردیف کردن دندان ها باشد قابل انجام است البته به شرطی که لثه های سالمی داشته باشند پس مرتب کردن دندانها در سنین بالا با توجه به داشتن لثه های سالم علاوه بر پیچیدگی بیشتر قابل انجام است اما تغییرات در فک امکان پذیر نمی باشد.
تفاوت ارتودنسی با کامپوزیت
ارتودنسی و ارتوپدی دندان و صورت، یکی از 9 تخصص دندانپزشکی است که توسط انجمن دندانپزشکی آمریکا معتبر و مورد قبول قرار گرفته است. دندانپزشکی تخصصی است که با دندان ها، لثه، و مخاط دهان سرو کار دارد. در حالی که ارتودنسی یک تخصص در دندانپزشکی است که هدف ان اصلاح وضعیت فک ها، و تنظیم دندان ها می باشد.
در عین حال از رزین های کامپوزیت یا پرکننده های رنگ دندان، می توان برای پر کردن دندان های جلو یا عقب استفاده کرد. رزین های کامپوزیتی که هم اکنون استفاده می شوند عبارتند از:
- Bis-GMA (بیس فنول A- گلیسیدیل متاکریلات)
- TEGMA ، UDMA ، HDDMA
- مواد پرکننده، به عنوان مثال سیلیس سیلیس (دی اکسید سیلیسیم)
- نورگیر مصنوعی
- دی متیل گلیوکسیم
هدف اصلی از قرار دادن کامپوزیت بر روی دندان ها ، ترمیم دندان های شکسته و پوسیده و تغییر رنگ دندان ها است. کامپوزیت ها با پوشاندن دندان های شکسته و ناقص، می توانند شکل، اندازه و رنگ دندان های شما را تغییر دهند. اما یک عیب مهم این روش این است که برای اصلاح کجی دندان ها و برای جا دادن روکش های دندانی، دندانپزشک باید برخی از دندان های طبیعی شما را بتراشد و گاهی اوقات با گذشت زمان لثه ها عقب می روند و فاصله ای بین روکش ها و خط لثه ایجاد می شود.. از سوی دیگر اجزای بدن را نباید از دست داد به عبارت دیگر اجزای بدن لوازم یدگی نمی باشد و جایگزین ندارد . بنا براین تراش دندان به صلاح بیمار نیست.
همچنین کاری که دندانپزشکان عمومی و ترمیمی می توانند با کامپوزیت برای شما انجام می دهند عبارت است از بهبود بیماری های:
-
پوسیدگی دندان
-
درمان کانال های ریشه ای دندان
-
درمان بیماری های لثه
-
اصلاح تاج دندان ها
-
گذاشتن پل
-
روکش دندان
-
سفید کردن دندان ها یا کامپوزیت
اما متخصصین ارتودنسی دندان پزشکان متخصصی هستند که در تنظیم و اصلاح فک و دندان ها تخصص دارند و خدمات مربوط به موارد زیر را ارائه می دهند:
-
درمان دندانهای نامرتب
-
اصلاح دندانهای شلوغ
-
درمان دندانهای نهفته
-
بستن فاصله بین دندان ها و دندان های غایب و از دست رفته
-
اصلاح وضعیت فکین و ئرمان انحراف فک
-
اصلاح هر گونه ناهنجاری دندانی فکی
برای بسیاری از بیماران، ارتودنسی نیز می تواند به عنوان یک روش درمان زیبایی دندان تلقی شود. تمیز نگه داشتن دندان های کج و نامرتب دشوار است به علاوه دندان های بسیار کج و به ویژه دندان هایی که از مسیر اصلی خود خارج شده اند؛ می توانند آسیب پذیر تر هم باشند. اگر هم نگران سیم های ارتودنسی هستید؛ به شما این نوید را می دهیم که هم اکنون براکت های ارتودنسی بی رنگ یا نامرئی ای وجود دارند که به آن ها ارتودنسی نامرئی گفته می شود و از نظر ظاهری، بین براکت های همرنگ دندانها با دندان های معمولی تفاوتی وجود ندارد. بنابراین ارتودنسی و کامپوزیت دو مقوله جدا از هم می باشند که اولی برای اصلاح ناهنجاری های فک و دندان و دیگری به منظور ترمیم و سفید نمودن دندان ها انجام می شود.
تفاوت ادتودنسی دندان و لمینیت
مهمترین تفاوت لمینت و ارتودنسی استفاده از روشهای درمانی تدریجی بدون ایجاد هر گونه تغییر در سطح و شکل دندانها با روشهای مختلف ارتودنسی است. بطور حتم وضعیت دندانها برای اینکه تشخیص دهیم ارتودنسی یا لمینت کدامیک بهترین تاثیر را روی دندانهایمان میگذارند، بیشترین تاثیر را دارد. ارتودنسی دندان یک روش بیشتر درمانی تا زیبایی است که با تاثیر مناسب بر روی فک به مرور زمان در تغییر وضعیت دندانها از شرایط نامناسب به جایگاهی مطلوب نقش بسزایی دارد.
بنابراین میتوان عمده ترین تفاوت ارتودنسی و لمینت دندان برای رسیدن به نتیجه نهایی در خصوص اینکه لمینت بهتر است یا ارتودنسی در قالب نکات زیر جمع بندی کرد:
-
حفظ سلامت دندانها در کنار ایجاد زیبایی و تناسب عمده ترین تفاوت لمینت با ارتودنسی دندان است. در واقع متخصص دندانپزشک در روش لمینت با تراشی که بر سطح دندان ایجاد میکند، بافت مینای آن را از بین میبرد. این امر در گذر زمان و برای ترمیم لمینت ممکن است با تراشیده شدن قسمت دیگری از دندان تکرار شود. این موارد در ارتودنسی دندان دیده نمیشود.
-
در روش لمینت دندان هر قدر هم که پولیش و روکش دندان شبیه به دندان طبیعی باشد، به مرور زمان به علت تجمع میکرو ارگانیسمها منجر به بروز بیماریهای التهاب لثه، خونریزی لثه و تخریب استخوان الوئول میشود.
-
در عمل ارتودنسی بی نظمی دندانها از ریشه حل میشود ولی در عمل لمینت دندان تنها زیبایی ظاهری حاصل میشود.
براکت ارتودنسی
براکت، یکی از ابزارهای اصلی مراحل ارتودنسی است که برای اصلاح ناهنجاریهای دهان و دندان در کنار بریسها (پلاکهای نگه دارنده) به کار میروند. اگر عکس براکتهای ارتودنسی را دیده باشید، این براکتها در واقع همان نگینهایی هستند که در طول درمان و مراحل ارتودنسی روی دندانها توسط پزشک چسبانده میشوند.
مطمئنا یک سیم قوسی را نیز در عکس براکت ارتودنسی دیدهاید، براکتهای ارتودنسی برای اتصال پذیری همین سیم با چسب یا باند روی دندانها در مراحل ارتودنسی به کار میرود.
براکتهای ارتودنسی، نیروی سیم ارتودنسی را به دندانها منتقل میکنند تا به محل صحیح خود هدایت شوند. آنها معمولا دو شیار برای قرارگیری سیم روی خود دارند. فروش براکت ارتودنسی با توجه به ماده سازنده آن شامل براکت فلزی (طلا، تیتانیوم، کامپوزیت، کبالت و …)، سرامیکی و پلاستیکی در بازار انجام میشود.
انواع براکت ارتودنسی
کافی است تا عکس براکت ارتودنسی را در اینترنت جستجو کنید تا با انواع براکتهای ارتودنسی مواجه شوید. این مسئله در فروش براکت ارتودنسی نیز صادق است. انواع مختلف براکتهای ارتودنسی تنها به مدلهای شناخته شدهای مانند براکت ارتودنسی نامرئی و براکت دیمون محدود نمیشود. امروزه انواع مختلفی از این براکتها برای استفاده در مراحل ارتودنسی، و برای اهداف و سلیقههای مختلف موجود است.
-
براکت ارتودنسی نامرئی
براکت ارتودنسی نامرئی، احتمالا توجه توجه بسیاری را در میان عکس براکت ارتودنسی و خرید و فروش براکت ارتودنسی به خود جلب میکند. براکت ارتودنسی نامرئی، براکت پلاستیکی و یا سرامیکی زمانی در مراحل ارتودنسی استفاده میشود که بیمار به ارتودنسی با ظاهر طبیعیتری نیاز داشته، و تمایلی به استفاده از مدل فلزی نداشته باشد.
البته باید توجه داشت که براکت ارتودنسی نامرئی در طول زمان و بر اثر عادتهایی مانند مصرف توتون، دخانیات و نوشیدن مشروبات الکلی تغییر رنگ خواهند داد. همچنین، به دلیل آنکه براکت ارتودنسی نامرئی اصطکاک بیشتری دارد و حرکت دندانها در این روش آهسته تر است، ممکن است طول دوره درمان و مراحل ارتودنسی با این براکتها کمی بیشتر شود.
-
براکت دیمون
براکت دیمون یا به طور کاملتر، براکت خود بازشونده دیمون، فشار لازم برای منظم کردن دندانها را از طریق فنری بسیار نازک به سیم ارتودنسی وارد میکند. استفاده از براکت دیمون طول درمان و تعداد جلسات درمانی را کاهش میدهد. علاوه بر آن، هزینه ارتودنسی به دلیل کاهش تعداد کشیدن دندانها و حفظ دندانهای بیمار تا حد امکان، کمتر نیز هست.
احتمالا در جستجوی عکس براکت ارتودنسی، مواردی را دیدهاید که در آنها از کش استفاده شده است. اما با استفاده از براکت دیمون و به دلیل حذف کش دور براکتها، از تجمع پلاک روی دندانها جلوگیری میشود و میزان آن نیز تا حد امکان کاهش داده میشود. در نتیجه استفاده از براکت دیمون در مراحل ارتودنسی، لبخند طبیعی و جذابتری را برای شما به ارمغان میآورد.
-
براکت فلزی
یکی از پر استفادهترین براکتها در مراحل ارتودنسی، براکت فلزی است که در ارتودنسی ثابت کاربرد زیادی دارد. ارتودنسی ثابت مزایایی مانند قابل بازیافت بودن، استریلیزه بودن و مقاومت بالا در برابر فشار داشته و در مقایسه با براکتهای ارتودنسی متحرک، کمترین هزینه را دارد. با کشهای رنگی میتوان جذابیت ارتودنسی ثابت را افزایش داد؛ اما مهمترین عیب آن، مشخص بودن نوع بریس است که در مدلی مانند براکت ارتودنسی نامرئی دیده نمیشود.
-
براکت لینگوال
ممکن است در یک عکس براکت ارتودنسی دیده باشید که براکتها ارتودنسی در داخل دندان تعبیه شده است؛ این مدل براکت لینگوال نام دارد. مانند براکت ارتودنسی نامرئی پلاستیکی یا سرامیک، مزیت این براکت نامرئی بودن آن است. هرچند دشواری تمیز کردن دندانها (حتی با مسواک ارتودنسی) و احساس ناراحتی در طول درمان ارتودنسی، از معایب این روش است.
