صحبت های نیلی مشاور اقتصادی روحانی در دانشگاه شریف
مسعود نیلی که از اقتصاددانان برجسته کشورمان محسوب می شود در دولت یازدهم مشاور اقتصادی دولت بوده است.
در نقطه آغاز به کار دولت یازدهم در سال ۱۳۹۲ چهار چالش کلی در اقتصاد کشور وجود داشت؛ تحریم و محدودیتهای خارجی، تلاطم در بازار ارز، تورم و رکود. چنانکه تشدید تحریمها، سبب عدم دسترسی به منابع ارزی کشور و محدودیت در تجارت خارجی شده بود، گستردهترین شوک ارزی در تاریخ کشور روی داده بود، دومین بزرگترین نرخ تورم تاریخ کشور در سال ۱۳۹۲ به ثبت رسیده بود و طی دو سال پیاپی ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲، رشدهای منفی کمسابقه برای اقتصاد کشور رقم خورده بود.
علاوهبراین، اقتصاد ایران همواره دارای این ویژگی بوده که رشد غیرنفتی آن، بسیار متاثر از صادرات نفت است. طی سالهای نخست دهه ۱۳۹۰درآمد سرانه حقیقی حاصل از صادرات نفت و گاز کاهش یافت و در سال ۱۳۹۴ به حدود ۲۵ درصد میزان سال ۱۳۹۰ رسید. این کاهش در شرایطی رقم خورد که درآمدهای صادراتی برای یک دوره طولانی نسبتاً ۱۵ ساله، تا بیش از ۴ برابر افزایش یافته بود.
در کنار کاهش درآمد سرانه، صادرات نفت و گاز و وجود بیثباتی در بازارهای مختلف، بازار کار نیز در وضعیت ویژهای قرار داشت. در نیمه دوم دهه ۱۳۸۰ که متولدین پرشمار دهه ۱۳۶۰ به سن کار میرسیدند، بهرغم درآمدهای خیرهکننده اقتصاد، شغلی درخور این شوک جمعیتی ایجاد نشد و این موج جمعیتی به ناچار به جمعیت غیرفعال کشور پیوستند. بهطوریکه این جمعیت در فاصله سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۳، افزایش ۷٫۲ میلیونی را تجربه کرد. اما از پاییز سال ۱۳۹۳ و به دنبال امید به بهبود وضعیت کلان اقتصادی کشور، مشارکت به بازار کار افزایش یافت و به حدود متوسط یک میلیون نفر در سال رسید. عمده این جمعیت را افراد تحصیلکرده و دارای تحصیلات عالی تشکیل میدادند که این ویژگی ترکیب بازار کار را با تغییراتی همراه کرد.
کم و کیف اشتغالزایی در دولت یازدهم
با توجه به این شرایط خاص، دولت یازدهم به نسبت عملکرد قابلقبولی در این حوزه بر جای گذاشت. به گونهای که میانگین افزایش اشتغال طی دو مقطع ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۴ و ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۵، به تعداد ۱میلیون و ۲۸۳ هزار نفر به ثبت رسید و این در حالی است که این میزان در فاصله یک دهه بین سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۳، تنها ۶۸۵هزار نفر رقم خورده است. از منظر ترکیب جمعیت شاغل نیز تعداد بانوان شاغل افزایش یافته و به ازای هر میلیون ایجاد شغل برای مردان، حدود ۱٫۵ میلیون نفر اشتغالزایی برای زنان صورتگرفتهاست.
از منظر شاخص سرانه مصرف، اقتصاد ایران از سال ۱۳۸۶ وارد فاز جدیدی از تحولات خود شد. چنانکه روند صعودی آن، متوقف شد و به شدت رو به تنزل گذاشت. بر این اساس، درآمد خانوار شهری و روستایی در سال ۱۳۹۲، به ترتیب ۲۲ و ۳۸ درصد پایینتر از سال ۱۳۸۶ رقم خورد. اما این روند نزولی متوقف شد و از سال ۱۳۹۲ مجدد به کانال رشد بازگشت. حال آنکه به دلیل کاهش شدید پیشین، این افزایش در درآمد چندان برای آحاد جامعه قابل لمس نیست و نسبت به میزان درآمد در سال ۱۳۸۶ همچنان فاصله وجود دارد. بررسی هزینه حقیقی سرانه در خانوادههای شهری و روستایی نیز نشان میدهد که از سال ۱۳۹۳ تغییر روند در برخی از دهکها به ویژه دهکهای بالایی آغاز شده و انتظار میرود با تداوم ثبات اقتصادی، بهبود در سرانه مصرف در دهکهای میانی و پایینتر نیز مشاهده شود
ارسال نظر