راهنمای سفر به کوهرنگ | بهشتی برای سفر در فصل تابستان
این منطقه به دلیل داشتن آبوهوای فوقالعاده و طبیعت بکری که دارد به بهشت سفید ایران معروف شده است.
این منطقه به دلیل داشتن آبوهوای فوقالعاده و طبیعت بکری که دارد به بهشت سفید ایران معروف شده است.
کوهرنگ کجاست؟
جمعیت کوهرنگ
علت نام گذاری کوهرنگ به بهشت سفید
جالب است بدانید که این منطقه را به دلیل این که ۱۰ درصد از آب های ایران را دارا می باشد به بهشت سفید نام گذاری کرده اند. اگر خواستید در فصل تابستان به سمت کوهرنگ بروید این منطقه را پوشیده از برف خواهید دید.
بهترین زمان سفر به کوهرنگ
نظر مردم شناس ایرانی و فرانسوی درباره کوهرنگ
آب و هوای شهرستان کوهرنگ
گیاهان دارویی کوهرنگ
- گل برنجاس :برای دل درد، دل پیچه، حالت تهوع
- گل گاوزبان : برای یبوست، اعصاب، تپش قلب
- ریواس: برای درمان بیماری های روده ای
- بوسور : برای سنگ کلیه، برنشیت، ناراحتیهای کلیوی
- بارهنگ: برای سینه درد
تونل های سه گانه
زلزله کوهرنگ
راندگی اصلی زاگرس که گسل اصلی معکوس زاگرس نیز نامیده می شود و همچنین گسل زاگرس بلند از شهرستان کوهرنگ عبور می کنند و احتمال وقوع زمین لرزه را در این شهرستان بالا برده اند. در ۱۲ مهر۱۴۰۰ زلزله ای با بزرگی ۵٫۷ ریشتر و در ۲۴ آذرماه ۱۴۰۰ زلزله ای با بزرگی ۴٫۵ ریشتر این شهرستان را لرزاند.
جاذبه های گردشگری شهرستان کوهرنگ
- روستای سر آقا سید
روستای سر آقا سید در بخش مرکزی دهستان میانکوه در استان چهار محال و بختیاری قرار دارد. این دهستان در شهرستان کوهرنگ و در فاصله ۱۳۵ کیلومتری شمال غربی شهرکرد و ۴۵ کیلومتری «چلگرد» قرار دارد. اطراف این روستای تاریخی را زیباترین جاهای دیدنی استان چهار محال و بختیاری پوشاندهاند. شهرستان کوهرنگ از معروفترین نقاط این استان به شمار میرود و در طول سال از گردشگران زیادی میزبانی میکند.روستای سر آقا سید از بکرترین مناطق طبیعی استان چهار محال و بختیاری در میان کوههای زردکوه زاگرس استروستای سر آقا سید یکی از روستاهای کوهستانی ایران به شمار میرود و ساختاری پلکانی دارد. این روستا میان کوههای زردکوه بختیاری واقع شده است و شباهت زیادی به روستای ماسوله در استان گیلان دارد. به همین دلیل از آن با نام «ماسوله زاگرس» یاد میکنند؛ البته برخلاف روستای ماسوله، روستای سر آقا سید بین گردشگران چندان شناخته شده نیست و داخل این روستا رستوران و بازارچه سنتی وجود ندارد.
شهرستان کوهرنگ در طول سالهای اخیر از طرف فرمانداری استان چهار محال و بختیاری بهعنوان یکی از قطبهای اصلی گردشگری در این استان معرفی شده است. این منطقه از مهمترین نواحی کوچ ییلاقی عشایر کشور ما نیز به شمار میرود و اگر در فصلهای بهار و تابستان به این منطقه سفر کنید، میتوانید چادرهای عشایر را بر دامنههای سرسبز زاگرس ببینید.
