سنگ کیسه صفرا و چگونگی درمان آن
کیسه صفرا، محل ذخیره مایعی به نام صفرا است که توسط کبد ساخته می شو د . مجاری صفراوی، صفرا را به روده کوچک (محلی که صفرا به هضم چربی ها کمک می کند)منتقل می کند . اگر مواد شیمیایی سازنده صفرا نا متعادل شوند، سنگهای صفراوی شکل می گیرند.
وقتی سنگی در کیسه صفرا وجود داشته باشد ممکن است.بیمار علامت دار و یا بی علامت بماند اگر سنگ به طرف خارج کیسه صفرا حرکت کند ممکن است باعث درد یا عفونت شود
هرفردی می تواند سنگ صفراوی داشته باشد . احتمال ابتلا در برخی افراد (موارد زیر) بیشتر است:
1-خانمها بخصوص آنهایی که حامله شده اند و خانمهای چند زا که زایمان های مکرر داشته اند.
2-فامیل درجه اول مبتلایان به سنگهای صفراوی
3-افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند.
4-افرادی که وزن خود را سریع کم می کنند.
5-خانمهایی که قرص ضد حاملگی استروژن دار مصرف کرده و یا درمان هورمونی جانشین دریافت می کنند.
6-افرادی که مواد پرکالری به خصو ص چربی مصرف نموده و یا تری گلیسیرید (نوعی چربی ) آنها افزایش پیدا کرده است.
7-مصرف داروهایی مانند کلوفیبرات و یا برخی از آنتی بیوتیکها مانند سفتریاکسون
8-مصرف دخانیات خطر ابتلا را بالا می برد.
9- افراد بی تحرک و یا کم تحرک
10-مبتلایان به بیماریهای کبدی
11-مبتلایان به بیماری قند
12-افراد مسن
علائم سنگهای صفراوی از بی علامتی تا احساس دردی ناتوان کننده تغییر می کند . اغلب سنگ صفراوی علامتی ایجاد نکرده و به صورت تصادفی در سونوگرافی یافت می شود . در این موارد سنگ خطری برای بیمار نداشته و نیاز به درمان خاصی ندارد. علائم شامل موارد زیر است:
1-تب و لرز
2- تهوع و یا استفراغ
3- یرقان(نوعی بیماری کبدی که پوست زرد می شود)
4-درد خفیف تا شدید در ناحیه بالای شکم معمولا دردهای بالای شکم که شدید و طولانی بوده ، انتشار به پشت د ارد، بیش از 30 دقیقه طول کشیده و اغلب برای تسکین نیاز به تزریق مسکن دارند و در اثر جابجایی سنگهای صفراوی ایجاد می شو ند. در چنین شرایطی احتمال سنگهای صفراوی مطرح شده و در صورت نیاز درمان صورت می گیرد.
نکته:
دردهای ناشی از سوءهاضمه یا زخمهای معده و اثنی عشر را نباید با درد ناشی از سنگ صفراوی اشتباه کر د . این دردها خفیف تر بوده، با غذا خوردن ارتباط داشته و معمولا به آنتی اسید پاسخ می دهند.
سنگ صفراوی ممکن است در رادیوگرافی با اشعه ایکس که برای منظور دیگری انجام شده کشف شود و یا اینکه علائم بیماری پزشک را مشکوک به وجود سنگ صفراوی کند.
این سوالات ممکن است از شما پرسیده شود:
آیا علائم با خواب، گرسنگی و غذا خوردن ارتباط دارند؟
آیا دچار خارش و زردی به صورت گذرا شده اید؟
درد شکم به کدام قسمت بدن انتشار دارد؟
علائم چگونه شروع شده است؟
آیا داروی خاصی مصرف می کنید؟
چه مدت است که علائم بیماری شروع شده است؟
آیا سابقه بیماری قبلی دارید؟
اولتراسوند:
امواج صوتی است که برای ایجاد تصویر ازکیسه صفرا و مجاری آن به کار می رو د 8 ساعت قبل از سونوگرافی شکم ، نباید غذا میل شو د . در حالت ناشتا، صفرا در کیسه صفرا جمع شده و سبب اتساع آن می شو د. در این شرایط دیدن سنگ و یا مواد دیگر راحت تر است.
اشعه ایکس :
ممکن است جهت گرفتن تصویر از کیسه صفرا و مجاری صفراوی به کار برده می شود.
:ERCP روشی است که پس از تزریق ماده حاجب از مجاری صفراوی با اندوسکوپ های ویژه انجام شده و عکسبرداری می شود . این وسیله می تواند سنگ و سایر علل انسداد را در مجاری صفراوی مشخص کند.
سایر آزمایشات :
از قبیل عکس قفسه سینه، آزمایشات سرمی و الکتروکاردیوگرافی ممکن است برای رد سایر مسایل احتمالی انجام شوند.
سنگهای صفراوی درصورت علامت دار بودن درمان می شوند. گاهی پزشک صرفا می خواهد وضعیت شما راتحت نظر داشته باشد . سایر درمانها شامل دارو درمانی، ERCP ،اسفنکتروتومی و یا جراحی است.
دارو درمانی:
درمان خوراکی برای از بین بردن برخی سنگهای کوچک تجویز می شود . دارو درمانی به مرور زمان اثر کرده و ممکن است پس از قطع دارو مجددا سنگ تشکیل شود. این درمان برای افرادی که نمی توانند جراحی کنند مناسب است. برای تخلیه سنگهای مجاری صفراوی، از روش ERCP و یا اسفنکتروتومی به تنهایی و یا قبل از عمل برداشتن کیسه صفرا انجام می شود.
جراحی باز: در این روش توسط جراح متخصص یک برش بزرگ برای برداشتن سنگ های داخل مجاری صفراوی و یا کیسه صفرا و برای درمان سنگ های علامتدار انجام می گیرد.
برای برداشتن کیسه صفرا، با ایجاد چند سوراخ کوچک بر روی پوست عمل لاپاراسکوپی انجام می گیرد. معمولا با این روش نمی توان سنگهای مجاری صفراوی را تخلیه کرد. ولی درد و مدت بستری پس از این عمل کمتر از عمل جراحی باز است.
نکاتی برای کم کردن خطر سنگ کیسه صفرا
1-سبزیجات و میوه جات بیشتری میل کنید.
2-از استعمال الکل و دخانیات پرهیز کنید.
3-حاملگی بیش از دو بار ممنوعیت دارد.
4-وزن ایده ال داشته باشید. چاقی مضر است.
5-تحرک کافی داشته باشید.
6-از خوردن غذاهای چرب و حاوی کلسترول زیاد بپرهیزید .
7-حتی الامکان از روش های جلوگیری به غیر از قرص های خوراکی استفاده کنید ( با نظر پزشک)
8-با مصرف غذاهای کم چرب و محدود کردن مصرف گوشت، لبنیات پرچرب و روغن می توان از برگشت سنگهای صفراوی جلوگیری کرد . با خواندن برچسب روی مواد غذایی می توان از کم چرب بودن آن مطمئن شد.
9-با فعالیتهای فیزیکی مستمر و پرهیز غذایی می توان از چاقی و بالارفتن چربی خون جلوگیری کرد. همچنین باید از مصرف داروهایی که ممکن است کمک به تشکیل سنگ می کند خودداری نمود .
کیسه صفرا یک اندام کوچک گلابی شکل در قسمت بالای شکم سمت راست و زیر کبد است. در آن، مایع زرد رنگی که به هضم چربی کمک میکند، جمع میشود و در طول فرایند هضم، کیسه صفرا، مایع را از راه مجاری وارد روده میکند.
سنگ کیسه صفرا رسوبات سختی است که میتواند در کیسه صفرا ایجاد شود و بهطور بالقوه جریان صفرا را مسدود و علائم جدی ایجاد کند. دو نوع اصلی سنگ کیسه صفرا وجود دارند. رایجترین آنها سنگهای کلسترول هستند.
غذاهای غنی از فیبر، میوهها، سبزیجات، پروتئینهای بدون چربی و مصرف لبنیات کم چرب، ممکن است به رفع علائم و کاهش خطر بازگشت سنگ کیسه صفرا کمک کنند.
سنگهای صفرا زمانی تشکیل میشوند که صفرا سخت شود و تکههایی از مواد جامد را تشکیل دهد. آنها میتوانند جریان صفرا را مسدود و علائم جدیتر ایجاد کنند.
دیگر مشکلات کیسه صفرا شامل سرطان کیسه صفرا، بیماری مزمن کیسه صفرا، التهاب کیسه صفرا و سوراخ شدن کیسه صفرا هستند.
سنگهای صفرا خود هیچ علامتی ندارند یا علائم حدود ۸۰ درصد از مردم تحت عنوان "سنگ صفراوی خاموش" هستند. به این معنی که هرگز هیچگونه درد یا علائم دیگری را تجربه نکردهاند. با این حال، اگر سنگ کیسه صفرا در مجرای صفراوی قرار گیرد و باعث انسداد شود، میتواند منجر به علائم زیر شود:
• درد ناگهانی و شدید در شکم راست بالا
• درد در مرکز شکم
• درد بین دو شانه
• درد در شانه راست
• تهوع یا استفراغ
• ادرار تیره
• مدفوع خاکستری
• سوختگی خاکستری
• اسهال
ممکن است این علائم بین چند دقیقه تا چند روز طول بکشد. اگر این علائم را تجربه کردید، دچار کولیک صفراوی شدهاید.
