|
|
کدخبر: ۱۴۸۳۷۴

فرصت ها و چالش های دولت یازدهم برای اجرای اقتصاد مقاومتی در گفت وگوی تسنیم با کارشناسان ۱۰

خبرگزاری تسنیم: یک کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه نقش اصلی در تحقق اقتصاد مقاومتی را مسئولان ایفا می کنند گفت: در مسیر تحقق این مسئله باید شعار و کلام ما با واقعیت و عمل همخوانی داشته باشد و نخستین کام نیز تغییر برخی جهت گیری های اقتصادی است.

درودیان در گفت وگو با خبرنگار اقتصادیخبرگزاری تسنیم، در مورد مفهوم اقتصادی مقاومتی با توجه به ابلاغیه مقام معظم رهبری اظهار داشت: در مفاهیم اقتصادی غرب مفهومی با این عنوان وجود ندارد ولی با برخی از مفاهیم مترادف ارتباط معنا داری دارد از جمله درون زایی اقتصاد که به معنی تحت تأثیر نبودن اقتصاد از عوامل خارجی است.

وی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی همان امنیت اقتصادی است، گفت: اینکه برخی اقتصاد مقاومتی را به عنوان اقتصاد ریاضتی تعبیر می کنند درست نیست زیرا اقتصاد مقاومتی اعم از اقتصاد ریاضتی است و اقتصاد ریاضتی یعنی کشوری در مسیر رشد و توسعه ثروت حرکت نکند بنابراین مقاومت در اقتصاد نیز به نوعی در برخی از مراحل نیازمند ریاضت است.

وی در مورد جایگاه مردم در تحقق اقتصاد مقاومتی خاطر نشان کرد: مردم در این مسیر جایگاه وسیعی ندارند و متولی اصلی مسئولان و اعضای حاکمیت هستند زیرا مردم نمی توانند جهت گیری اقتصاد را در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی تغییر دهند. برای مثال مردم در کاهش وابستگی کشور به درآمد های نفتی چه نقشی می توانند داشته باشند؟ این مسئولان هستند که باید برنامه های کشور را در این مسیر تعریف کنند.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه مشکل اقتصاد ما نفتی بودن و وابستگی بالا به درآمدهای این بخش است، بیان کرد: مردم در برخی از مراحل و شرایط خاص می توانند نقش داشته باشند و در مقاطع خاص باید مردم ریاضت هایی را قبول کنند برای مثال تشویق مردم به استفاده از کالاهای ایرانی از جمله این موارد است.

درودیان در مورد مسئله واگذاری اقتصاد به مردم تصریح کرد: واگذاری مسئولیت به مردم یک راهکار کارآمد نیست بلکه یک مسئله کلی است که بیشتر منظور آن بخش خصوصی است زیرا مردم عادی نمی توانند عهده دار اقتصاد باشند و در همه کشور ها یک عده خاص عهده دار فعالیت های اقتصادی هستند. بیشتر باید به جای مردم از اصطلاح کارآفرین استفاده کرد نه مردم عادی.

وی در مورد نخستین راهکار تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: واگذاری اقتصاد به مردم یا بخش خصوصی رویکرد و راهکار اصلی نیست زیرا از سالهای گذشته در مسیر آن حرکت کرده ایم زیرا این مسئله تنها در افزایش بازدهی بنگاه ها اثر دارد. برای تحقق اقتصاد مقاومتی پیش فرض هایی لازم است و نخستین قدم تغییر برخی از جهت گیری های اقتصادی است. با توجه به اینکه مبنای اقتصاد ما انرژی است و بیشتر در راستای صادرات انرژی حرکت می کنیم و این یعنی عدم درون زایی اقتصاد؛ البته نمی توان ارتباطی با کشور ها نداشت اما باید تلاش کنیم در هر شرایط سطح اسیب پذیری اقتصاد را کاهش دهیم.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در مقاوم کردن اقتصاد باید بخش هایی از جمله مسکن را تقویت کنیم زیرا در این بخش میزان نیاز به خارج کمتر از سایر بخش ها بوده و مواد اولیه مورد نیاز برای ان در داخل تولید می شود. همچنین باید برای درون زایی اقتصاد برخی هزینه ها را کاهش دهیم زیرا نمی توانیم همه کارهای خوب را با هم انجام دهیم. برای نمونه سالانه ۴۰ هزار میلیارد تومان برای یارانه نقدی پرداخت می کنیم و با این روند یعنی وابستگی بیشتر به نفت و نرسیدن به درون زایی اقتصاد.