مسیر دسترسیتنها مسیر دسترسی به روستای سر آقا سید از غرب شهر چلگرد، در مرکز شهرستان کوهرنگ آغاز میشود. بیشتر این مسیر خاکی است و در زمان بارش برف زمستانی مسدود میشودمسیر دسترسی به روستای سر آقا سید از غرب شهر چلگرد آغاز میشود. فاصله این شهر تا روستای سر آقا سید در حدود ۵۰ کیلومتر است. در ابتدای مسیر این جاده به روستای «شیخ علیخان» خواهید رسید. پس از آن جاده آسفالت تمام میشود و ادامه مسیر را باید در جادهای خاکی و پرپیچوخم طی کنید. در طول این مسیر میتوانید از جاذبههای طبیعی زیبایی مانند «غار یخی چما» و «قله زردکوه» دیدن کنید.در مسیر چلگرد تا روستای سر آقا سید خودروهای محلی تردد میکنند و در صورت تمایل میتوانید ماشین خود را در شهر چلگرد پارک کنید و باماشینهای خطی بهسمت این روستا بروید. جاده خاکی روستای سر آقا سید تنها مسیر ارتباطی مردم این روستا با شهرها و روستاهای دیگر است که در سال ۱۳۶۳ ساخته شد. این جاده در طول فصلهای سرد بهدلیل یخ زدگی مسیر و احتمال بالای ریزش سنگ، مسدود میشود._آدرس روستای سر آقا سید: استان چهار محال و بختیاری، شهرستان کوهرنگ، شهر چلگرد، روستای سر آقا سید
آب و هوا
روستای سر آقا سید در منطقهای کوهستانی قرار دارد و ارتفاع بالای این منطقه سبب خنکی هوا در فصلهای گرم و یخبندان و سرمای شدید در فصلهای سرد میشود. سرمای هوا در فصلهای پاییز و زمستان تا حدی زیاد است که ساکنان این روستا را دچار مشکل میکند. با شروع بارشهای زمستانی ارتباط مردم روستای سر آقا سید با دیگر شهرها قطع میشود و تردد به این روستا و برعکس بهسختی امکانپذیر است.ساختار خانههای روستای سر آقا سید بهگونهای است که از نفوذ باد و هوای سرد به داخل آنها تا حد زیادی جلوگیری میکند. ارتفاع این روستا ۲۵۰۰ متر از سطح دریا است و یکی از بهترین ییلاقها برای عشایر بختیاری به شمار میرود. طبیعت روستای سر آقا سید بکر و دست نخورده است. در گوشه و کنار این روستا درختان بلوط و چنار به چشم میخورند. ساکنان این روستا از میوه درخت بلوط استفادههای زیادی میکنند. از دیگر درختان این روستا میتوان به گردو، بید و درختچههای محلی میلو با میوههای ریز و قرمز اشاره کرد. مردم روستای سر آقا سید عمر درختان گردوی اطراف روستا را بیش از ۳۰۰ سال میدانند. لابهلای کوههای این منطقه نیز درختچههای کوهی و گیاهان معطر و خوراکی مانند سماق، موسیر، قارچ، تره و کرفس کوهی به چشم می خورد.
اقامتبا توجه به بکر بودن روستای سر آقا سید گزینههای متنوعی برای اقامت در این روستا وجود ندارند، اما در طول سالهای اخیر با استقبال گردشگران داخلی و خارجی از این روستا، خانههای محلی اجارهای و اقامتگاه بومگردی در این روستا تاسیس شدهاند. اگر تمایل به اقامت در طبیعت و کمپ کردن دارید ، میتوانید وسایل کامل همراه خود ببرید و در طبیعت اطراف این روستا اتراق کنید؛ اما به خاطر داشته باشید که شبها در این منطقه هوا سرد میشود.در حال حاضر خانههای اجارهای و اقامتگاه بومگردی در روستای سر آقا سید وجود دارند و علاقهمندان به کمپ کردن در طبیعت میتوانند کنار چادرهای عشایر این منطقه اتراق کنندروستای سر آقا سید امکانات محدودی دارد و تنوع فروشگاهها در این روستا زیاد نیست. تلفن همراه نیز در بعضی جاهای این روستا آنتن ندارد؛ پس برای اجاره خانهها در این منطقه پول نقد کافی همراه ببرید. به خاطر داشته باشید با سکونت در خانههای اجارهای روستای سر آقا سید و خرید از فروشگاه کوچک این روستا میتوانید به اقتصاد مردم این منطقه کمک کنید و سبب رونق گردشگری در روستای سر آقا سید شوید.تجربه اقامت در خانههای روستایی سر آقا سید منحصربهفرد و لذتبخش است، با این وجود امکان بازدید از این روستا در یک روز نیز وجود دارد و شما میتوانید با اقامت در شهرهای دیگر شهرستان کوهرنگ یک روز را به بازدید از این منطقه اختصاص دهید.روستای سر آقا سید و طبیعت اطراف آن از بکرترین و تاریخیترین مناطق استان چهار محال و بختیاری هستند. حفظ محیط زیست این منطقه، احترام به طبیعت و مردم این روستا است. در سفر به این منطقه هیچ آسیبی به طبیعت بکر و گیاهان اطراف این روستا نرسانید و با حیوانات این منطقه مهربان باشید.