مراحل انجام ارتودنسی
درمان ارتودنسی مرحله به مرحله صورت می گیرد. با اینکه روش های ارتودنسی بسته به شرایط بیمار با یکدیگر متفاوت است، اما مسیری درمانی که بیمار می گذراند کاملاً مشابه میباشد. در اینجا ما سه مرحله درمان ارتودنسی را برایتان شرح داده تا بدانید در هر مرحله چه انتظارای باید از آن داشته باشید.
-
فاز اول – بریس گذاری اولیهقبل از متصل کردن بریس ها به دندانها، یکسری آمادگی برای شما و متخصص ارتودنسی نیاز بوده که باید آن ها را انجام دهید.معاینات اولیهدر اولین مشاوره خود با متخصص، دندانپزشک موقعیت تمام دندانهای شما را بررسی کرده و تصمیم می گیرد که چه گزینه های ارتودنسی متناسب با شرایط شما نیاز خواهد شد. دندانپزشک همچنین سلامت دندان ها و لثه ها را بررسی خواهد کرد.اشعه ایکسدر مرحله بعد، دندانپزشک عکسبرداری با اشعه ایکس را برای شما تجویز می کند که یک ابزار مهم ارزیابی بالینی برای متخصص های ارتدنسی است. اشعه ایکس ارتودنسی به دندانپزشک این امکان را می دهد تا ریشه دندان ها و استخوان فک شما را ملاحظه کرده و مشکلات اساسی بهداشت دهان و دندان را بررسی کند. اگر نشانه ای از بیماری لثه وجود داشته باشد، دندانپزشک باید قبل از استفاده از بریس، آن عارضه را درمان کند. اگر با اشعه ایکس دندان های گیرکرده در فک یا مشکلی در مفصل فک مشخص شود، ممکن است به یک روش سه بعدی پیچیده تر اشعه ایکس، مانند اسکن اشعه مخروطی نیاز شود.معاینات مرحله دومدر طی این ویزیت دندانپزشک عکس های تشخیصی و اسکن هایی از داخل دهان و دندان های شما را تهیه می کند. از اطلاعات حاصل از معاینات و تصاویر اشعه ایکس برای تهیه یک برنامه درمانی دقیق استفاده می شود.ارائه برنامه درمانی متناسب با شرایط شماهنگامی که برنامه درمانی دقیق آماده شد، دندانپزشک از شما (و همراهتان) میخواهد که برای بحث در مورد برنامه ریخته شده به کلینیک مراجعه کنید. برنامه درمانی شما شامل همه گزینه های ممکن خواهد بود و سپس شما یا همراهتان تصمیم می گیرید که در مورد ادامه درمان چه کاری باید صورت گیرد. انواع روش های درمانی شامل بریس های سرامیکی، فلزی، استاندارد یا بریس های زبانی هر دو فک یا فقط یک فک و گزینه ای از ترازهای شفاف در صورت نیاز بودن می باشد. بسته به مورد، بعضی از بیماران چند گزینه درمانی را می توانند انتخاب کنند، در حالی که افراد دیگر ممکن است فقط بریس های فلزی برایشان جوابگو باشد. در طول وقت ویزیت، دندانپزشک در مورد مراحل مختلف درمان توضیح داده و به تمام سوالات شما پاسخ خواهد داد.وسیع کننده کامبرای برخی از بیماران (معمولاً برای افراد جوان تر)، متخصص ارتودنسی ممکن است توصیه کند که پروسه درمان ارتودنسی شما با استفاده از وسیله وسیع کننده کام آغاز گردد. این وسیله فقط برای بیمارانی بکار می رود که کام شان هنوز به درستی شکل نگرفته است. وسیع کننده کام فک را باز و پهن تر کرده، بنابراین دندان ها فضای بیشتری برای قرار گرفتن در فک بزرگتر خواهند داشت. بدون استفاده از وسیع کننده کام، به احتمال زیاد نیاز خواهد بود تعدادی از دندان های بیمار برداشته شود تا مشکل ازدحام بیش از حد دندان ها رفع گردد.به دندانپزشک خود مراجعه کنیدهر فردی که برای درمان ارتودنسی به دندانپزشک مراجعه می کند حتما نباید دچار ازدحام بیش از حد دندان ها در دهانش باشد. اما برای آن دسته از بیمارانی که بخاطر این عارضه نیاز به کشیدن دندان هایشان دارند، حتما نیاز به مراجعه به دندانپزشک برای کشیدن دندانها هست. این افراد بعد از کشیدن دندانهایشان حداقل به دو هفته زمان برای کار گذاشتن بریس ها نیاز خواهند داشت. قبل از استفاده از بریس برای هم ردیف کردن دندان ها، فرد باید به دندانپزشک خود مراجعه کنند.جدا کننده هاحدود یک هفته قبل از بکارگیری بریس های خود، نیاز است که برای گذاشتن جداکننده ها به کلینیک مراجعه کنید. جداکننده ها نوارهای لاستیکی بوده که در اطراف دندان های پشتی شما قرار می گیرند تا جای قرارگیری حلقه های فلزی روی قوس دندان های پشتی شما در روز بکارگیری بریس ها وجود مهیا باشد.
بعد از ارتودنسی چه چیزهایی بخوریم ؟
غذاهای نرم و غذاهایی که نیاز به جویدن ندارند برای کسانی که ارتودنسی انجام داده اند بسیار مفید هستند. این غذاها درد ارتودنسی را کاهش میدهند و دست کم آن را تشدید نیمکنند. حال آنکه غذهای سف و سخت که نیازمند جویدن زیاد هستند درد ارتودنسی را به شدت بدتر میکنند.
