برای ریزش مو چی خوبه؟
در این مطلب میخوانیم که برای ریزش مو چی خوبه و بهترین روشهای درمان ریزش مو را به شما معرفی میکنیم.
وقتی ریزش مو میگیرید، یعنی موهای شما در حمام یا در حالت عادی خیلی میریزند و احساس میکنید موهایتان کمپشت و نازک شدهاند، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت آن را بررسی کند. بعد از پیداکردن علت ریزش مو میتوانید آن را درمان کنید. مثلا اگر علت ریزش موی شما کمبود ویتامینها باشد، بهترین شامپو ضد ریزش مو میتواند موهای شما را تغذیه کند و از ریزش آنها جلوگیری به عمل بیاورد. در ادامه بهترین روشهای درمان ریزش مو را به شما معرفی میکنیم.
تشخیص علت ریزش مو
اگر ریزش موی شدیدی داشته باشید، باید به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. پزشک معمولا در ابتدا موهای شما را معاینه میکند و یک شرح حال در مورد رژیم غذایی، روتین مراقبت از مو، سوابق پزشکی، سوابق ارثی و... از شما میگیرد. یک سری تستها هم برای تشخیص علت ریزش مو وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- آزمایش خون: اگر کمبود ویتامین یا مواد معدنی باعث ریزش موی شما شده باشند، در آزمایش خون مشخص میشود.
- تست کشش: در این روش پزشک چند تار مو را با هم میکشد تا ببیند که چند تار مو میریزد. این کار به تعیین مرحله ریزش موی شما کمک میکند.
- بیوپسی پوست سر: در این روش از پوست سر یا ریشه موها نمونهبرداری میکنند و آنها را زیر میکروسکوپ قرار میدهند تا وجود هر گونه عفونت را بررسی کنند، زیرا گاهی اوقات عفونت هم باعث ریزش مو میشود.
- استفاده از میکروسکوپ نوری: یکی دیگر از روشها برای تشخیص ریزش مو، استفاده از میکروسکوپ نوری و بررسی کف سر، ریشه و ساقه مو است.
چه عواملی باعث ریزش مو میشوند؟
عوامل مختلفی میتوانند ریزش مو را در افراد مختلف ایجاد کنند. در ادامه به برخی از رایجترین علل ریزش مو میپردازیم:
- پیری
- شیمیدرمانی یا پرتودرمانی
- آسیب مو ناشی از بستن محکم مو
- بیماریهایی مانند تیروئید یا عفونت
- الگوی طاسی ناشی از عوامل ژنتیکی و هورمونی
- تغذیه نامناسب (بهویژه کمبود آهن و پروتئین)
- کاهش وزن سریع یا خیلی شدید
- استرس شدید
- استفاده از یک سری داروها برای پیشگیری از بارداری، افسردگی، نقرس و مشکلات قلبی
- بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس یا فولیکولیت
بهترین روشهای درمان ریزش مو
درمانهای مختلفی با توجه به نوع ریزش مو وجود دارد. شما شاید بتوانید ریزش مو را معکوس کنید یا اینکه آن را کاهش دهید. حتی برخی از انواع ریزش مو مانند ریزش موی تکهای (آلوپسی آره آتا) بدون هیچ روشی خودبهخود درمان میشوند، اما در مجموع چند روش موثر برای درمان ریزش مو در دسترس است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
درمان دارویی ریزش مو
اگر ریزش موی شما ناشی از یک بیماری زمینهای باشد، در ابتدا باید آن بیماری را درمان کنید. اگر هم داروی خاصی باعث ریزش مو شده باشد، شاید پزشک از شما بخواهد که مصرف دارو را بهصورت موقتی قطع کنید. داروهایی که برای درمان ریزش مو موثر هستند عبارتاند از:
- محلول ماینوکسیدیل: یکی از بهترین روشهای درمان ریزش مو بهویژه در ریزش موی ارثی، استفاده از ماینوکسیدیل است. این دارو هم بهصورت بدون نسخه هم با نسخه موجود است و با توجه به دستور پزشک میتوانید آن را بر روی کف سر خود بمالید.
- قرص فیناستراید: این دارو بهصورت نسخهای در داروخانهها موجود است و برای درمان ریزش موی مردان کاربرد دارد. بسیاری از آقایان بعد از مصرف این دارو با کاهش ریزش مو مواجه میشوند و در برخی موارد رویش مجدد موها هم دیده شده است. شما باید دوره مصرف دارو را تکمیل کنید تا جواب بگیرید. این دارو در مردان بالای ۶۰ سال معمولا نتیجه نمیدهد.