-
آبشار شیخ علی خاندر ۱۲ کیلومتری شهر چلگرد، مرکز شهرستان کوهرنگ و در صد کیلومتری شهرکرد، مرکز استان چهارمحال و بختیاری در دامنههای پرآب کوهرنگ واقع در ورودی روستای شیخ علیخان، آبشار زیبایی به همین نام از میان تنگهای پرشیب جاری میشود. آبشار شیخ علیخان نامش را از روستایی که در آن قرار دارد، میگیرد.
آب یکی از نعمتها و زیباییهای بیبدیل طبیعت است، اما جاری شدن آن از ارتفاع کوهساران و تشکیل آبشار به یک جاذبه مفرح و دلانگیزتر تبدیل میشود. در ورودی روستای شیخ علیخان، آب این آبشار از میان یک تنگه پرشیب جاری شده و با خود نسیم سردی را در پیش روی گردشگران قرار میدهد. آبشار شیخ علیخان از جاهای دیدنی کوهرنگ است و در ۴۰ کیلومتری روستای سرآقاسید در نزدیکی شهر چلگرد، مرکز شهرستان کوهرنگ، قرار دارد.
آب این آبشار از ارتفاعات اطراف روستا سرچشمه میگیرد. فاصله این آبشار زیبا از شهرکرد در حدود نود کیلومتر است. آبشار در فصل بهار زیباترین منظره و بیشترین میزان آب را دارد. در فصل بهار لالههای واژگون در این منطقه شکوفا میشوند و زیبایی این مکان دوچندان میشود.
گیاهان دارویی در کنار آبشاراستان چهارمحال و بختیاری دارای طبیعت سحرانگیز و جاذبههای بسیاری است، اما آبشار شیخ علیخان از بدیعترین مناظر این استان است. در سینهکش درهای که آب سفید رنگ آبشار جاری است، پیچش گلهای رنگارنگ و بوی برخی گیاهان دارویی و خوراکی، جلوههایی از طبیعت افسونگر بام ایران را به گردشگران ارزانی میدارد. کنارههای آبشار شیخ علیخان در فصل بهار پوشیده از گیاهان دارویی مفید و گیاهان خوراکی است. این گیاهان که بسیار معطر هستند، گاهی هوای خنک کنار آبشار را با بوی دلنواز خود، زیباتر میکنند. در این منطقه عطر پونههای وحشی می پیچد و انسان را وادار به تعظیم در برابر این همه زیبایی میکند. گردشگران از دیدن این منظره دلکش و هوای لطیف متحیر میشوند و گویی تکهای از بهشت را پیش روی خود میبینند.
آبشار شیخ علیخان یک جاذبه صد در صد طبیعی است که هیچگونه دستکاری از جانب انسان در آن صورت نگرفته و یکی از مناطق بکر گردشگری است که هر ساله گردشگران بسیاری را از داخل و بیرون از استان، بهویژه از جانب استانهای گرمسیری به سمت خود جذب می کند. در ۱۰ متری آبشار، حبابها و تودههای نم آب معلق و سرگردان در هوا نوازشگر گردشگران مشتاق طبیعت است که به سرچشمه این آبشار میروند و از نزدیک این تصاویر را مشاهده میکنند.این منطقه دارای امکانات رفاهی نیست. در نزدیکی آبشار تنها سکوهایی از سنگ و سیمان برای نشستن گردشگران ساخته شده است.در این منطقه سایه بانی در نظر گرفته نشده و طبیعتگردانی که در فصول گرم به این منطقه سفر میکنند با خود چادرهایی برای استراحت و محافظت از خود در برابر آفتاب میبرند. از لحاظ هوا، این منطقه بهخاطر داشتن آب فراوان و ارتفاعات در فصول گرم نیز خنک است.
- دشت لاله های واژگون کوهرنگ
دشت لالههای کوهرنگ یکی از معروفترین دشتهای لاله واژگون ایران است که از جاهای دیدنی استان چهارمحال و بختیاری به شمار میآید و در شهرستان کوهرنگ استان چهار محال و بختیاری و ۱۲ کیلومتری شهر چلگرد قرار دارد. گل لاله واژگون یکی از نادرترین گونههای گیاهی است؛ به همین منظور بخشهایی از این دشت بهمنظور حفظ این گل، بهعنوان اثر طبیعی تحت حفاظت سازمان محیط زیست ایران قرار دارد.لالههای واژگون از اواسط فروردینماه تا آخر اردیبهشتماه گل میدهد و منظرهای دلانگیز و چشمنواز ایجاد میکند، بنابراین بهترین زمان سفر به دشت لالههای واژگون چهارمحال، فصل بهار است.گل لاله واژگون در استان چهارمحال و بختیاری در نقاط مختلف پراکنده است که مهمترین آنها دشت کوهرنگ محسوب میشود. این دشت معروفترین دشت لاله واژگون کشور است که سه هزار و ۶۰۰ هکتار وسعت دارد و بهعنوان یکی از رویشگاههای اصلی اینگونه گیاهی شناخته میشود. بخشهایی از دشت لاله های واژگون کوهرنگ در منطقه دوآب صمصامی، در سال ۱۳۷۵ با هدف حفاظت از این گل ارزشمند بهعنوان اثر طبیعی تحت حفاظت سازمان محیطزیست ایران قرار گرفت.لاله واژگون یکی از از نادرترین و با ارزشترین گلهای جهان به شمار میرود که خاستگاه اصلی رویش آن ایران است و ۱۵ گونه از این گل در کشور شناسایی شده است. این گل در دو نوع قرمز و زرد میروید که به گونه زرد آن، لاله نرگسی نیز گفته میشود. لاله واژگون با دامنههای سنگلاخی و صخرهای سازگاری بالایی دارد و ارتفاع آن به ۵۰ تا ۸۰ سانتیمتر میرسد.
مسیر دسترسی: این دشت سرسبز در ۲۰ کیلومتری شهر چلگرد و در نزدیکی روستای بنواستکی از توابع شهرستان کوهرنگ جای گرفته است.مسیر رسیدن به دشت لالههای واژگون کوهرنگ بسیار دیدنی و تماشایی است و در طول این مسیر تپههای سرسبز و کوههای پوشیده از برف و چشمههای جاری جلوهگری میکنند.
فاصله شهرکرد تا دشت لالههای واژگون کوهرنگ: حدود ۹۰ کیلومتر
آدرس: استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان کوهرنگ، شهر چلگرد، جاده چلگرد به دیمه، ۲۰ کیلومتری چلگرد، روستای بنواستکی
- غار یخی چما
غار یخی چما، یکی از شگفتانگیزترین و دیدنیترین غارهای ایران است که در شمال غربی استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد و از جاهای دیدنی کوهرنگ محسوب میشود. این غار در نزدیکی روستای شیخ علیخان و ۲۵ کیلومتری چلگرد، از توابع شهرستان کوهرنگ واقع شده است.کوهرنگ، بهمعنای کوههای رنگارنگ، خود نشان از زیبایی بسیار این منطقه دارد. غار چما بزرگترین منبع آب شیرین کشور است. استان چهار محال و بختیاری از مهمترین مراکز اکوتورسیم کشور محسوب میشود. شهر کرد، مرکز این استان، به بام ایران معروف است.غار یخی چما در شمال قله قنبرکش قرار دارد که از قلل مهم شمال غربی زرد کوه است. از شهرکرد تا غار حدود ۱۱۳ کیلومتر راه را باید طی کنید. در مسیر از کنار آبشار علیخان خواهید گذشت که پرخروش و زنده در جریان است. آبشار شیخ علیخان و غاریخی چما، بهدلیل منحصربهفرد بودن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدهاند.بخشی از مسیر رسیدن به غار خاکی است و پیمودن آن زمان بیشتری میبرددر مسیر رسیدن به غار یخی چما، حدود ۱۲ کیلومتر راه خاکی پیش روی شما است و پیمودن آن زمان بیشتری میبرد. در این راه احتمالا شاهد سیاه چادرهای عشایر خواهید بود. شما میتوانید از صنایع دستی و محصولات غذاییشان خرید کنید.کوههای چهارمحال و بختیاری همیشه آسمان آبی و زیبا و هوا خنک و مطبوع دارند. این خطه از کشور عزیزمان ایران، همچون بهشتی، میزبان گردشگران خسته از آلودگی شهرها و گرمای هوای تابستان است. ساکنان این منطقه بسیار بخشنده و مهماننواز هستند.برای عبور از رودخانه، داشتن کفش مناسب برای جلوگیری از لیز خوردن ضروری است. برای دیدن وسعت یخچال غار چما، باید از کوه بالا بروید. ارتفاع کوه زیاد نیست و با مهارت کمی میتوانید این منظره را از بالا تماشا کنید.باید توجه کنید که آب رودخانه، در تمام فصول سال نزدیک به صفر درجه است و در گرمترین روزها هم خیلی نمیتوان در آن حرکت کرد. این غار بهدلیل قرارگیری در منطقه برفگیر و سردسیری، تمام طول سال انباشته از یخ و برف است.حضور در محلی سرشار از برف و قندیل و یخ، در حر گرمای تابستان، حال و هوای شما را دگرگون میکند. غاز یخی چما، در برخی نقاط خود دارای حدود ۵۰ متر برف است. در محدوده غار یخی چما، معمولا بادهای سردی از سمت برف و یخها میوزد.ویژگی های غار: نام غار یخی، چما یا «چی ما» است که از گویش عشایر بختیاری ساکن منطقه برگرفته شده است. «چم» به معنی مرغزار و جوشش آب در محل و «چما» نیز جمع کلمه چم است. در واقع این نامگذاری بهدلیل مراتع سرسبز و خوش آب و هوای منطقه و چشمه آب شیرین و گوارای آن است. غار یخی چما بهدلیل قرار گرفتن در درهای عمیق و انباشته شدن برفها طی هزاران سال ایجاد شده است.زاویه دره و تابش خورشید به آن، سبب شده است که این برفها هر سال آب نشده و دائمی باقی بمانند. با گرم شدن کره زمین و خشکسالیهای پیایی، کمکم بخشی از برفهای دره آب شده و با جاری شدن آن، به مرور زمان غار چما شکل گرفته است. تشکیل این غار بهصورت طبیعی، باعث ایجاد قندیلها و طرح و نقشهای بسیار چشمنواز روی دیوارهها و سقف آن شده است.
رودخانه این غار شگفتانگیز در گذشتههای دور، منبع تامین آب عشایر اطراف کوهرنگ بوده است. امروزه نیز یکی از بزرگترین منابع تامینکننده آب شیرین جنوب کشور، همین رودخانه است. بخشی از آب رودخانه، حاصل آب شدن یخهای طبیعی غار است. این رودخانه با پیوستن به سد کوهرنگ، نقش بسیار مهمی در توسعه و رونق کشاورزی، دامداری و تامین آب شرب روستاهای اطراف منطقه ایفا میکند.آب چشمه درصد اندکی املاح نمکی دارداهمیت آب شیرین تامین شده از غار یخی چما، که درصد ناچیزی از املاح نمکی در خود دارد، ایجاد حیات برای بسیاری از گونههای بومی و موجودات زنده منطقه است.در فصلهای گرم و کم بارش، ضحامت لایههای یخی غار کاهش مییابد. این موضوع تردد در غار را خطرناک میکند و طی سالهای اخیر، سبب وقوع حوادثی برای گردشگران شده است؛ پس حتما در بازدید از غار یخی چما، به این نکته توجه ویژه داشته باشید. نمونههای شبیه غار چما را در کشورهای روسیه و ایسلند نیز میتوان یافت. شما با سفر به این غار، خود را به تماشا و لمس بزرگترین و شیرینترین چشمه آب ایران و یخچال برفی با ارتفاع ۵۰ متر، حتی در گرمترین فصل سال دعوت میکنید.مسیر دسترسی: برای دسترسی به غار یخی چما، از شهر کرد بهسمت کوهرنگ حرکت کنید. بعد از شهرستان گوهرنگ، وارد جاده چلگرد به روستای سرآقا سید شوید. غار چما در ۹۲ کیلومتری شهر کرد و تقریبا ۲۵ کیلومتری جاده چلگرد به روستای سرآقا سید است. شهر چلگرد، میان کوههای بلند زاگرس و زردکوه قرار دارد.بعد از ۲۵ کیلومتر و گذشتن از کنار آبشار و روستای زیبای شیخ علیخان، به نزدیک غار میرسید. شهر چلگرد تا آبشار ،حدود ۱۲ کیلومتر فاصله دارد که بهترین محل برای صرف یک صبحانه مفصل خواهد بود. از چلگرد تا غار حدود یک ساعت راه با خوردو پیش روی شما است.
آدرس: شمال شرقی استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان کوهرنگ، شهر چلگرد
اقامت: در سفر منطقه زیبا و منحصربهفرد چلگرد و غار یخی چما، میتوانید در قسمتهای مختلف کمپ بزنید؛ البته باید نکات ایمنی را رعایت کنید و تجهیزات لازم را بههمراه داشته باشید.هتل و اقامتگاههایی در شهر چلگرد و کوهرنگ وجود دارند، که نزدیکترین منطقه به غار چما هستند و میتونید در آنها اقامت کنید. گزینه دیگر برای اقامت در منطقه، اجاره سیاه چادر از عشایر است که خود میتواند این سفر را به تجربهای بهیادماندنی تبدیل کند.
