از تاریخچه جام جهانی فوتبال بیشتر بدانید
جام جهانی فوتبال در حال حاضر پر بینندهترین تورنمنت ورزشی جهان است.
مسابقات جام جهانی فوتبال هر چهار سال یک بار توسط فیفا برگزار میشوند. این مسابقات از سال ۱۹۳۰ آغاز شدهاند و در ابتدا تنها ۱۳ کشور در این رقابتها حاضر شدند. جام جهانی فوتبال در حال حاضر پر بینندهترین تورنمنت ورزشی جهان است و نیمی از جمعیت جهان به تماشای این بازیها مینشینند.
بازیهای جام جهانی فیفا تاریخچهای طولانی دارد. مسابقات فوتبال ابتدا تنها در بازیهای المپیک انجام می شده است اما به تدریج فیفا بازیهای جام جهانی را آغاز میکنند.
« جام جهانی چیست؟ »
جام جهانی فوتبال، یک تورنمنت بینالمللی فوتبال است که تیمهای ملی بزرگسالان از سراسر جهان در آن شرکت میکنند. این رقابتها اولین بار در سال ۱۹۳۰ راهاندازی شد و هر چهار سال یکبار انجام میشود. تیمهای زیر چتر فیفا، واجد شرایط رقابت هستند و باید برای مرحله نهایی مسابقات نیز واجد شرایط باشند؛ دورهای مقدماتی بر اساس وابستگی کنفدراسیونی تقسیم میشود. جدا از سالهای ۱۹۴۲ و ۱۹۴۶ زمانی که جنگ جهانی دوم آن را مختل کرد، جام جهانی از زمان آغاز، بهطورمداوم اجرا شده است.
« تاریخچه جام جهانی فوتبال »
در سال ۱۹۱۴ فیفا مسابقات فوتبال المپیک را با عنوان جام جهانی فوتبال برای افراد آماتور به رسمیت شناخت و مسئولیت برگزاری این رقابتها را پذیرفت. این حرکت فیفا در سال ۱۹۲۰ منجر به برگزاری نخستین جام بین قارهای فوتبال شد که در آن یک کشور غیر اروپایی نیز شرکت کرد.
مصر به همراه ۱۳ تیم اروپایی دیگر در این رقابتها شرکت کرد که در نهایت مسابقات با قهرمانی تیم ملی بلژیک به پایان رسید. ۲ دوره بعدی رقابتها نیز در سالهای ۱۹۲۴ و ۱۹۲۸ با قهرمانی تیم ملی اروگوئه به پایان رسید.
با توجه به موفقیت در برگزاری مسابقات المپیک ، فیفا و رئیس وقت آن زمانش ژول ریمه (Jules Rimet) مجدداً تلاش خود را برای برگزاری یک جام رسمی بینالمللی آغاز کردند تا بتوانند مسابقات مربوط به خود را برگزار کنند. در سال ۱۹۲۸ بود که فیفا در شهر آمستردام تصمیمش را برای برگزاری مسابقات رسمی خود اعلام کرد.
آن ها کشور اروگوئه را که در ۲ دوره قبلی جام جهانی و در آستانه جشن ۱۰۰ سالگی استقلال اش بود ، به عنوان میزبان رقابتها انتخاب کردند.
کمیته ای برای دعوت تیمهای ملی برای حضور در این رقابتها تشکیل شد اما انتخاب اروگوئه به عنوان میزبان رقابتها، به منزله افزایش هزینهها و سخت شدن آمدن تیمها به رقابتها بود که همین مسئله باعث شد که تا قبل از ۲ ماه مانده به آغاز رقابتها هیچ تیم اروپایی اعلام آمادگی نکرده باشد.
هر چند در نهایت بلژیک ، فرانسه ، رومانی و یوگسلاوی از اروپا در این رقابتها حضور پیدا کردند. ۷ تیم از آمریکای جنوبی ، ۲ تیم از آمریکای شمالی به همراه ۴ تیم اروپایی ، ۱۳ تیم حاضر در نخستین دوره رقابتهای جام جهانی فوتبال بودند.
دو بازی اول در تاریخ رقابتهای جام جهانی ، در ۱۳ ژوئیه ۱۹۳۰ برگزار شد. جایی که فرانسه موفق شد با نتیجه ۴–۱ تیم مکزیک را شکست دهد و آمریکا نیز با ۳ گل تیم بلژیک را شکست داد. لوسین لوران فرانسوی (Lucien Laurent) زننده نخستین گل تاریخ رقابتهای جام جهانی شد.
در بازی فینال نیز اروگوئه میزبان توانست در حضور ۹۳ هزار تماشاگر ، با نتیجه ۴–۲ آرژانتین را شکست داده و به عنوان نخستین قهرمان جام جهانی فوتبال شناخته شود. جامی که با نام جام ژول ریمه نیز از آن یاد میشود.
دورههای ۱۹۴۲ و ۱۹۴۶ جام جهانی ، به دلیل جنگ جهانی دوم برگزار نشد. جام جهانی ۱۹۴۲ قرار بود تا در کشور آلمان برگزار شود. این خبر در ۲۳مین سالگرد فیفا در سال ۱۹۳۶ و در برلین اعلام شده بود. اما جنگ جهانی در سال ۱۹۳۹ آغاز شد و میزبانی آلمان منتفی شد.
در ژوئن همان سال ، قرار شد برزیل میزبان رقابتها باشد هرچند که با گسترش جنگ جهانی ، برگزاری مسابقات منتفی شد آن هم در حالیکه حتی میزبان رقابتها هم مشخص نشده بود. بعد از پایان جنگ جهانی نیز ، مسابقات سال ۱۹۴۶ به دلیل خرابیهای حاصل از جنگ برگزار نشد.
« اولین جام جهانی رسمی »
المپیک تابستانی 1932 در لوس آنجلس برگزار شد و به علت عدم محبوبیت فوتبال در آن کشور، این ورزش در برنامه بازیها گنجانده نشد. علت دیگر عدم توافق فیفا و کمیته بینالمللی المپیک در مورد وضعیت بازیگران آماتور بود. رئیس وقت فیفا، ژول ریمه، طرحی ارائه کرد که بر طبق آن اولین مسابقات جام جهانی در 1930 و در اروگوئه برگزار شود.
فدراسیونهای ملی بعضی کشورها به فرستادن یک تیم به مسابقات دعوت شدند. با توجه به اینکه میزبان مسابقات –اروگوئه- بسیار دور از اروپا واقع شده بود و تیمهای اروپایی برای شرکت در این مسابقات باید در سفر پر هزینهای از اقیانوس اطلس میگذشتند، تا دو ماه مانده به مسابقات هیچ کشور اروپایی حاضر به فرستادن تیم نشده بود.
ژول ریمه نهایتا تیمهای اروپایی بلژیک، فرانسه، رومانی و یوگسلاوی را به قبول این سفر راضی کرد. مجموعا 13 کشور در این جا شرکت کردند – هفت تیم از آمریکای جنوبی، چهار تیم از اروپا و دو تیم از آمریکای شمالی .
اولین دیدارهای جام جهانی به طور همزمان برگزار شدند و توسط فرانسه و آمریکا فتح شدند. این دو تیم به ترتیب مکزیک را 4 بر یک و بلژیک را 3 بر 0 مغلوب کردند. اولین گل تاریخ جام جهانی توسط لوسین لورن از فرانسه به ثمر رسید.
چهار روز بعد برت پاتناد از آمریکا اولین هت-تریک تاریخ جام را در برد 3 بر صفرآمریکا مقابل پاراگوئه ثبت کرد. در مسابقه فینال اروگوئه با نتیجه 4 بر 2 از سد آرژانتین گذشت و اولین فاتح جام جهانی شد. این مسابقه در مونتهویدئو انجام شد و 93 هزار نفر شاهد برگزاری آن بودند.
« جام و جوایز جام جهانی »
از سال ۱۹۳۰ تا ۱۹۷۰، جام تیم قهرمان جام جهانی فوتبال به تیم برندهٔ جام جهانی اعطا شد. نام اصلی این جام «پیروزی» است و با نام «کوپ د موند» (به فرانسوی: Coupe du Monde) بهمعنای «جام جهانی» شناخته میشود و در سال ۱۹۴۶، بهافتخار ژول ریمه، رئیس فیفا که برگزاری مسابقات جام جهانی را سازماندهی کرد و در سال ۱۹۵۶ درگذشت، تغییر نام یافت.
این جام پیش از برگزاری فینال جام جهانی ۱۹۶۶ ربودهشد اما توسط سگی پیدا شد و سارق نیز به مدت دو سال به زندان افتاد. سرانجام، پس از سومین قهرمانی تیم ملی فوتبال برزیل در جام جهانی ۱۹۷۰، جام ژول ریمه به عنوان پاداش برای همیشه به کنفدراسیون فوتبال برزیل تعلق گرفت. این جام باری دیگر در ۱۹ دسامبر ۱۹۸۳، هنگامی که در مقر کنفدراسیون فوتبال برزیل در ریو د ژانیرو قرارداشت، ربودهشد و ظاهراً دزدان آن را ذوب کردهاند. پس از سرقت، ماکت این جام به دستور کنفدراسیون فوتبال برزیل ساخته و نگهداری شد.
پس از سال ۱۹۷۰، جام جدیدی به نام جامِ جام جهانی طراحی شد. کارشناسان فیفا از هفت کشور، ۵۳ مدل ارائهشده را ارزیابی کردند و در نهایت کار طراح ایتالیایی سیلویو گاتزانیگا را انتخاب کردند. این جام ۳۶ سانتیمتر (۱۴٫۲ اینچ) قد دارد و وزن آن ۶٫۱۷۵ کیلوگرم (۱۳٫۶ پوند) است و از طلای ۱۸ عیار (۷۵٪) ساخته شدهاست. پایه شامل دو لایهٔ نیمهقیمتی مرمر سبز است، در حالی که قسمت پایین جام سال و نام هر یک از برندگان جام جهانی فوتبال از زمان جام جهانی ۱۹۷۴ حک شدهاست. این جام جدید بهطور دائم به کشور برنده تعلق نمیگیرد. برندگان جام جهانی فقط تا پایان جشن پس از بازی جام را حفظ میکنند. بلافاصله پس از آن به جای جام تماماً طلا، یک ماکت با روکش طلا به آنها اعطا میشود.
در حال حاضر، تمامی اعضای (بازیکنان، مربیان و مدیران) سه تیم برتر مدالهایی با نشان جام جهانی دریافت میکنند. برندگان (طلا)، نایب قهرمان (نقره) و مقام سوم (برنز). در جام جهانی ۲۰۰۲، مدالهایی به مقام چهارم، کرهٔ جنوبی که یکی از میزبانان بود اهدا شد. قبل از مسابقات ۱۹۷۸، مدالها فقط به یازده بازیکن حاضر در زمین در پایان فینال و مسابقه ردهبندی اهدا میشد. در نوامبر ۲۰۰۷، فیفا اعلام کرد که به تمام اعضای تیمهای قهرمان جام جهانی بین سالهای ۱۹۳۰ تا ۱۹۷۴ باید مدالهای برنده اعطا شود.
« چند تیم در جام جهانی شرکت میکنند؟ »
در قالب فعلی جام جهانی، ۳۲ فینالیست و تیم نهایی در این رقابت شرکت میکنند؛ اما همیشه اینطور نبوده و در واقع همیشه هم نخواهد بود. تنها ۱۳ تیم در اولین جام جهانی شرکت کردند و این تعداد از سال ۱۹۳۴ تا ۱۹۷۸ به ۱۶ تیم افزایش یافت (به استثنای برخی موارد). در سال ۱۹۸۲، جام جهانی با هشت تیم دیگر گسترش یافت و تعداد کل شرکت کنندگان به ۲۴ تیم رسید. قالبی که امروز با آن آشنا هستیم، ۳۲ تیم، اولین بار در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه معرفی شد. با این حال، با تأیید فیفا مبنی بر اینکه در جام جهانی ۲۰۲۶، قطعاً ۴۸ تیم حضور خواهند داشت؛ این امر تغییر خواهد کرد که حضور قابل توجه ۱۶ تیم دیگر را نشان میدهد.
« نخستین قهرمانی جام جهانی چه تیمی بود؟ »
نخستین جام جهانی که در سال ۱۹۳۰ به میزبانی اروگوئه برگزار و قهرمان شد، به طور قابل توجهی با تورنمنتی که امروز میبینیم متفاوت بود؛ زیرا این تورنمنت دعوتی بود و فقط ۱۳ تیم در آن حضور داشتند که هفت تا از آمریکای جنوبی آمده بودند، چهار تیم از اروپا شرکت کردند و مکزیک و ایالات متحده ترکیب را تکمیل کردند. فینال نیز در استادیوم سنتناریو مونته ویدئو برگزار شد و یک رویداد کاملاً آمریکای جنوبی بود؛ زیرا اروگوئه میزبان به مصاف آرژانتین رفت. اروگوئه با پیروزی چهار بر دو در حضور بیش از ۶۸ هزار هوادار، اولین جام جهانی را به دست آورد.
« مروری بر دوره های جام جهانی فوتبال »
-
نوزدهمین دوره جام جهانی - 2010 ( آفریقای جنوبی )
جام جهانی فوتبال ۲۰۱۰ نوزدهمین دورۀ جام جهانی فوتبال بود که از ۱۱ ژوئن ۲۰۱۰ (۲۱ خرداد ۱۳۸۹) تا ۱۱ ژوئیه ۲۰۱۰ (۲۰ تیر ۱۳۸۹) در کشور آفریقای جنوبی برگزار شد.
-
هجدهمین دوره جام جهانی - 2006 ( آلمان )
آلمان در ژوییه سال 2000 در زوریخ از بین چهار نامزد، به عنوان میزبان جام جهانی 2008 انتخاب شد.
-
هفدهمین دوره جام جهانی - 2002 ( کره جنوبی و ژاپن )
بعد از حوادث 11 سپتامبر 2001، نگرانی زیادی در مورد تامین امنیت این مسابقات در کره جنوبی و ژاپن وجود داشت که به همین دلیل سکوهای پدافند در اطراف محل برگزاری رقابت ها نصب شد تا با حملات هوایی احتمالی مقابله شود.
-
شانزدهمین دوره جام جهانی - 1998 ( فرانسه )
شانزدهمین دوره جام جهانی برای نخستین بار با حضور 32تیم و با انجام 64بازی به بزرگترین دوره این مسابقات تبدیل شد و هشت گروه چهار تیمی در 10 ورزشگاه به میدان رفتند.
-
پانزدهمین دوره جام جهانی - 1994 ( آمریکا )
جام جهانی 1994 آمریکا رقابتی دیدنی و زیبا بود که تنها نقطه ضعف آن برگزاری فینال بدون گل و کشیده شدن بازی به ضربات پنالتی برای نخستین بار در تاریخ این مسابقات بود.
-
چهاردهمین دوره جام جهانی - 1990 ( ایتالیا )
فدراسیون بین المللی فوتبال (فیفا) در سال 1984 ایتالیا را به عنوان میزبان جام چهاردهم برگزید تا دوستداران فوتبال به دلیل تفکرات دفاعی تیم ها، یکی از کسل کننده ترین جام جهانی را شاهد باشند.
-
سیزدهمین دوره جام جهانی - 1986 ( مکزیک )
میزبانی سیزدهمین دوره رقابت های جام جهانی سال 1986 به مکزیک اعطا شد تا اولین کشوری باشد که دو بار مهمترین فستیوال فوتبال جهان را برگزار کرده باشد.
-
دوازدهمین دوره جام جهانی - 1982 ( اسپانیا )
اسپانیایی ها 16 سال قبل از برگزاری دوازدهمین دوره جام جهانی به عنوان میزبان انتخاب شده بودند و این فرصت باعث برگزاری باشکوه این بازی ها شد.
-
یازدهمین دوره جام جهانی - 1978 ( آرژانتین )
فیفا در کنگره ششم ژوییه سال 1966 خود در لندن تصمیم گرفت آرژانتین میزبان جام جهانی باشد و این مسوولیت در سالهای 1982 و 1986 به ترتیب به کشورهای اسپانیا و کلمبیا سپرده شود.
-
دهمین دوره جام جهانی - 1974 ( آلمان غربی )
کنگره فیفا در سال 1964، علاوه بر مکزیک که به عنوان میزبان جام جهانی 1970 برگزیده شد، کشور آلمان غربی هم به منظور میزبانی جام جهانی 1974 انتخاب شد.
-
نهمین دوره جام جهانی - 1970 ( مکزیک )
کشور مکزیک در جریان برگزاری بازی های المپیک توکیو در سال 1964 توانست بیش از آرژانتین نظر مسئولان فیفا را جلب و میزبان جام جهانی نهم در سال 1970 شود.
-
هشتمین دوره جام جهانی - 1966 ( انگلیس )
از اولین دوره رقابت هاى جام جهانى که در سال 1930 در اروگوئه برگزار شد؛ محبوبیت، سطح کیفى و استقبال کشورها از این مسابقات به تدریج افزایش یافت تا جایى که به پرطرفدارترین و بزرگترین رویداد تک رشته اى جهان تبدیل شد.
-
هفتمین دوره جام جهانی - 1962 ( شیلی )
بعد از دو دوره که جام جهانی در اروپا برگزار شد و 12سال بعد از میزبانی برزیل، جام ژول ریمه دوباره به آمریکای جنوبی بازگشت.
-
ششمین دوره جام جهانی - 1958 ( سوئد )
مسابقات فوتبال جام جهانی 1958 در سوئد برگزار شد که در پایان حکم به قهرمانی تیم برزیل داد.
-
پنجمین دوره جام جهانی - 1954 ( سوئیس )
فدراسیون بین المللی فوتبال (فیفا) به چند دلیل تصمیم گرفت مسابقات فوتبال جام جهانی 1954 را به میزبانی سوئیس برگزار کند.
-
چهارمین دوره جام جهانی - 1950 ( برزیل )
در طول دومین جنگ جهانی، معاون ایتالیایی فیفا دکتر "اوتورینو باراسی" کاپ قهرمانی جام جهانی را در یک جعبه کفش زیر تختخواب خود پنهان کرد تا آن را از افتادن به چنگ نیروهای اشغالگر نجات دهد.
-
سومین دوره جام جهانی - 1938 ( فرانسه )
هنگام برگزاری رقابت های جام جهانی فوتبال 1938، اروپا در آستانه جنگ قرار داشت و دو سال از بازی های المپیک برلین که عرصه تبلیغات حزب نازی برای هیتلر بود، می گذشت.
-
دومین دوره جام جهانی - 1934 ( ایتالیا )
دومین دوره مسابقات فوتبال جام جهانی در سال های 1934 و به میزبانی کشور ایتالیا برگزار شد.
-
اولین دوره جام جهانی - 1930 ( اروگوئه )
اگرچه فوتبال در سال 1904 با تاسیس فدراسیون بین المللی فوتبال (فیفا) رسما موجودیت یافت، اما تا سال 1924 که بازی های المپیک در پاریس برگزار شد، این ورزش به جایگاه شایسته خود در مسابقات دست نیافته بود.
