به مناسبت هفته سلامت /
برنامه های سازمان بسیج جامعه پزشکی در هفته سلامت اعلام شد
خبرگزاری تسنیم: مدیر روابط عمومی سازمان بسیج جامعه پزشکی برنامه های این سازمان را در هفته سلامت با توجه به شعار سازمان جهانی بهداشت مبنی بر یک عمر سلامت با خود مراقبتی را اعلام کرد.

به گزارش حوزه سلامتخبرگزاری تسنیم، مجید نوروزی مدیر روابط عمومی سازمان بسیج جامعه پزشکی اعلام کرد: یکم تا هفتم اردیبهشت ماه به نام هفته سلامت نامگذاری شده است و با توجه به شعار سازمان جهانی بهداشت در سال ۱۳۹۳ مبنی بر " یک عمر سلامت با خود مراقبتی " برنامه های این سازمان بدین صورت اعلام شده است:
۱ - ارائه ویزیت رایگان در محل برگزاری نمازجمعه در سراسر کشور در قالب برپایی چادرهای سلامت در مورخ ۵،۲، ۹۳
۲ - ارائه ویزیت رایگان و آموزش مهارت های خودمراقبتی درخصوص سلامت فردی و اجتماعی برای خانواده معظم شهدا در هر محله در سراسر کشور
۳ - ارائه ویزیت رایگان در مطب پزشکان بسیجی سراسر کشور
۴ - ارائه سخنرانی آموزشی درخصوص فوائد خود مراقبتی و تاثیر آن در ارتقاء سطح سلامت فردی و اجتماعی در جامعه به خصوص در مساجد سراسر کشور
۵ - صعود پزشکان و پیرایزشکان به یکی از قلل مرتفع در استان مربوطه
به گزارش بسیج جامعه پزشکی کشور، نوروزی گفت: مهم ترین موضوع در هفته سلامت، بحث" خودمراقبتی " است. خودمراقبتی، عملی است که در آن، هر فردی از دانش، مهارت و توان خود به عنوان یک منبع استفاده می کند تا به طور مستقل از سلامت خود مراقبت کند. با توجه به اهمیت این موضوع عناوین روزهای هفته سلامت از سوی سازمان وزارت بهداشت بدین ترتیب اعلام شده است:
دوشنبه ۱ اردیبهشت: توانمندسازی نوجوانان و جوانان برای خودمراقبتی
سهشنبه ۲ اردیبهشت: عموم مردم، نیازمند خودمراقبتی
چهارشنبه ۳ اردیبهشت: خانواده، خاستگاه خودمراقبتی
پنجشنبه ۴ اردیبهشت: رسانه ها، مروّجان خودمراقبتی
جمعه ۵ اردیبهشت: نهادها و پایگاه های مردمی، کانون های خودمراقبتی
شنبه ۶ اردیبهشت: تیم سلامت، مربیان خودمراقبتی
یکشنبه ۷ اردیبهشت: سیاستگذاران و مدیران اجرایی، حامیان خودمراقبتی
لازم به ذکر است؛ اگر چه خودمراقبتی، فعالیتی است که مردم برای تأمین، حفظ و ارتقای سلامت خود انجام می دهند؛ ولی گاهی این مراقبت به فرزندان، خانواده، دوستان، همسایگان، هم محلی ها و همشهریان آنها نیز گسترش می یابد. به هرحال، در تعریف خودمراقبتی، پنج ویژگی زیر، مستتر است:
۱. رفتاری است داوطلبانه
۲. فعالیتی است آموخته شده
۳. حق و مسئولیتی است همگانی برای حفظ سلامت خود، خانواده و نزدیکان
۴. بخشی است که از مراقبت های نوزادان، کودکان، نوجوانان و سالمندان
۵. بزرگسالانی که قادر به خودمراقبتی نیستند، نیازمند دریافت مراقبت های بهداشتی از ارائه دهندگان خدمات اجتماعی یا بهداشتی خواهند بود.
انواع خودمراقبتی عبارتست از:
- خودمراقبتی برای حفظ سلامت / بخش عمده سال های از دست رفته عمر در کشور به سبب مرگ زودرس
- خودمراقبتی در بیماری های جزئی / بیماری هایی که در مدتی کوتاه، بدون درمان یا با درمان های خانگی ساده بهبود می یابند
- خودمراقبتی در بیماری های مزمن / ۶۰ درصد مرگ و میر در جهان به دلیل بیماری های غیرواگیر
- بیماری های مزمن به عنوان چالش اصلی نظام های سلامت در قرن بیست و یکم مطرح شده اند.
امروزه، اپیدمی بیماری های غیرواگیر، مسئول ۶۰ درصد از موارد مرگ و میر در جهان است. حدود ۸۰ درصد از مراجعات سرپایی در انگلستان و ۷۵ درصد از هزینه های نظام سلامت در آمریکا مرتبط با بیماری های مزمن است. انگلستان تخمین زده است که تا سال ۲۰۳۰ بروز بیماری های مزمن در جمعیت بالای ۶۵ سال این کشور، بیش از دو برابر خواهد شد.
موارد ذیل نتیجه با خودمراقبتی است:
۴۰ درصد کاهش در مراجعه به پزشکان عمومی
۱۷ درصد کاهش در مراجعه به پزشکان متخصص
۵۰ درصد کاهش در مراجعه به مراکز اورژانس
۵۰ درصد کاهش در بستری بیمارستانی
۵۰ درصد کاهش در روزهای غیبت از کار
امروزه پاسخگویی به این حجم از خدمات مورد انتظار در مراقبت بیماری های مزمن، اولویتی کلیدی برای بخش سلامت محسوب می شود و حمایت از خودمراقبتی در بیماری های مزمن، جزئی اساسی از این کار است. یافته های پژوهشی نشان داده است که خودمراقبتی در بیماری های مزمن می تواند تا حد زیادی استفاده از منابع نظام ارائه خدمامت سلامت را کاهش دهد، به طوری که نتیجه آن، ۴۰ درصد کاهش در مراجعه به پزشکان عمومی، ۱۷ درصد کاهش در مراجعه به پزشکان متخصص، ۵۰ درصد کاهش در مراجعه به مراکز اورژانس، ۵۰ درصد کاهش در بستری بیمارستانی، و ۵۰ درصد کاهش در روزهای غیبت از کار خواهد بود.
۸ هزار و ۷۵۷ ساعت صرفه جویی «زمان» برای بیماران دیابتی با سه ساعت مشورت با متخصص بهداشتی
مزایای آموزش های خودمراقبتی در بیماری های دیابت، آسم و سایر بیماری های مزمن نیز به طور معنی دار، به اثبات رسیده است. مطالعات متعددی نشان داده اند که خودمراقبتی مهمترین شکل مراقبت اولیه در کشورهای توسعه یافته و همچنین در کشورهای در حال توسعه یافته است؛ برای مثال، مبتلایان به دیابت به طور متوسط در طول یک سال حدود ۳ ساعت با یک متخصص بهداشتی در تماسند و ۸ هزار و ۷۵۷ ساعت باقیمانده را با استفاده از همان توصیه هایی که در آن ۳ ساعت گرفتند یا با استفاده از مهارت های خودمراقبتی می گذرانند.
انتهای پیام /