تسنیم گزارش می دهد /
چهارشنبه آخر سال و باید و نبایدهای این سنت باستانی
خبرگزاری تسنیم: از قاشقزنی بنویسم یا صدای وحشتناک ترقهها که بیشتر است… از سنت پریدن از روی چند کپه آتش بگویم یا بوی لاستیک ها و آشغال هایی که می سوزند؟

به گزارشخبرگزاری تسنیمازشهرکرد، می خواهم از هلهله شادی پیر و جوان بگویم که " زردی من از تو، سرخی تو از من " میخواندند… از آنهایی که آجیل مشکلگشا پخش میکردند… و دخترهایی که برای شنیدن یک حرف دلگرم کننده فالگوش ایستاده بودند…
وقتی کتاب های تاریخی را ورق می زنی در سطر سطر آن می توانی فرهنگ کهن و غنی ساکنان فلات ایران را با تمام وجود حس کنی.
احساسی که ما را به تکاپو وا می دارد تا بیشتر فکر کنیم و بیشتر بدانیم و ببینیم، جز داشته هایی مکتوب در پیکره فرهنگ و تمدن باستان، اکنون بعد از گذشت چندین سده در شریان حیات صنعتی در کالبد افسون شده امروزی چه در دست داریم.
ساکنان ایران زمین مردمانی شاد و پرنعمت بودند، تقویمی داشتند که در آن هر سال دوازده ماه و هر ماه سی روز تمام داشت.
سی روز ماه هر یک نامی داشت که به آن نام خوانده می شد، هرمزد روز، و همن روز، اردوهشت روز، شهرور روز، خرداد روز، سروش روز، مهر روز، زامیاد روز و…
هر دوازده ماه هم نامی داشت که در نام های سی گانه روزها تکرار می شد.
آریایی های ساکن در فلات ایران، هرگاه که نام روز و ماه یکی می شد آن روز را جشن می گرفتند.
در این دوره آریایی ها هند و ایرانی بنابر آیین اوستایی برای روشنی و آتش، نور و خورشید احترام و تقدس زیادی قائل بودند.
آن ها نور را مظهر زندگی و رویش، پاکی و تجلی وجودی خداوند می دانستند.
پرستشگاههای آریاییهای کهن و قبله ایرانیان باستان رو به سوی نور و روشنایی داشت.
نمازگزاران در عبادتگاهها رو به سوی آتش فروزان میایستادند و در خارج از عبادتگاه رو به سوی خورشید دستها را به سوی معبود یگانه دراز میکردند.
امروزه از میان تمام جشن های آتش مثل، «آذرگان» در نهم آذر ماه و «شهریورگان» یا «آذرجشن» تنها «جشن سوری» معروف به «چهارشنبه سوری» و نیز «جشن سده» برایمان به یادگار مانده است.
در واقع درحلول بهار، مجموعه آیینهای نوروزی از «جشن سوری» آغاز میشود و با آیین سیزده به در به سرانجام خود می رسد.
چهارشنبه سوری یکی از جشن های سنتی ایرانیان است
در سال های نه چندان دور مردم این مراسم را بدون مشکل با ابراز شادی برگزار می کردند، اما متأسفانه در چند سال اخیر مراسم چهارشنبه سوری به انحراف کشیده شده است و به یکی از ناآرامترین شب ها و عامل برهم زننده نظم و امنیت تبدیل شده است.
جشن سوری یادآور گوشهای از تاریخ کهن این آب و خاک است
در این جشن مردم خواهان آن هستند که آتش تمام رنگ پریدگی و زردی، بیماری و مشکلاتشان را بگیرد و به جای آن سرخی و گرمی و نیرو به آنها بدهد.
چهارشنبه سوری جشنی نیست که وابسته به دین یا قومیت افراد باشد و در میان بیشتر ایرانیان رواج دارد.
حرمت آتش، روشن نگه داشتن آن، سوگند خوردن و احترام آن در فرهنگ بختیاری بسیار بالا است.
بر همین اساس بختیاریها معتقدند نباید آتش را خاموش کرد، از روی آتشدان روشن یا خاموش نباید گذر کرد و خانه را به اجاق آن می شناسند.
مردم این استان چون سایر ایرانیان و فارسی زبانان آخرین چهارشنبه سال را با برافروختن آتش پاس داشته و به صورت گروهی آیینی را اجرا می کنند.
سور در پایان چهارشنبه از " سور " در بختیاری به معنای سرخ و آتش برافروخته سرخ رنگ بوده و نمونه شادی، سرزندگی و حرارت عشق و امید است.
در این آیین افراد پس از روشن کردن آتش در دل نیت کرده و دعا می خوانند، در دعاهای خود سلامتی، شادمانی، رزق و روزی را از خداوند درخواست میکنند و آنگاه افراد از بزرگ تا کوچک سه بار از روی آتش پریده و این اشعار آهنگین را زمزمه میکنند:
زردی مو زتو، سهری تو زمو، دیر کن ز مو هرچه غمو درده
(زردی من از تو، سرخی تو از من، هر چه غم و درد است را از من دور کن)
اگر نوزادی در خانواده باشد بزرگترها او را بغل کرده و از روی آتش میپرند تا وی نیز نصیبی از این دعاها برگیرد.
گاهی آتش برافروخته به سه، پنج و تا هفت قسمت تقسیم میشود که برخی آن را به سه رکن اندیشه، گفتار و رفتار نیکیا پنج تن آل عبا در فرهنگ شیعه و یا هفت امشا پسند در آیین زرتشتی منسوب میکنند.
افسوس که امروزه فرهنگ زیبا جشن سور ما ایرانیان به بدعتی توجیه نشدنی تبدیل شده است.
بدعتی که نتیجه آن از بین رفتن جوانی و زیبایی و حتی حق حیات انسان هاست.
در زمانه ما آتش را به معنای نور و هدایت پاس نمی داریم، ما دشمنان این عنصر طبیعت هستیم با او میجنگیم و سر بسرش میگذاریم در حالی که همچنان با یک زبانه تیزش میتواند ما را در نوردد.
مراسم جشن سوری ما در عصر تکنولوژی با جهالتی وصف نشدنی همراه است که مناظری دهشتناک و وقایعی خطرناک و صحنههایی دردناک را در پی دارد به طوری که میتوان گفت ما برای خود چهارشنبه سوری، صوری را رقم زدهایم.
بله در آن ایام اگر کاری مشابه با حرکات مفتضحانه امروزه ما صورت میگرفت، پریدن از روی آتش بود.
آتشی که با گٌر گرفتن خس و خاشاک به مدت کوتاهی افروخته می شد و زردی چهره شرکتکنندگان در جشن را گرفته و سرخی و زیبایی خود را به آنها هدیه میداد.
آتشی که نه صدای مهیبی داشت و نه افروختگی اژدها مسلکی که همه چیز از سلامتی و آسایش و امنیت را ببلعد.
آن زمان صدای اسپند در آتش و بوی عود فضای جشن را آهنگین و معطر میکرد و امروزه صدای ترقه و بمبهای صوتی و آتشزا با بوی باروت فضای خیابان ها را آلوده میکند.
دل دل میکنم که برای افرادی که اینگونه پایکوبی میکنند بنویسم، مگر مرگ آداب و رسوم هم پایکوبی دارد.
به گزارش تسنیم، مراسم چهارشنبه سوری در چهارشنبه آخر امسال همزمان با غروب آفتاب در مکان تفریحگاه سیاسرد بروجن برگزار میشود.
انتهای پیام / ب