درودیان با اشاره به اینکه باید برخی هزینه ها را کاهش دهیم تا وابستگی ما به نفت کمتر شود، خاطر نشان کرد: اقتصاد مقاومتی و یا درون زا کردن اقتصاد باید یک راه حل بلند مدت باشد و در کوتاه مدت تنها می توانیم سیاست های خاص را دنبال کنیم برای مثال از مردم بخواهیم در شرایط اقتصاد مقاومتی برخی اقدامات از جمله عدم استفاده از کالاهای خارجی را در پیش بگیرند.

وی با بیان اینکه عمده نیاز کشور در بخش نفت، گاز و پتروشیمی برای خارج هزینه می شود بنابراین در بخش صادراتی به خارج نیاز داریم، گفت: قطع وابستگی به خارج یک موضوع غیر ممکن است ولی با توجه به آرمان های کشومان، این مسئله ارتباط چندانی با درون زایی اقتصاد ندارد.

این کارشناس اقتصادی در مورد این مسئله که ایا دولت ابزار های لازم را برای تحقق اقتصاد مقاومتی دارد، اظهار داشت: در حال حاضر دولت این ابزار را برای تحقق اقتصاد مقاومتی ندراد ولی باید شرایط را فراهم کند برای مثال همان ۴۰ هزار میلیارد تومانی که دولت سالانه برای یارانه نقدی پرداخت می کند بنابراین نیاز به لوازمی داریم و برای آن باید بفهیم درآمد، هزینه و ثروت جامعه در چه حدی است. چرا نمی توانیم مردم را از حیثدرآمد رتبه بندی کنیم، و این باعثمی شود هدر رفت پول در این بخش بالا رود.

درودیان با بیان اینکه بخش اعظم کارها در مسیر اقتصاد مقاومتی به دولت بستگی دارد و مردم نقش مهمی نمی توانند داشته باشند، تصریح کرد: مسئله خوشبینانه در مورد یارانه ها این است که تصور کنیم مردم خود انصراف می دهند اما می توانیم از طریق اطلاعات بانکی از وضعیت حساب های مردم مطلع شویم و اینکه گفته می شود حساب های بانکی جز حریم خصوصی افراد است درست نیست زیرا در همه دنیا برای مبازره با پولشویی از اطلاعات حساب های بانکی افراد استفاده می کنند.

وی ادامه داد: شناسایی مردم با درآمد بالا از طریق حساب های بانکی کار سختی نیست اما در مورد شناسایی ثروت نمی توانیم کاری انجام دهیم زیرا نظارت ثبت اسناد ما با مشکلاتی روبه رو است که نمی توانیم به درستی اطلاعات مردم را شناسایی کنیم. مسکن مهر با توجه به اینکه با اسیب های فنی و عمرانی روبه رو بود ولی در عمل توانست به لحاظ اقتصادی گردش مالی خوبی را ایجاد کند. همچنین قبل از سال ۹۱ یکی از دلایلی که از رشد منفی اقتصاد جلوگیری کرد مسکن مهر بود.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه می توانیم از ظرفیت مسکن مهر استفاده بهتری داشته باشیم به نوعی که ضعف های آن را برطرف کنیم، گفت: در پایان تأکید می کنم که رسیدن به اقتصاد مقاومتی در کوتاه مدت میسر نیست و چند سال زمان لازم است تا بتوانیم زیر ساخت ها را فراهم کنیم.

وی در پایان گفت: نکته اصلی این است که باید بین شعار و کلام و واقعیت ارتباط برقرار کنیم، زیرا مشکل ما همخوانی نداشتن کلام و شعار ما با واقعیت است به نوعی که در مسئله تحریم ها این مشکل رخ داد و ما همیشه از عدم وابستگی حرف می زدیم ولی با تشدید تحریم ها، کشور تحت فشار قرار گرفت بنابراین باید به گونه ای برنامه ریزی کنیم که در بلند مدت ساختار اقتصاد را مقاوم کنیم.

انتهای پیام /

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار