|
|
کدخبر: ۳۹۲۸۷

مدت هاست زمانیکه از اتوبان تهران - کرج عبور کرده و به حوالی گروه خودروسازی بهمن می رسید، بیلبورد جدیدی نظرتان را به خود جلب می کند که روی آن نمایی از یک خودروی خوش سیما نقش بسته و نوشته شده…


مدت هاست زمانیکه از اتوبان تهران - کرج عبور کرده و به حوالی گروه خودروسازی بهمن می رسید، بیلبورد جدیدی نظرتان را به خود جلب می کند که روی آن نمایی از یک خودروی خوش سیما نقش بسته و نوشته شده: «بستورن محصول جدید گروه بهمن، مجهز به گیرباکس تیپ ترونیک ژاپنی.» این خودرو همان آسایی است که در ۱۳ اسفند سال ۱۳۹۱ از پرده بیرون آمد، تا گروه بهمن از رقبا عقب نماند و نماینده ای سواری از سرزمین چین نیز در خطوط تولید خود داشته باشد! دیگر همه باید بپذیریم که نفوذ چینی ها در بازار خودروی کشورمان، روزبه روز بیشتر می شود و کم کم هر یک از خودروسازان دیر یا زود، دست کم یک محصول چینی در سبد محصولات خود خواهند داشت.


حتی گروه پرآوازه بهمن نیز که سال ها با ارائه محصولات با کیفیت، به روز و زیبای مزدای ژاپن، برای خود اعتبار بالایی کسب کرده بود، ناچار به شراکت با چینی ها شده، هر چند که مقامات آن بارها اعلام داشته اند کمپانی FAW به شرکای گروه بهمن افزوده شده و جایگزینی برای مزدا نیست و زمانی که این خودروساز، محصولی چینی برای مونتاژ در خطوط تولیدش انتخاب می کند، به طور حتم اعتبار گذشته خود را نیز در نظر گرفته و شریکی معتبر بر خواهد گزید و این گونه برمی آید دلیل انتخاب این کمپانی شراکت و همکاری آن با مزدا باشد. اما به هر حال در کنار انتقاداتی که از محصولات اژدهای زرد صورت می گیرد، کسی نمی تواند پیشرفت روزافزون تولیدات چین را انکار کند و با ورود خودروهای چینی دست کم می توانیم امیدوار باشیم که فناوری های خودرویی به روزتری وارد بازار خودروهای نسبتا ارزان قیمت کشورمان خواهد شد.

نخستین خودروساز چین…

بر اساس آنچه در وب سایت رسمی این شرکت نوشته شده، گروه فاو(در انگلیسی China’s First Auto Work) یک شرکت دولتی و سهامی عامی در جمهوری خلق چین است که شرکت های خودروسازی فاو، بستورن، شرکت تیانجین فاو زیالی خودرو LTD و شرکت اجزای خودروی چانگچون فاوای ال تی دی، از توابع آن هستند. بنابر این بستورن یک مدل نیست، بلکه برندی از زیر مجموعه های فاو محسوب می شود. این مجموعه همچنین علاوه برخودرو؛ اتوبوس، کامیون های سبک، متوسط و سنگین و قطعات خودرو نیز به تولید می رساند. شرکت فاو که در پانزدهم جولای سال ۱۹۵۳ در شهر چانگچون تاسیس شده است، در سال ۱۹۵۸، عنوان بزرگترین سازنده بومی خودروهای مسافری چین را دریافت کرده و علاوه بر این ها عنوان قدیمی ترین خودروساز چین را نیز با خود یدک می کشد و در کارنامه اش همکاری با دولت شوروی و حتی خودروسازان معتبری از آلمان را داراست و دست کم یک کمپانی کپی کار به حساب نمی آید. امروز نیز با فولکس واگن یک همکاری نزدیک و با مزدا، تویوتا و دایهاتسو یک همکاری نامشخص دارد و به بیش از هفتاد کشور دنیا خودرو صادر می کند. همچنین این شرکت در سال ۲۰۰۹، به عنوان بزرگ ترین شرکت ماشین آلات و دومین شرکت بزرگ خودروسازی چین شناخته شد. در سال ۲۰۱۱ میلادی نیز، شرکت فاو با ساخت بیش از ۵۶/۲ میلیون دستگاه خودرو و در اختیار داشتن بیش از ۱۳۲ هزار پرسنل، موفق شده در میان سه خودروساز اول چین جای بگیرد.



پیشرانه، قوای حرکتی و امکات؛ توازن میان ضعف ها و قوت ها!