-
چشمه دیمه
چشمه دیمه در نزدیکی روستای دیمه، در شهرستان کوهرنگ، استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. این چشمه یکی از سرشاخههای اصلی زایندهرود به شمار میرود و در ۱۰ کیلومتری چلگرد واقع شده است. آب چشمه دیمه از ارتفاعات زردکوه سرچشمه میگیرد و مملو از مواد معدنی است؛ بهطوری که از آن برای مصارف درمانی مانند پیشگیری از پوسیدگی دندانها و درمان سنگ کلیه استفاده میشود. با برخوداری از آبی غنی و چشماندازهای طبیعی زیبا در پیرامون، چشمه دیمه یکی از گردشگاههای محبوب و جاهای دیدنی کوهرنگ است. همچنین این چشمه توسط سازمان میراث فرهنگی در ۲۵ آبان ۱۳۸۸، در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
-
قلعه بارده
قلعه بارده از دیدنی های استان چهارمحال و بختیاری است و در شهرستان بن و روستای بارده واقع در ۴۰ کیلومتری شهرکرد قرار دارد. این بنای تاریخی مربوط به دوره قاجار و تنها قلعهای از خوانین ایل چهارلنگ است که در استان چهارمحال و بختیاری به جای مانده است. این قلعه در حدود سال ۱۲۷۸ هجری قمری یعنی ۱۶۰ سال پیش از سوی دو برادر به نامهای محمدحسن خان و داراب خان ساخته شده است. بر اساس وصیت نامه بازمانده از محمدحسن خان، مبلغ ۳۰۰۰ تومان خرج احداث قلعه شده است. در این وصیتنامه آمده که ایشان از فرزندان خود خواسته بودند که ساخت قلعه را تکمیل و تزیین کنند. اما به این وصیت هرگز عمل نشد.
معماران قلعه بارده، استاد «اسماعیل ترکان بنا» و برادرش استاد «محمدعلی معمار اصفهانی» بودهاند که قلعهی «سردار شجاعالملک» در روستای بلومیر از توابع فریدن هم به وسیلهی آنها ساخته شده است. این بنای تاریخی با شماره ۲۱۴۴۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. هماکنون این قلعه محل سکونت نوادگان محمدحسن خان و داراب خان است و زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرمت شده است.
معماری:این قلعه دارای چهار برج، پلان مربع شکل، الگوی ساخت متقارن معکوس و همچنین هشتی، اصطبل، حمام و... است. قلعه دارای دو بیرونی و اندرونی جدا است که اندرونیها دارای زیرزمین و طبقه همکف بوده و جوانب جنوبی و شمالی آنها را اتاقهای نشیمن احاطه کرده است. بیرونیها شامل سرطویله و اصطبل است که قسمت اعیانی با راه ورودی جداگانه بر روی آنها ساخته شده است. چهار برج مدور در چهار زاویه بیرون بنا متصل به آن ساخته شده است که برجهای شرقی جنبهی دفاعی داشته و برجهای غربی در قسمت فوقانی مسکونی بودهاند. مصالح به کار رفته در بنا خشت، آجر و سنگ و نمای بیرونی قلعه سنگی است. سقف زیرزمین و اصطبل و سرطویله با طاق ضربی و سقف اتاقهای نشیمن با تیر چوبی پوشیده شدند.دروازه اصلی وسط ضلع غربی بنا قرار دارد که آن را به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم کرده است. این دروازه با آجر ساخته شده و نمای بیرونی آن قوسی است. در احداث دروازه تزیینات ساده آجرکاری به کار رفته است و دو سکوی سنگی در طرفین قرار دارد. از داخل دارای هشتی با سقف طاق و گنبد بوده که تخریب گردیده است. با ورود به داخل، راهرویی قرار دارد که در سمت چپ، ورودی اندرونی و در روبروی ورودی، محوطه اندرونی قرار دارد. راه ورود به قسمت جنوبی در سمت راست بوده که مسدود شده است.