غذاهای نرم زیر را میتوانید به رژیم غذایی و تغذیه هنگام ارتودنسی خود اضافه کنید:
-
ماست
-
ژله یا پودینگ بدون قند
-
پنیر
-
سیب زمینی پوره شده
-
کره بادام زمینی
-
انواع اسموتی سالم
-
میوه های نرم مانند انواع توت ها و موز
-
سبزیجات بخارپز و نرم شده
-
غلات و جو دوسر
-
سوپ
به طور کلی شما تنها زمانی که متخصص ارتودنسی اقدام به تنظیم فشار بریس ارتودنسی میکند ممکن است درد تجربه کنید. در ماباقی مواقع تحمل درد ارتودنسی معنایی ندارد. علاوه بر این، متخصص ارتودنتیست معمولا لیستی از غذاهای نرم که باید بخورید ولیستی از غذاهای ممنوعه که حین درمان نباید بخورید را به شما ارائه میدهد. با رعایت نکات و توصیه های ذکر شده توسط متخصص ارتودنسی شما نباید دردی تجربه کنید و دوره درمان بی دردسری داشته باشید.
نخ دندان ارتودنسی
نخ دندان های مختلفی وجود دارند که می توان با توجه به نیاز بیمار از آن ها استفاده کرد. رایج ترین نوع نخ دندان ارتودنسی، همان نخ دندان های معمولی می باشد که چند رشته ای و آغشته به موم، فلوراید و مواد معطر می باشد. نخ دندان های نواری از دیگر انواع نخ دندان هستند که عرض بیشتری دارند و سطح تماس بیشتری با دندان ها پیدا می کنند.
اغلب متخصصان ارتودنسی نخ دندان های سوپر فلاس را که به عنوان نخ دندان ارتودنسی نیز شناخته می شوند، برای بیماران خود تجویز می کنند. این نوع نخ دندان ها شامل سه قسمت هستند: قسمت نوک پلاستیکی که می تواند راحت از زیر سیم های ارتودنسی عبور کند، قسمت حجیم و چند رشته که سطح تماس زیادی با دندان ها و دستگاه ارتودنسی برقرار کرده و آن را به خوبی تمیز می کند، و قسمت انتهایی و طویل آن که مانند نخ دندان معمولی می باشد. این نوع نخ دندان را اغلب با عبور دهنده نخ دندان استفاده می کنند که کاربرد راحت تری داشته باشد. نخ دندان ارتودنسی سطح تماس بیشتری با دندان ها و دستگاه ارتودنسی برقرار می کند. از همین رو بهتر می تواند قسمت هایی که زیر سیم و دستگاه ارتودنسی را تمیز کنند. نخ دندان نواری و سوپر فلاس از بهترین انواع نخ دندان ارتودنسی هستند که نسبت به نخ دندان معمولی پهن تر و ضخیم تر هستند و از همین رو بهتر فواصل بین دندانی و زیر سیم ها را تمیز می کند.
نحوه ی استفاده از نخ دندان در ارتودنسی
کشیدن نخ دندان در ارتودنسی یکی از مهمترین اقدامات است که به طور جدی توصیه می شود. نخ دندان یک بافت نایلونی است که می تواند به آسانی موادغذایی که در بین دندان ها قرار گرفته است را از بین ببرد. برای کشیدن نخ دندان در ارتودنسی مسیر و راهکار زیر را دنبال کنید.
- اول: بخش انتهایی نخ دندان را محکم و مستقیم از زیر بین دو دندان رد کنید.
- دوم: انتهای نخ دندان را به آهستگی بین دو دندان با حرکتی C شکل جابه جا کنید و سپس به صورت بالا و پایین به دیواره ی داخلی دندان بکشید.
این اقدام را در کشیدن نخ دندان در ارتودنسی چندین بار تکرار کنید تا به طور کامل مواد و خرده های موجود بین دندان ها و اطراف براکت ها از بین رود برای سایر دندان ها که براکتی بر روی آن ها نیست می توانید به طور معمولی از نخ دندان استفاده کنید . سعی داشته باشید با دقت و حساسیت کافی این کار را انجام دهید زیرا در غیر این صورت ممکن است سبب جابه جا شدن براکت ها شوید.
راه های مراقبت از ارتودنسی
بهداشت دهان و دندان با ارتودنسی به زمان و تلاش بیشتری برای مراقبت نیاز دارد، زیرا می دانید که استفاده از مسواک معمولی برای دندان های ارتودنسی شده، کافی نخواهد بود. از جمله مهم ترین راه های نگهداری و مراقبت از ارتودنسی دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
تمیز کردن با مسواک
در مورد سلامت دهان و دندان، اولین نکته کلیدی استفاده از مسواک با یک برس نرم است. در واقع استفاده از مسواک حداقل سه بار در روز توصیه می شود، اما متخصصان ارتودنسی توصیه می کنند بعد از هر وعده غذایی و بعد از نوشیدن نوشیدنی های شیرین از مسواک استفاده کنید.
هنگام مسواک زدن از خشونت استفاده نکنید و بهتر است آنها را محکم روی دندان های خود فشار ندهید یا نکشید، زیرا منجر به قطع سیم فلزی ارتودنسی می شود که دندان ها را به هم متصل می کند. تمیز کردن و استریل کردن مداوم ارتودنسی، به ویژه هنگام بیرون رفتن، می تواند تاثیر زیادی در طول عمر ارتودنسی داشته باشد.
-
مسواک مخصوص
لازم به ذکر است که برای برخی از انواع ارتودنسی، مسواک مخصوص جهت تمیز کردن دندان برای افرادی که از بریس دندان استفاده می کنند وجود دارد که روند تمیز کردن را تسهیل می کند.
