نکوداشت مرحوم امیرحسین فردی؛
تاکید صفار بر لزوم راه اندازی پاتوق های ادبی
نکوداشت مرحوم امیرحسین فردی شب گذشته با حضور جمعی از اهالی فرهنگ و ادب در حوزه هنری برگزار شد.
به گزارش مشرق،نکوداشت مرحوم امیرحسین فردی شب گذشته با حضور خانواده مرحوم امیر حسین فردی، محسن مؤمنی شریف رئیس حوزه هنری، علیرضا قزوه مدیر مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری، مجتبی رحماندوست نماینده مجلس شورای اسلامی، محمدحسین صفار هرندی، مصطفی رحماندوست، محمد حمزه زاده، ابراهیم زاهدی مطلق، سردار گلعلی بابایی، احمد شاکری، ناصر فیض، مصطفی محدثی خراسانی، محمد جواد محقق، مرتضی سرهنگی، رضا اسماعیلی، راضیه تجار و صابر امامی برگزار شد.
در بتدای این مراسم علیرضا قزوه مدیر مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری، با قرائت شعری از سهراب سپهری با عنوان «شاعر دیدم هنگام خطا به گل سوسن می گفت شما»، بیان داشت: شاید شاعری که سهراب از آن یاد می کند، مرحوم امیرحسین فردی باشد که وقتی به بوستان می رفت به گل ها هم سلام می کرد که این به فطرت پاک امیر ادبیات مربوط می شود.
* قزوه: لزوم احیای ادبیات در مساجد سراسر کشور
وی با بیان اینکه مرحوم فردی ۳۱ سال در کیهان بچه ها حضور داشت که این دوام آن، ناشی از فطرت پاک و زلال او بود، ادامه داد: فوت مادر امیرحسین فردی برای او ضایعه ای تلخ و بسیار دردناک بود.
قزوه بیان کرد: هم اکنون خوشحالم که مهر و سجاده ای که روزی مرحوم فردی بر روی آن نماز می خواند، نماز می خوانم و پشت میزی کار می کنم که روزی مرحوم فردی پشت آن کار می کرد.
وی با بیان اینکه مردحوم فردی از مسجد رشد کرده بود، افزود: لازمه رشد ادبیات توجه داشتن به مسجد است به نوعی معتقدم باید ادبیات بچه های مسجد احیا شود و امروز نیز در جلسه ای با آقای حمزه زاده، برگزاری مسابقه «بچه های مسجد» را تصویب کردیم.
مدیر مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری گفت: مرحوم امیرحسین فردی اهل ادعا نبود و هرگز خود را از مؤسسان حوزه هنری معرفی نکرد در حالی که چندی پیش خانمی که به حوزه هنری آمده بود، می گفت ما چه خاک ها در اینجا خورده ایم، اما زنده یاد فردی بدون اینکه مدعی باشد در این جا کار کرد و چند دفتر را هم تأسیس کرد. وی اضافه کرد: افرادی هستند که بعد از رسیدن به مقامی به هر کاری دست می زنند و به نوعی زد و بندهایی دارند اما مرحوم فردی این چنین شخصیتی نداشت.
*فتنه سال ۸۸ باعثآزرده شدن فردی شد
قزوه ادامه داد: همه از آرامش مرحوم فردی سخن می گویند اما در جاهایی خشم شیعی او را نیز می بینیم و نمونه آن، نامه ای است که به «محسن مخملباف» می نویسد، که نثر ادبی آن نیز بسیار ادبی است آن هم پرخاشگری به به کسی که به ادبیات ما، پرخاش و توهین می کند یعنی مرحوم فردی در بیرون سرشار از آرامش بود و در داخل طوفانی برقرار بود.
وی با اشاره به این مطلب که یکی از سالن های حوزه هنری را به نام و یاد مرحوم فردی نامگذاری کرده ایم، افزود: حوزه هنری قدر و ارزش فردی را می داند و خوشحالم که کتابخانه ای هم به نام او در شهر مشهد نامگذاری شده است.
قزوه در پایان گفت: شعر «ما و مجنون همسفر بودیم در صحرای عشق / او به منزل ها رسید و ما هنوز آواره ایم» را همواره مرحوم فردی با دیدن عکس شهید قدیانی پدر «حسین قدیانی» نویسنده خوب کشورمان، زمزمه می کرد، همچنین فتنه سال ۸۸ مرحوم فردی را بسیار آزرد.
*مؤمنی شریف: نگاه جهادی مرحوم فردی به ادبیات و هنر
در ادامه این مراسم محسن مؤمنی شریف رئیس حوزه هنری، بیان داشت: مرحوم فردی عزت را تنها از خداوند تبارک و تعالی می جستند و به همین دلیل هرگز در طول عمر نسبتاً طولانی هنری و ادبی اش، هرگز برای به رسمیت شناخته شدن در هیچ دسته و رسته هنری و روشنفکری، سخنی نگفت و قلمش را برخلاف اعتقاداتش به رشته تحریر در نیاورد.
وی اضافه کرد: همه ما می دانیم که خداوند مرحوم فردی را محبوب دل ها کرده است حتی از وقتی که این امیر ادبیات فوت کرده اند، هنوز به تمام معنای کلمه برای همه عزیز و محترم است به گونه ای که کلام مرحوم فردی برای همه کلامی پاک و تأثیرگذار است.
مؤمنی شریف ادامه داد: کلام مرحوم فردی از اعتقادات و باور های پاک او نشأت گرفته است، یعنی به این دلیل است که سخنان او بر دل ها می نشست و ماندگار هم خواهد ماند. او نخستین نویسنده رمان انقلاب بود و اولین نویسنده ای که کتابش در خارج از کشور ترجمه و چاپ شد.
وی با اشاره به این مطلب که نگاه مرحوم قردی به ادب و هنر، نگاهی جهادی بود، عنوان کرد: مرحوم فردی کارهای بسیاری را در حوزه های مختلف ادبیات انقلاب اسلامی انجام داد به ویژه شاگردانی که تربیت کرد و سنت های زیبا و بنیادهای نیکی همچون جشنواره داستان انقلاب و کتاب سال شهید غنی پور را بنا نهاد که همه اینها صدقه جاریه ای هستند که همواره روح او و فرهنگ این مرز و بوم از آن بهره مند خواهد شد.
رئیس حوزه هنری گفت: مرحوم فردی در مراسم معارفه خود به عنوان مدیر دفتر آفرینش های ادبی حوزه هنری بیان کرد، «نگاهم به این مسئولیت جهادی است و می کوشم حق جهاد را به جا آورم»، در این راستا ناگفته نماند که امسال، سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی است به همین منظور به همه جوانان مؤمن و بزرگانی که می خواهند در این حوزه فعالیت کنند، پیشنهاد می کنم تا از سیره و روش آقای فردی بهره بگیرند به خصوص تجربه مؤفق او و دوستانش در راه اندازی کتابخانه مسجد جواد الائمه(ع) که کانونی برای پرورش نویسندگان و هنرمندان مؤمن و انقلابی شد، تأسی بگیرند که خوشبختانه این تجربه در قالب کتاب و فیلم هم درآمده است.
*محدثی خراسانی: فقدان امیر ادبیات در دل مردم این سرزمین هنوز سنگینی می کند
در ادامه این مراسم مصطفی محدثی خراسانی، شاعر پیشکسوت انقلاب اسلامی، بیان داشت: علی رغم گذشت یکسال از فوت امیرحسین فردی اما کماکان فقدان امیر ادبیات در دل مردم این سرزمین سنگینی می کند.