- سایر داروها: گزینههایی مانند اسپیرونولاکتون و دوتاستراید خوراکی هم میتوانند بنا به تشخیص و تجویز پزشک در درمان ریزش مو موثر باشند.
استفاده از شامپو برای درمان ریزش مو
یکی دیگر از محصولاتی که پزشکان معمولا در کنار روشهای درمانی برای شما تجویز میکنند، شامپوی متناسب با موی شماست. شامپوهایی که در درمان ریزش مو موثر هستند معمولا انواع ویتامینها و مواد معدنی و مغذی را برای موها تامین میکنند. بهاینترتیب، بعد از استفاده از این شامپوها متوجه کاهش ریزش مو و حتی رویش مجدد موهای خود خواهید شد.
مهمترین اقدامی که قبل از انتخاب شامپو باید انجام دهید این است که نوع موهای خود را بشناسید. پزشک خیلی راحت این کار را انجام میدهد، اما شاید خودتان به راحتی نتوانید نوع موهای خود را تشخیص دهید. هر مویی (چرب، خشک، رنگ شده، فر و...) شامپوی مخصوص به خود را دارد و قبل از خرید شامپو ضد ریزش مو بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
استفاده از مکملها برای درمان ریزش مو
مکملهای طبیعی و شیمیایی فراوانی وجود دارند که حاوی ویتامینها و مواد مغذی موثر در درمان ریزش مو هستند. مثلا یکی از موادی که برای رشد موها به آن نیاز داریم، بیوتین یا B7 است. این ماده در مواد غذایی و مکملهای مختلف موجود است. در مجموع ویتامینهای گروه B همگی در درمان ریزش مو موثر هستند و میتوانید آنها را دریافت کنید.
مکملهای دیگری مانند روی، اسید فولیک (آهن) و ویتامین C هم برای ریزش مو خوب هستند. البته بهتر است بعد از انجام آزمایش و وجود کمبود این عناصر، از مکملها استفاده کنید.
تغییر رژیم غذایی برای درمان ریزش مو
خیلی از الگوهای ریزش مو به دلیل نبود یا کمبود برخی از ویتامینها و مواد معدنی در بدن هستند. تغییردادن رژیم غذایی و گنجاندن یک سری از مواد غذایی بهتنهایی میتوانند ریزش مو را تا درصد زیادی درمان کنند. در ادامه به شما میگوییم که کدام مواد غذایی را باید به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا از ریزش مو پیشگیری کنند:
- تخم مرغ برای پروتئین و بیوتین
- انواع توت برای آنتیاکسیدانها و کلاژنسازی
- اسفناج برای ویتامین A، ویتامین C، آهن و فولات
- ماهیهای چرب برای اسیدهای چرب امگا 3 و پروتئین
- سیب زمینی شیرین برای بتاکاروتن
- آووکادو برای چربیهای مفید و ویتامین E
- آجیل برای ویتامین E، ویتامین B، روی و چربیهای مفید
- دانهها برای ویتامین E، روی و سلنیوم
- فلفل دلمهای برای ویتامینهای C و A
- سویا برای اسپرمیدین
- گوشت برای پروتئین و آهن
ماساژدرمانی برای ریزش مو
مطالعات نشان داده که ماساژ پوست سر به مدت چهار دقیقه در روز به مدت شش ماه میتواند ریزش مو را کاهش دهد. در پایان این مطالعه افرادی که مورد آزمایش قرار گرفته بودند، موهای ضخیمتری داشتند.
بیش از ۶۵ درصد از مردانی که روزانه پوست سر خود را ماساژ میدادند، با کاهش ریزش مو و رویش مجدد موها مواجه شدند. برای تقویت موها در حین ماساژ پوست سر میتوانید از اسانس اسطوخودوس یا نعناع هم استفاده کنید. روغن نعناع و اسطوخودوس میتوانند رشد موها را با عوارض جانبی خیلی کم افزایش دهد. اگر وقت انجام این کارها را ندارید، بهترین روش کاهش ریزش مو استفاده از شامپو است. بهترین شامپو ضد ریزش مو را میتوانید از فروشگاههای معتبر تهیه کنید.
نتیجه گیری
ریزش مو مشکلی رایج است که تقریبا تمام افراد آن را در زندگی خود تجربه میکنند. این مشکل گاهی دلیل واضح و مشخصی دارد، اما گاهی هم علت آن معلوم نیست و باید با آزمایش و بررسی مشخص شود. روشهای مختلفی هم برای درمان ریزش مو وجود دارد که با توجه به نوع و علت آن تجویز میشوند. استفاده از شامپو یکی از معمولترین روشها برای درمان ریزش مو است که البته بهتر است پزشک متخصص نوع آن را مشخص کند.
ارسال نظر