از سوی معاونت مطبوعاتی؛
پیش نویس اساسنامه خانه مطبوعات استان منتشر شد
خبرگزاری تسنیم: معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، پیش نویس اساسنامه خانه مطبوعات استان را منتشر کرد.
به گزارشخبرگزاری تسنیمبه نقل از پایگاه اطلاع رسانی معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد، از آنجا که در حال حاضر خانه های مطبوعات استانی و اساسنامه های آنها بعضاً با مشکلاتی مواجهند، بازنگری در اساسنامه های موجود و نظارت بر حسن اجرای آن با هدف شفافیت و تضمین فعالیت نهادهای مدنی ضرورت می یابد. مهمترین مشکلاتی که در اساسنامه ها یا خانه های مطبوعاتی بعضی استانها وجود دارد به شرح زیر است:
۱ - تشکیل نشدن خانه مطبوعات در بعضی استانها
۲ - تعریف نشدن روزنامه نگاران نشریات الکترونیکی در اساسنامه های موجود
۳ - عضویت برخی صنوف مرتبط مطبوعاتی امّا غیرروزنامه نگار و حضور آنان در مجمع عمومی
۴ - فقدان ساز و کار مشخص برای احراز هویت روزنامه نگاران
۵ - نبود سقف مجاز برای حضور افرادی از یک رسانه در هیأت مدیره
۶ - فقدان ترکیب رسته های مختلف روزنامه نگاری(مدیر مسئول، سردبیر، خبرنگارو…) در هیأت مدیره
۷ - کمبود شفافیت در عضوگیری و عملکرد
۸ - ضرورت حمایت از خبرنگاران برای بیمه شدن آنان توسط صاحبان امتیاز(ماده ۴۶ قانون مطبوعات)
۹ - همزمان نبودن انتخابات هیأت مدیره استانها
لذا در راستای سیاست مدیریت مشارکت طلبانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، پیش نویس به فراخوان گذاشته می شود تا پس از دریافت نظرات صاحب نظران به عنوان متن نهایی به ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها ابلاغ شود.
فصل اول – کلیات و اهداف
ماده ۱ مطبوعات و رسانه های کشور، از جمله مطبوعات و مراکز خبری استانی به عنوان یکی از مؤثرترین عوامل رشد فرهنگ عمومی کشور نقشی اساسی در جهت تحقق اهداف مقدس انقلاب اسلامی و آرمان های امام(ره) و مقام معظم رهبری و اشاعه ارزشهای انقلابی و تنویر افکار عمومی ایفا می کنند. همچنین مطبوعات نقش مهمی در رشد و ارتقای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی ملتها و نظارت، نقد و بهبود عملکرد دولتها دارند و در عصری که رسانه های روهی، کاربردی ترین ابزارجوامع برای تولید و انتقال اطلاعات قلمداد می شوند، نقش عمده نشریات محلی به عنوان بازتاب دهنده رویدادها ومشکلات منطقه ای در جهت دهی نیروها و برنامه ریزی برای رفع نارسایی ها و توسعه کشور بر کسی پوشیده نیست. کمک به ارتقای سطح کمی و کیفی مطبوعات محلی که خود متضمن تقویت نقش مطبوعات کشور و افزایش استانداردهای کار خبری و اطلاع رسانی کشور است، صرفا از طریق حفظ حقوق و منافع مشروع و قانونی، بهبود وضع اقتصادی، اجتماعی، توسعه دانش فنی و امنیت شغلی حرفه ای اصحاب جراید و شناسایی امکانات بالقوه و بهره گیری از افکار، اندیشه، تجارب و اراده جمعی اصحاب مطبوعات و فعالان این عرصه میسر خواهد بود. بدین منظور «خانه مطبوعات» که از این پس اختصاراً «خانه» نامیده می شود به عنوان تشکیلاتی فرهنگی، صنفی و غیر دولتی از دست اندرکاران مطبوعات و مراکز خبررسانی استان تشکیل می گردد تا به موجب این اساسنامه اهداف فوق را در استان دنبال نماید.
تبصره۲ در استان های فاقد خانه مطبوعات به ثبت رسیده با فراخوان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، مجمع عمومی برای انتخاب هیأت مؤسس تشکیل و اعضای هیأت مذکور به تعداد ده نفر از بین نامزدهای حاضر در مجمع که واجد شرایط مقرر در بند ب ماده ۳۶ باشند، به اکثریت آرا انتخاب خواهند شد. نماینده هیأت مؤسس که توسط اعضای هیأت انتخاب خواهد شد، موظف است نسبت به انجام تشریفات قانونی ثبت خانه مطبوعات و برگزاری مجمع عمومی برای انتخاب هیأت مدیره حداکثر ظرف یک ماه پس از تعیین اقدام نماید.
فصل دوم – وظایف
ماده ۲ – وظایف خانه مطبوعات در هر استا عبارت است از:
۱ – کمک به تامین حقوق و گسترش آزادی های قانونی و مسوولانه مطبوعات استان با رویکرد صنفی
۲ – کمک به اقتصاد مطبوعات استان از طریق آموزش و ترویج شیوه های روز آمد مدیریت رسانه
۳ - استعداد یابی و حمایت از آموزش و اشتغال نیروهای مستعد در حوزه روزنامه نگاری حرفه ای
۴ - بسط و تقویت ارتباط مطبوعات استان با دستگاههای اجرایی، موسسات و نهادهای دولتی و عمومی و سایر صنوف و تشکلهای قانونی
۵ - تدوین بانک های اطلاعاتی روزنامه نگاران، برگزاری جشنوارهها، نمایشگاه ها و بزرگداشت مناسبت های مطبوعاتی در استان
۶ - همکاری با مراکزعرضه و فروش نشریات محلی به منظور تقویت سامانه توزیع مطبوعات در استان
۷ - فاع از حقوق حرفه ای اعضا و داوری در اختلافات داخلی روزنامه نگاران استان
۸ - حل مشکلات صنفی اعضا و فراهم آوردن تسهیلات رفاهی برای آنان
۹ - تأسیس و تقویت تعاونی(مصرف، مسکن) و صندوق اعتباری حمایت، برای اعطای تسهیلات به اعضا
۱۰ - جذب حمایت های مالی و تسهیلات دولتی و توزیع قاعده مند آنها در بین اعضا
۱۱ - تدوین و اجرای برنامههای فرهنگی _ آموزشی در جهت توسعه کیفی مطبوعات استان
۱۲ - آسیبشناسی فعالیت های مطبوعاتی و طراحی ساز و کارهای لازم برای ارتقای کمی و کیفی مطبوعات استان
۱۳ ایجاد بستری برای خدمات رسانه ای و آموزشی به ادارات، نهادها و متقاضیان در جهت تأمین مخارج مطبوعات
۱۴ - آموزش شیوههای حرفه ای روزنامهنگاری و فنون و تخصصهای مرتبط به اعضا، روزنامه نگاران غیر عضو و علاقهمندان به این حرفه
۱۵ - تعامل فعالانه با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و اداره کل مطبوعات و خبرگزاری های داخلی در تکمیل بانک های اطلاعاتی، برگزاری جشنواره ها، فعالیت ها و بزرگداشت مناسبت های مطبوعاتی در استان بر اساس تفاهم نامه های منعقده و مصوب فیمابین.
فصل سوم – محل، گستره فعالیت و مدت
ماده ۳ – محل و مرکز فعالیت خانه مطبوعات در استان و گستره فعالیت آن استان خواهد بود.
نشانی فعلی…
ماده ۴ مدت فعالیت خانه از تاریخ تأسیس نامحدود است.
تبصره ۱ مفاد این اساسنامه پس از تأیید اداره کل امور مطبوعات و خبرگزاری های داخلی و ثبت آن در اداره ثبت شرکت های استان تحت عنوان اساسنامه خانه مطبوعات با قید نام استان معتبر خواهد بود.
فصل چهارم – ارکان و مقررات
ماده ۵ – ارکان خانه مطبوعات عبارتند از:
۱ – مجمع عمومی
۲ – هیأت مدیره
۳ – مدیر خانه مطبوعات
۴ –بازرسان
ماده ۶ – مجمع عمومی عالیترین رکن خانه مطبوعات است که از اجتماع اعضای حقیقی و به درخواست اشخاص ذیل تشکیل میشود:
۱ – هیأت مؤسس(فقط برای دوره تاسیس)
۲ – اکثریت اعضای هیأت مدیره
۳ – بازرس
۴ – حداقل یک پنجم اعضا برای مجمع عمومی عادی و یک سوم اعضا برای مجمع عمومی فوقالعاده
تبصره - در صورتی که هیأت مدیره ظرف مدت یک ماه از تاریخ وصول درخواست کتبی اشخاص فوق نسبت به دعوت مجمع عمومی اقدام نکند، مجمع با دعوت هر یک از بازرسان تشکیل خواهد شد. در صورت استنکاف بازرسان از دعوت مجمع عمومی، هیأت مؤسس با اطلاع و همکاری ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نسبت به تشکیل مجمع عمومی اقدام خواهد کرد.
ماده ۷ – دعوت مجمع عمومی باید با قید دستور، زمان(روز و ساعت) و محل تشکیل جلسه حداقل ۱۵ و حداکثر ۴۵ روز قبل از تشکیل جلسه به وسیله انتشار آگهی در یکی از مطبوعات استانی که به عنوان روزنامه رسمی خانه ثبت شده است و یا با ارسال دعوتنامه کتبی به آخرین نشانی اعضا بعلاوه ارسال پیامک برای کلیه اعضا به نحوی که حداقل دو سوم آن تحویل شده باشد ضروری است.
تبصره - در مواردی که کلیه اعضا در مجمع حاضر باشند، نشر آگهی و تشریفات دعوت الزامی نیست.
ماده ۸ – مجمع عمومی عادی با حضور نماینده ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و حداقل نصف به علاوه یک اعضا یا وکلا ی رسمی آنان رسمیت پیدا میکند و در صورت عدم حصول نصاب مذکور، آگهی دعوت مجمع باید حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز با رعایت ماده ۷ اساسنامه با همان دستور جلسه قبلی منتشر شود. در این صورت، جلسه با حضور عده حاضر رسمیت خواهد یافت.
تبصره ۱) نماینده اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان که از مدیران یا کارشناسان آن ادارهکل است، به عنوان ناظر توسط مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کتباً به مجمع معرفی میشود.
تبصره ۲) در صورت رسمیت نیافتن جلسه مجمع عمومی، مقام دعوتکننده مجمع و نماینده ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، صورتجلسهای دایر بر عدم رسمیت آن تهیه میکنند و به امضای حاضران میرسانند.
ماده ۹ – جلسات مجامع عمومی را(در صورت رسمیت یافتن) رئیس هیأت مدیره و در غیاب او یکی از اعضای هیأت مدیره افتتاح میکند. در جلسه مجمع ابتدا یک رئیس، یک نایب رئیس، یک منشی و دو نفر ناظر از میان اعضای مجمع عمومی انتخب خواهند شد.
تبصره - در صورتی که مجامع عمومی از طرف اشخاص مذکور در ماده ۶(به جز هیأت مدیره) تشکیل شود، مسنترین عضو حاضر در جلسه، مجمع را افتتاح میکند.
ماده ۱۰ کلیه اعضای خانه می توانند در مجامع عمومی حضور یابند و هر عضو در مجمع عمومی فقط حق یک رأی خواهد داشت، در صورتی که حضور عضو در مجمع میسر نباشد می تواند حق رأی را به موجب وکالت نامه محضری به عضو دیگر یا نماینده تام الاختیار خود واگذار نماید. وکالت نامه های مزبور باید ضمیمه صورتجلسه مجمع شود و در سوابق خانه نگهداری گردد.
تبصره ۱ وکالتنامه ها حداقل دو روز قبل از تاریخ جلسه انتخابات باید تحویل شود.
تبصره ۲ هر عضو در مجمع عمومی فقط می تواند وکالت یک نفر را قبول کند و اعضا نمی توانند بیش از دو جلسه پیاپی برای شرکت در مجمع عمومی وکیل اختیار کنند.
ماده ۱۱ – ملاک تشخیص تعداد اعضای حاضر در جلسات مجامع عمومی، دفتر حضور و غیابی است که حاضران در بدو ورود به جلسه آن را امضا میکنند. مقام دعوتکننده مجمع مکلف است دفتر حضور و غیاب اعضا را برای تطبیق با اسامی حاضران در جلسه و اعمال کنترلهای لازم در اختیار هیأت رئیسه مجمع قرار دهد.
ماده ۱۲ – تصمیمات مجمع عمومی عادی با اکثریت نسبی آرای حاضر در مجمع اتخاذ میشود. در صورتی که در جلسه مجمع عمومی، مذاکرات به اخذ تصمیم منتج نشود، جلسه برای یک هفته به عنوان تنفس تعطیل و به جلسه بعدی که منحصراً برای تعقیب مذاکرات و اتخاذ تصمیم درباره دستور جلسه قبل تشکیل شده، وکول میشود.
تبصره - در صورتی که جلسه مجمع عمومی به عنوان تنفس تعطیل و هیأت رئیسه مجمع عمومی در جلسه بعدی حاضر نشده باشند، به جای اشخاص غایب، افراد دیگری انتخاب خواهند شد.
ماده ۱۳ – تصمیماتی که در مجمع عمومی با رعایت مقررات اتخاذ میگردد، برای کلیه اعضا اعم از حاضر و غایب نافذ و معتبر خواهد بود. این تصمیمات به طریقی که برای دعوت مجامع عمومی در این اساسنامه پیشبینی شده است، به اطلاع اعضا خواهد رسید.
ماده ۱۴– هر یک از اعضا میتواند پنج روز قبل از تشکیل مجمع عمومی، مورد یا موارد دیگری غیر از موضوعاتی که در دعوتنامه تشکیل مجمع قید شده است، پیشنهاد کند و مقام دعوت کننده مجمع مکلف است پیشنهاد مزبور را با لحاظ اولویت موضوعی و زمانی در همان مجمع یا جلسه بعد از تنفس مطرح کند.
ماده ۱۵ – مجامع عمومی به دو صورت تشکیل خواهد شد:
۱ – مجمع عمومی عادی
۲ – مجمع عمومی فوقالعاده
ماده ۱۶ – مجمع عمومی عادی حداقل سالی یک بار تشکیل میشود و در موارد مقتضی میتوان در هر موقع از سال مجمع عادی را به طور فوقالعاده تشکیل داد.
ماده ۱۷ – وظایف و اختیارات مجمع عمومی عادی به شرح ذیل است:
۱ – انتخاب هیأت مدیره برای مدت دو سال
۲ – انتخاب بازرسان برای مدت یک سال
۳ – استماع گزارشهای ادواری هیأت مدیره و بازرسان
۴ – اخذ تصمیم درباره گزارش ها، طرحها و پیشنهادهای هیأت مدیره و بازرسان
۵ – رسیدگی و اتخاذ تصمیم درباره ترازنامه و حساب سود و زیان و سایر گزارشهای مالی هیأت مدیره و بازرسان
۶ – تعیین و تصویب سیاستها و برنامههای خانه مطبوعات به پیشنهاد هیأت مدیره
۷ – تعیین میزان حق عضویت اعضا و تصویب بودجه جاری، اعتبارات و سرمایهگذاریها به پیشنهاد هیأت مدیره
ماده ۱۸ – مجمع عمومی فوقالعاده برای رسیدگی و اتخاذ تصمیم درخصوص موارد زیر تشکیل میشود:
۱ – تغییر مواد اساسنامه(در حدود قانون) با تأیید ادارهکل امور مطبوعات و خبرگزاریهای داخلی
۲ – تصمیمگیری نسبت به عزل یا قبول استعفای هیأت مدیره
۳ – اتخاذ تصمیم راجع به انحلال خانه مطبوعات
ماده ۱۹ – مجمع عمومی فوقالعاده بنا به تقاضای کتبی حداقل یک سوم اعضا و یا اکثریت مطلق اعضای هیأت مدیره و یا بازرسان و با حضور نماینده اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و حداقل دو سوم اعضا تشکیل میشود. در صورتی که مجمع عمومی فوقالعاده در نوبت اول به حدنصاب مقرر نرسد مجمع برای نوبت دوم دعوت می شود و با حضور نصف به علاوه یک اعضای حاضر که نباید از هفت نفر کمتر باشد، رسمیت پیدا میکند.
ماده۲۰– صورتجلسات مجامع عمومی و تصمیمات متخذه در آن، توسط منشی در دفتر مخصوص ثبت شده و به امضای رئیس، نایب رئیس، ناظران و منشی میرسد و رونوشت آن توسط رئیس مجمع به هیأت مدیره ابلاغ و نسخهای از آن به ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ارسال میشود.
هیأت مدیره
ماده ۲۱ اداره امور خانه طبق اساسنامه به عهده هیأت مدیره ای مرکب از هفت نفر عضو می باشد که اعضای اصلی و علی البدل آن برای مدت دو سال با رأی مخفی به شرح ذیل انتخاب می شوند:
۱ دو نفر از مدیران مسئول نشریات استان با یک نفر عضو علی البدل(مدیران مسئول نشریاتی با گستره مصوب سراسری نمی توانند عضو هیات مدیره شوند همچنین مدیران مسئول نشریاتی با گستره مصوب منطقه ای صرفاً در استانی که دفتر مرکزی آنها واقع است می توانند نامزد هیأت مدیره شوند.)
۲ سه نفر از روزنامه نگاران شاغل در مطبوعات استان با یک نفر عضو علی البدل
۳ یک نفر از مسئولان نمایندگی ها و سرپرستی های روزنامه های سراسری با یک نفر عضو علی البدل.
۴ یک نفر از مسئولان نمایندگی خبرگزاری ها با یک نفر عضو علی البدل
تبصره۱) روزنامه نگار در این اساسنامه اعم از خبرنگار، دبیر گروه، معاون دبیر گروه، معاون سردبیر، عضو شورای سردبیری و سردبیر است که شغل اصلی و مستمر هر یک از عناوین مذکور، مطبوعاتی باشد و در فهرست بیمه ای رسانه متبوع باشند.
تبصره ۲) اعضای هیأت مدیره بجز ردیف های ۳ و۴ نمی توانند شغل رسمی دولتی یا نهادهای عمومی داشته باشند.
تبصره ۳) بیش از ۳ نفر از یک رسانه نمی توانند عضو هیأت مدیره باشند.
تبصره ۴) چنانچه در طول دوره، هر یک از اعضای هیات مدیره از مسئولیت خود در رسانه متبوع استعفا کنند یا عزل شوند عضویت آنان در هیات مدیره به قوت خود باقی است.
ماده ۲۴ - احراز صلاحیت نامزدهاو نظارت بر نحوه برگزاری و مراحل انتخابات به عهده ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خواهدبود.
ماده ۲۵ - اخذ رأی برای انتخاب اعضای اصلی و علیالبدل در یک نوبت صورت میگیرد. حائزان اکثریت بعد از اعضای اصلی به ترتیب آرای بیشتر، اعضای علیالبدل شناخته میشوند و انتخاب مجدد هر یک از آن ها بلامانع است.
ماده ۲۶ – در صورتی که به علل استعفا، فوت یا ممنوعیت قانونی، هیأت مدیره از اکثریت مقرر در اساسنامه خارج شود، مجمع عمومی براساس ماده ۶ اساسنامه دعوت خواهد شد تا نسبت به تکمیل اعضای هیأت اقدام کند.
ماده ۲۷ - در صورت استعفا، فوت، ممنوعیت قانونی و یا سه جلسه متوالی غیبت هر یک از اعضای اصلی هیأت مدیره، یکی از اعضای علیالبدل به تتیب آرای بیشتر برای بقیه مدت مقرر به جانشینی وی به عنوان عضو اصلی در جلسات شرکت مینماید.
ماده ۲۸ – هیچ یک از اعضای خانه مطبوعات نمیتواند به طور همزمان عضو هیأت مدیره و بازرسان باشد.
ماده ۲۹ - در صورت تعدد سمت اعضای داوطلب عضویت در هیات مدیره(مدیرمسوول، سردبیر و…) هر فرد میتواند فقط در یک سمت اعلام داوطلبی کند.
ماده ۳۰ – پس از انقضای مدت مأموریت هیأت مدیره در صورتی که هیأت مدیره جدید انتخاب نشده باشد، هیأت مدیره قبلی تا انتخابات جدید و حداکثر تا شش ماه، به وظایف خود ادامه داده و مسؤولیت اداره خانه مطبوعات را به عهده خواهد داشت.
اگر حداکثر تا یک ماه قبل از انقضای ماموریت هیات مدیره دعوت مجمع برای موضوع بند اول صورت نگیرد، مدیرخانه و هیچیک از اعضای هیات مدیره و بازرسی حق نامزدی برای هیچیک از سمت های فوق و برای اولین دوره پیش رو را ندارند.
ماده ۳۱– هیأت مدیره مکلف است بلافاصله بعد از انتخابات و اعلام قبولی در اولین جلسه از بین خود یک رئیس، یک نایب رئیس، یک خزانهدار(مسؤول مالی) و یک منشی انتخاب نماید.
* تبصره - حدود اختیارات افراد موضوع این ماده را آییننامه داخلی مشخص میکند.
ماده ۳۲ – جلسات هیأت مدیره حداقل ماهی یک بار در موعد و محل معینی که قبلاً به تصویب هیأت مدیره رسیده با حضور اکثریت اعضای اصلی هیأت تشکیل و رسمیت مییابد و برای اتخاذ تصمیم، رأی اکثریت اعضای حاضر در جلسه ضروری است. تصمیمات هیأت مدیره در دفتر صورتجلسات هیأت ثبت شده و به ا مضای اعضای حاضر در جلسه میرسد.
تبصره ۱ - جلسه فوقالعاده هیأت مدیره با دعوت کتبی رئیس یا نایب رئیس هیأت یا مدیرخانه و یا اکثریت اعضای هیأت مدیره تشکیل میگردد.
تبصره ۲ - حضور اعضای علی البدل، بدون حق رأی در جلسات بلامانع است.
ماده ۳۳ – خدمات اعضای هیات مدیره در ازای عضویت در هیات بلاعوض است و پرداخت هرگونه هزینه ای براساس آیین نامه خواهد بود که به پیشنهاد هیات مدیره به تصویب مجمع عمومی خواهد رسید.
ماده ۳۴ – هیأت مدیره دارای اختیارات لازم برای اداره امور خانه مطبوعات و از جمله عهدهدار وظایف ذیل است:
۱ دعوت مجمع عمومی(عادی فوق العاده)
۲ اجرای اساسنامه و تصمیمات مجامع عمومی و سایر مقررات مربوطه
۳ نصب و عزل و قبول استعفای مدیر خانه و نظارت بر عملیات وی و پیشنهاد حدود وظایف و ا ختیارات و میزان حقوق و مزایای مدیر به مجمع.
۴ نظارت بر مخارج جاری خانه، رسیدگی به حسابها جهت ارائه به بازرسان و تسلیم به موقع گزارش و تراز مالی به مجمع عمومی
۵ قبول درخواستهای عضویت و تطبیق داشتن شرایط عضویت متقاضیان و اخذ تصمیم درخصوص اعضایی که شرایط عضویت را از دست بدهند.
۶ تهیه و تنظیم طرح ها و برنامه ها و بودجه و سایر پیشنهادها و ارائه به مجمع عمومی جهت اتخاذ تصمیم.
۷ تشکیل کمیته های فنی، آموزشی، تخصصی و… برای نیل به اهداف مصوب
۸ تشکیل کمیته انضباطی برای رسیدگی به تخلفات حرفه ای اعضا مرکب از ۳ نفر از پیشکسوتان مطبوعاتی استان که سابقه حداقل ۱۵ سال سابقه فعالیت مطبوعاتی داشته باشند.
۹ تهیه و تنظمیم دستوالعمل های داخلی و آئین نامه های مالی و تقدیم به مجمع عمومی برای تصویب
۱۰ تعیین نماینده یا وکیل در دادگاه ها و مراجع قانونی و سایر نهادها با حق توکیل به غیر
۱۱ تعیین و معرفی صاحبان امضای مجاز(از اعضای هیأت مدیره و مدیر خانه) جهت افتتاح حساب، انعقاد قراردادها و اسناد تعهدآور
۱۲ تفویض و واگذاری قسمتی از اختیارات خود به اشخاصی که در این اساسنامه و یا آئین نامه های اجرایی خانه تعریف شده و حائز شرایط باشند.
۱۳ انجام سایر وظایف و تکالیفی که به موجب این اساسنامه مستقیما و یا به اعتبار تصدی امورخانه به عهده هیأت مدیره گذاشته شده است.
۱۴ انتخاب و تهیه آرم، سربرگ و مهر مخصوص خانه
۱۵ انجام مراحل اداری ثبت تغییرات اساسنامه در مراجع قانونی
ماده ۳۵ – پس از تأیید صحت انتخابات توسط نماینده ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، انتقال مسؤولیت از هیأت مدیره سابق به هیأت مدیره بعدی و مراحل ثبت قانونی باید ظرف ۱۵ روز بعد از تاریخ قبولی هیأت مدیره انجام و کلیه اوراق، اسناد، دفاتر، حساب ها، مهر و موجودیهای خانه مطبوعات به هیأت مدیره جدید تسلیم و پس از ثبت تغییرات در اداره ثبت شرکت ها، ترتیبی اتخاذ شود تا امضاهای مجاز معرفی گردد.
تبصره در صورت استنکاف یا تعلل در انجام امور موضوع این ماده توسط هر یک از اعضای هیأت مدیره و یا مدیر خانه مطبوعات، مسأله ابتدا از طریق میانجی گیری اداره کل ارشاد استان حل و فصل می شود و در صورت عدم حصول نتیجه، موضوع به مراجع قانونی و محاکم قضایی ارجاع می شود.
ماده ۳۶ – مراتب نقل و انتقال باید صورت مجلس شود و به امضای اکثریت اعضای هیأت مدیره سابق و اعضای هیأت مدیره جدید، بازرسان و نماینده ادارهکل فرهنگ و ارشاد استان برسد. صورت مجلس مذکور جزء اسناد و سوابق خانه مطبوعات محفوظ خواهد بود.
تبصره - استعفای هر یک از اعضای هیأت مدیره تا تعیین عضو جدید، رافع مسئولیت وی نسبت به وظایفش نخواهد بود.
ماده ۳۷– کلیه قراردادها و اسناد مالی تعهدآور خانه مطبوعات براساس آییننامه مالی با امضای رئیس یا نائب رئیس هیأت مدیره و مدیر خانه معتبر است.
مدیر خانه مطبوعات
ماده۳۸ – هیأت مدیره وظایف خود را به صورت جمعی انجام می دهد و هیچ یک از اعضا حق ندارد از اختیارات هیأت به تنهایی استفاده کند مگر در موارد خاص که وکالت یا نمایندگی هیأت مدیره را داشته باشد. هیأت مدیره مکلف است برای اداره امور خانه مطبوعات و اجرای تصمیمات مجامع عمومی و هیأت مدیره از بین خود یا اعضای خانه مطبوعات برای مدت دو سال یک نفر را به عنوان مدیر انتخاب و حدود اختیارات وی را تعیین کند.
* تبصره – مدیر خانه مطبوعات نمیتواند در عین حال رئیس هیأت مدیره نیز باشد، مگر با اکثریت سه چهارم آرای مجمع عمومی. مدیر خانه مطبوعات در صورتی که عضو هیأت مدیره نباشد، میتواند بدون داشتن حق رأی در جلسات هیأت مدیره شرکت کند.
ماده ۳۹– مدیر خانه مطبوعات بالاترین مقام اجرایی خانه مطبوعات است و در حدود اختیاراتی که از طرف هیأت مدیره به وی تفویض میگردد، نماینده خانه مطبوعات محسوب شده و عزل وی از اختیارات هیأت مدیره است.
تبصره ۱ – اگر مدیر خانه مطبوعات عضو هیأت مدیره باشد، دوره مدیریت او از مدت عضویتش در هیأت مدیره بیشتر نخواهد بود. امّا انتخاب مجدد وی طبق مقررات این اساسنامه بلامانع میباشد.
تبصره ۲ – حقوق و مزایای مدیر خانه مطبوعات به وسیله هیات مدیره تعیین میشود.