آمدی از کرامت توحید
آمدی از نهایت ایمان
تا ببینی حقیقت خود را
تا بیابی نشانی از انسان
آمدی با درخشش خورشید
آمدی با طراوت باران
فصل پاییز بود و دلتنگی
روزگار سیاه دژخیمان
آمدی در رکاب حضرت عشق
پا به راه جهاد بگذاری
گوهر بی بدیل جانت را
پای این اعتقاد بگذاری
اعتقاد تو جان فدا کردن
در مسیر غدیر مولا بود
پشت سر ابرهای تیره و تار
پیش رو آفتاب فردا بود
در مسیر سلوک حضرت عشق
همه بودن شما جان شد
مسجد حضرت جواد(ع) آن روز
جلوه گاه شکوه انسان شد
راه افتادی و دلت سرشار
از بهار شکفتن جان بود
چشم هایت در آن شب تاریک
روشن از آیه های، قرآن بود
به یقین گفت مشعل قرآن
اندک اندک گمانه هایت را
یافتی در حریم روشن او
آیه آیه نشانه هایت را
دست هایت سخاوت باران
دلت آیینه دار مردی شد
منحصر در تو گشت خوبی ها
زین سبب شهرت تو فردی شد
*روایت صابر امامی از یتیم شدن خود و مرحوم امیرحسین فردی با از دست دادن مادرشان
در ادامه این مراسم صابر امامی، شاعر و دوست دیرین مرحوم امیرحسین فردی، بیان داشت: مجالسی که برای بزرگان ادبیات برگزار می شود و به آن اعتقاد داشته و با آن زندگی می کنیم برای این است که برای ادامه راه از این مجلس توشه برچینیم.
وی اضافه کرد: امروز با یاد و خاطرات این هنرمند باشکوه در این مجلس حضور یافته تا بشنویم و لحظاتی را زندگی کنیم و یاد بگیریم و با این راه زندگی کنیم و ادامه دهیم.
امامی ادامه داد: در اواخر یعنی قبل از فوت آقای فردی مادرم را از دست دادم دانشگاه هنر محبتی داشت تامراسمی را برای مادرم در این دانشگاه برگزار کند، زمانی بعد نگذشت که و آقایان فردی و مومنی با دسته گلی به دیدن بنده آمدند زمانی بعد نگذشت که خبر فوت مادر مرحوم فردی را شنیدم، طبیعی بود که بنده باید ادب مسلمانی خودم را به جای آورده و به دیدن آقای فردی می رفتم.
وی افزود: چند روزی بعد از فوت مادر مرحوم فردی به دیدن ایشان در حوزه هنری رفتم، یادم است که در آن دیدار به آقای فردی گفتم که با وجود سن ۵۰ سالگی بعد از مرگ مادرم احساس یتمی کردم و مثل بچه کوچک حس می کردم که یتیم شدم. آقای فردی روبروی بنده نشسته بود و او گفت می دانم که غم از دست دادن مادر یعنی چه، به او گفتم وقتی این حادثه برایم اتفاق افتاد احساس می کنم زیر پایم خالی شده است و احساس می کنم در یک فضای بی کران رها شده ام و پشتوانه ای ندارم.
امامی عنوان کرد: وقتی این مطالب را به آقای فردی گفتم چشمانشان پر از اشک شدو بغضی گلویش را گرفت و ساکت و اشکهایش روان شد، بنده هر چه می گفتم می دیدم که مرحوم فردی هم همان حس را دارد او در نهایت یک جمله عجیبی به بنده گفت، که الان برای من مرگ حل شدنی است و همین الان بمیرم به راحتی آب خوردن است و راضی هستم تا بمیرم و گفتند با مرگی که برای مادرم پیش آمده برای من همه چیز تمام شده است وقتی این را گفت بنده هم مطالبی را عرض کردم.
*صفار هرندی: لزوم توجه به راه اندازی پاتوق های ادبی در کشور
محمدحسین صفار هرندی وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی، بیان داشت: یکی از بارزترین ویژگی مرحوم فردی راه اندازی پاتوق ها و مجالس ادبی بود به گونه ای که از او می توان به عنوان مؤسس مجله «کیهان بچه ها» و پاتوق ادبی برای نویسندگان اشاره کرد.
صفارهرندی ادامه داد: مرحوم فردی در زندگی شخصی خود، دارای اعتقادات قوی بود و با آن اعتقادات زندگی می کرد البته بنده دقیق نمی دانم که این اعتقادات درست از چه زمانی شکل گرفت، ولی به قدر مسلم معتقدم اعتقاداتش بعد از انقلاب با یک خط مشی همراه بود و تا آخر عمرش از خط انقلاب و ولایت پا فراتر نگذاشت.
وی افزود: زندگی اعتقادی و تعهد انقلابی مرحوم فردی را می توان در همه لحظات زندگیش حس و مشاهده کرد، و همیشه در پی حق و احقاق آن بود.
صفارهرندی با بیان اینکه مرحوم فردی در کنار تعهدات کاری خود، زندگی عاطفی و سرشار از احساسات داشت، بیان کرد: مرحوم فردی همیشه با دوستانش رابطه صمیمی و دوستانه داشت و به شدت در وادی مهر و محبت سنگ تمام می گذاشت، اما ایرادات را هم گوشزد می کرد تا اگر نقصی وجود دارد برطرف شود.
به گفته وی، مرحوم فردی به ورزش و به ویژه فوتبال اهمیت می داد و عده ای او را به نام امیرخان کاپیتان در بازی فوتبال صدا می زدند.
وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: فعالیت و حضور بیش از ۳۱ سال در عرصه ادبیات انقلاب و مجله «کیهان بچه ها» سابقه کمی نیست، یعنی مرحوم فردی این قابلیت را داشت که خود را با دغدغه های و مشکلات کودکان همسو کند و برای آنها کتاب بنویسد.
وی اضافه کرد: از خود مرحوم فردی بارها شنیدم که ارادت خاص و رابطه عمیق و صمیمانه ای با مادرش داشت و همان گونه که دوستان اشاره داشتند بعد از فوت مادرش به یکسال نکشید که امیرخان هم به مادر عزیزش پیوست.
صفار هرندی ادامه داد: در یک مهمانی دعوت شدم که مرحوم فردی هم در آن جلسه حضور داشت، در هنگام شام، دیدم که او لب به غذا نمی زد از او قضیه را جویا شدم و او گفت که از وقتی در تلویزیون فیلم بچه های پریشان و ناراحت افغانستان را که مسبب همه آنها، آمریکایی ها بودند، را مشاهده کرده است دیگر تمایلی به خوردن غذا ندارد.
*نیاز کشور به ده ها امیرحسین فردی
وی افزود: وجود امیرحسین فردی به عنوان سرمنشأ یک حلقه ادبی بسیار خوب بود اما متأسفانه او را زود از دست دادیم. کاش ما از بیش از ده ها امیرحسین فردی بودیم تا کمبود او را کمتر در ادبیات انقلاب و پاتوق های ادبی احساس می کردیم.
صفار هرندی عنوان کرد: مقام معظم رهبری بارها به راه اندازی پاتوق هایی با موضوعاتی نظیر شعر و ادبیات تأکید بسیار داشتند اما در رأس همه این مرحوم فردی بود که پاتو ق هایی را راه اندازی کرد، پاتوق هایی که می توانند مجمع هنری و ادبی خوبی برای مخاطب و به ویژه جوانان باشد.
وی ادامه داد: البته مدیریت پاتوق های گوناگون، روحیات و سعه صدر امیرحسین فردی را می طلبد تا به عنوان سرپرست و هدایت کننده در میان هنرمندان باشد.
*تأکید مرحوم فردی بر نگارش روزشمار انقلاب اسلامی
در ادامه این مراسم مجتبی رحماندوست نویسنده و عضو مجلس شورای اسلامی با اشاره به این مطلب که مرحوم فردی همیشه از کسانی که سال های قبل از انقلاب را درک کرده اند، تقاضای نگارش روزشمار انقلاب را داشت، بیان داشت: مرحوم فردی اهل نقد کارشناسی بود و همیشه در جلساتی که در حوزه هنری برگزار می شد حضور فعال داشت.
وی با اشاره به اینکه مرحوم فردی توانست به خوبی بیش از ۳۱ سال مدیریت «کیهان بچه ها» را برعهده داشته باشد، ادامه داد: امیر ادبیات انقلاب، بسیار ساده زیست و دارای آرامشی درونی بود و اصلا اهل پرخاش نبود و همیشه خطوط قرمز انقلاب را رعایت می کرد.
رحماندوست بیان کرد: با توجه به اینکه مرحوم فردی همیشه خطوط قرمز انقلاب را رعایت می کرد، و نسبت به حوادثسال ۸۸ انتقاد شدید داشت، اما همه افراد در طیف های مختلف در مراسم ختم او شرکت کردند.
ارسال نظر