اندونی شمالی قلعهی بارده دارای زیرزمین، طبقهی همکف و اتاقهای نشیمن طرفین حیاط است. زیرزمین اندرونی در عمق حدود ۱/۵ متری از کف حیاط قرار دارد و به گونهای است که طبقهی همکف بر روی آن ساخته شده است. نمای آجری بیرونی زیرزمین را به ارتفاع حدود ۱/۵ متر هفت طاقنمای هلالی تشکیل میدهد. در دیوارههای قسمتهای زیرزمین بخاریهای دیواری که دودکش آنها تا پشت بام طبقهی همکف ادامه مییابد تعبیه شده است. در طبقه همکف دو راهپله آجری از طرفین به ایوان راه دارند که ارتباط اتاقها و ایوان را با حیاط اندرونی برقرار میکنند. طبقهی همکف دارای ایوانی شمالی جنوبی است که شامل ده اتاق نشیمن، دو گوشواره و یک شاهنشین است. اتاق پنجدری در وسط ایوان قرار دارد که در پشت آن پنج در دیگر به شاهنشین راه دارند. در طرفین آن دو اتاق دیگر واقع است. در ابتدا و انتهای ایوان چهار اتاق تو در تو ساخته شده که اتاق شمالی به اتاق «شیرده» معروف است. سقف ایوانها و اتاقها با تیر چوبی پوشانیده و نمای آنها را قاب و تخته تشکیل میداده که بعدها از بین رفتهاند و قطعاتی اندک از آن به جای مانده است.در اتاقها دارای نمای قوسی و نورگیرهای بیضی شکل در بالای خود است که نمای خاصی به ایوان داده است. اتاقها فاقد تزیینات در و دیوار و سقفاند و از خصوصیات آنها داشتن طاقچههای دیواری زیاد یا نمای هلالی است. چند اتاق ایواندار در طرفین حیاط ساخته شده که جهت اتاق نشیمن خدمتگزاران اندرونی بوده است.این اتاقها دارای درهای چوبی ساده، سقف مسطح و ایوان کوچکیاند. بیرونی شمالی بر روی سرطویله و اصطبل مخصوص اسبهای خان ساخته شد و راه جداگانهای از کنار و پشت اصطبل دارد. اتاقهای بیرونی شامل شاهنشین و مهمانخانه است که شاهنشین در پشت قسمت مهمانخانه ساخته شده است. قسمت جنوبی، منزل داراب خان بوده و همانطور که گفته شد مشابه و قرینهی قسمت شمالی است. با این تفاوت که در ضلع جنوبی حیاط فاقد اتاقها بوده و در حال حاضر اجزای بیرونی تخریب شدهاند.هر دو قسمت، دارای خصوصیات مشترک هستند و تفاوتهای قابل توجهی در آنها دیده نمیشود و از طرفی هر دو قسمت مجموعه قلعه بارده را تشکیل میدادند. قلعه بارده دارای چهار برج مدور در چهار زاویه بنا است که با لاشه سنگ ساخته شدهاند. طبقات زیرین دو برج شرقی که در طرفین اندرونیها قرار دارند جهت انبار و طبقات بالا جهت نگهبانی از قلعه ساخته شدهاند. در طبقات بالا جهت ذخیره مهمات، کمین و تیراندازی پیشبینی شده است.
-
آبشار تونل کوهرنگ
آبشار تونل کوهرنگ در نزدیکی شهرستان چلگرد، از توابع شهرستان کوهرنگ، در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد و یکی از سرچشمههای رودهای کارون و زاینده رود بهشمار میرود. این آبشار که از جاذبه های گردشگری کوهرنگ به حساب میآید، از سرازیر شدن آب تونل اول کوهرنگ به وجود آمده است، تونلی که جهت انتقال آب چشمه کوهرنگ و دیگر چشمههای پیرامون به زاینده رود در سال ۱۳۳۲ احداث شد. در نزدیکی این آبشار امکانات رفاهی متعددی مانند محل اسکان مسافران، پارکینگ، سرویس بهداشتی، غرفههای فروش سوغاتی و صنایع دستی، آلاچیق و... وجود دارد.
-
پیست اسکی چلگرد
چلگرد شهری در استان چهارمحال و بختیاری و مرکز شهرستان کوهرنگ است و بزرگترین جامعه ایلی کشور یعنی ایل هفت لنگ بختیاری را در خود جای داده است. طبیعت بکر و دستنخورده منطقه به همراه جاذبههای گردشگری بینظیر سالیانه گردشگران بسیاری را از سراسر کشور و حتی دنیا به سوی این شهرستان هدایت میکنند. به طوری که در هر فصل جذابیت و گردشگر خاص خود را دارد. مثلا در فصل بهار علاقهمندان به طبیعت از دشت لالههای واژگون، فصل تابستان علاقهمندان به داروهای گیاهی، سیاحت و اسکی تابستانه در قلل مرتفع و پوشیده از برف زردکوه بختیاری، فصل پاییز علاقهمندان به کوچ و شیوه زیستبوم عشایر بختیاری است.این پیست که از جاهای دیدنی کوهرنگ به شمار میرود، در ۸۵ کیلومتری شهرستان شهرکرد قرار دارد و دسترسی به آن از منطقه زاگرس امکانپذیر است. پیست چلگرد در هر سال میتواند پذیرای ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر باشد.