ماده ۴۰ – مدیر خانه مطبوعات مجری مصوبات مجمع عمومی و هیأت مدیره بوده و دارای اختیارات و مسؤولیت های ذیل است:
۱ – مدیریت امور اداری و اجرایی خانه مطبوعات
۲ – نمایندگی قانونی خانه مطبوعات در مراجع رسمی و در قبال اشخاص حقیقی و حقوقی
۳ – استخدام کارکنان خانه مطبوعات در حدود ضوابط و مصوبات و با تصویب هیأت مدیره
۴ – دریافت درخواست عضویت ها و انجام امور مربوط
۵ – دریافت و ثبت ورودیهها و حق عضویتهای اعضا
۶ – برگزاری دورههای آموزشی
۷ – تهیه و تنظیم پیشنویس آییننامه داخلی هیأت مدیره و پیشنهاد تغییرات و اصلاحات بعدی
۸ – نگهداری دارایی ها، اموال، حساب ها، اسناد و دفاتر خانه مطبوعات
۹ – اعمال اختیاراتی که به صورت موردی یا مقطعی از جانب هیأت مدیره به وی تفویض شده باشد
۱۰ – ارائه پیشنهادهای لازم در زمینه گسترش و بهبود فعالیت های تعریف شده به هیأت مدیره
۱۱ – تهیه پیشنویس ترازنامه، بودجه و گزارش سالیانه برای بررسی هیأت مدیره و ارسال آن به مجامع
۱۲ – صدور معرفینامه اعضا به درخواست متقاضی برای اخذ تسهیلات
۱۳ – پیشنهاد برگزاری جلسه مجمع عمومی فوقالعاده با ذکر علل موجه ارایه آن به هیأت مدیره
۱۴ انجام سایر وظایف و اختیاراتی که در حدود اساسنامه و از سوی هیأت مدیره به وی محول می شود.
بازرسان
ماده ۴۱ – مجمع عمومی عادی دو نفر از اعضای خانه مطبوعات را برای مدت یک سال مالی به عنوان بازرس اصلی و یک نفر را به عنوان بازرس علیالبدل انتخاب میکند تا انجام وظیفه نمایند.
تبصره ۱ – انتخاب مجدد بازرس / بازرسان بلامانع است.
تبصره ۲ – در صورت فوت، ممنوعیت قانونی، از دست دادن شرایط و یا استعفای هر یک از بازرسان، هیأت مدیره ظرف ده روز بازرس علیالبدل را برای بقیه مدت باقی مانده دوره بازرسان دعوت میکند.
تبصره ۳ – تا زمانی که بازرس جدید انتخاب و به کار مشغول نشده، بازرس قبلی کماکان در مسؤولیت خود خواهد بود.
تبصره ۴ – حقالزحمه و پاداش بازرسان انتخابی وفق آییننامه مالی مصوب مجمع عمومی، تعیین و پرداخت میشود.
ماده ۴۲ – وظایف بازرس / بازرسان به شرح زیر است:
۱ – نظارت مستمر بر انطباق نحوه اداره امور خانه مطبوعات و عملیات انجام شده با اساسنامه، قوانین و مقررات و دستورالعملها
۲ – رسیدگی به حساب ها، دفاتر، اسناد، صورت های مالی از جمله ترازنامه و حساب های سود و زیان، بودجه پیشنهادی و گزارش هایی که توسط هیأت مدیره یا مدیر خانه مطبوعات تهیه شده است.
۳ – رسیدگی به شکایات اعضا و ارایه گزارش به ممع عمومی
۴ – دادن تذکر کتبی تخلفات صورت گرفته به هیأت مدیره و مدیر خانه مطبوعات و تقاضای رفع آن ها
۵ – نظارت بر انجام حسابرسی و گزارش نتیجه رسیدگیها به مجمع عمومی و مراجع ذیربط
۶ – گزارش هرگونه تخلف هیأت مدیره و یا مدیر خانه مطبوعات از مفاد اساسنامه و آییننامهها به مجمع عمومی
۷ – تقاضای تشکیل جلسه فوقالعاده مجمع عمومی در صورت لزوم
تبصره – بازرس / بازرسان میتوانند بدون داشتن حق رأی در جلسات هیأت مدیره شرکت کنند.
فصل پنجم – شرایط عضویت
ماده ۴۳ – کلیه شاغلان رسمی مطبوعات و خبرگزاری ها که در بخش تحریریه فعالیت می کنند اعم از خبرنگار، گرافیست، عکاس و روزنامه نگار که دارای شرایط ذیل باشد می توانند به عضویت خانه و یا هیأت مدیره درآیند.
الف - شرایط عمومی عضویت در خانه مطبوعات:
۱ – داشتن تابعیت ایران
۲ –تدین به یکی از ادیان به رسمیت شناخته شده کشور
۳ – پایبندی و التزام عملی به قانون اساسی بویژه اصول بنیادین آن
۴– عدم اشتهار به فساد اخلاقی
۵ – داشتن کارت پایان خدمت و یا معافیت از خدمت وظیفه(برای آقایان)
۶ – داشتن حداقل مدرک دیپلم
۷ – اقامت داشتن در حوزه فعالیت خانه مطبوعات
۸ – برخورداری از حداقل یک سال سابقه اشتغال اصلی و مستمر بیمه ای(منتهی به هر مجمع عمومی) در یکی از نشریات چاپی استانی یا منطقه ای و یا نمایندگی روزنامه های سراسری و خبرگزاری ها یا سایت های خبری به عنوان روزنامه نگار(برای کسانی که بیمه آنان توسط دستگاها های دولتی یا صندوق های بازنشستگی پرداخت می شود، معرفی نامه رسانه و تأیید اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کفایت می کند)
۹ – نداشتن محکومیت کیفری موثر(محرومیت از حقوق اجتماعی)
۱۰ – قبول و تعهد اجرای مقررات این اساسنامه و مصوبات قانونی خانه مطبوعات
تبصره: در صورتی که در طول مدت عضویت هر عضو حداقل یکی از شرایط بالا را فاقد شود یا مشخص شود از ابتدا فاقد آن بوده، عضویت وی تا رفع آن لغو می شود.
