یادداشت اقتصادی / فاطمه محمدی
تغییر نرخ سود بانکی به نفع بانک ها بود یا مردم؟
خبرگزاری تسنیم: نرخ سود سپرده های بانکی درحالی طی روزهای اخیر با توافق بانکداران کاهش یافت که کماکان نرخ سود تسهیلات بانکی بالاست و مردم برای دریافت تسهیلات باید سودهای بالایی را به نظام بانکی پرداخت کنند.
افزایش تورم و گرانی کالا و خدمات یکی از مهمترین دلایلی است که طی ماه های اخیر مردم را بیشتر از قبل نیازمند مراجعه به سیستم بانکی کرده است ولی وضع موجود در بانک ها به گونه ای شده که مردم از تأمین نیاز خود از این مسیر نا امید شده اند.
افزایش نرخ سود تسهیلات بانکی شاید از مهمترین دلایلی باشد که اینروزها بسیاری از مردم نسبت به دریافت تسهیلات از سیستم بانکی تمایل چندانی از خود نشان نمی دهند البته این دلیل جدا از هفت خوانی است که بانکداران در ازای پرداخت تسهیلات پیش روی مردم می گذارند.
نرخ سود بانکی در پی هماهنگی های انجام شده بین سیاست گذاران پولی و بانکی کشور با بانکداران از زمستان سال گذشته تغییر کرد و همین موجب شد تا رقابت جنون آمیز بانکی ها برای جذب سپرده روز به روز بیشتر و نمایانتر از قبل شود. البته بانک مرکزی زمانی اجازه افزایش نرخ سود را داد که دولت مدعی بود نرخ تورم در حال کاهش است و نسبت به ماه های قبل کمتر شده است بنابراین با استناد به این توجیه که نرخ سود باید با نرخ تورم همراستا باشد دلیلی نداشت با کاهش نرخ تورم نرخ سود تغییر کند.
گذشته از این دلایل و توجیهات، تا هفته قبل بانک ها سعی داشتند با افتتاح حساب های ویژه و سودهای روزشمار بالا(سود روزشمار ۲۵ الی ۲۷ درصد) مردم را به سپرده گذاری در سیستم بانکی ترغیب کنند و در این مسیر هم موفق شدند اما در ازای پرداخت سودهای بالا، بانکداران تسهیلات خود را نیز با سودهای بالاتر به متقاضیان پرداخت می کردند تا ترازشان میزان شود.
زمانی کهخبرگزاری تسنیماز وضعیت موجود در سیستم بانکی افشاگری و مجلسی ها را نیز در این مسیر همصدا کرد ابتدا سیاست گذاران ارشد حوزه پولی و مالی هر گونه تغییر در نرخ سود بانکی را رد کردند و از تسنیم خواستند مدارک خود را در اینباره برایشان ارسال کند ولی تسنیم علاوه بر اینکار گزارش های تصویری و مکتوب خود را روی خروجیخبرگزاری تسنیممنتشر کرد.(اشاره به مصاحبه وزیر اقتصاد و قائم مقام بانک مرکزی با خبرنگار تسنیم و درخواست آنها مبنی بر اینکه اگر فیلم و یا مدرکی در اینباره دارید به دفترمان ارسال کنید).
اینکه در آن زمان چه اخبار و گزارش هایی در رسانه ها در اینباره منتشر شد موضوعی نیست که در این مجال بگنجد نکته اینجاست که سرانجام بعد از اصرارهای رسانه ای، مدیران بانک مرکزی و وزارت اقتصاد دیوار تکذیب خود را شکستند و خواستار کاهش نرخ سود بانکی شدند؛ البته این تغییر سیاست بظاهر نه بخاطر جنجال رسانه ای بلکه بخاطر وضعیت ناآرام بازار سهام شکل گرفت.
گذشته از این موارد سرانجام بانک ها به این اجماع رسیدند که بالا بودن نرخ سود بانکی فعلاً باید از دستور کار خارج شود و با هم توافق کردند که نرخ سود سپرده های بانکی را کاهش دهند و این هم شد. براساس این توافق بانک های خصوصی و دولتی از شنبه هفته جاری نرخ سود سپرده های خود را به ۱۰ الی ۲۲ درصد کاهش دادند و این نرخ ها را هم در شعب خود اعمال کردند.
ولی نکته ای که از دید بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و مدیران بانک های دولتی و خصوصی ظاهراً چندان اهمیت ندارد " نرخ سود تسهیلات بانکی " است چراکه مدیران بانک ها درباره کاهش و تغییر نرخ سود وام های بانکی می گویند فعلاً نمی توانیم این نرخ را تغییر دهیم چراکه در گذشته سپرده ها را سودهای بالا افتتاح کرده ایم و برای تامین سود آنها مجبوریم نرخ سود تسهیلات را بدون تغییر کماکان اعمال کنیم.
این سیاست بدان معناست که مردم کماکان باید تسهیلات بانکی را با سودهای بالا(نرخ سود تسهیلات در برخی از شعب بانکی از ۲۶ الی ۳۵ درصد و بعضاً بیشتر است) دریافت کنند تا زمانی که شورای پول و اعتبار به این اجماع برسد که نرخ سود تسهیلات هم نیازمند تغییر است چراکه تا کنون سابقه نداشته است نرخ سود تسهیلات بانکی تا این حد بالاتر از نرخ سود سپرده ها باشد و وضعیت موجود ظلمی است که به گیرندگان تسهیلات می شود.
انتهای پیام /
ارسال نظر