اهواز در محاصره شیشه پاک کن ها
این روزها شهر اهواز در کنار آسیب ها ومشکلات ریز و درشت خود با گسترش پدیده تکدی گری مواجه است، پدیده ای که ضمن مخدوش کردن چهره شهر سبب بروز آسیب های اجتماعی بسیاری نیز شده است.
آفتاب کم کم به نیمه های آسمان رسیده است، دماسنج گوشی عدد 38 درجه را نشان می دهد اما عقربه آمپر خودرو و سوزش دستان روی فرمان بر اثر زور آزمایی خورشید می گوید دما باید بالاتر از اینها باشد، چراغ راهنمایی رنگ قرمز را برای خودروها نشان می دهد اما گویی برای عده ای دیگر چراغ سبز است.
ناگهان گروهی کودک هفت تا 15 ساله در بین خودروها پخش می شوند تا به بهانه تمیز کردن شیشه های خودرو مقداری پول از رانندگان بگیرند، واکنش رانندگان متفاوت است برخی با اکراه پولی به این افراد می دهند برخی دیگر با تکان دادن اهرم شیشه پاک کن مانع نزدیک شدنشان می شوند، اما عکس العمل متکدیان بی شباهت به هم نیست، در ابتدا اصرار و اگر میسر واقع نشد پرخاش!
چهار راه بعدی دسته ای دیگر از متکدیان آماده برای توقف خودروها ایستاده اند، این متکدیان اگرچه به لحاظ سن و سال و ظاهر متفاوت تر هستند اما با همان شیوه بازی با احساسات شهروندان پول به جیب می زنند.
اهواز اگرچه از دیرباز به دلیل مهاجرپذیر بودن و صنعتی بودن با پدیده تکدی گری مواجه بوده اما در سال های اخیر معضل گدایان وارداتی و فصلی نیز بر این مشکلات افزوده شده است، با نگاهی به این متکدیان می توان دریافت که برخی از آنها از سایر استان ها و حتی کشورهای دیگر خود را به اهواز رسانده اند تا با آسانترین شیوه پول های کلان به دست بیاورند.
**ماندن در اهواز برای ما به صرفه است
اگرچه گفت و گو با این افراد به دلیل احساس ترسی که دارند سخت است اما یکی از آنها در چند جمله بیان می کند: اهواز گرم است اما به گرمایش می ارزد که اینجا بمانیم، قبلا زمستان ها به اهواز می آمدیم و هوا که گرم می شد به جای دیگری می رفتیم اما الان در همینجا ساکن شدیم، قبلا لنگ ماشین و دستمال کاغذی می فروختیم اما الان شیشه های ماشین ها را پاک میکنیم چون خیلی به صرفه تر است.
درحال گفت و گو است که فردی از آن سمت خیابان با پرخاش صدایش می زند و با اشاره می فهماند که برگردد، می گوید این مسئول ما در چهار راه است و نباید در حضورش با هیچ کسی صحبت کنیم.
**تکدی گری و آسیب های اجتماعی
رییس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اهواز معتقد است اهواز بهترین مکان برای متکدیان اتباع خارجی است و اگر امروز در اهواز فضای بسیار مناسبی برای تکدیگری وجود دارد به حس ترحم، نوعدوستی و خونگرمی مردم اهواز برمیگردد ، ما وظیفه جمعآوری، اسکان موقت و ساماندهی متدکدیان را داریم و در زمینه کودکان کار به هنگام جمعآوری آنها حتما باید مددکار اجتماعی حضور داشته باشد.
احمد سراج می افزاید: ما وظیفه جمعآوری، اسکان موقت و ساماندهی متکدیان را داریم و در زمینه کودکان کار به هنگام جمعآوری آنها حتما باید مددکار اجتماعی حضور داشته باشد.
به گفته وی باید دید آیا دیگر دستگاهها و ارگانها همکاری لازم را دارند یا خیر؛ برخی از متکدیان بیمار و یا معتاد هستند به طوری که بیش از 50 درصد متکدیانی که سال گذشته جمعآوری کردیم معتاد بودند.
سراج به آسیب های اجتماعی نشات گرفته از این متکدیان هم اشاره کرد و یادآور شد: با همکاری نیروی انتظامی در عملیاتی 47 نفر از اتباع خارجی که در سه منزل مستقر شده بودند را شناسایی و جمعآوری کردیم که تجمع این تعداد افراد در کنار هم زمینه بروز آسیب های اجتماعی بسیار است.
**تاثیر متکدیان بر روان مردم
اگرچه معاون شهردار عملکرد شهرداری در جمع آوری متکدیان را خوب ارزیابی می کند اما استاندار خوزستان به حضور گسترده متکدیان در سطح شهر انتقاد کرده و گفته است: عملکرد شهرداری اهواز در زمینه جمعآوری متکدیان در سطح شهر قابل قبول نیست و تاکنون نتیجه رضایت بخشی نداشته است.
غلامرضا شریعتی معتقد است: در شهرداری اهواز، هزینههای زیادی برای جمع آوری متکدیان از سطح شهر انجام می شود اما این همه هزینه نمود و دستاورد قابل قبولی نداشته است .
وی افزود: وقتی هنوز سطح شهر پر از متکدی است و مردم هر روز آنها را می بینند یعنی این هزینه کرد نتیجه بخش نبوده است.
به گفته شریعتی حضور متکدیان در شهر بر روان مردم اثر میگذارد و مردم را به این نتیجه میرساند که مسئولان کار را رها کردهاند و این معضل اهمیتی برای آنها ندارد.
وی بر ایجاد رفاه روانی و آسایش ذهنی برای مردم تاکید می کند و می گوید: وقتی مردم در خیابان ها امنیت و اسایش ندارند و چهره شهر را کریه می بینند آیا میتوان انتظار داشت که ما را مورد ستایش قرار دهند و از ما راضی باشند.
**ارجاع ماهانه 16 کودک کار به مراکز شبانه روزی
معاون امور اجتماعی بهزیستی خوزستان شهرداری را متولی اصلی جمع آوری متکدیان می داند و می گوید: سازمان بهزیستی یک نماینده در اردوگاه جمع آوری متکدیان دارد تا افراد واجد شرایط از جمله زنان بی سرپرست، معلول، بیماران و کودکان بدون سرپرست را تحویل بگیرد.
محمدرضا عباسی درخصوص کودکان متکدی می افزاید: کودکان متکدی که جایی برای زندگی و سرپرستی ندارند به مراکز شبانه روزی بهزیستی منتقل می شوند، در شهرستان اهواز 2 مرکز شبانه روزی نگه داری وجود دارد.
وی ادامه می دهد: ماهانه 15 الی 16 کودک متکدی برای 20 روز به این مراکز منتقل می شوند و در صورت استمرار شرایط این مدت برای 20 روز دیگر نیز تمدید می شود.
عباسی درخصوص سرنوشت این کودکان می گوید: اگر یکی از اعضای خانواده سرپرستی آنها را قبول نکند به مراکز شبه خانواده ارجاع داده می شوند که در آنجا برای مدت طولانی زندگی و تحصیل می کنند.
وی در ادامه یادآور می شود: برخی از این کودکان کار هم خانواده دارند از همین رو در طول روز به خود آنها و خانواده هایشان خدمات آموزشی و تحصیلی ارائه می شود و شب ها در کنار خانواده هستند.
گسترش روزافزون متکدیان ایرانی و خارجی علاوه بر مخدوش کردن چهره شهر، تاثیرگذاری منفی بر روان مردم و شیوع فرهنگ تکدی گری سبب بروز آسیب های اجتماعی بسیاری هم می شود. بی شک بخش عمده ای متکدیان به صورت گروهی و بصورت باندی ومافیایی فعالیت می کنند که باید مورد توجه و مداقه مسوولان قرار گیرد زیرا ادامه این روند تاثیرات نامناسبی بر سابقه مثبت شهر اهواز خواهد داشت از همین رو لازم است تا متولیان امر در جمع آوری، ساماندهی و در نهایت تفکیک متکدیان نیازمند از غیر واقعی اهتمام بیشتری داشته باشند.
9887/6002
ارسال نظر