آیا مصر، سوریهای جدید میشود؟
در مصر دو جریان برای شکلدهی آینده در این کشور در تقابل بسر میبرند.
به گزارشامیدنیوزبه نقل از اطلاعات، ابوالقاسم جریان اول برآمده از کودتا است که هیئت موقت دولت و حاکمیت را هرچند بطور ناقص اعلام کرده است و در پی آنست تا به سرعت قانون اساسی جدید را به رفراندم بگذارد و از پی آن انتخابات برای انتخاب رئیس جمهور جدید را انجام دهد.
گزارشهای خبری از کمک مالی ۱۲ تا ۱۴ میلیارد دلاری دولتهای عربستان سعودی، کویت و امارات به این جریان در مصر با درخواست اوباما از آنها میدهند. رفت و آمد نمایندگان این دولتها به قاهره و ملاقات با هیئت حاکمه برآمده از کودتا برای تثبیت قدرت سیاسی آنها انجام میپذیرد. نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا و خانم اشتون به نمایندگی از اتحادیه اروپا به قاهره رفتند و با رئیس جمهور موقت و برخی از شخصیتهای سیاسی مصر ملاقات کردند.
جریان کودتا که رادیو تلویزیون این کشور را در اختیار گرفته است، به صورت مداوم در جامعه مصر القاء میکند که کار تمام شده است و دوران اخوانالمسلمین و طرفداران آن پایان گرفته و دیگر غیرقابل بازگشت است. اگرچه مشکل بازداشت محمد مُرسی همچنان باقی است و دولتهای غربی خواهان آزادی او شدهاند. دولت موقت سیاسی در مصر با ادامه حضور تانکهای ارتش در خیابانها و قدرت نظامی ادامه حیات دارد و در همین فاصله تثبیت سیاسی را به منظور انجام انتخابات جدید هدف خود قرار داده است.
دولتهای غربی(آمریکا و اتحادیه اروپا) اگرچه نمیخواهند روش کودتا در مصر را تائید کنند، اما آن را شامل مرور زمان کردهاند تا در صورت موفقیت مدیریت کودتا و انجام انتخابات جدید آن را به رسمیت بشناسند. حمایت آنها از هیئت حاکمه موقت مصر حمایت مالی، تبلیغاتی و سیاسی است و کار را در مصر برای سقوط دولت محمد مُرسی تمام شده نشان میدهند.
تردید دولتهای غربی از ناپایداری اوضاع سیاسی در مصر است که میتواند در اوج خشونت به فاجعه جدید مبدل شود. جریان کودتا
۱ - با ۱۲ یا ۱۴ میلیارد دلار دریافتی از سه کشور عربی و نزدیک به دو میلیارد دلار وام بلاعوض از آمریکا برای تثبیت برنامههای خود استفاده میکند.
۲ چنین نشان میدهد که رأس هرم اخوانالمسلمین را فرو پاشیده است و در عمل از هرگونه حرکت تقابل و تشکیلاتی این حزب علیه جریان کودتا و هیئت موقت حاکم ممانعت میکند.
۳ خستگی مردم مصر از جریانهای اسلامگرا را تبلیغ میکند و با شعار آرامش و امنیت مصر، برای انتخابات بسترسازی میکند تا دولت جدید پس از انتخابات سکاندار مصر جدید گردد.
در تقابل با این جریان هواداران اخوانالمسلمین و ۱۴ تشکل و حزب متحد آن هنوز در خیابانهای قاهره و در اغلب شهرهای بزرگ مصر حضور دارند و ماه رمضان را به ماه مقاومت علیه کودتای نظامی جلوه میدهند. مشروعیت هیئت حاکم موقت که برآمده از قدرت نظامی(کودتا) است برای انبوه جمعیت حاضر در صحنه غیرقابل قبول است. شعار آنها آزادی و بازگشت محمد مرسی، رئیس جمهور قانونی است. تاکتیک اخوانیها این است که به جهانیان نشان دهند، کار تمام نشده است و تقابل دو جریان در مصر، جریان کودتا در برابر مقاومت ملی، مردمی و مذهبی مردم مصر ادامه دارد. اخوانیها میگویند جریان کودتا میخواهد مردم مصر را خسته و از صحنه حضور خارج کند. اگر آنها موفق شوند، مصر بار دیگر به دوره جدید از هواداران مبارک بازگشت خواهد کرد. شعار مبارزه مسالمتآمیز فعلاً شعار روز اخوانیها و همه احزاب و تشکلهای مذهبی است. تا اینجای کار تاکتیک حضور آنها در صحنه کارساز بوده و جامعه مصر همچنان جبهه کودتا را رد میکند و نشانهای از پذیرش با مصالحه دو طرف درگیر دیده نمیشود. انتخابات در جامعهای که به شدت دچار شکاف شده است بسیار مشکل و در نهایت فرمایشی خوانده خواهد شد. مصر همچنان در وحشت از آیندهای نامعلوم به سر میبرد.
بسیاری نگرانند که شعلههای آتش خشونت در این کشور سر برآورد و برداشت «پوتین» رئیس جمهور روسیه که گفت: «میخواهند سوریه جدید از مصر بسازند» تحقق پیدا کند. طوفانی که از کودتای نظامی در مصر سربرآورده است همچنان ادامه دارد و هنوز کسی ساحل آن را نمیتواند پیشبینی کند. دو جریان هنوز در مصر در تقابل یکدیگرند. جریانی که کار را تمام شده میخواند و تثبیت دولت انتقالی را نشان میدهد. جریان دیگر مردم را به صحنه آورده است و تا حذف جریان کودتا و بازگشت مرسی رئیس جمهور ایستادگی میکند.
ارسال نظر