موتور چهار سیلندر ۶/۱ لیتری SOHC این چینی خوش سیما، با ۸ سوپاپ قادر خواهد بود، ۱۰۲ اسب بخار نیرو و ۱۴۵ نیوتن متر گشتاور تولید کند که این ارقام در کنار وزن ۱۲۹۰ تا ۱۳۹۰ کیلوگرمی(بسته به نوع جعبه دنده) و نسبت قدرت به وزن ۵/۱۲، از تکنولوژی قدیمی این پیشرانه خبر می دهند. مطمئنا اگر بستورن از پیشرانه DOHC(دو میل سوپاپ روی هر سیلندر) بهره می گرفت، تناسب بیشتری با طرح نسبتا اسپرت آن داشت. گرچه مقامات گروه بهمن پس از رونمایی از این خودرو تلویحا از مذاکراتی برای به کارگیری پیشرانه ۲۰۰۰ سی سی مزدا ۳ برروی این خودرو خبر داده اند! حتما از خود می پرسید، DOHCو SOHC به چه معنا هستند؟ در پاسخ به اختصار باید گفت: «پیشرانه، DOHC ۱۶ سوپاپه است و SOHC ۸ سوپاپه.» اما پیشرانهB۵۰ به صورت SOHC(تک میل سوپاپ) ساخته شده که چنین پیشرانه ای امروز تقریبا دیگر منسوخ شده است. سیستم تعلیق این خودرو نیز به نظر دو جناقی می رسد. بحثمصرف سوخت آسا در نوع خود جالب است، چینی ها ادعا دارند که B۵۰، با سرعت ۹۰ کیلومتر در ساعت تنها ۶ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر سوخت مصرف کرده و از نظر آلایندگی استاندارد یورو را پاس می کند، در حالیکه مصرف سوخت متوسط این خودرو ۵/۷ لیتر برای نوع گیرباکس دستی و ۲/۸ لیتر برای نوع گیرباکس اتوماتیک نیز اعلام شده و در مورد استاندارد آلایندگی آن اطلاعات ضد و نقیض است و جالب است که فاو وعده تولید گونه هیبرید این خودرو را نیز داده و با توجه به همکاری این خودروساز با تویوتا به نظر می رسد از قوای حرکتی مشابه مدل پریوس بهره ببرد. بستورن B۵۰ علاوه بر ایربگ راننده، ایربگ پرده ای نیز دارد(در مجموع ۴ ایربگ). و غربیلک فرمان چرم، کروز کنترل، حسگر پارک، ترمز ضد قفل ABS تولید شرکت بوش، توزیع نیروی ترمز EBD، سانروف، آینه مجهز به نمایشگر وضعیت فاصله خودرو و قطب نما، صندلی های برقی، کامپیوتر سفری، سیستم صوتی با ۶ بلندگو و قابلیت پخش MP۳، نمایشگر LCD، رهیاب ماهواره ای GPS، سامانه پخشDVD، تیونر داخلی تلویزیون همراه با پورت های USB و کارت SD، تهویه مطبوع اتوماتیک به همراه فیلتر و چراغ های مه شکن و… امکانات این خودرو را تشکیل می دهند و همان گونه که از یک خودروی آسیایی و به خصوص از نوع چینی آن انتظار می رود، کامل به نظر می رسند. البته امیدواریم گروه بهمن همه این امکانات را به صورت گزینشی در تیپ های مختلف آسا ارائه دهد. فاو B۵۰ در آزمون ایمنی موسسه چینی CNcap از ۵۰ امتیاز کلی ۸/۴۱ امتیاز و ستاره را کسب کرده که در نوع خود امتیاز قابل توجهی است و دست کم ایمنی آن را نسبت به رقبای ایرانی اش در رده بالاتری قرار می دهد. گرچه با معیارهای موسسه EURONCAP دستیابی به چنین امتیازی برای این خودرو بسیار بعید به نظر می رسد. این گونه که از تبلیغات اندک گروه بهمن به نظر می آید، جعبه دنده پنج سرعته دستی و شش سرعته تیپ ترونیک ساخت شرکت Aisin بر روی آسا به کار گرفته خواهد شد.


نمای ظاهری، نقش محوری جلوپنجره


سدان های بستورن از سال ۲۰۰۶ بنا بر پلت فرم خودروهای پیشین مزدا و در کلاس اندازه متوسط در گروه فاو موتور چین ساخته می شوند. مدل B۵۰ که حالا دیگر بهتر است آسا صدایش کنیم، نیز بر اساس نسل گذشته مزدا ۶ و در سال ۲۰۰۹ به بازارهای بین المللی معرفی شد. اما بخش های فنی آن از فولکس واگن جتا، به عاریت گرفته شده اند. تا آنجا که حتی در چین این خودرو با نام فولکس واگن بستورن هم شناخته می شود، چیزی شبیه به بنز چیرمن خودمان!
B۵۰ در سال ۲۰۱۱ با تغییرات در چراغ ها، جلوپنجره و لوگوی خودرو، نخستین فیس لیفت را به خود دید، و نشان بستورن دوباره جای خود را به لوگوی فاو داد. این خودرو در نمای جلو و جانبی طرح پخته تری در مقایسه با بخش انتهایی ارائه می دهد. و زمانی که از روبه رو به آن می نگرید، نخستین بخشی که جلب توجه خواهد کرد، جلو پنجره افقی با نمایی کروم بر اساس نشان این شرکت است که لوگو را نیز درون خود جای داده و پس از آن سپر خودروست که به نظر می رسد طراحان سعی داشته اند نمایی عضلانی به آن ببخشند، گر چه آن گونه که به چشم می آید، چندان موفق نبوده اند. اما در مجموع نمای جلو هماهنگ و گیراست. در نمای جانبی نیز یک خط مورب که از دستگیره ها گذشته و از عقب به جلو، از قدرت آن کاسته می شود، فرم بصری هماهنگی را در کنار رینگ های ۱۵ اینچی پنج پره دوگانه، لاستیک هایی با سایز ۱۹۵/۶۵، گلگیرهای متورم و قوس زیبای سقف پدید آورده است.
اما گویا در بخش انتهایی طراحان دقت سایر بخش ها را نداشته اند و سادگی را باید مهم ترین مشخصه این قسمت دانست. طرح چراغ های عقب خودرو خودروهای آمریکایی چون سدان های میان سایز چند سال اخیر شورلت، بیوایک و لینکلن را به یاد می آورد، اما به هیج عنوان یک تقلید صِرف نیست هرچند که با خطوطی صاف و اتوکشیده، چنگی هم به دل نمی زند. در کل باید طرح آسا را دست کم از این منظر که تقلید از هیچ خودروی مشخصی نیست، پیشرفتی برای چینی ها دانست و اذعان داشت دستیابی به ضریب اصطکاکی معادل ۲۸/۰ خود نشان از پیکرسازی مناسب آن دارد.


نمای داخلی، شکیل اما کمی از مدافتاده…

بهره گیری از رنگ گرم، فضایی دلنشین، ادوات گرد و زیبا در مقابل کیفیت مجهول قطعات که به نظر بد هم نمی رسند و دست کم از بسیاری از هموطنانش بهتر هستند، در کنار نشان دهنده های قدیمی، و فاقد جذابیت با چیدمانی بی حوصله، که با روح کابین چندان سازگاری ندارند، نخستین نمای کابین آسا را برای بیننده به نمایش می گذارند. با توجه به ظاهر امر فضای داخلی این خودرو پیش از نمایی لوکس، با ادواتی دایره شکل، داشبوردی حجیم و بهره گیری از قطعات پلاستیکی به رنگ نقره ای، کابینی اسپرت را تداعی می کند. و در این میان، تنها محل قرارگیری دکمه های بلوتوثهندزفری بر روی قاب آینه همانند برخی خودروها آمریکایی، آن گونه که از عکس های این خودرو برمی آید، کمی عجیب است؛ چرا که بخش مرکزی داشبورد این خودرو آنچنان شلوغ نیست که نتواند پذیرای این ادوات نیز باشد. در مجموع و با وجود تمام هماهنگی ها در کابین آسا، طرح آن قدیمی به نظر می رسد. صندلی ها نیز آن گونه که از عکس ها برمی آید در پیچ ها عملکردی میانه خواهند داشت، گرچه با توجه به اظهار نظرهای مختلف، نحوه قرارگیری راننده، لمس سردنده و غربیلک فرمان آسا تجربه یک رانندگی به نسبت جذاب را به ذهن متبادر می سازد.


قیمت و زمان ورود این سوغات چینی

آن گونه که گروه بهمن، تیر ماه گذشته اعلام داشت، مونتاژ آسا که زیر ساخت های آن از خرداد ۹۱ آماده بوده، می بایست از اوایل مهر ۹۱ با ۴۰ درصد تولید داخلی قطعات آغاز شده باشد؛ گرچه تاکنون خبر دقیقی از زمان ورود آن به بازار در دست نیست. و جالب است که براساس آمار گمرک کشور، سه دستگاه بستورن B۷۰، برادر بزرگتر B۵۰ نیز به کشور وارد شده که اصلا مشخص نیست این واردات ادامه پیدا خواهد کرد یا خیر!
قیمت بستورن B۵۰ در چین بین ۹۲ هزار تا ۱۲۵ هزار یوان(۱۴ تا ۱۹ هزار دلار) است. اما در ایران بهای سدان B۵۰ در دو مدل گیرباکس ۵ سرعته دستی با قیمتی حدود ۲۵ تا ۳۰ میلیون و ۶ سرعته اتوماتیک با قیمتی بین ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان وعده داده شده بود، اما پس از بحران اخیر در بازار خودروی کشور و رونمایی از این خودرو که با فاصله ۲۶۷۰ میلی متری محورهایش اندازه ای تقریبا برابر پژو پارس و اندکی بزرگتر از برادران چینی اش در بازار ایران دارد، قیمت اعلام شده برای آن به ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان(و یا کمتر بنا به وعده های جدیدتر!) رسید. بهایی که کاملا تقریبی است و با اوضاع و احوال غیرقابل پیش بینی بازار این روزهای خودرو، اگر آن را از ما نشنیده بگیرید، خیلی بهتر است.

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار