ترامپ از تریبون سازمان ملل برای جهان شاخ و شانه کشید
دونالد ترامپ سخنان خود را با تمجید از موفقیت های دولت خود آغاز کرد و هنگامی که عملکرد خود را در یک سال گذشته بهتر از عملکرد تمام رؤسای جمهوری پیشین امریکا خواند، موجب خنده حضار شد.

دومین سخنرانی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا از تریبون مجمع عمومی سازمان ملل متحد دیروز سهشنبه با تأخیر به خاطر دیر رسیدن او ساعت 10:30 صبح به وقت نیویورک (حوالی ساعت 18:20 به وقت تهران) انجام شد و همان طور که انتظار میرفت و تحلیلگران و رسانهها پیشبینی کرده بودند، او از این تریبون مهم بینالمللی برای دفاع از سیاست خارجی افراطی و انزواطلبانه خود، تأکید بر«حق حاکمیت» امریکا و فرار از چالشهای بیشمار داخلی با حمله به بسیاری از کشورهای جهان به جز معدود دوستانش استفاده کرد.
دونالد ترامپ سخنان خود را با تمجید از موفقیت های دولت خود آغاز کرد و هنگامی که عملکرد خود را در یک سال گذشته بهتر از عملکرد تمام رؤسای جمهوری پیشین امریکا خواند، موجب خنده حضار شد.
رئیس جمهوری امریکا که سال گذشته در نخستین حضورش در مجمع عمومی سازمان ملل کرهشمالی را تهدید به «نابودی کامل» کرده بود، دیروز از مذاکره با این کشور برای خلع سلاح هستهای کامل به عنوان یک دستاورد بزرگ یاد و از «رئیس کیم» (رهبر کرهشمالی) تشکر کرد. او گفت، مکالمات بسیار مفیدی با کرهشمالی داشته و از زمان ملاقاتش با کیم تاکنون تحولات دلگرم کنندهای نظیر توقف غنیسازی و پرتاب موشکها، آزادی گروگانهای امریکایی و... انجام شده است. او البته تأکید کرد که هنوز کارهای زیادی باقی مانده است و تحریمها علیه کرهشمالی تا زمان خلع سلاح هستهای آن باقی میماند.
** اذعان ترامپ به جنگ اقتصادی علیه ایران
ترامپ سپس با حمله لفظی به جمهوری اسلامی ایران ادعا کرد، ایران به حقوق همسایگانش احترام نمیگذارد و خواستار ادامهدار بودن آشوبها در منطقه است. او همچنین ادعا کرد، تراژدی بحران سوریه قلبش را به درد میآورد. رئیس جمهوری امریکا که به خاطر خروج یکجانبهاش از توافق هستهای ایران با متحدان اروپایی خود دچار چالش شده، از تریبون سازمان ملل بار دیگر از برجام انتقاد کرد و مدعی شد، توافق هستهای یک«موهبت باد آورده» برای ایران بود و باعث شد بودجه نظامی این کشور 40 درصد بیشتر شود. اما اکنون امریکا یک فراخوان جدید فشار اقتصادی علیه ایران راه انداخته تا مانع پیشبرد سیاستهای این کشور شود. او با متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم، به توان موشکی ایران اشاره و ادعا کرد: «ما نمیگذاریم دولتهای حامی تروریسم خطرناکترین اسلحههای جهان را در اختیار داشته باشند.» رئیس جمهوری امریکا در اظهاراتی متناقض گفت: از همه ملتها میخواهیم ایران را منزوی کنند و از مردم ایران حمایت کنند.
همان طور که انتظار میرفت، بخشی از سخنرانی ترامپ نیز به اقدام جنجالی وی در به رسمیت شناختن اسرائیل اختصاص یافت و او علیرغم موج جهانی مخالفتها و محکومیتها که علیه این تصمیم به راه افتاد، به رسمیت شناحتن اسرائیل را یک قدم مهم در سیاست خارجی امریکا برشمرد و گفت: «امریکا گروگان دگمهای قدیمی [افکار پوسیده درباره سرزمینهای اشغالی] نخواهد بود.»
** خصومت آشکار با نهادهای بینالمللی
حمله به سازمانها و نهادهای بینالمللی و تهدید به قطع کمکهای مالی به این سازمانها نیز بخشی از سخنان ترامپ در سازمان ملل بود. او از تریبون سازمان ملل به سازمان ملل، شورای حقوق بشر سازمان ملل، دیوان بینالمللی کیفری، اوپک و سازمان تجارت جهانی حمله کرد و با «مسئولانه» خواندن خروج امریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل گفت، تا زمانی که این شورا اصلاح نشود امریکا به این شورا برنمیگردد.
رئیس جمهوری امریکا کشورش را بزرگترین تأمین کننده مالی سازمان ملل با فاصله بسیار زیاد از دیگر کشورها خواند و گفت: «کشورهای کمی هستند که به ما کمک میکنند و به همین دلیل ما میخواهیم سیاست خود را تغییر دهیم. در آینده تنها به آنهایی که دوستان ما هستند و به ما احترام میگذارند کمک خواهیم کرد. امریکا متعهد است سازمان ملل را پاسخگوتر کند. امریکا بیش از 25 درصد کمک صلحبانی سازمان ملل را نخواهد پرداخت تا دیگر کشورها بار این کمک را به دوش بگیرند.»
او مشروعیت دیوان بینالمللی کیفری را نیز زیر سؤال برد و گفت: ما هرگز حق حاکمیت خود را تسلیم دیوان بینالمللی کیفری و بوروکراسی جهانی نمیکنیم. ما دکترین ملیگرایی را انتخاب میکنیم. همه کشورها هم باید این کار را بکنند.
ترامپ اوپک و کشورهای عضو اوپک را نیز به «تیغ زدن» بقیه جهان متهم کرد و گفت: من راضی نیستم. هیچکس نباید راضی باشد. ما از اوپک میخواهیم قیمت نفت را پایین بیاورد. ما قیمتهای بسیار بسیار بالا را تحمل نخواهیم کرد.
رئیس جمهوری امریکا همچنین به بهانه ونزوئلا، به تمام کشورهایی که نظامهای سوسیالیستی و کمونیستی دارند، حمله کرد و گفت: بیش از دو میلیون نفر از درد و رنج رژیم سوسیالیست ونزوئلا فرار کردهاند. سوسیالیسم و کمونیسم فقر و فساد و نابودی به بار میآورد.
** تجارت جهانی از دیدگاه آقای رئیس جمهور
وی همچنین به مسأله تعرفههای گمرکی اشاره کرد و گفت: امریکا دیگر بازاری با درهای باز برای دیگران نیست. ما دیگر اجازه نمیدهیم شرایط همانند سابق ادامه یابد. برخی در گذشته اجازه ورود کالاهای ما به کشورشان را نمیدادند و در مقابل به دلیل قوانینی که بود از وضعیت سوءاستفاده میکردند و کشور ما به بازاری برای آنها بدل شده بود که به صنایع ما آسیب جدی وارد کرده بود. بر همین اساس ما خواستار تغییر این روند هستیم و سازوکارهای جدیدی با مکزیک و کرهجنوبی تعریف کردهایم و به دنبال پیاده کردن این شیوه با دیگر کشورها هم هستیم. با تمام احترامی که برای رئیس جمهوری چین قائل هستم اما باید بگویم وضعیت کنونی به هیچ وجه قابل قبول نیست. وی به آلمان نیز اشاره کرد و گفت: اگر آلمان مسیر خود را عوض نکند بصورت کامل وابسته به روسیه می شود. دونالد ترامپ پس از حملات رگباری خود به بسیاری از کشورهای جهان از کشورهایی که همواره آنها را دشمن خود دانسته گرفته تا کشورهایی که زمانی متحد سنتی امریکا محسوب میشدند، کشورهای لهستان که دولتی راستی افراطی بر آن حکم میراند، عربستان که در واقع محمد بن سلمان جوان و بلند پرواز سکان هدایت آن را در دست دارد و هند به عنوان کشوری با بزرگترین دموکراسی تمجید کرد و رژیم صهیونیستی را نیز دوست خود خواند.
** توسل به تریبون سازمان ملل برای فرار از چالشهای داخلی
سخنرانی ترامپ در سازمان ملل اگرچه در مجموع هیچ جذابیت و پیام تازهای برای متحدان و حتی دشمنان امریکا نداشت اما برای خود او و دولتش بهترین اتفاق در زمان کنونی بود زیرا به ترامپ این فرصت را داد که دستکم برای چند روز با تمرکز بر سیاست خارجی؛ از چالشهای داخلی بیشمار فرار کند.
البته به عقیده سایت شبکه خبری سیانان، این فرار صددرصد موفقیتآمیز نبود زیرا خبرنگارانی که برای پوشش مراسم افتتاحیه مجمع عمومی و سخنرانیهای روز نخست به مقر سازمان ملل آمده بودند، روز دوشنبه به محض ورود رئیس جمهوری امریکا به محل اقامتش در نیویورک از او درباره اتهامهای آزار جنسی برت کاوانا، قاضی پیشنهادی ترامپ برای کرسی دیوان عالی، افشاگریهای نیویورک تایمز درباره اتفاقهایی که در کاخ سفید برای برکناری ترامپ رخ داده و آینده حضور راد روزنشتاین، معاون دادستان کل در کاخ سفید و موضوعات داغ داخلی سؤال کردند. ترامپ این سؤالها را کوتاه پاسخ داد و برای اینکه سؤالها ادامهدار نشود، بمب خبری آمادگیاش برای «دیدار دوباره با کیم در آینده بسیار نزدیک» را مطرح کرد. خبری که اگر هر زمانی دیگری بود بسرعت در صدر رسانههای جهان قرار میگرفت اما این بار در سایه چالشهای داخلی ترامپ چندان مورد توجه قرار نگرفت.
منبع: روزنامه ایران؛ 1397،7،4
گروه اطلاع رسانی**1699**2002