با این حال، بسیاری از کارشناسان معتقدند که گزینه ایده آل استفاده از مسواک الکتریکی است، اما توصیه می شود که از تیز کردن دندان ها با برس ها و مسواک های برقی مختلف، جلوگیری کنید زیرا ممکن است به لثه ها و دندان ها آسیب برساند و بر روند درمان دندان توسط ارتودنسی، تأثیر منفی بگذارد.
-
خمیر دندان
به عنوان یک قاعده کلی، خمیر دندان فلوراید مناسب ترین گزینه برای تمیز کردن ارتودنسی دندان است، زیرا به افزایش مقاومت دندان ها در برابر پوسیدگی کمک می کند و توصیه می شود از خمیردندان حاوی مواد ساینده استفاده نکنید، زیرا معمولاً به مینای دندان آسیب می رسانند. افرادی که از بوی بد دهان و التهاب لثه رنج می برند، بهتر است در اسرع وقت به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنند و با دندانپزشک مشورت کنند.
-
استفاده از نخ دندان
این سایت افزود که استفاده از نخ دندان در طول درمان برای بیماران ضروری است. صرف نظر از نحوه تمیز کردن دندان ها، مکان هایی وجود دارد که ممکن است کسانی که از بریس دندان استفاده می کنند، نتواند با استفاده از مسواک به خوبی برخی نواحی را تمیز کند.
از طرف دیگر، نخ دندان به تمیز کردن خوب و دقیق دندان ها کمک می کند زیرا نخ دندان به خلاص شدن از شر بقایای غذا بین دندان ها کمک می کند.
-
دهانشویه
هنگام درمان توسط ارتودنسی و بریس های دندانی، استفاده از دهانشویه امری بسیار ضروری است و معمولاً توصیه می شود، بعد از مسواک زدن از دهانشویه استفاده کنید. دهانشویه های انواع مختلفی دارند که شما می توانید به سادگی از آن ها استفاده کنید.
به طور کلی می توان نتیجه گرفت، برای افرادی که از بریس دندان استفاده می کنند، کار تمیز کردن دندان ها برای آنها امری دشوارتر و مهمتر است. علاوه بر نیاز به تمیز کردن دقیق تر دندان ها و انتخاب مسواک و خمیر دندان مناسب و بسیاری از موارد ضروری دیگر مانند نخ دندان و محلول شستشوی دهان، مراجعه به دندانپزشک به صورت دوره ای نیز مهم است.
آیا ارتودنسی درد دارد ؟
متخصصین ارتودنسی بر این باور اند درد ارتودنسی بستگی به عوامل مختلفی دارد، مانند سن، جنس، آستانه درد هر بیمار، میزان نیروی اعمال شده، وضعیت عاطفی فرد، میزان استرس او و تجربه های قبلی بیمار از درد. در واقع نیرو هایی که بر روی دندان ها اعمال می شوند، پاسخ و واکنشی التهابی را دربر دارند که شامل درد در محیط دهان است و ناشی از حرکت دندان هاست. این واکنش باعث تغییر در جریان خون پس از اعمال نیروی ارتودنسی می شود.
رابطه بین سلامت روانی بیماران و ادراک درد ارتودنسی نیز توسط برخی از محققین مورد توجه قرار گرفته است. “حساسیت فیزیولوژیکی و روانی” فرد می تواند عامل قوی در شدت ناراحتی های بافت ناشی از اثرات فیزیکی دستگاه های ارتودنسی باشد. در نتیجه درد احساس شده در بیماران به نظر نمی رسد تنها به طور مستقیم به میزان نیروی اعمال شده ارتودنسی بستگی داشته باشد بلکه به میزان سلامت روانی فرد نیز مربوط می شود.
در یک مطالعه حدود 95٪ از بیماران تجربه درد در طول درمان ارتودنسی را گزارش کرده اند. درد ارتودنسی در عرض 4 ساعت شروع می شود، در طول 24 ساعت بعدی افزایش می یابد و در عرض 7 روز کاهش می یابد.
درد ارتودنسی از چه زمانی شروع می شود؟
میزان درد بستگی به نوع ابزارهای کاربردی دارد. از رایجترین این ابزارها میتوان به سیم و براکتهای دندان اشاره کرد. این سیمها با اعمال فشار دندانها را به جهت خاصی هدایت خواهند کرد، به همین دلیل باعث بروز درد میشوند. به طور معمول پس از نصب سیم و براکت، بیمار در ۳ تا ۴ روز درد محسوسی را تجربه خواهد کرد. زمانی که دندان در مسیر هدایت شده قرار میگیرد، از شدت درد نیز کاسته خواهد شد.
گاهی اوقات متخصص ارتودنسی، از ابزاری به نام لیگاچور استفاده خواهد کرد. منظور از لیگاچور، همان حلقههای کشی است که در اطراف نگینها مورد استفاده قرار میگیرند. این ابزار به سیم ارتودنسی کمک میکند تا دندان سریعتر در مسیر اصلاحی قرار گیرد. از لیگاچورها به صورت تکی و زنجیرهای استفاده خواهد شد. این ابزار پزشکی درد را کاهش نخواهد داد، اما تاثیر مثبتی در روند درمان دارد. همچنین آنها باعث میشوند تا در نهایت ارتودنسی با نتیجه بسیار بهتری به پایان برسد. بیشترین میزان درد ارتودنسی در روزهای اول تعویض سیم بوجود خواهد آمد. به همین دلیل به افراد توصیه میشود تا از خوردن میوه، غذاهای سفت و چسبناک خودداری نمایند. در این زمان دندان و لثهها از بالاترین میزان حساسیت برخوردار هستند. مصرف غذاهای سفت علاوه بر تشدید درد، زمینه را برای آسیب رساندن به سیم و براکتها فراهم خواهد کرد. به طور کلی پس از تعویض سیم، یک بازه ۲ تا ۶ روزه لازم است تا دندانها با کشش و فشار ایجاد شده، سازگاری پیدا کنند. پس از آن فرد با حساسیت بسیار کمتری مواجه خواهد شد.
توصیه میشود در روزهای ابتدایی ارتودنسی، از نوشیدنیهای خنک استفاده شود. سرما باعث کاهش جریان خون شده و حساسیت لثه و دندان را کاهش خواهد داد.
روش های کاهش درد ارتودنسی دندان
برای اینکه بتوانید این درد و ناراحتی را کاهش دهید، می توانید راهکار های زیر را انجام دهید:
-
داروهای مسکن
برای کاهش درد ارتودنسی خود می توانید با مشورت ارتودنتیست خود از دارو های مسکن استفاده داشته باشید.
-
کمپرس یخ
کمپرس یخ می تواند با کاهش التهاب دهان را بی حس کرده و باعث کاهش درد شود. برای این کار کمپرس یخ را در ناحیه خارجی دهان خود قرار دهید تا درد ارتودنسی کاهش یابد.
-
خوردن آب یخ
در صورتی که نمی توانید از کمپرس یخ استفاده کنید، نوشیدن آب یخ نیز می تواند برای کاهش درد کمک دهنده باشد.
-
دارو های بی حسی دهان
یکی دیگر از روش هایی که به منظور کاهش درد ارتودنسی مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده از دارو های بی حسی دهان است. برای استفاده ازاین دارو ها مانند Orajel می توانید به کمک پنبه و یا انگشت خود این دارو را روی دندان و یا لثه خود بمالید. این دارو ها با کاهش حساسیت دندان و لثه ها می توانند منجر به کاهش درد ارتودنسی شوند.
-
موم ارتودنسی
موم ارتودنسی برای محافظت از بافت نرم داخل دهان یک محصول بسیار مناسب می باشد. احتمال دارد تا قسمت هایی از براکت ها و یا سیم ارتودنسی موجب زخم و یا خراشی در محیط داخلی دهان شود. شما می توانید موم ارتودنسی را روی براکت ها و یا بخشی از دستگاه ارتودنسی که سبب درد شما شده است، قرار دهید. موم های ارتودنسی کاملا غیر سمی بوده و هیچگونه خطری برای شما نخواهد داشت. فقط باید حواس خود را جمع کنید تا موم ارتودنسی را در هنگام مسواک زدن و یا غذا خوردن از دهان خود خارج کنید.
-
آب نمک
راهکار دیگری که می توانید برای کاهش درد و همچنین بهبود زخم های دهان خود از آن استفاده داشته باشید، شستن دهان با آب نمک است.
-
ماساژ لثه
می توانید لثه های خود را با انگشت به آرامی ماساژ دهید تا به کاهش درد ارتودنسی شما کمک کند. در صورتی که این کار را به کمک یک تکه یخ انجام دهید، علاوه بر اینکه به کاهش درد خود کمک کردید، می توانید التهاب و تورم را نیزکاهش دهید.
ارتودنسی در دوران بارداری
زنان باردار ممکن است، حساسیت دندان و لثه به دلیل تغییرات هورمونی داشته باشند، که باعث افزایش جریان خون می شود حساسیت بالا در ارتودنسی طبیعی، ممکن است گاهی اوقات ناراحت کننده باشد.
افزایش استروژن و پروژسترون می تواند بر لثه شما واکنش نشان دهد، که منجر به افزایش خطر بیماری لثه می شوداین برای هر زن باردار، چه با سیم یا بدون سیم ،معمول است و می تواند با مراقبت های بهداشت دهان و دندان انجام شود.
شما باید از هر عکس برداری اشعه ایکس در طول درمان ارتودنسی دوری کنید دندان پزشک خود را از بارداری خود آگاه کنید، تا در صورت لزوم از عکسبرداری با اشعه استفاده کند .
اگر لازم است یک یا چند دندان خود را بکشید تا سیم کشی صورت بگیرد ، ممکن است ایده خوبی باشد تا قبل از اینکه نوزادتان را به دنیا بیاورید ، درمان را ترک کنید.
بیهوشی که در طول پروسه استخراج دندان استفاده می شود ،ممکن است برای شما یا کودک شما مناسب نباشد.
برخی از زنان که در زمان بارداری بیماری صبحگاهی را تجربه کرده اند ، شرایط سختی را با استفاده از سیم کشی می گذارند، زیرا ممکن است توانایی شما برای استفاده از نوارهای الاستیک یا نگهداشتن مناسب را محدود کند.
حتما دندان هایتان را بعد از بیماری، کاملا تمیز کنید، زیرا اگر میکروب بیماری روی دندان ها بماند، اسید می تواند آسیب جدی به بار آورد، به خصوص از آنجا که مراقبت از دندان ها با سیم کشی، می تواند چالش برانگیز باشد. در نظر داشته باشید ،که سیم کشی های مرسوم فلزی خوراک شما را محدود میکند.
آیا ارتودنسی باعث لق شدن دندان می شود ؟
ممکن است چند روز پس از ارتودنسی این حس در شما به وجود آید که دندان هایتان لق شده است، در این شرایط بهتر است نگران نباشید چرا که این مشکل و این حس طبیعی است. علت این لق شدن ها حرکت دندان است؛ به این دلیل که وقتی براکت ها بر دوی دندان قرار میگیرد نیروی زیادی به دندان وارد میشود. این فشار برای قرار گرفتن دندان در جای خودش ضروری است.