« چند تیم در جام جهانی شرکت میکنند؟ »
در قالب فعلی جام جهانی، ۳۲ فینالیست و تیم نهایی در این رقابت شرکت میکنند؛ اما همیشه اینطور نبوده و در واقع همیشه هم نخواهد بود. تنها ۱۳ تیم در اولین جام جهانی شرکت کردند و این تعداد از سال ۱۹۳۴ تا ۱۹۷۸ به ۱۶ تیم افزایش یافت (به استثنای برخی موارد).
در سال ۱۹۸۲، جام جهانی با هشت تیم دیگر گسترش یافت و تعداد کل شرکت کنندگان به ۲۴ تیم رسید. قالبی که امروز با آن آشنا هستیم، ۳۲ تیم، اولین بار در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه معرفی شد. با این حال، با تأیید فیفا مبنی بر اینکه در جام جهانی ۲۰۲۶، قطعاً ۴۸ تیم حضور خواهند داشت؛ این امر تغییر خواهد کرد که حضور قابل توجه ۱۶ تیم دیگر را نشان میدهد.
« چه تیمی بیشترین قهرمانی در جام جهانی را داشته است؟ »
از زمان تأسیس جام جهانی در سال ۱۹۳۰، تنها هشت کشور برنده جام جهانی شدهاند و برزیل موفقترین آنها بوده که در پنج نوبت قهرمان شده است. ملتی که استعدادهایی مانند پله، رونالدو و روماریو را به وجود آورد، برای اولین بار در سال ۱۹۵۸ قهرمان جام جهانی شد و سپس در سالهای ۱۹۶۲، ۱۹۷۰، ۱۹۹۴ و ۲۰۰۲ به مقام اول رسید.
ایتالیا و آلمان هر کدام چهار بار قهرمان جام جهانی شدهاند (اگرچه آلمان سه بار به عنوان آلمان غربی قهرمان جام جهانی شده است)، در حالی که آرژانتین، اروگوئه و فرانسه، دارنده فعلی جام جهانی، همگی دو بار قهرمان جام جهانی شدهاند. انگلیس و اسپانیا هم یک بار قهرمان جام جهانی شدهاند.
چه کسی بیشترین حضور در جام جهانی را دارد؟
لوتار ماتیوس، هافبک آلمانی رکورد بیشترین حضور در جام جهانی را با ۲۵ بازی در پنج تورنمنت قابل توجه (طول ۲۰ سال) دارد. ماتیوس توسط هموطن خود، میروسلاو کلوزه دنبال میشود و پائولو مالدینی اسطوره ایتالیایی سه نفر اول را تکمیل میکند. دیگو مارادونا در چهار جام جهانی بازی کرد و ۲۱ بازی انجام داد، در حالی که کافو کاپیتان قهرمان جام جهانی ۲۰۰۲ برزیل و فیلیپ لام رهبر آلمان در سال ۲۰۱۴ هر کدام ۲۰ بار بازی کردند.
« قهرمانان جام جهانی »
۱۹۳۰ | اروگوئه | اروگوئه | آرژانتین |
۱۹۳۴ | ایتالیا | ایتالیا | چکسلواکی |
۱۹۳۸ | فرانسه | ایتالیا | مجارستان |
۱۹۴۲ | – | – | – |
۱۹۴۶ | – | – | – |
۱۹۵۰ | برزیل | اروگوئه | برزیل |
۱۹۵۴ | سوئیس | آلمان غربی | مجارستان |
۱۹۵۸ | سوئد | برزیل | سوئد |
۱۹۶۲ | شیلی | برزیل | چکسلواکی |
۱۹۶۶ | انگلستان | انگلستان | آلمان غربی |
۱۹۷۰ | مکزیک | برزیل | ایتالیا |
۱۹۷۴ | آلمان غربی | آلمان غربی | هلند |
۱۹۷۸ | آرژانتین | آرژانتین | هلند |
۱۹۸۲ | اسپانیا | ایتالیا | آلمان غربی |
۱۹۸۶ | مکزیک | آرژانتین | آلمان غربی |
۱۹۹۰ | ایتالیا | آلمان غربی | آرژانتین |
۱۹۹۴ | ایالات متحده آمریکا | برزیل | ایتالیا |
۱۹۹۸ | فرانسه | فرانسه | برزیل |
۲۰۰۲ | کره جنوبی / ژاپن | برزیل | آلمان |
۲۰۰۶ | آلمان | ایتالیا | فرانسه |
۲۰۱۰ | آفریقا جنوبی | اسپانیا | هلند |
۲۰۱۴ | برزیل | آلمان | آرژانتین |
۲۰۱۸ | روسیه | فرانسه | کرواسی |
« چه کسی بیشترین حضور در جام جهانی را دارد؟ »
لوتار ماتیوس، هافبک آلمانی رکورد بیشترین حضور در جام جهانی را با ۲۵ بازی در پنج تورنمنت قابل توجه (طول ۲۰ سال) دارد. ماتیوس توسط هموطن خود، میروسلاو کلوزه دنبال میشود و پائولو مالدینی اسطوره ایتالیایی سه نفر اول را تکمیل میکند. دیگو مارادونا در چهار جام جهانی بازی کرد و ۲۱ بازی انجام داد، در حالی که کافو کاپیتان قهرمان جام جهانی ۲۰۰۲ برزیل و فیلیپ لام رهبر آلمان در سال ۲۰۱۴ هر کدام ۲۰ بار بازی کردند.
« جایزه ژول ریمه چیست؟ »
جایزه ویژه جام جهانی، برای اولین بار در سال ۱۹۷۴ معرفی شد و قبل از آن جایزه متفاوتی به برندگان مسابقات تعلق گرفت. از سال ۱۹۳۰ تا ۱۹۷۰، جامی که به برندگان جام جهانی داده شد، جام "ژول ریمه" بود و کاملاً با طراحی بعدی (Gazzaniga) متفاوت بود.
مجسمهساز فرانسوی " آبل لافلور" توسط فیفا مأمور طراحی جام شد. او محصول معروفی را تولید کرد که به نماد جامهای جهانی اولیه تبدیل شد. این جام "پیروزی" نام داشت، الهه یونانی برای پیروزی، شکلی را نشان میداد که یک فنجان هشت ضلعی را بالای سر خود نگه داشته است، از نقره استرلینگ با روکش طلا ساخته شده بود و دارای پایه مرمری بود (که در سال ۱۹۵۴ با لاجورد جایگزین شد.)
«پیروزی» در سال ۱۹۴۶ به افتخار رئیس سابق فیفا، ژول ریمه، که نقش کلیدی در تأسیس این مسابقات داشت، به جام «ژول ریمه» تغییر نام داد. بر اساس قوانین اولیه جام جهانی، برزیل وقتی برای سومین بار در سال ۱۹۷۰ قهرمان شد، اجازه داشت جام را حفظ کند؛ اما در سال ۱۹۸۳ به سرقت رفت و از آن زمان هرگز پیدا نشد.
« فرایند انتخاب میزبان ها »
جامهای جهانی ابتدایی در جلسات کنگرهٔ فیفا به کشورها داده شد. مکانها بحثبرانگیز بود زیرا آمریکای جنوبی و اروپا تا حد زیادی دو مرکز قدرت در فوتبال بودند و سفر بین آنها به سه هفته با کشتی زمان نیاز داشت. برای مثال، تصمیم برای برگزاری اولین جام جهانی در اروگوئه، منجر به حضور تنها چهار کشور اروپایی شد. دو جام جهانی بعدی هر دو در اروپا برگزار شدند. تصمیم برای برگزاری دومین دوره در فرانسه مورد مناقشه قرار گرفت، زیرا کشورهای آمریکای جنوبی میدانستند که این مکان بهطور متناوب بین دو قاره تغییر میکند. هم آرژانتین و هم اروگوئه جام جهانی ۱۹۳۸ را تحریم کردند.
