هوش مصنوعی خطری برای شبه روزنامهنگاری
دانشیار و مدیر گروه روزنامهنگاری در دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به تاثیرات هوش مصنوعی بر روزنامهنگاری کلاسیک گفت: اکنون بسیاری از فعالیتهایی که تحت عنوان خبرنگاری یا روزنامهنگاری در کشور ما انجام میشود، با فعالیت حرفهای در عرصه رسانه فرسنگها فاصله دارد، بنابراین در چنین وضعیتی هوش مصنوعی خطری جدی برای شبه روزنامهنگاری به شمار میرود.

عباس اسدی در گفتگو با «امیدنیوز» اظهار کرد: برخی معتقدند هوش مصنوعی زمینهساز حذف روزنامهنگاری خواهد بود و با رشد و توسعه آن، این حرفه جایگاه گذشته را نخواهد داشت، اما به شخصه با چنین دیدگاهی موافق نیستم و معتقدم که هوش مصنوعی میتواند مکمل روزنامهنگاری سنتی عمل کند، اگرچه این ابزار کمککننده است اما همانند ذهن انسان قادر به ایدهپردازی و نگاه به سوژه در ابعاد مختلف نیست. لذا بر این باورم که هوش مصنوعی، امکانات و ابزاری در خدمت انسان است. این روزنامه نگار است که صاحب اندیشه و دیدگاه بوده و قادر است نقطه نظر و نگرش خود را در خبر و تحلیلهایش منعکس کند اما هوش مصنوعی توان این کار را ندارد.
دانشیار و مدیر گروه روزنامهنگاری در دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: ممکن است روزنامهنگاران در مورد موضوعی مشخص، تفسیری از هوش مصنوعی بخواهند اما این ابزار صرفا یکسری از دادهها و اطلاعات را جمعآوری و بدون داشتن قدرت اندیشه، مواردی را مطرح میکند، اما قادر به تفسیر مسائل و رویدادها نیست.
اسدی عنوان کرد: حوزه روزنامهنگاری دارای دو ژانر تحلیل و تفسیر است. در تحلیل، رویدادها را کنار هم قرار داده و در آخر نتیجهگیری میکنیم، ولی در تفسیر، اظهارنظر شخص نویسنده مطرح است، به این مفهوم که هر روزنامهنگاری بسته به رویکرد و نگاه مجموعهای که در آن فعالیت میکند، دارای نگرشی مخصوص به خود است. اما هوش مصنوعی از خود نگرشی ندارد و قادر به اظهارنظر شخصی نیست، از اینرو چنین ابزاری، فینفسه قادر نیست، روزنامهنگاری به معنای حرفهای را از میدان به در کند.
وی افزود: اکنون بسیاری از فعالیتهایی که تحت عنوان خبرنگاری یا روزنامهنگاری در کشور ما انجام میشود، با فعالیت حرفهای در عرصه رسانه فرسنگها فاصله دارد، بنابراین در چنین وضعیتی هوش مصنوعی خطری جدی برای شبه روزنامهنگاری به شمار میرود ولی برای آن گروهی که روزنامهنگاری را بهصورت حرفهای دنبال میکنند، یکدستیار خوب است.
دانشیار و مدیر گروه روزنامهنگاری در دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان کرد: همانطور که کتاب چاپی در رقابت با کتاب آنلاین حذف نشد، روزنامهنگاری حرفهای نیز حذف نخواهد شد. هوش مصنوعی فعالیت در این عرصه را صرفا تسهیل میکند، همانطور که کامپیوتر و ابزارهای الکترونیک به فعالیت بهتر روزنامهنگاران کمک کرده است. هوش مصنوعی بهخودیخود قدرتی ندارد، نحوه استفاده ما از این ابزار تعیین میکند که دامنه قدرت و نفوذ آن در حرفه خبررسانی تا چه حدی باشد.