در طول درمان ارتودنسی روند حرکت به میزان نا هنجاری دندان، سن و جنسیت بستگی دارد. بخ طور کلی در طول ۱ ماه از ارتودونسی دندان حدود ۱ میلیمتر حرکت میکند و در آخر دندان ها در موقعیت صحیح خود قرار میگیرد. در آخر روند درمان ارتودنسی براکت ها از دندان جدا میشود، در این مرحله بازسازی استخوان فک متوقف میشود ولی برای اینکه دندان های شما در سر جای خودش تثبیت شود باید حتما از نگهدارنده استفاده کنید.
همچنین زمانی که براکت ها از دندان جدا میشوند حس لق شدن برطرف میشود.
ارتودنسی تک دندان
بسیاری از افراد که تنها یکی از دندان های جلوی آن ها مثل یک دندان نیش و یا یک تک دندان در قسمت های عقب فکشان کج است، تصور می کنند انجام ارتودنسی برای تک دندان به این صورت است که نیازی به اعمال نیرو به سایر دندان ها نیست. اما این یک تصور اشتباه است. در ارتودنسی دندان تک لازمست تا براکت ها و ابزارهای متحرک فضای مورد نیاز آن دندانی که کج شده است را با حرکت جزئی سایر دندان ها ایجاد کنند.
پس دقت داشته باشید که در این حالت هم، بسته به اندازه فک شما و شرایط دندان کج، ممکن است براکت روی سایر دندان هایتان نیز نصب شود.
روشهای ارتودنسی یک دندان
امروزه حتی اگر یک دندان کج هم داشته باشید، متخصصان میتوانند با روشهای مختلف ارتودنسی تک دندان این انحراف را درمان کنند. ارتودنسی یک دندان نیش و سایر دندانها، مانند روشهایی مانند لمینت، ونیر و… نیز آسیبی به بافت دندان وارد نمیکنند. ارتودنسی یک دندان کج دندان مورد نظر را بدون کوچکترین آسیب به دندانهای کناری به مرور صاف میکند.
پس از مراجعه به متخصص برای ارتودنسی یک دندان کج، ابتدا باید از دندان و فک عکسبرداری شود تا متخصص صلاحیت ارتودنسی تک دندان کج را تایید کند. در موارد اندکی، به دلیل شرایط نامناسب فک و دندانها نمیتوان ارتودنسی تک دندان را انجام داد. در این حالت میتوان به سراغ درمان کجی دندان بدون ارتودنسی (لمینت، ونیر و…) رفت. روشهای موثر ارتودنسی یک دندان کج عبارتاند از:
-
روش ثابت برای ارتودنسی تک دندان کج
در ارتودنسی یک دندان کج به روش ثابت، دستگاه ارتودنسی تا پایان درمان روی دندانها قرار میگیرد، و نمیتوان آن را برداشت. در این روش برای ارتودنسی یک دندان نیش یا دندانهای دیگر، تغییر وضعیت ارتودنسی و برداشتن و گذاشتن آن تنها به دست متخصص انجام میشود. مراجعه منظم در این روش مهمترین فاکتور در موفقیتآمیز بودن ارتودنسی تک دندان کج است.
-
روش متحرک برای ارتودنسی یک دندان کج
با تایید متخصص، اگر بیمار نتواند روش ثابت را برای ارتودنسی یک دندان تحمل کند و به روش متحرک تمایل بیشتری داشته باشد، میتوان روش متحرک برای ارتودنسی تک دندان کج استفاده کرد. همانطور که از نام این روش مشخص است، دستگاه ارتودنسی متحرک را میتوان از دهان خارج کرد. با این وجود، برای نتیجهبخش بودن باید به زمانبندیهای اعلام شده توسط متخصص پایبند بود تا ارتودنسی یک دندان نیش یا دندانهای دیگر با موفقیت انجام شود.
-
صاف کردن تک دندان با لیزر
علاوه بر این دو روش برای ارتودنسی تک دندان، روش دیگری هم وجود دارد. در این روش متخصص دندان کج را کمی تراش میدهد و آن را صاف میکند.
میتوان یک دندان کج را با کمی تراش توسط لیزر صاف کرد. البته توجه کنید که میزان کج بودن دندان باید بسیار کم باشد؛ در اغلب موارد متخصص ارتودنسی توصیه می کند این میزان کم از ناصافی را نادیده بگیرید. چرا که تراش مینای دندان با لیزر باعث افزایش آسیب پذیری دندان در مقابل پوسیدگی می شود.
به دلیل نکات منفی این روش در مقایسه با ارتودنسی تک دندان، تقریبا هیچ متخصص با سابقهای از این روش استفاده نمیکند.
ارتودنسی تک دندان نیش
دندان های نیش دندان هایی هستند که در گوشه دهان قرار دارند و بر روی زیبایی و سلامت دندان ها تاثیر بسیار زیادی دارند. در بسیاری از افراد مشکلات دندان های نیش و برآمده و خارج از گوشه دندانی وجود دارد. بنابراین ممکن است این افراد کشیدن دندان نیش را نسبت به ارتودنسی آن ترجیح دهند. اما این باور اشتباه است چون دندان های نیش در کنار سلامتی روی زیبایی صورت و لب ها نیز تاثیر زیادی دارند.
در بیشتر مواقع در صورتی که دندان نیش دارای فضای کافی برای رویش نباشد، در محل بالاتر و بیرون زده تر از محل طبیعی خود شروع به رشد می کند. پس در این مواقع لازم است که دندان نیش را به متخصص ارتودنسی نشان داد. در صورتی که امکان بیرون آوردن دندان نهفته وجود داشته باشد و این دندان در موقعیت درستی قرار داشته باشد، پزشک ارتودنسی شروع به ارتودنسی دندان می کند. بعد از این که فضای کافی و رویش دندان نیش نهفته بیمار جراحی می شود تا تاج دندان او مشخص شود.
ارتودنسی متحرک چیست؟
ارتودنسی متحرک نوعی دستگاه است که می توانید آن را از دهان خود خارج کنید. زیرا این دستگاه ارتودنسی به دندان های شما چسبانده نمی شود. آنها طوری طراحی شده اند که متناسب با سایز دهان شما باشد و به برنامه درمان ارتودنسی شما کمک می کند. توجه کنید که متخصص ارتودنسی شما برنامه درمان ارتودنسی شما را طرح ریزی می کند و اوست که در نهایت درباره استفاده از ارتودنسی متحرک در درمان ارتودنسی شما تصمیم می گیرد.
دستگاه های ارتودنسی متحرک به طور معمول به دو دسته تقسیم می شوند. گروه اول متناسب با حرکت های ساده دندانی می باشد. دومین گروه از دستگاه های ارتودنسی متحرک برای حرکت دادن فکین (مندیبل و ماگزیلا) یا همان فک بالا و پایین متناسب است.
این دستگاه ها بدین منظور طراحی شده اند که نیروی معینی را با کمک فنرها و پیچ ها و دیگر اجزای مکانیکی خود به دندان ها و یا فکین وارد کنند.
دقت کنید که دستگاه ارتودنسی متحرک تنها برای حرکات جنبشی tipping طراحی شده اند. همچنین می توان از آنها در درمان های تخصصی تر و دشوارتر نیز استفاده کرد. تا زمانی که همچون دستگاه های ثابت ارتودنسی تاثیر درمانی خود را به جای گذارند.
معایب ارتودنسی متحرک
بسیاری از بیماران هنگام مراجعه به متخصص برای درمان ناهنجاریهای دندان خود، مایل به استفاده از ارتودنسی متحرک هستند. این افراد معمولا تنها به مزیت متحرک بودن این روش توجه کرده و به معایب ارتودنسی متحرک توجه میکنند. در ادامه به برخی از معایب ارتودنسی متحرک اشاره کردهایم:
اگر برای مدت کوتاهی پلاک متحرک ارتودنسی را از دهان خود خارج کنید، دوره درمانی خود را به تعویق انداخته و روند کار به سرعت پیش نخواهد رفت. به همین دلیل در مدت زمان ارتودنسی متحرک تنها برای غذا خوردن باید آن را از دهان خارج کنید.
از دستگاه ارتودنسی متحرک نمیتوان برای درمان تمام ناهنجاریهای دهان و دندان استفاده کرد.
زمانی که پلاک متحرک ارتودنسی در دهان وجود دارد، گفتار شما کمی دچار اختلال میشود.
با هر بار گذاشتن ارتودنسی متحرک در دهانتان، باید کمی درد و فشار را تحمل کنید.
مزایای ارتودنسی متحرک
با وجود معایب ارتودنسی متحرک، این روش از مزایای متعددی برخوردار است. در ادامه به برخی از این مزایا اشاره کردهایم:
بریسهای متحرک اصولا به منظور راحتی بیشتر بیمار طراحی شدهاند. میتوان به راحتی آنها را برای فعالیت های از دهان خارج کرد و سپس در دهان قرار داد.
ارتودنسی نامرئی به دلیل شفاف بودن یا همرنگ بودن با دندان، برای بیمارانی که به زیبایی اهمیت میدهند بسیار مناسب است (خصوصا در مقایسه با ارتودنسی ثابت)
تنها پس از گذشت چند هفته از مدت زمان ارتودنسی متحرک میتوان تاثیر بریسها را مرتب کردن دندانها دید.
از آنجا که میتوان بریسها را از دهان خارج کرد، تمیز کردن دندان برخلاف ارتودنسی ثابت بسیار ساده است.
جمع بندی
بهداشت دهان و دندان شما در زمان گذاشتن ارتودنسی بسیار با اهمیت تر میشود؛ زیرا به دندانهای شما بریسهای ارتودنسی اضافه شده که میزان احتمال ماندن مواد غذایی و ابتلا به پوسیدگی دندان را افزایش میدهد؛ پس باید در این دوره حساس بسیار به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید،در غیر این صورت هم دوره درمان شما طولانیتر خواهد شد و هم باید مرتبا به متخصصین ارتودنسی مراجعه کنید. شما با گذراندن این دوره میخواهید دندان های بهتر و مرتبتری داشته باشید و قطعا هیچکس دوست ندارد بعد از اتمام این دوره با مشکل دیگری مانند پوسیدگی دندانها، که قطعا درد بیشتری به همراه خواهد داشت روبرو شود. پس برای رسیدن به نتیجه دلخواه اصول بهداشتی زیر را رعایت کنید:
-
مسواک زدن را جدی بگیرید
-
هیچ چیز نمیتواند جایگزین نخ دندان باشد
-
مسواک زدن و کشیدن نخ دندان را به طور صحیح انجام دهید
-
دهان شویه را حتما استفاده نمایید
-
استفاده از مسواک مخصوص بین دندان ها الزامی است
-
مراقب غذاهایی که میخورید باشید
-
در زمان های تعیین شده حتما به دندانپزشک مراجعه کنید
ارسال نظر