حدود ۸۰ درصد از سنگهای صفراوی از کلسترول و ۲۰ درصد دیگر از نمکهای کلسیم ساخته شدهاند. با این حال، کاملا روشن نیست که چه چیزی منجر به تشکیل سنگهای صفراوی میشود. ممکن است به علت کلسترول بیش از حد در صفرای شما ایجاد شود که باعث سنگهای صفراوی شده است، اگر کیسه صفرا قادر به کاهش مایع بیش از حد باشد. این ممکن است ناشی از یک کیسه صفرا باشد که قادر به خالی کردن محتوای صفرا نیست.
در هر کسی میتواند سنگ کیسه صفرا ایجاد شود، اما برخی عوامل زمینهساز مربوط به رژیم غذایی، ژنتیک و سن است. زنان بالای ۶۰ سال یا کسانی که سابقه خانوادگی سنگ کیسه صفرا دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. سایر عوامل خطر، عبارتاند از:
اضافه وزن یا چاقی داشتن
سیروز کبدی داشتن
باردار بودن
رژیم غذایی سرشار از چربی یا کلسترول
رژیم غذایی کم فیبر
مصرف داروهایی که کلسترول را کاهش میدهند
ابتلا به دیابت
همچنین، اگر کاهش وزن سریع در مدت زمان کوتاهی تجربه کرده باشید، میتواند خطرزا باشد.
برای درمان سنگ کیسه صفرا در بیشتر موارد، سنگهای صفراوی کوچک میتوانند بدون هیچگونه درمان یا دارو، دفع شوند؛ اما اگر از سنگ کیسه صفرای خود درد میکشید، ممکن است پزشک، جراحی برای برداشتن کیسه صفرا را توصیه کند.
غذاهای توصیه شده برای سنگ کیسه صفرا
در حالی که جراحی، رایجترین درمان سنگ کیسه صفر بوده، اما موارد خفیفتر ممکن است از راه رژیم غذایی و تغییر شیوه زندگی درمان شوند. این تغییرات، همچنین میتوانند احتمال بازگشت سنگهای صفراوی را کاهش دهند. مطالعات نشان میدهند افرادی که از رژیم غذایی سالم پیروی میکنند، کمتر در معرض ابتلا به سنگ کیسه صفرا یا بیماری کیسه صفرا هستند.
آگاهی از غذاهایی که باید بخورید و از کدامها باید خودداری کنید، ممکن است به رفع علائم و کاهش خطر بازگشت سنگ کیسه صفرا کمک کند. برخی از غذاهایی که ممکن است به سنگ کیسه صفرا کمک کنند، عبارتاند از:
میوهها و سبزیجات
رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات میتواند به سلامت کیسه صفرا کمک کند. غذاهای سرشار از فیبر، ویتامین C، کلسیم یا ویتامین B برای سلامت کیسه صفرا ضروری هستند. برخی از میوهها و سبزیجات که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید، عبارتاند از:
مرکبات، فلفل دلمهای، سبزیجات برگدار و فیبر گوجه فرنگی که برای افزایش سلامت گوارش، شناخته شده است.
همچنین، مصرف این مواد میتواند به حرکت غذا از راه روده و کاهش تولید صفرا کمک کند و خطر ابتلا به بیماری کیسه صفرا را کاهش دهد.
یک مطالعه نشان داد که رژیم غذایی سرشار از فیبر منجر به کاهش تولید لجن صفراوی در افرادی میشود که به سرعت وزن خود را کاهش میدهند. لجن صفراوی که ممکن است هنگام روزه گرفتن یا کاهش سریع وزن ایجاد شود، خطر بیماری کیسه صفرا را افزایش میدهد. غذاهای سرشار از فیبر، شامل میوهها، سبزیجات، حبوبات، آجیل، دانهها و غلات کامل هستند.
لبنیات کم چرب
کاهش چربی، همچنین میتواند از سنگ کیسه صفرا جلوگیری کند. لبنیات کم چرب مانند شیر یا پنیر میتواند به کاهش میزان چربی در رژیم غذایی کمک کنند. جایگزینهای شیر، از جمله شیر بادام، شیر جو دوسر یا شیر سویا نیز میتوانند جایگزین شیر کامل شوند.
پروتئین بدون چربی
در حالی که گوشت قرمز و لبنیات منابع خوبی از پروتئین هستند، اما میتوانند چربی بالا نیز داشته باشند که به کیسه صفرا فشار وارد میکند. پروتئینهای کم چرب مانند مرغ، ماهی، آجیل، دانهها، لوبیا و محصولات سویا میتوانند پروتئین بدون چربی اضافه کنند. یک مطالعه، ارتباط بین پروتئینهای گیاهی و کاهش خطر بیماری کیسه صفرا را نشان داده است.
اگر سنگ کیسه صفرا دارید، از مصرف این غذاها خودداری کنید
برخی از غذاهای دارای چربی یا کلسترول، احتمال بیشتری دارد که کیسه صفرا را ملتهب کنند یا باعث ایجاد سنگ کیسه صفرا شوند. از مصرف این غذاها خودداری کنید: نانهای تصفیه شده، ماکارونی و غیره، لبنیات پرچرب، روغن گیاهی، روغن بادام زمینی و غذاهای فراوری شده قندی.
در حالیکه بیشتر سنگهای صفراوی، بدون درد از بین میروند، در صورت مشاهده علائم عفونت، التهاب یا انسداد جدی، باید به بیمارستان مراجعه کنید. این علائم، عبارتاند از:
دلدرد شدید که چند ساعت طول میکشد
تب و لرز
زرد شدن پوست یا چهره
ادرار تیره رنگ
اگر برای برداشتن کیسه صفرا نیاز به جراحی دارید، بهبود بین چند روز تا چند هفته طول میکشد.
در بیشتر موارد با برداشتن سنگ، بیماری بر نمیگردد، اما اگر جراحی نداشته باشید و برای از بین بردن سنگها دارو استفاده کرده باشید، احتمال بازگشت سنگ کیسه صفرا وجود دارد.
ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی، از جمله تغییر رژیم غذایی، میتواند از بازگشت سنگ صفرا یا ایجاد مشکل، جلوگیری کند.
دکتر محمد حشمتی، متخصص جراحی عمومی و رئیس بیمارستان امیدوار اوز در برنامه علمی تخصصی مرهم در مورد سنگ کیسه صفرا اظهار داشت: به التهاب حاد کیسه صفرا ناشی از سنگ صفراوی، کُله سیستیت حاد می گویند که با درد پایدار در ناحیه فوقانی راست شکم، اغلب با تب، تهوع و استفراغ خود را نشان می دهد و در بیشتر موارد نیازمند برداشتن کیسه صفرا به صورت زودهنگام است.
وی افزود: گاهی التهاب به صورت مزمن همراه با دردهای شکمی مکرر خود را نشان می دهد که بهترین درمان برای آن پس از تایید تشخیص برداشتن کیسه صفرا در زمان مناسب است.
این متخصص جراحی عمومی خاطرنشان کرد: در افرادی که به دلیل بیماری های زمینه ای، شرایط مناسبی برای جراحی و برداشتن کیسه صفرا ندارند می توان از داروهایی استفاده کرد که با افزایش جریان صفرا، به دفع سنگ کمک می کنند؛ البته ممکن است ماه ها تا سال ها طول بکشد تا سنگ کامل حل شود و احتمال موفقیت درمان ۱۰۰ درصد نیست و از اونجایی که در بیشتر موارد پس از قطع دارو سنگ عود می کند، تنها درمان قطعی سنگ کیسه صفرا، جراحی و برداشتن آن است.
دکتر حشمتی در مورد عواملی که باعث به وجود آمدن سنگ کیسه صفرا می شود اظهار داشت: چاقی، کاهش سریع وزن، تغذیه وریدی طولانی مدت، مصرف قرص ضدبارداری، دیابت، برخی داروهای پایین آورنده کلسترول، برداشتن قسمتی از روده باریک (ایلئوم )، سیروز کبدی و… از جمله مواردی هستند که احتمال تشکیل سنگ کیسه صفرا را بیشتر می کنند.
وی در مورد علائم سنگ کیسه صفرا گفت: سنگ کیسه صفرا در بسیاری از موارد هیچ علامتی ندارد، اما در صورت علامت دار شدن، درد (کولیک صفراوی) علامت اصلی بیماری سنگ صفراوی است که اغلب به دنبال خوردن غذاهای حجیم یا چرب روی می دهد.
متخصص جراحی عمومی تصریح کرد: سنگ های کیسه صفرا در بزرگسالانی که علامتی ندارند و به صورت اتفاقی در تصویربرداری کشف می شوند، به جز در موارد خاص، نیاز به درمان ندارند.
دکتر محمد حشمتی خاطرنشان کرد: سنگ صفراوی در خانم ها سه برابر شایع تر است و بروز آن با افزایش سن بیشتر می شود، به گونه ای که حدود ۱۵ درصد بزرگسالان سنگ صفراوی دارند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا سنگ کیسه صفرا ارثی است گفت: سنگ صفراوی در برخی خانواده ها شایع تر است که بیانگر زمینه ژنتیکی آن است.
متخصص جراحی عمومی در مورد چگونگی تشخیص سنگ صفرا اظهار داشت: در موارد مشکوک به بیماری صفراوی، ابتدا سونوگرافی درخواست می شود.
دکتر حشمتی تصریح کرد: دو روش برای برداشتن کیسه صفرا وجود دارد، جراحی باز و جراحی لاپاروسکوپی.
وی با اشاره به اینکه مدت زمان بستری برای جراحی و برداشتن کیسه صفرا معمولا یک روز است گفت: انتخاب شیوه جراحی بر مبنای فاکتورهایی همچون سابقه جراحی شکمی قبلی، میزان اضافه وزن، میزان التهاب کیسه صفرا و… توسط جراح صورت می گیرد.
این متخصص جراحی عمومی در مورد مزایای استفاده از روش لاپاروسکوپی اظهار داشت: درد کمتر پس از عمل، عوارض ریوی کمتر، عوارض کمتر زخم جراحی و بهبود سریع تر از جمله ی این مزیت هاست.
دکتر محمد حشمتی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر سنگ کیسه صفرا دیر درمان شود چه عواقبی دارد تصریح کرد: سنگ کیسه صفرا در صورت عدم درمان، می تواند منجر به عوارض شدید و حتی تهدید کننده حیات شود که از جمله آن ها می توان به عفونت، التهاب پانکراس (پانکراتیت)، انسداد روده به دلیل سنگ صفراوی و افزایش ریسک سرطان کیسه صفرا اشاره کرد.
وی در مورد مراقبت های قبل و بعد از عمل گفت: بسیاری از بیماران قبل و بعد از جراحی در رابطه با رژیم غذایی در صورت برداشتن کیسه صفرا سوال دارند که باید بگویم شما می توانید یک زندگی نرمال و طبیعی بعد از برداشتن کیسه صفرا داشته باشید و کبد شما همچنان مایع صفراوی کافی برای هضم غذا بسازد، اما این مایع به جای ذخیره در کیسه صفرا، به صورت مداوم به داخل سیستم گوارشی می ریزد؛ البته بهتر است بعد از جراحی از خوردن غذاهای چرب، سرخ شده و فست فودها تا حد زیادی اجتناب کرد.
این متخصص جراحی عمومی در پایان اظهار داشت: خوشبختانه جراحی های کیسه صفرا به هر دو روش جراحی باز و لاپاروسکوپی در شهر لار صورت می گیرد.
سیر تا پیاز آنچه باید در مورد سنگ کیسه صفرا بدانید
سنگ کیسه صفرا ،سنگ ها یا توده هایی هستند که در صفرا یا مجرای صفراوی تولید می شوند برخی از مواد سخت می شوند؛ کیسه صفرا یک کیسه کوچک واقع در سمت راست بدن، در زیر کبد است. برخی از مواد شیمیایی موجود در کیسه صفرا می توانند به یک سنگ بزرگ یا چندین ذره کوچک تبدیل شوند.
در این بخش برخی از نکات کلیدی در مورد سنگهای صفراوی را آورده ایم. جزئیات بیشتر و اسناد اطلاعات در مقاله و بندهای اصلی اش موجود است. کیسه صفرا یک اندام کوچک واقع در زیر کبد است و سنگ ها می توانند زمانی درست شوند که تعادل خوبی از مواد شیمیایی در کیسه صفرا وجود نداشته باشد.
افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی بیشتر احتمال دارد که سنگهای صفراوی تولید کنند.
انواع سنگ کیسه صفرا
سنگ های کلسترولی:
ممکن است در صورت وجود کلسترول بالا در صفرا تشکیل میشوند. آنها نوع اصلی و شایع سنگ های صفراوی در ایالات متحده هستند.
سنگ های رنگدانه ای:
این نوع سنگ ها زمانی تشکیل می شوند که بیلیروبین زیادی دو مجرای صفرا وجود داشته باشد. آنها در میان افراد مبتلا به بیماری های کبدی، عفونت مجرای صفراوی و یا اختلالات خونی مانند کم خونی سلولهای داسی شکل، رایج هستند.
کارشناسان کاملا نمی دانند که چرا کیسه صفرای برخی افراد تعادل مواد شیمیایی اش را برهم میزند که باعث تولید سنگ های صفراوی می شوند، در حالی که در بدن بقیه افراد این اتفاق نمی افتد.
علائم سنگ کیسه صفرا
اکثر افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا هیچ علامت و نشانه ای ندارند به این دلیل است که سنگ ها در کیسه صفرا باقی می ماند و هیچ مشکلی ایجاد نمی کنند با این حال، گاهی اوقات سنگهای صفراوی ممکن است باعث کولسیستیت یا یک کیسه صفرا ملتهب، شوند.
علائم اولیه درد است به طوری که ناگهانی رخ می دهند و به سرعت بدتر می شوند. این درد می تواند در سمت راست بدن، درست زیر دنده ها، بین استخوان شانه یا درست در خود شانه راست رخ دهد. علائم دیگر عبارتند از:
-
درد در سمت راست بدن، درست زیر دنده
-
درد پشت بین استخوان های شانه
-
درد در شانه سمت راستی
-
استفراغ
-
عرق کردن
-
بی قراری
علت و دلایل بروز سنگ کیسه صفرا
سنگ های صفراوی ممکن است هنگامی تولید شوند که مواد شیمیایی موجود در کیسه صفرا در تعادل نباشد، موادی مانند مانند کلسترول، بیلیروبینیت کلسیم و کربنات کلسیم.
عوارض جانبی سنگ کیسه صفرا
اگر مجاری صفراوی یا دوازدهه توسط سنگهای صفراوی مسدود شود، جریان مایع گوارش به پانکراس نیز ممکن است مسدود شود. که باعث زردی و پانکراتیت حاد می شود. درمانش معمولا شامل جراحی برای برداشتن کیسه صفرا است.
افرادی که بر اثر این اتفاق، کیسه صفرا خود برداشته اند، احساس نفخ و سوء هاضمه میکنند، به ویژه هنگامی که وعده غذایی با چربی زیادی را می خورند. برخی ممکن است تعداد دفعات مدفوع را بیشتری داشته باشند. علائم و عوارض احتمالی ممکن است با این نشانه ها رخ دهد:
کولیک صفراوی
هنگامی که یک سنگ در مجرای کیسه صفرا گیر می کند و به راحتی نمیتواند عبور کند، میتواند باعث درد شدیدی شود.هنگامی که این اتفاق می افتد، فرد ممکن است یک وضعیت دردناکی به نام کولیک صفراوی را تجربه کند ؛ این دردی است که در قسمت فوقانی شکم احساس می شود، اما می تواند در مرکز یا سمت راست شکم نیز به وجود آید.
اصولا درد بعد از یک ساعت غذا خوردن، به وجود می آید، به ویژه اگر غذای پر چربی بوده باشد درد پایدار خواهد بود و چند ساعت طول می کشد و سپس فروکش می کند و بعضی افراد، بدون توقف، 24 ساعت درد تجربه می کنند، در حالی که برخی دیگر تنها ممکن است موجی از درد را تجربه کنند.
عفونت:
اگر سنگهای صفراوی عفونت کیسه صفرا را ایجاد کرده باشند، فرد مبتلا به آن، ممکن است دچار تب و لرزش شود در اکثر موارد عفونت سنگ صفراوی، مردم برای دفع سنگ در بیمارستان بستری می شوند.
زردی:
اگر سنگ ها کیسه صفرا را ترک کنند و در مجرای صفرا گیر گیر کنند، ممکن است مجرای عبور آنزیم های صفرا را به روده را ببندد سپس صفرا به جریان خون نفوذ می کند و نشانه های زردی را ایجاد می کند در بیشتر موارد، این عوارض به برداشتن سنگ صفرا نیاز دارد ؛ در برخی افراد، سنگ صفرا در نهایت به روده منتقل می شود.
پانکراتیت:
اگر سنگ صفراوی کوچک از طریق مجرای صفرا عبور کرده و مجرای پانکراس را مسدود کند، یا موجب ریفلاکس و بازگشت مایعات و صفرا به داخل کانال شود، در فرد ممکن است پانکراتیت ایجاد شود.
افرادی که احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا دارند
-
زنانی که باردار بوده اند
-
سابقه خانوادگی
-
افرادی که به تازگی وزن زیادی از دست داده اند
-
سریعا وزن زیادی کم کردن و دوباره اضافه کردن، می توانند خطر ابتلا به سنگ های صفراوی را در مردان افزایش دهند
-
زنان مصرف کننده داروهای ضد بارداری
-
زنانی که تحت درمان استروژن با دوز بالا قرار می گیرند
-
افرادی رابطه خونی نزدیک با فردی که سابقه سنگ صفراوی دارند
-
یک مطالعه نشان داد که یک ژن به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سنگ های صفراوی را افزایش می دهد.
-
افرادی که چربی بالایی در رژیم غذایی خود دارند
-
زنان دو برابر مردان مبتلا به سنگ صفراوی میشوند
-
افراد بالای 60 سال
-
بومی های هندی آمریکایی
-
افرادی که داروهای کاهش کلسترول مصرف می کنند، به نام استاتین
-
افراد مبتلا به دیابت
-
علاوه بر این، درمان جایگزینی هورمونی (HTR) برای زنانی که در دوران یائسگی هستند با خطر بالایی از مشکلات کیسه صفرا مرتبط است.
روش های تشخیص وجود سنگ کیسه صفرا
در بسیاری از موارد، سنگ های صفراوی به طور تصادفی کشف می شوند، زمانی که درحال درمان یا شرایط جداگانه ای با این مریضی قرار دارد. یک پزشک ممکن است بعد از آزمایش کلسترول، اسکن اولتراسوند، آزمایش خون یا حتی یک اشعه ایکس، به وجود سنگ های صفراوی مشکوک شود برای بررسی علائم عفونت، انسداد، پانکراتیت یا زردی، از آزمایش خون استفاده می شود.
کولانگیوگرافی:
یک رنگ به جریان خون تزریق می شود به طوری که در مجاری صفراوی یا کیسه صفرا متمرکز و جمع می شود، و یا مستقیما با استفاده از ERCP به مجاری صفراوی تزریق می شود. رنگ بر روی اشعه ایکس نمایش داده می شود.
همچنین برای یافتن و حذف و برداشتن سنگ در مجرای صفرا نیز استفاده می شود سپس پزشک میتواند به اشعه ایکس نگاهی بیندازد و سنگهای صفراوی و یا مجاری صفراوی مانند پانکراتیت، سرطان پانکراس یا سنگهای صفراوی را شناسایی کند.
اشعه ایکس به دکتر نشان می دهد که رنگ به کبد، مجرای صفراوی، روده و کیسه صفرا رسیده یا نه. اگر رنگ در یکی از این مناطق حرکت نکرده باشد، بدان معنی است که سنگ صفرا باعث انسداد آن محل شده. کارشناسان نظر واقعی تر و بهتری دارند از اینکه دقیقا سنگ کجاست.
یک اشعه ایکس غیر تهاجمی است که عکس های مقطعی از داخل بدن انسان میگیرد ، کولسکینتیگرافی (اسکن HIDA) مقدار کمی از مواد رادیواکتیو بی ضرر به بیمار تزریق می شود. این مواد توسط کیسه صفرا جذب می شوند. این آزمایش ممکن است انقباضات غیر طبیعی کیسه صفرا یا انسداد مجرای صفرا را تشخیص دهد و نشان دهد.
روش های درمانی در طب مدرن:
سنگ های صفراوی تنها زمانی درمان می شوند، که اگر باعث ایجاد التهاب کیسه صفرا، انسداد مجاری صفراوی، و یا اگر از مجرای صفرا به روده حرکت کرده باشند.
کولسیستکتومی:
کولسیستکتومی به معنی حذف و برداشتن کیسه صفرا است این، معمولا با عمل جراحی 'کیهول' انجام می شود ؛ جراحی کیهول برای حدود 10 درصد از افرادی که نیاز به کولسیستومی باز دارند، انجام نمی شوند برای آنها در عوض جراحی باز انجام می شود.
با کولسیستکتومی باز، یک برش بزرگ بر روی شکم زده می شود افرادی که تحت عمل جراحی باز قرار می گیرند، نیاز دارند زمان بیشتری را در بیمارستان بمانند و زمان بهبودی بیشتری دارند اگر کیسه صفرا به شدت ملتهب باشد، جراحی باز انجام خواهد شد و برای بخش زیادی از کسانی که در معرض کولسیستکتومی قرار می گیرند، سنگ های صفراوی در عرض یک سال دوباره درست می شوند.
برای کمک به پیشگیری از این اتفاق، به بسیاری از افراد مبتلا به سنگ صفراوی، اسید اورسوسدوکسوچولیک اسید داده میشود که اسید موجود در صفراست.
اورسوسدوکسوچولیک اسید:
اسید اورسوسدوکسوچولیک مقدار کلسترول صفرا را کاهش می دهد، و این باعث می شود که سنگ های کمتری شکل بگیرند اگر سنگ کلیه از کلسترول ساخته شده باشد، گاهی اوقات می تواند به آرامی با اورسوسدوکسوچولیک اسید حل شود.
این نوع درمان، که به نام 'انحلال' شناخته می شود، ممکن است تا 24 ماه طول بکشد، تا اثر کند. این درمان به اندازه عمل جراحی موثر نیست، اما گاهی اوقات تنها گزینه انتخابی افرادی است که نمی توانند بیهوشی عمومی را تجربه کنند.
آندواسکوپی کولنگیوپانکراتوگرافی:
زمانی که فرد مبتلا به سنگ صفرا نمی تواند عمل جراحی کند یا اورسوسدوکسوچولیک اسید را بگیرد، ممکن است تحت عمل اندواسکوپیک قرار گیرد که فقط به یک بی حس کننده موضعی نیاز دارد.
یک دوربین فیبر نوری قابل انعطاف، یا آندوسکوپ، در داخل دهان قرار داده میشود، از طریق دستگاه گوارش و به داخل کیسه صفرا وارد می شود. یک سیم الکتریکی داغ، مجرای صفرا را باز می کند. سپس سنگ ها برداشته و یا به سمت روده منتقل می کند.
لیت تریپسی:
شوک امواج ماورا صوت:(اولتراسونیک) که به سمت سنگ های صفراوی نشانه گیری می شوند، آنها را می شکند اگر سنگهای صفراوی به اندازه کافی کوچک شوند، پس از آن با خیال راحت میتوانند با مدفوع خارج شوند. این نوع درمان شایع و همگانی نیست و تنها زمانی استفاده می شود که سنگ های صفراوی خیلی کمی وجود دارند.
رژیم غذایی افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا
برای افراد مبتلا به سنگ صفراوی که هنوز برای جراحی آماده نشده اند، یک رژیم غذایی کم چرب، برای جلوگیری از رشد سنگ صفرا تجویز می شود به تازگی نشان داده شده است که کمتر از آنچه قبلا تصور می شد، مفید است، زیرا کاهش وزن سریع می تواند باعث تولید سنگ های صفراوی شود.
یک رژیم متعادل با غذای های عادی توصیه می شود. این کار سنگ های صفراوی را درمان نمی کند، اما می تواند تاثیر مثبتی بر علائم و درد آن داشته باشد.
اجتناب از غذاهای پر چرب با چربی اشباع شده می تواند به کاهش خطر ابتلا به سنگ های صفراوی کمک کند. اجتناب از خوراکی هایی مانند کره، پنیر سخت، کیک و بیسکویت. فکر می کنیم کلسترول نقش مهمی در تشکیل سنگ های صفراوی دارد ؛ اقدامات رژیم غذایی می تواند باعث جلوگیری از این وضعیت شود. مانند خوردن دانه های بیشتر و عدم مصرف الکل.
آیا یک فرد می تواند بدون کیسه صفرا زندگی کند؟
انسان میتواند بدون کیسه صفرا زنده بماند. کبد به اندازه کافی صفرا تولید می کند تا رژیم غذایی معمولی را هضم کند. اگر کیسه صفرا یک فرد برداشته شود، صفرا به جای آنکه در کیسه صفرا نگهداری شود، از طریق کبد به روده کوچک ریخته می شود.
یک بخش کمی از افرادی که کیسه صفرا را برداشته اند، برای مدتی مدفوعی شل تر و با دفعات بیشتری را تجربه می کنند، زیرا آنزیم های صفرا مدام به روده کوچک ریخته می شود.
راههای پیشگیری از سنگ کیسه صفرا
برخی از عوامل که باعث افزایش خطر ابتلا به سنگهای صفراوی میشوند، مانند سن، جنسیت و اصالت، قابل تغییر نیستند با این حال، رژیم گیاهخواری ممکن است، خطر ابتلا به سنگ صفراوی را کاهش دهد ؛ افراد گیاهخوار،خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرای بسیار کمتری دارند، در مقایسه با افرادی که گوشت مصرف می کنند.
بسیاری از کارشناسان می گویند که رژیم کم چرب و مصرف زیاد میوه ها و سبزیجات، از جمله مقدار زیادی از فیبر، می تواند به حافظت از مردم در مقابل ایجاد سنگ های صفراوی کمک کند.
کنترل وزن بدن، میتواند به جلوگیری از تشکیل سنگ های صفراوی کمک کند با این حال، رژیم های سخت و کاهش سریع وزن باعث افزایش خطر ابتلا به سنگ های صفراوی می شود. داشتن حد تعادل توصیه می شود.
درمان های خانگی و گیاهی برای سنگ کیسه صفرا
سرکه سیب برای درمان سنگ کیسه صفرا
مصرف:
-
سرکه و آب لیمو را در آب مخلوط کنید و صبح بخورید.
-
هر وقت درد سنگهای صفراوی را تجربه کردید، به سرعت یک قاشق چای خوری سرکه سیب در یک لیوان آب سیب مخلوط کرده و بنوشید.
-
این محلول را هر روز صبح با معده خالی بخورید.
-
از این دستور آب سیب در هر زمان که درد کیسه صفرا را تجربه کردید، بنوشید.
آب سیب برای درمان سنگ کیسه صفرا :
-
یک لیوان آب تازه سیب را تهیه کنید و هر روز آن را بنوشید.
-
ترجیحا، آب سیب را بدون پوست کندن سیب بخورید.
-
با نوشیدن روزی یک بار، یک لیوان آب سیب، میتواند به طور طبیعی با آن سنگهای دردناک خداحافظی کنید.