در فصل زمستان بارش برف در ارتفاعات زردکوه به بیش از ۱۵ متر میرسد که باعث به وجود آمدن یخچالهای دائمی میشود. وجود این مقدار برف در فصل زمستان باعث شده تا اشخاص زیادی از شهرهای مختلف برای اسکی و لذت بردن از هوای پاک زمستانی به این منطقه سفر کنند.این پیست یکی از شناخته شدهترین پیستهای اسکی واقع در زاگرس استکه در سال ۱۳۵۴ ساخته شده و در مجاورت تونل اول کوهرنگ در قسمت شرقی کوه کارکنان قرار گرفته است.اسکیبازان با آغاز بارش برف از آذرماه تا پایان اسفند میتوانند به پیست مجهز چلگرد بروند و اسکی کنند. پیست اسکی چلگرد ۸۰۰ متر طول و شیبی ۲۰ درصدی دارد که هوای آفتابی آن در اغلب روزهای زمستان، انباشت حجم بسیار زیاد برف و راه دسترسی آسان، این پیست را در منطقه زاگرس مشهور ساخته است.جاده آسفالته، دسترسی به هتل کوهرنگ، سرویس بهداشتی، پارکینگ از جمله امکانات این پیست اسکی است. این پیست در حال حاضر دو دستگاه بالابر ویژه آقایان و خانمها و یک دستگاه بالابر آموزشی با طول ۲۰۰ متر دارد و دارای سه محوطه تفکیکشده برای خانوادهها، آقایان و خانمهاست.این پیست اسکی نقش مهمی در رونق گردشگری منطقه دارد و مسافران و گردشگران بسیاری در فصل زمستان برای استفاده از امکانات این پیست اسکی به کوهرنگ سفر می کنند. -
چشمه کوهرنگچشمه کوهرنگ در شهر چلگرد واقع شده است. چلگرد یکی از شهرهای کوهستانی استان چهارمحال و بختیاری به شمار میرود. برای چشمه کوهرنگ سدی ساخته شده است که آب چشمه در آن جمع میشود و چشماندازی جذاب را به نمایش میگذارد. سپس این چشمه در مسیر حرکت خود، تبدیل به رودخانهای طولانی و پرپیچوخم میشود که تماشای تمام مسیر طولانی رودخانه فقط از طریق تصویر هوایی ممکن است.آب چشمه کوهرنگ اطراف مسیر خود را بسیار سرسبز میکند؛ ازاینرو طبیعت اطراف آن بسیار زیبا و رویایی است و برای گردشگران جذابیت خاصی دارد. حضور عشایر در اطراف چشمه و تماشای جذابیتها و رسم و رسوم ایلیاتی نیز یکی دیگر از زیباییهای اطراف چشمه کوهرنگ است.چشمه کوهرنگ در حدود ۱۰ درصد از ذخیره آب ایران را به خود اختصاص میدهد. طبیعت اطراف چشمه، گردشگران زیادی از استانهای خوزستان و اصفهان را جذب خود میکند. گردشگران برای تماشای چشمه کوهرنگ و استفاده از هوای تمیز و خنک اطراف چشمه و طبیعت زیبای آن به این منطقه سفر میکنند.مسیر دسترسی: استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان کوهرنگ، روستای دیمه، دو کیلومتری چلگرد، چشمه کوهرنگ
-
رودخانه بازفت
رودخانه بازفت یکی از اصلیترین سرشاخههای رود کارون به شمار میرود. این رودخانه از دامنه کوههای منار، گله سگا، تورک و زردکوه در ۱۲۰ کیلومتری شمال غربی شهرکرد سرچشمه میگیرد و سپس از طریق منطقه بازفت، به سمت جنوب شرقی روان میشود. با ۹۵ کیلومتر طول، مسیر طولانی این رودخانه در مجاورت بکرترین محدودههای جنگلی قرار دارد که با مناظر طبیعی دیدنی، از جاذبه های گردشگری استان چهارمحال و بختیاری محسوب میشود.
-
سد کوهرنگ ۳
سد کوهرنگ ۳ در فاصله ۱۲۰ کیلومتری شهرکرد، در نزدیکی روستای بیرگان در بخش کوهرنگ استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. این سد بتنی قوسی آب رودخانه بیرگان را به زایندهرود منتقل میکند. عملیات احداث سد در سال ۱۳۸۹ آغاز شد و هنوز (سال ۱۴۰۰) به بهرهبرداری نرسیده است.
رستوران در کوهرنگ
-
کبابی بختیاری: ابتدای جاده دیمه؛
-
کافه پیتزا کوهرنگ: ضلع شمالی میدان کوهرنگ؛
-
رستوران سنتی تاتزا: ضلع جنوبی میدان کوهرنگ.
صنایع دستی
سوغات
- قالی بختیاری
- چوغابافی
- وریسبافی
- خورجینبافی
- سیاه چادر
- کرفس کوهی
- موسیر
- تره کوهی
- چویل
- بن سرخ
- عسل کوهرنگ
- انواع لبنیات از جمله کشک و قارا
مسیر دسترسی به کوهرنگ
ارسال نظر