ب - شرایط اختصاصی برای بازرسی و عضویت در هیأت مدیره:
۱ – داشتن شرایط عمومی عضویت در خانه مطبوعات
۲ – داشتن حداقل ۳۰سال سن
۳ – دارا بودن حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی یا معادل حوزوی آن
تبصره ۱ - نوع همکاری و شیوه اشتغال فرد از شرایط عضویت محسوب نمیشود.
تبصره ۲ - اسامی اعضای خانه باید در پایگاه اطلاع رسانی خانه و پایگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تفکیک نام و نام خانوادگی، نام رسانه، سمت در رسانه، تاریخ عضویت در خانه، سابقه پرداخت بیمه توسط رسانه یا رسانه ها منتشر و مرتباً به روزرسانی شود.
تبصره ۳ - افرادی که به عنوان رابط خبری، مترجم، ویراستار یا نویسنده با یکی از مطبوعات استان یا مراکز خبری همکاری دارند اما شغل اصلی و مستمر آنها روزنامهنگاری نیست، میتوانند با داشتن شرایط عمومی و معرفی نامه از مدیر نشریه به همراه ارائه حداقل پنج اثر که به امضای ایشان در رسانه های دارای مجوز به چاپ رسیده باشد، به عضویت افتخاری خانه مطبوعات درآیند که در این صورت بدون حق رأی در جلسات مجمع شرکت میکنند.
تبصره ۴ - ویراستاران از شرط ارائه اثر معاف میباشند.
تبصره ۵ - هیچ کس نمیتواند در بیش از یک خانه مطبوعات عضو شود.
تبصره ۶ - اعضای فتخاری از پرداخت ورودیه و حق عضویت معاف میباشند.
ماده ۴۴ - منابع مالی خانه مطبوعات عبارتند از:
۱ – ورودیه برای هر یک از اعضا به میزان دویست هزار ریال که فقط برای یک بار اخذ میشود.
۲ – حق عضویت به میزان سالانه دویست هزار ریال که هر ماه در قبال اخذ رسید از سوی عضو پرداخت میشود.
۳ –کمک های دولتی یا غیر دولتی
۴ – شهریه کلاس ها و دورههای آموزشی
تبصره ۱) هرگونه تغییر در میزان ورودیه و حق عضویت منوط به پیشنهاد هیأت مدیره و تصویب مجمع عمومی عادی یا فوقالعاده است.
تبصره ۲) کلیه دریافت های نقدی و غیرنقدی پس از ثبت در دفاتر مالی و ثبت اموال قابل استفاده و برداشت خواهد بود.
تبصره ۳) چنانچه هر یک از اعضاء عضویت خود را پرداخت نکنند و پس از سه بار(ماهی یک بار) اخطار کتبی نیز تسویه نکند، عضویت وی در خانه مطبوعات لغو میشود و عضویت مجدد وی مستلزم تصویب هیأت مدیره است.
ماده ۴۵– ابتدای سال مالی اول فروردین و انتهای آن آخر اسفندماه همان سال خواهد بود.
ماده ۴۶ – در تهیه و تنظیم اسناد حسابداری و دفاتر قانونی و صورت های مالی، رعایت اصول و موازین و قوانین و مقررات جاری الزامی است.
ماده۴۷– کلیه دریافت ها، هدایا و کمک های بلاعوض در صورتی که از طرف اعطا کننده برای مصرف خاصی تعیین نشده باشد، اگر نقدی باشد به حساب خانه واریز میشود و اگر غیرنقدی باشد، تقویم و به حساب درآمدها منظور خواهد شد.
ماده ۴۸ – در صورت انحلال خانه، کلیه اموال و داراییهای منقول و غیرمنقول و موجودی حساب های بانکی خانه مطبوعات، متعلق به ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خواهد بود.
* تبصره – در صورت تشکیل مجدد خانه مطبوعات، این اموال و داراییها برابر صورتجلسه تنظیمی عیناً در اختیار هیأت مدیره قانونی جدید قرار میگیرد.
ماده ۴۹– در موارد پیش بینی نشده در این اساسنامه، قوانین جاری کشور، ملاک عمل خواهد بود.
انتهای پیام /
ارسال نظر