مواد لازم:
مصرف:
-
این پاکسازی شش روز طول می کشد. در پنج روز اول، هر روز چهار لیوان آب سیب بخورید.
-
در روز ششم، بعد از ساعت 6 بعد از ظهر هیچ چیزی نخورید. یک لیوان آب گرم حاوی یک قاشق غذاخوری نمک اپسوم را بخورید.
-
بعد از چند ساعت دیگر، یک لیوان دیگر از این آب نمک زده را بنوشید.
-
بعد از دو ساعت، روغن زیتون و آب لیمو را مخلوط کنید و آن را بنوشید.
-
به سمت راست خود دراز بکشید و منتظر حرکت روده باشید.
-
ممکن است چند ساعت طول بکشد تا سنگهای صفراوی خارج شوند.
-
می توانید این کار را هر شش ماه یک بار انجام دهید.
زردچوبه برای درمان سنگ کیسه صفرا:
مواد لازم
مصرف
-
هر روز مخلوط زردچوبه با عسل را بخورید چون هم برای حفظ سلامتی مفید است و هم برای حذف سنگ صفرا.
-
این کار را هر روز برای داشتن کیسه صفرا سالم انجام دهید.
شیره خارخسک برای درمان سنگ کیسه صفرا:
مواد لازم
-
1 قاشق غذاخوری دانه خارخسک
-
3 فنجان آب
-
عسل
مصرف
دانه های خارخسک را خرد کنید و آنها را بجوشانید.
در یک لیوان دمنوش آب جوش را بریزید و 20 دقیقه اجازه دهید تا بماند.
چای گیاهی را بریزید، و مقداری عسل را به آن اضافه کنید و آن را بنوشید.
دو تا سه فنجان در روز بنوشید.
آب لیمو برای درمان سنگ کیسه صفرا:
مواد لازم
-
1 قاشق چای
-
خوری آب لیمو
-
یک لیوان آب ولرم
مصرف:
-
آب لیمو را به آب اضافه کنید و اولین چیزی که در صبح میخورید، این نوشیدنی باشد.
-
در طول روز به آب ،مقداری آبلیمو اضافه کنید و بخورید.
-
روزانه چهار لیوان مصرف کنید.
ذغال اخته برای درمان سنگ کیسه صفرا:
مواد لازم:
-
آب ذغال اخته
مصرف:
-
هر روز یک لیوان آب ذغال اخته را بنوشید.
-
اگر احساس می کنید، که آبش بیش از حد اسیدی است، آن را با آب، کمی رقیق کنید.
-
هر روز این آب را بنوشید تا عملکرد سالم بدن را حفظ کند.
روغن نارگیل برای درمان سنگ کیسه صفرا :
مواد لازم:
-
3 قاشق غذاخوری روغن نارگیل
-
1/4 لیوان آب سیب
-
آب نیمی از لیمو
-
یک گل سیر (اختیاری)
-
یک قطعه کوچک زنجبیل
مصرف:
-
روغن نارگیل را به آرامی گرم کنید، تمام مواد را به آن اضافه کنید و ترکیب کنید.
-
این مخلوط را هر روز بخورید.
-
این نوشیدنی را هر روز برای چند هفته بنوشید.
روغن کرچک برای درمان سنگ کیسه صفرا :
مواد لازم:
-
1فنجان روغن کرچک
-
پارچه
-
بسته پلاستیکی
-
کمپرس گرم
مصرف:
-
روغن کرچک را به آرامی گرم کنید و پارچه را در آن خیس کنید.
-
روغن اضافی را از پارچه برداشته و آن را در سمت راست شکم بگذارید، جایی که کیسه صفرا و کبد قرار دارند.
-
پارچه را با یک پلاستیک ،در اطراف شکم بپیچانید.
-
کمپرس گرم را رویش بگذارید و اجازه دهید ،30 تا 40 دقیقه بماند.
-
این روند را سه بار در هفته تکرار کنید.
دمنوش گیاهی(چای سبز) برای درمان سنگ کیسه صفرا:
مواد لازم:
-
2قاشق چای خوری برگ چای سبز
-
1فنجان آب داغ
-
عسل
-
لیمو
مصرف:
-
برای 5 تا 10 دقیقه برگ های چای را در آب داغ قرار دهید.
-
کمی عسل و لیمو برای طعم و مزه اش اضافه کنید.
-
دمنوش را در حالی که گرم است بنوشید.
-
دو تا سه فنجان چای سبز را در روز بخورید.
قهوه برای درمان سنگ کیسه صفرا :
مواد لازم:
-
یک فنجان قهوه داغ
مصرف:
-
یک فنجان از قهوه مورد علاقه تان را دم کنید و بنوشید.
-
روزانه یکی دو فنجان قهوه، برای جلوگیری از تشکیل سنگ صفراوی بنوشید.
چغندرقند برای درمان سنگ کیسه صفرا :
مواد لازم:
-
چغندرقند
-
آب
مصرف:
-
چغندر قند را به قطعات کوچک برش بزنید و با کمی آب مخلوط کنید، تا بتوانید مایع خوبی را تهیه کنید.
-
روزانه یک فنجان از آبش را بنوشید.
-
هر روز برای تسکین درد سنگ صفرا، از این نوشیدنی بخورید.
تربچه برای درمان سنگ کیسه صفرا :
مواد لازم:
-
تربچه
-
آب
مصرف:
-
پوست تربچه را بگیرید و به قطعات کوچک تقسیم کنید.
-
تربچه ها را به همراه مقداری آب مخلوط کنید، تا آب تربچه بدست آید.
-
2 قاشق غذاخوری از این محلول را بخورید.
-
برای سنگ های بزرگ، 5 تا 6 قاشق غذاخوری از این محلول را بخورید و برای سنگ های کوچک روزی 1 تا 2 قاشق کافی است.
برگ نعناع برای درمان سنگ کیسه صفرا :
مواد لازم:
-
چند برگ نعناع (تازه یا خشک)
-
یک فنجان آب گرم
-
1/2 قاشق چای خوری عسل
مصرف:
-
برگ ها را به آب جوش اضافه کنید.
-
در فنجان را بپوشانید و بگذارید چند دقیقه بماند.
-
محلول را بچلانید تا برگها خارج شوند و قبل از خوردن، عسل را اضافه کنید.
-
توصیه می شود ،یک فنجان از این چای ،در بین وعده های غذایی مصرف کنید.
آب گلابی برای درمان سنگ کیسه صفرا :
مواد لازم:
-
1/2لیوان آب گلابی
-
1/2 لیوان آب داغ
-
2 قاشق غذاخوری عسل
مصرف:
-
به آب گرم، ابتدا آب گلابی و سپس عسل را اضافه کنید. خوب مخلوط کنید.
-
این نوشیدنی را در حالی که گرم است، بنوشید.
-
این نوشیدنی را سه بار در روز مصرف کنید.
کیسه صفرا، کیسه ی کوچکی است که صفرا را نگه می دارد و در زیر کبد و سمت راست بالای شکم قرار دارد. صفرا، یک مایع سبز یا زرد است که به هضم غذا کمک می کند. اکثر سنگ های صفراوی به دلیل وجود کلسترول بیش از حد در صفرا، تشکیل می شوند.
زمانی که مایع صفراوی در کیسه صفرا غلیظ می شود که سبب به وجود امدن هسته ی اولیه سنگ به علت رسوب کلسترول و تشکیل سنگ صفرا می شود رسوب تدریجی کلسترول بر روی یکدیگرمنجربه پیدایش سنگ های صفراوی کلسترولی میکروسکوپی می شود واندازه سنگ کیسه صفرا از اندازه ی یک شن ریز تا یک گردو و به لحاظ تعداد متفاوت است.
عواملی که باعث به وجودن آمدن سنگ های صفراوی می شوند :
-
زن بودن
-
سن بالای 60 سال
-
چاقی
-
بارداری
-
رژیم غذایی پرچربی
-
رژیم غذایی پرکلسترول
-
رژیم غذایی کم فیبر
-
وراثت
-
دیابت
-
کاهش وزن سریع
-
استفاده از داروهای کاهش کلسترول
-
مصرف داروهایی که حاوی استروژن هستند
-
بیماری های روده ی کوچک و یا برداشتن آن در طی عمل جراحی
-
درمان با کلوفیبرات
-
آسیب طناب نخاعی
علایم سنگ کیسه صفرا عبارتند از :
-
درد ناگهانی، سریع و تشدید شونده در سمت راست و بالای شکم
-
درد ناگهانی، سریع و تشدید شونده در مرکز شکم و دقیقا زیر استخوان سینه
-
درد بین تیغه های شانه
-
درد در شانه سمت راست
-
زردشدن صورت و سفیدی چشم ها
-
تب
اگر پزشک تشخیص داده که شما سنگ کیسه صفرا دارید، ممکن است نگران عمل جراحی باشید که پزشک تان برای داشتن کیسه صفرا توصیه کرده است. بیاید یکبار برای از بین بردن سنگ های کیسه صفرا را با درمان های خانگی امتحان کنید. این درمان های طبیعی نه تنها علائمی مثل حالت تهوع، استفراغ و سوء هاضمه و همین طور درد را رفع می کنند، بلکه کمک می کنند از شر سنگ های صفرای تان خلاص شوید.