از زمان جام جهانی ۱۹۵۸، برای جلوگیری از تحریمها یا جنجالهای آینده، فیفا الگوی جایگزینی میزبان بین قارهٔ آمریکا و اروپا را آغاز کرد، که تا جام جهانی ۱۹۹۸ ادامه یافت. جام جهانی ۲۰۰۲، به میزبانی مشترک کرهٔ جنوبی و ژاپن، اولین تورنمنت در آسیا و اولین تورنمنت با چند میزبان بود. آفریقای جنوبی اولین کشور آفریقایی بود که در سال ۲۰۱۰ میزبان جام جهانی شد.
کشور میزبان اکنون در رأیگیری شورای فیفا انتخاب میشود. این کار تحت یک سیستم رأیگیری مکرر انجام میشود. فدراسیون ملی فوتبال کشوری که مایل به میزبانی این رویداد است، «توافقنامهٔ میزبانی» را از فیفا دریافت میکند که مراحل و الزامات مورد انتظار از یک پیشنهاد قوی را توضیح میدهد. فدراسیون نامزد فرمی را نیز دریافت میکند که ارسال آن نشاندهندهٔ تأیید رسمی نامزدی است. پس از این، گروهی از بازرسان منتخب فیفا از کشور بازدید میکنند تا تشخیص دهند که این کشور شرایط لازم برای میزبانی رویداد را دارد و گزارشی در مورد میزبان تهیه میشود. تصمیمگیری در مورد میزبانی جام جهانی معمولاً شش یا هفت سال قبل از مسابقات گرفته میشود. با این حال، مواردی وجود داشتهاست که میزبان چندین تورنمنت آینده بهطور همزمان اعلام شدهاست، مانند جام جهانی ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ که به روسیه و قطر تعلق گرفت، در حالی که قطر به عنوان اولین کشور خاورمیانه میزبان این مسابقات است.
از جامهای جهانی ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴، مسابقات نهایی بین کنفدراسیونها به صورت چرخشی انجام میشود و تنها کشورهایی از کنفدراسیون منتخب (آفریقا در سال ۲۰۱۰، آمریکای جنوبی در سال ۲۰۱۴) میتوانستند برای میزبانی مسابقات شرکت کنند. سیاست چرخشی پس از جنجال پیرامون پیروزی آلمان بر آفریقای جنوبی در رأیگیری مربوط به میزبانی جام جهانی ۲۰۰۶ معرفی شد. با این حال، سیاست چرخشی قارهها پس از سال ۲۰۱۴ ادامه پیدا نکرد، بنابراین هر کشوری به جز کشورهای عضو کنفدراسیونهایی که میزبان دو تورنمنت قبلی بودند، میتوانند به عنوان میزبان برای جامهای جهانی بعدی درخواست دهند. این امر تا حدودی برای جلوگیری از سناریوی مشابه با روند نامزدی برای مسابقات ۲۰۱۴ بود، که برزیل تنها نامزد رسمی بود.
جام جهانی ۲۰۲۶ به میزبانی ایالات متحدهٔ آمریکا، کانادا و مکزیک برگزار خواهد شد و اولین باری است که یک جام جهانی بین سه کشور میزبان به اشتراک گذاشته میشود. جام جهانی ۲۰۲۶ بزرگترین جام جهانی خواهد بود که تا کنون برگزار شدهاست و ۴۸ تیم در ۸۰ بازی برگزار میکنند. شصت مسابقه در ایالات متحده برگزار خواهد شد، از جمله تمام مسابقات از مرحلهٔ یک چهارم نهایی به بعد، در حالی که کانادا و مکزیک هر کدام میزبان ۱۰ بازی خواهند بود.
ارسال نظر