کیسه صفرا عضوی از بدن است که شبیه به یک کیسه گلابی شکل کوچک است که در قسمت بالایی شکم و زیر کبد قرار دارد.
کیسه صفرا دقیقا زیر قفسه سینه در جلو و سمت راست بدن قرار گرفته است.
این کیسه محل ذخیره مایعی به نام صفرا (زرداب یا زهره ) است. صفرا از چندین ماده مانند نمک های صفراوی ، بیلی روبین، و کلسترول تشکیل شده است.
این مایع زرد یا سبز رنگ توسط کبد برای کمک به هضم چربی ها تولید می شود. مجاری صفراوی، مایع صفرا را به روده کوچک (باریک) منتقل می کنند تا هنگام ورود غذا به فرایند گوارش و هضم کمک شود. اگر مواد سازنده صفرا نا متعادل شوند، سنگ های صفرا بوجود می آیند. سنگ های کیسه صفرا از رسوبات سخت شده مایعات دستگاه گوارش در کیسه صفرا بوجود می آیند و اکثر آن ها بهدلیل وجود کلسترول بیشازحد در صفرا، تشکیل میشوند. . این سنگ ها مواد جامدی (شبیه به سنگ مرمر) هستند که از کلسترول صفرا و بیلی روبین موجود در کیسه صفرا تشکیل می شوند.
سنگ کیسه صفرا میتواند در اندازه های مختلفی باشد گاهی به اندازه یک شن و گاهی به اندازه توپ گلف، همچنین گاهی ممکن است فردی فقط یک سنگ در کیسه صفرا داشته باشد و دیگری چندین سنگ داشته باشد.
انواع سنگ کیسه صفرا
-
سنگ کلسترولی: این سنگ زمانی که کلسترول زیادی در صفرا وجود داشته باشد بوجود می آید.
-
سنگ رنگدانه ای: این سنگ زمانی که بیلی روبین زیادی در صفرا جمع شود بوجود می آید.
علائم سنگ کیسه صفرا
ممکن است سنگ صفرا باعث ایجاد هیچ علامت یا نشانه ای نشود. اگر سنگ صفرا وارد مجرایی شود و ایجاد انسداد کند، علائم و نشانه های حاصل عبارت اند از:
-
درد ناگهانی و شدید در بخش سمت راست و بالای شکم
-
درد ناگهانی و شدید در وسط شکم زیر قفسه سینه
-
درد میان دو کتف
-
درد در شانه سمت راست
-
حالت تهوع یا استفراغ
-
تب بالا به همراه لرز
-
زرد شدن پوست و سفید شدن چشم ها و گیجی
-
درد شکمی بسیار شدید که موقعیتی برای تسکین و رهایی از آن بوجود نمی آید.
-
ضربان قلب سریع
-
عرق کردن و بی قراری
-
پوست خارشدار
-
ادرار تیره و مدفوع به رنگ رس
-
اسهال و از دست دادن اشتها
علل ایجاد سنگ کیسه صفرا
در این بخش به علل ایجاد سنگ کیسه صفرا می پردازیم.
-
بالا بودن سطح کلسترول در صفرا
-
بالا بودن سطح بیلیروبین در صفرا
-
تخلیه نشدن کامل صفرا
افراد در معرض دچار سنگ کیسه صفرا
هرفردی می تواند سنگ صفراوی داشته باشد . احتمال ابتلا افرادی که در ادامه گفته می شود بیشتر است:
-
افراد باردار یا کسانی که چندین زایمان را تجربه کرده اند
-
خانم هایی که قرص پیشگیری از بارداری مصرف می کنند
-
افراد مسن
-
افراد بی تحرک
-
مبتلایان به بیماری های کبدی
-
افرادی که اضافه وزن دارند
-
افرادی که وزن خود را سریع کم می کنند یا رژیم گرسنگی دارند
-
افرادی که تری گلیسیرید آن ها بالا است
-
فامیل درجه یک مبتلایان به سنگ کیسه صفرا
-
افرادی که دخانیات مصرف میکنند
-
افرادی که بعضی از داروها را مصرف می کنند مانند کلوفیبرات و سفتریاکسون
-
افرادی که رژیم های غذایی پر چرب یا پر کلسترول یا کم فیبر دارند
-
مبتلایان به دیابت
-
افراد مبتلا به بیماری کرون یا سنروم روده تحریک پذیر
عوارض سنگ کیسه صفرا
-
مسدود کردن مسیر جریان خروج مایع صفراوی از کیسه صفرا، این انسداد اگر ادامه دار باشد باعث التهاب کیسه صفرا می شود.
-
مسدود کردن جریان آنزیمهای گوارشی پانکراس، چنانچه انسداد ادامه داشته باشد باعث التهاب پانکراس می شود.
-
سرطان کیسه صفرا
درمان سنگ کیسه صفرا
نسخه استاد خیراندیش
از دیدگاه استاد خیر اندیش ریشه پیداش سنگ کیسه صفرا نوشیدن آب سرد پس از خوردن غذای گرم است
-
سرکه انگبین: هنگام تشدید درد دو لیوان نوشیده شود. پس از تسکین درد روزانه یک لیوان (به مدت چهل روز)
نحوه تهیه سرکه انگبین:
2 واحد عرق نعنا + دو واحد عسل + 1 واحد سرکه
سرکه را به همراه عرق نعناع بجوشانید و هنگام رسیدن به نقطه جوش به آن عسل اضافه می کنیم.
شربت را با دوبرابر آن آب خنک مخلوط کنید و بنوشید.
نسخه استاد ضیایی
از نظر استاد ضیایی نوشیدن آب آشامیدنی کم ، تعریق زیاد، مصرف قرص پیشگیری از بارداری از علل بروز سنگ کیسه صفرا است.
-
هسته خرما : 20 الی 30 دانه هسته خرما به همراه 2 الی 3 لیوان آب بجوشانید به مدت نیم ساعت و پس از آن یک لیوان میل کنید (هفته ای سه مرتبه)
-
تمر هندی: 5 الی 7 خوشه تمر هندی بی نمک را در یک لیوان آب بخیسانید پس از چند دقیقه هسته های آن را جدا کنید و سپس این ترکیب را میل کنید.
-
کاهش مصرف مواد کافئین دار.
اینجا بخوانید:
چند عادت که باعث افزایش ایمنی بدن میشود
درمان گیاهی و خانگی
-
سرکه سیب: برای درمان سنگ کیسه صفرا 2 قاشق چای خوری سرکه سیب به همراه 1 قاشق چای خوری آب لیمو در 1 لیوان آب گرم مخلوط کنید و صبح نوش جان کنید.
-
آب سیب: روزانه یک لیوان آب سیب بنوشید (ترجیحا پوست سیب گرفته نشود) تا از سنگ کیسه صفرا رهایی یابید.
-
به مدت 5 روزه هر روز 4 لیوان آب سیب بخورید، سپس روز ششم بعد از ساعت 6 عصر چیزی نخورید. فقط یک لیوان آب گرم حاوی یک قاشق غذاخوری نمک اپسوم را بنوشید. پس از چند ساعت مجدد از محلول نمک زده بنوشید . پس از دو ساعت نصف فنجان روغن زیتون به همراه نصف فنجان آب لیمو را مخلوط کنید و میل کنید سپس به سمت راست خود دراز بکشید تا سنگ های صفراوی خارج شوند
-
آب گلابی: نصف لیوان آب گلابی را به نصف لیوان آب داغ اضافه نمایید سپس دو قاشق غذاخوری عسل به مخلوط بیافزایید و خوب مخلوط کنید و روزانه سه مرتبه از این مخلوط بصورت گرم میل کنید.
-
آب لیمو: برای درمان سنگ صفرا یک قاشق چای خوری آبلیمو را در لیوان آب گرم بریزید و به صورت ناشتا میل نمایید. همچنین می توانید در طول روز از این محلول میل نمایید.(روزانه 4 لیوان)
-
برگ نعناع: چند برگ نعناع را در یک فنجان آب گرم ریخته و روی آن را مدت چند دقیقه بپوشانید و سپس محلول را صاف کرده و مقداری عسل به آن اضافه کنید و این ترکیب میان وعده های غذایی میل کنید تا سنگ کیسه صفرا دفع شود.
-
قاصدک: در گذشته افراد جهت دفع سنگ صفرا از عصاره قاصدک استفاده می کردند.
-
اسفرزه: ۱ قاشق چایخوری پودر اسفرزه را در یک لیوان آب مخلوط کنید و بلافاصله بنوشید( بهتر است قبل از رفتن به رختخواب نوشیده شود)
-
زردچوبه: برای از بین بردن سنگ کیسه صفرا همچنین داشتن کیسه صفرایی سالم روزانه نصف قاشق چای خوری زردچوبه را به همراه نصف قاشق چای خوری عسل مخلوط کنید و بخورید.
-
خارخاسک: 1 قاشق غذاخوری دانه خارخسک را خرد کنید و بجوشانید سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و اجازه دهید 20 دقیقه دم بکشد. این دمنوش را به همراه مقداری عسل میل کنید تا از شر سنگ های کیسه صفرا رهایی پیدا کنید.
-
خارمریم: این گیاه برای سم زدایی کبد مفید است که این عمل برای سلامت کیسه صفرا و کبد مفید است.
-
ذغال اخته: نوشیدن روزانه یک لیوان آب ذغال اخته می تواند به دفع سنگ کیسه صفرا کمک کند.
-
تربچه: پوست تربچه را بگیرید و آن را به تکه های کوچک تر تقسیم کنید و سپس در مقداری آب ریخته تا آب تربچه به دست آید. (برای دفع سنگ های بزرگ، 5 تا 6 قاشق غذاخوری و برای سنگ های کوچک روزی 1 تا 2 قاشق از این محلول میل کنید.)
-
روغن نارگیل: 3 قاشق غذاخوری روغن نارگیل را به آرامی گرم کنید و به آن یک چهارم لیوان آب سیب، آب نیمی از لیمو و یک تکه کوچک زنجبیل اضافه کنید . برای درمان سنگ کیسه صفرا چند هفته و هرروز از این مخلوط بنوشید.
-
روغن کرچک: مقداری روغن کرچک را گرم کنید و مقداری از آن را روی حوله ای بچکانید سپس آن را در سمت راست شکم(محل قرار گیری کیسه صفرا و کبد) قرار دهید. سپس با پلاستیک روی آن را بپوشانید و کمپرس آب گرم را به مدت 30 الی 40 دقیقه روی آن قرار دهید برای بهبودی سنگ کیسه صفرا این کار را سه بار در هفته انجام دهید.
-
چای سبز: 2قاشق چای خوری برگ چای سبز را به مدت 5 الی 10 دقیقه در یک فنجان آب داغ قرار دهید سپس کمی لیمو و عسل به آن اضافه کنید و آن را به صورت گرم بنوشید.( دو تا سه فنجان چای سبز را در روز بخورید)
-
قهوه: روزانه یک الی دو فنجان قهوه جهت پیشگیری از سنگ کیسه صفرا بنوشید.
-
چغندر قند: برای تسکین درد سنگ صفرا روزانه چغندر قند را به قطعات کوچک برش بزنید و با کمی آب مخلوط کنید و یک فنجان از آن بنوشید.
درمان با طب سوزنی
در یک مطالعه بر روی ۶۰ نفر مبتلا به التهاب کیسه صفرا ، طب سوزنی برای کاهش درد پشت، گرفتگی شکم و حالت تهوع و همچنین تنظیم حجم کیسه صفرا مفید بوده است.
سایر توصیه ها:
-
داشتن تحرک به اندازه
-
نوشیدن 8 تا ۱۰ لیوان آب در روز
-
وعده های غذایی حذف نشوند
-
مصرف بیشتر سبزیجات و میوه جات
-
مصرف لبنیات کم چرب
-
مصرف روغن های گیاهی
-
مصرف غلات کامل، سبوس و نان های سبوس دار
-
پرهیز از مصرف الکل و دخانیات
-
جلوگیری از ابتلا به یبوست
-
داشتن وزن مناسب
-
کاهش وزن به آهستگی
-
پرهیز از مصرف غذاهای چرب و پر کلسترول
-
از ادویهجات و گیاهان دارویی که باعث تحریک کبد و همچنین کیسه صفرا میشوند استفاده کنید، از جمله زردچوبه، زنجبیل خشک، فلفل سیاه، فلفل سبز، آنقوزه، و غیره.
توضیحاتی در مورد پاکسازی کیسه صفرا
یکی از وظایف کبد ساختن صفرا و ذخیره کردن آن در داخل کیسه صفراست؛ ترشح نادرست صفرا اختلال در گوارش، یبوست، ایجاد سنگ کیسه صفرا و سوء هاضمه را به همراه دارد. از نظر طب سنتی صفرا به معنی گرمی و خشکی (آتش) است؛ کبد بیشترین صفرا را برای هضم چربیها، پروتئینها و دفع کلسترول ترشح میکند؛ از علائم افزایش صفرا در بدن میتوان به زرد شدن رنگ صورت و سفیدی چشمها، تلخ شدن دهان، دیدن اشیاء زرد رنگ در خواب، افزایش چرک گوشها، لاغری بدن، بروز جوش در پیشانی و شانهها، گرمی زیاد بدن هنگام عصرها و تعریق بیش از حد اشاره کرد. کلسترول بالا، غلیظ بودن صفرا، تورم و التهاب کیسه صفرا، اختلال در ترشح صفرا (که در زنان نسبت به مردان شایعتر است)، مشکلات هورمونهای جنسی، وجود عفونتها و کمبود ویتامینها از جمله علل تشکیل سنگ کیسه صفرا هستند؛ از نشانههای وجود سنگ کیسه صفرا میتوان به درد شدید در قسمت راست سینه و زیر دندهها اشاره کرد که با تلخی دهان و تهوع صبحگاهی همراه است.
پاکسازی کیسه صفرا و کبد
درباره مناسبترین میوهها برای پاکسازی کبد و کیسه صفرا اظهار کرد: میوههایی مانند سیب، پرتقال، انگور، گلابی، زردآلو، توتفرنگی، گیلاس، لیموترش تازه، گریپفروت، انار، آناناس، کیوی، انبه و شاتوت در پاکسازی کبد و کیسه صفرا موثر هستند.
آشنایی با پاکسازی کیسه صفرا
وی درباره طرز تهیه ترکیب آب میوههای مفید برای پاکسازی کبد و کیسه صفرا بیان کرد: افراد برای پاکسازی کبد و کیسه صفرا باید یک عدد گلابی، یک عدد سیب، یک استکان شاتوت، چند قطره آب لیموترش تازه و یک قاشق غذاخوری عسل را با هم داخل مخلوطکن بریزند و روزانه آب آنها را ۲ لیوان میل کنند.
پاکسازی کیسه صفرا در طب سنتی
این محقق و پژوهشگر طب سنتی مصرف سبزیجاتی
مانند کرفس، هویج، اسفناج، کاهو، چغندر (لبو)، جعفری، شلغم، کدوسبز، خیار، کلمپیچ، کلمبروکلی، گلکلم، فلفلدلمهای و سیر به مقدار کم را در پاکسازی کبد و کیسه صفرا مؤثر دانست و افزود: استفاده از جوانه یونجه به پاکسازی کبد و کیسه صفرا کمک شایانی میکند؛ افراد برای پاکسازی کبد و کیسه صفرا میتوانند ۲ عدد هویج، یک عدد سیب، ۲ ساقه کرفس، ۱۵ ساقه جعفری، یک عدد لبوی کوچک و چند قطره روغن زیتون بودار را با هم داخل مخلوطکن بریزند و روزانه آب آنها را ۲ لیوان میل کنند.عظمایی تاکید کرد: افراد برای پاکسازی کبد و کیسه صفرا همچنین میتوانند ۲ عدد هویج، پنج برگ اسفناج، پنج برگ کاهو، یک عدد شلغم، ۱۵ ساقه جعفری و چند قطره روغن زیتون بودار را با هم داخل مخلوطکن بریزند و روزانه آب آنها را ۲ لیوان میل کنند.
پاکسازی کیسه صفرا و رژیم غذایی
وی درباره سایر موادغذایی مفید برای سمزدایی از کبد و کیسه صفرا یادآور شد: مصرف موادغذایی مانند آرتیشو (کنگرفرنگی)، عناب، ترنجبین، شیرخشت، عرق بیدمشک، زیتون و روغن آن، آب زرشک سیاه (زرشک آبگیری)، شاهتره، کاسنی، تخم خرفه، خاکشیر، گزنه و سرکه سیب همراه با عسل نقش مؤثری در سمزادیی از کبد و کیسه صفرا دارند.
روش پاکسازی کیسه صفرا
پاکسازی کیسه صفرا در طب سنتی صرفاً برای افرادی مناسب است که تجربه قبلی از برنامه پاکسازی (دتاکس) دارند و بطور منظم برنامه غذایی صحیح و درستی داشته اند. پاکسازی کیسه صفرا برای افرادی مناسب است که در حال روزه و یا دتاکس (پاکسازی) بدن می باشند و بشکل پیشرفته تر و شدیدتری احتیاج به پاکسازی دارند. در این حالت مواد زائد قدیمی که در سلول های کبد و سایر بافتهای بدنشان است خارج می شود. پاکسازی کیسه صفرا در طب سنتی نباید بیشتر از ۱ بار در سال استفاده شود. بعضی از افراد بعد از نوشیدن پاکسازی کیسه صفرا در طب سنتی ممکن است دچار حالت تهوع شوند که البته این حداکثر عارضه جانبی است که از نوشیدن آن ایجاد می شود.
پاکسازی کیسه صفرا و زائدات سمی
زائدات سمی و بقایای مواد مضر که در زمان این رژیم آزاد می شوند در زمان پاکسازی قدرتمند کیسه صفرا به شکل موثرتری از بین می روند. هدف این پاکسازی فعال ساختن و تحریک کبد و کیسه صفر است. وقتیکه کبد با این حجم اضافی روغن مواجه می شود با تولید مقدار زیادی صفرا (زرد آب) واکنش نشان میدهد که کیسه صفرا با فوران زیاد آن را بطرف روده خارج میسازد. اینطور فکر می شود که جریان قدرتمند صفرا (زرد آب) مواد سمی که خیلی عمیق ذخیره شده اند را به کمک تنفیه از بدن خارج می نماید. فعال کردن کبد و کیسه صفرا به این شدت حکم تنظیم و آبندی آنها را دارد. بعد از تنفیه مراقب خروج سنگهای کوچک سبز و یا مرمر مانند باشید. برخی آنها را سنگ کیسه صفرا مینامند ولی درواقع آنها روغنهای صابونی شده هستند. بنا به تجربه پزشکان و مشاهده دیگران و افرادی که از پاکسازی (دتاکس) استفاده کرده اند احساسات و هیجانات منفی نیز بطرز واضحی طی این فرآیند از بین می روند. بخصوص احساس خشم و نامیدی تخلیه می شوند. ممکن است بعضی از افراد در حین فرایند پاکسازی حسی عجیبی داشته باشند مانند اینکه اثر بعضی از داروها را در خونشان احساس کنند.
این به این خاطر می تواند باشد که داروهای قدیمی که در بدن باقیمانده و انباشته شده اند در زمانی که از بدن تخلیه می شوند دوباره تجزیه میشوند و یا بدلیل واکنش منظم هورمونی به مصرف این حجم روغن این فورت مخلوط شده با آب ارزشمندتر از هر آبمیوه آماده است. بدن ما در قبال نیروی حیاتبخش آبمیوه تازه بهترین پاسخ و عکس العمل را نشان میدهد. دقت کنید که کل این رژیم از زمان آماده سازی تازمان بازگشت به تغذیه عادی چیزی حدود ۱۰ روز بطول می انجامد.
پاکسازی کیسه صفرا با کنگر فرنگی
آرتیشو یا همان کنگر فرنگی باعث تحریک ترشح صفرا می شود و به این ترتیب به دفع توکسین ها یا همان سموم انباشته شده در کبد کمک می کند. آرتیشو گیاهی است چند ساله درای ساقه ای راست که ارتفاع آن به حدود یک متر می رسد. برگ های آن پهن و دراز مانند برگ های کاهو است که به رنگ سبز تیره است. در انتهای ساقه میوه آن که به شکل میوه کاج یا سیب فلس دار است مشاهده می شود . گلبرگ های آن ضخیم و گوشتی بوده و انتهای گلبرگ ها ضخیم تر است که مصرف خوراکی دارد .این گیاه به صورت بومی در نواحی جنوب اروپا و مدیترانه یافت می شود.
ماده موثره موجود در آرتیشو مانع انباشته شدن چربی در سلول های کبدی می شود. اسیدکافئیک سبب برطرف شدن چربی کبد شده و فلاونوئیدها به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدان بسیار قوی، رادیکال های آزاد کبد را جذب و از تکثیر آنها جلوگیری می کند. عصاره این گیاه، ذخایر چربی در کبد و سایر بافت ها را کاهش می دهد و با مهار آنزیم هیدروکسی متیل گلوتاریل، کوآنزیم A و ردوکتاز سبب کاهش کلسترول در بدن می شود.این گیاه به شکل دمنوش و در مدت ۴۵ روز باید استفاده شود تا از این طریق بتواند آنزیم های کبدی را تنظیم کند.
تاثیر کنگر فرنگی بر پاکسازی کیسه صفرا
براساس آزمایش کلینیکی تاثیر این گیاه بر کسیه صفرا و کاهش درد شکمی و تهوع نیز به اثبات رسیده و دفع سنگ های کیسه صفرا از دیگر مزایای آرتیشو است. در صورتی که سنگ کسیه صفرا حدود ۲ تا ۳ میلی گرم باشد می توان با استفاده مستمر و منظم این گیاه، آنها را دفع کرد.کاهش تا ۵۹ درصدی کلسترول و حدود ۸۲ درصدی تری گلیسیرید از جمله اثرات دیگر آرتیشو است.
طرح استفاده از گیاه دارویی آرتیشو در سال گذشته در استان همدان با همکاری پزشک متخصص داخلی توسط ۳۰ بیمار که دارای کبد چرب بودند و آنزیم های کبدی آنها نامنظم داشتند، انجام شد. با انجام آزمایشات، سونوگرافی و اندازه گیری آنزیم های کبدی بیماران پس از مصرف گیاه دارویی آرتیشو و مقایسه آن با آزمایشات قبل از مصرف این گیاه، اثرات بسیار مثبت این گیاه دارویی برکاهش کبد چرب و تنظیم آنریم های کبدی به اثبات رسید.
خواص داروئی کنگر فرنگی
خواص داروئی دیگر آرتیشو : ۱) تقویت کننده بدن است . ۲) موجب دفع ادرار می شود . ۳) تب بر است . ۴) در درمان رماتیسم مؤثر است . ۵) یبوست های ناشی از عدم صفرا را درمان می کند. ۶) در درمان ورم روده موثر است . ۷) باعث دفع سنگهای کیسه صفرا می شود. ۸) نیروی جنسی را افزایش می دهد. ۹) کلیه و مثانه را گرم می کند. ۱۰) گاز و نفخ معده و روده را از بین می برد. ۱۱) باعث هضم غذا می شود. ۱۲) بیماری های کبدی را درمان می کند. ۱۳) کلسترول خون را پائین می آورد. ۱۴) داروی لاغری است و کسانی که می خواهند وزن کم کنند و لاغر شوند می توانند هر روز آرتیشو بخورند. ۱۵) سرگیجه را برطرف می کند. ۱۶) آنهائی که گوششان زنگ می زند اگر آرتیشو را بخورند آنرا برطرف می کند. ۱۷) مبتلایان به بیماری قند می توانند با خوردن آرتیشو قند خود را تنظیم کنند. ۱۸) در درمان میگرن موثر است . ۱۹) در برطرف کردن بیماری آسم اثر مفید دارد . ۲۰) نقرس را برطرف می کند . ۲۱) آرتیشو رگ ها را تمیز کرده و تصلب شرائین را درمان می کند . ۲۲) در برطرف کردن اگزمت مؤثر است . ۲۳) در درمان اکثر بیماری های پوستی اثر مفید دارد. ۲۴) سموم بدن را دفع می کند. ۲۵) زخم های ریه و روده را درمان می کند. ۲۶) برای جلوگیری از ریزش مو ار برگ های آرتیشو پماد تهیه کرده و به سر بمالید. ۲۷) برای برطرف کردن بوی بد زیر بغل عصاره برگ آرتیشو را به زیر بغل بمالید. ۲۸) عصاره آرتیشو را اگر به بدن بمالید خارش را برطرف می کند. ۲۹) برای رفع آب آوردن بدن از جوشانده آرتیشو به مقدار سه فنجان در روز استفاده کنید. مضرات: آرتیشو چون گرم است ممکن است در بعضی از اشخاص تولید سودا کند لذا بهتر است با سرکه خورده شود ضمناً طعم آرتیشو را دوست ندارند. اینگونه اشخاص اگر بخواهند از مزایای آرتیشو استفاده کننده تنطور قرص یا کپسول آرتیشو مصرف نمایند.
سم زدایی و پاکسازی کیسه صفرا
نشانههای نیاز به سم زدایی بدن: احساس سنگینی کیسه صفرا اگر در محدوده کیسه صفرا به دلیل انباشته شدن مواد شیمیایی سمی در کبد یا مسدود شدن کیسه صفرا به شدت احساس سنگینی و پُری میکنید، همهی اینها را یک پرچم قرمز بدانید و برای بررسیهای بیشتر به پزشک مراجعه کنید. بی حالی و خستگی در صورتی که همواره احساس خستگی شدید میکنید، حتما بدنتان نیاز به سم زدایی دارد، این نشانهها به دلیل تجمع بیش از حد سموم در بدن به وجود میآیند. گرفتگی سینوسها اگر دچار گرفتگی سینوسها هستید، دلیل آن میتواند استنشاق سمومی باشد که به خاطر آلودگی هوا ایجاد میشوند.
تغییر رنگ زبان در صورتی که احساس میکنید رنگ زبانتان کمی سفید یا زرد شده، ممکن است خونتان از مواد سمی انباشته شده باشد. مشکلات پوستی اگر پوستتان به تدریج دچار التهاب، قرمزی، آکنه روزاسه (آکنه دوران بزرگسالی) و حتی خارش شده، همه اینها نشانه وجود سموم در خونتان است. سردرد سردردها هم ممکن است در نتیجه وجود مواد سمی در بدنتان باشند که این مواد میتوانند سامانه مرکزی عصبی را تحریک کنند. بی خوابی در صورتی که به تدریج احساس میکنید دچار بی خوابی شده اید، نشانه آن است که سموم در بافت هایتان تجمع یافته و گردش خونتان را مسدود کرده است.
سم زدایی از کبد
چای زردچوبه، یکی از مهمترین روشهای سم زدایی از کبد است. این ماده، کیسه صفرا را تحریک میکند و سبب تولید صفرا میشود. کبد از مایع صفرا برای سم زدایی استفاده میکند. زردچوبه گیاهی از خانواده زنجبیل است و در برخی از کشورها مانند هند، بیشترین کاربرد را دارد. رنگ زرد زردچوبه به دلیل مادهای به نام کورکومین است که سبب تحریک صفرا میشود. معمولا برای تهیه چای زردچوبه از زردچوبه و زنجبیل تازه، فلفل سیاه، دارچین، شیر نارگیل و عسل استفاده میشود که هریک خواص فوق العادهای دارند.
ارسال نظر