این روز ها شعر سهراب را زیاد بخوانید!
من همه را به رعایت منابع مالی کشور توصیه می کنم… اسراف در ثروت عمومی و موجودیهای این کشور و منابع طبیعی و نیز در آن چه که با زحمت زیاد به دست می آید و اسراف در نان و آب و انرژی و نیروی انسانی، همه اینها بد است(مقام معظم رهبری)
امید نیوز- گاهی صحبت های طول و دراز را می توان در یک جمله، شعر، حکایت و یا هر چیز دیگری که بتواند تاثیر گذار باشد بیان کرد. باید گفت هر چند، این روز ها مسئولین در خصوص مصرف آب و صرفه جویی این مایه حیات سخن گفته اند اما برخی ها هنوز آب را مایه حیاط فرض می کنند و این نعمتی که اگر یک روز و شاید یک ساعت در منزل های ما نباشد زندگی را امکان ناپذیر می کند آن وقت است که متوجه می شویم آب مایه حیات است و نه مایه حیاط.
و اما توصیه این است که قبل از جیره بندی آب خودمان قدر این نعمت را فراوان بدانیم و شعر سهراب را هم فراوان تکرار کنیم
آب را گل نکنیم:
در فرودست انگار، کفتری میخورد آب.
یا که در بیشه دور، سیرهای پر میشوید.
یا در آبادی، کوزهای پر میگردد.
آب را گل نکنیم:
شاید این آب روان، میرود پای سپیداری، تا فرو شوید اندوه دلی.
دست درویشی شاید، نان خشکیده فرو برده در آب.
زن زیبایی آمد لب رود،
آب را گل نکنیم:
روی زیبا دو برابر شده است.
چه گوارا این آب!
چه زلال این رود!
مردم بالادست، چه صفایی دارند!
چشمههاشان جوشان، گاوهاشان شیرافشان باد!
من ندیدم دهشان،
بیگمان پای چپرهاشان جا پای خداست.
ماهتاب آنجا، میکند روشن پهنای کلام.
بیگمان در ده بالادست، چینهها کوتاه است.
مردمش میدانند، که شقاق چه گلی است.
بیگمان آنجا آبی، آبی است.
غنچهای میشکفد، اهل ده باخبرند.
چه دهی باید باشد!
کوچه باغش پر موسیقی باد!
مردمان سر رود، آب را میفهمند.
گل نکردندش، ما نیز
آب را گل نکنیم
به گزارش خبرنگارامید، وزیر نیرو سرانه آب تجدید شونده هر ایرانی از حدود ۴ هزار متر مکعب در نیمه دوم دهه پنجاه، اکنون به کمتر از ۱۶۰۰ مترمکعب رسیده است و یکی از علائم بحران آبی کشور خشک شدن دریاچه ها است که مردم بخوبی آن را لمس می کنند. دریاچه های بختگان، گاوخونی، ارومیه و هامون خشک شد و ما اینها را با چشمان خودمان میبینیم.
باید گفت، ایران ۸ سال است که وارد دوران طولانی خشکسالی شده و به گفته کارشناسان این دوره حتی شاید ۳۰ سال طول بکشد. بر اساس آمار وزارت نیرو، منابع آبی در ۲۴ استان خوب نیست و فقط ۷ استان وضعیت معمولی دارند. عمده سدهای بزرگ کمتر از ۳۰ درصد حجم مخزن آب ذخیره دارند و مساحت ۵۸ درصد کل تالابها از بین رفته و بستر آنها به خاک و نمک تبدیل شده است. ۶۵۰۰ روستا فاقد آب شرب هستند که اکنون تامین آب برای ساکنان آنجا از طریق تانکر است.
با وجود این آمار اما مصرف آب در کشور ما ۲ برابر متوسط جهانی است. در دنیا مصرف روزانه یک شهروند ۱۰۰ لیتر و در ایران ۱۹۰ لیتر است چیزی حدود دو برابر مصرف جهانی. این در حالی است که متوسط بارش در جهان ۷۵۰ میلیمتر و در ایران ۲۵۰ میلیمتر است یعنی حدود یک سوم متوسط جهان در ایران بارش داریم اما دو برابر جهان آب مصرف میکنیم.
بی آبی امسال شهر تهران موضوعی جدی است
قالیباف، شهردار تهران هم این روز ها در خصوص مصرف بالای انرژی در کشور اظهار نظر کرد و گفته است: بنده فکر نمی کنم هیچ کشوری به اندازه کشور ما در حوزه انرژی مصرف داشته باشد. به گفته وی بخشی از اجرای الگوی اقتصاد مقاومتی منوط به اصلاح الگوی مصرف است.
قالیباف تاکید کرده: ما معتقدیم باید درست مصرف کنیم، بی آبی امسال شهر تهران موضوعی جدی است و به طور حتم ما می توانیم با ۲۰ درصد صرفه جویی در مصرف آب از قطعی آن و حفر چاههای بی رویه جلوگیری کنیم.
وی با اظهار امیدواری گفت: با فرهنگ سازی بتوان در مصرف منابع طبیعی صرفه جویی کرد و شهرداری تهران نیز در این خصوص خود را مسوول می داند.
ذخیره آبهای زیرزمینی و کاهش مصرف ۲ راهکار اصلی است که برای مقابله با کم آبی مطرح می شود. اما در سالهای گذشته به دلیل مصرف بالا حتی ذخیره آبهای زیرزمینی نیز از بین رفته است. کارشناسان هشدار می دهند باید مصرف آبهای زیر زمینی را به عنوان اقدامی اضطراری و امنیتی متوقف کنیم و سفره های آب زیرزمینی را برای سالهای آتی که خطر کم آبی بیشتر می شود نگه داریم.
بازنگری در طرحهای سدسازی
اگرچه طرحهای سدسازی پیامدهای شگرفی بر محیط زیست دارند و برای ذخیره آب و توسعه زیرساختها، سدسازی همواره مورد توجه بوده است اما به دلیل کاهش بارندگی در سالهای گذشته و خشکسالی، ساخت بسیاری از سدها در کشور اکنون توجیه اقتصادی و زیست محیطی ندارد. به همین دلیل معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا از توقف برخی طرحهای سدسازی خبر داده است. به گفته رحیم میدانی، معاون وزیر نیرو در حال حاضر در شرایطی قرار داریم که وضعیت منابع آبی کشور، روان ابها، میزان بارشها و حتی میزان تبخیرها نیز نسبت به دهه های گذشته تغییرات عمده ای داشته است و به دلیل وضعیت آب در کشور، مدیریت یکپارچه و صحیح در این بخش ضروری است و در این راستا اجرای طرحها بر اساس نیاز کشور خواهد بود.
میدانی، می گوید هنوز برای اینکه بگوییم ساخت چند سد در کشور متوقف خواهد شد و در چند طرح تغییر حجم داده خواهد شد زود است، اما مطالعات و بررسیهای بازنگری در طرحهای سدسازی و ساخت شبکه که در سال گذشته در معاونت آب و آبفای وزارت نیرو و در سطح کشور آغاز شده بود، همچنان ادامه دارد.
این گزارش حاکیست، رئیس بازرگانی معاونت نظارت راهبردی رئیس جمهوری از تشکیل کارگروه برای شهرهای دارای تنش آبی و اختصاص بودجه خبر داده و گفته است: هزار میلیارد تومان برای اصلاح آبیاری و کشت کشاورزی اختصاص خواهد یافت.
محمود ملکوتیخواه با اشاره به مشکلات کمآبی در کشور می گوید: در حال حاضر طبق بودجه ۹۳، ردیف اعتباری برای شهرهای دارای تنش آبی که از لحاظ آب و هوایی شرایط خاصی دارند و با کمآبی روبهرو هستند وجود دارد که درصدد تقویت این ردیف اعتباری هستیم، همچنین تمهیداتی برای این شهرها از اول سال جاری با همکاری وزارت نیرو در نظر گرفته شده است.
رئیس اداره بودجه امور تولید و بازرگانی معاونت نظارت راهبردی رئیس جمهوری با بیان اینکه قانونگذار در بودجه به دولت اجازه داده است تا در شرایط خاص و برای حوادثغیرمترقبه حتی ردیفهای اعتباری را به منظور بحران کمآبی و مباحثپیرامون آن جابهجا کند، تصریح کرد: اکنون طرحی در معاونت برنامهریزی با همکاری وزارت نیرو در حال بررسی است که شهرهایی که با تنش آبی مواجه هستند و یا احتمال دارد با این مشکل مواجه شوند برای آنها این ردیف اعتباری در نظر گرفته شود.
ملکوتیخواه با تأکید براینکه شیوه اصلاح الگوی مصرف باید در زمینه آب تغییر کند، عنوان کرد: نقطه مقابل مدیریت عرضه، مصرف است و در این بخش اصلاح قیمت آب منطقهای میتواند کارساز باشد.
وی با اشاره به اینکه ۹۳ درصد آب استحصالی صرف موارد کشاورزی میشود، تصریح کرد: همچنین ۵ درصد این آب در امور شهری و ۲ درصد آن به صنعت اختصاص مییابد.
به گفته این مقام مسئول بحثاصلاح تعرفه و تغییر روش آبیاری از غرقابی به صنعتی و تغییر الگوهای کشت از دیگر مواردی است که میتواند منجر به کاهش مصرف آب در بخشهای کشاورزی شود. همچنین استفاده از کنتورهای هوشمند برای چاههای کشاورزی در دستور کار بوده که باید روند استفاده از آنها تسهیل شود و در این زمینه دستگاههای متولی و اطلاعرسان باید بر جنبههای مثبت این موضوع تأکید و تبلیغ کنند.
وی گفت: مجلس در بودجه سال ۹۳ هزار میلیارد تومان برای شیوه آبیاری نوین با رعایت الگوی کشت اختصاص داده شده است وشیوه تخصیص هزار میلیارد تومان بخش کشاورزی نسبت به وصول درآمدهای دولت مشخص خواهد شد.
به گفته ملکوتی خواه، همچنین طبق قانون پیشنهاد شده «شبکه تلویزیونی کشاورزی» توسط صداوسیما ایجاد شود تا بتوان الگوسازی مصرف، آموزش و ترویج شیوههای نوین کشاورزی را در قالب این شبکه محقق کرد و نیز نسبت به نگهداری و مدیریت امکانات کشاورزی اقدام کرد.
رئیس بازرگانی معاونت نظارت راهبردی رئیس جمهوری افزود: در این باره مسئولان صداوسیما کارهای خوبی انجام داده و طبق قانون ۱۵ میلیارد تومان برای ایجاد این شبکه تلویزیونی توسط مجلس تصویب شده اما قطعاً هزینههای راهاندازی آن بیشتر از این میزان بوده و در حال حاضر با همکاری وزارت جهاد کشاورزی در تلاش برای تأسیس این شبکه هستیم.
اما تعدادی از روش های صرفه جویی در مصرف آب
▪ از کلیه قوانین و محدودیتهای حفاظت آب که ممکن است در محل زندگی شما اعمال شود، آگاه شوید و از آن تبعیت کنید.
▪ از آب حفاظت کنید، چون زندگی ما به آن وابسته است. هیچگاه به دلیل اینکه فرد دیگری مسوول پرداخت آب بها است، آب را هدر ندهید.
▪ موقع مسواک زدن شیر آب تصفیه شده را باز نگذارید.
▪ هنگام استحمام در فاصله بین شستن بدن و سرشویی، لزومی ندارد که شیرآب به طور پیوسته باز باشد.
▪ برای آب دادن به درختان، درختچه ها، بوته ها و گلها، از روش آبیاری قطره ای استفاده کنید.
▪ برای دوش گرفتن در حمام، زمان بگیرید و آن را به کمتر از ۵ دقیقه برسانید، با این روش ماهیانه حدود ۴۰۰۰ لیتر آب صرفه جویی خواهد شد.
▪ بهتر است برای شستن سبزی ها ابتدا آنها را در ظرفی بخیسانید و سپس آب بکشید.
▪ از جریان آب به منظور آب شدن یخ گوشت یا دیگر مواد غذایی منجمد استفاده نکنید.
▪ فرزندان خود را در مورد نیاز به حفاظت از آب آگاه کنید. از خرید اسباب بازی ها و سرگرمی هایی که به یک جریان ثابت آب نیازدارند، خودداری نمایید.
▪ هنگام استفاده از دستشویی شیر آب را به طور مداوم باز نگذارید چون جریان دائم آب موجب هدر روی آن می شود.
▪ اگر دوش حمام شما در طی کمتر از ۲۰ ثانیه یک ظرف چهار لیتری را بتواند پر از آب کند در آن صورت حتما آن را با یک سر دوش کاهنده مصرف تعویض کنید.
▪ برای نظافت حیاط به جای مصرف آب بهتر است از جارو استفاده شود.
▪ در باغچه خانه، درختان، بوته ها و چمن های بومی و مقاوم به خشکی که به آب کمتری نیازدارند و تحمل ماه های گرم تابستان را دارند، بکارید.
▪ تمام شیلنگ ها، اتصالات و شیرها را به طور مرتب کنترل کنید تا از نشتی آب جلوگیری شود.
▪ ضروری است برای اطمینان از سلامت لوله ها و شیرهای آب؛ آنها مرتبا کنترل شوند.
▪ درمواقع جایگزینی یا افزودن گل و گیاه در باغچه خانه، گیاهی را انتخاب کنید که آب کمتری مصرف کند. به این طریق سالانه ۲۲۰۰ لیتر آب برای هر گیاه قابل صرفه جویی خواهد بود.
▪ ازنصب سیستم های آب تزئینی(مثل فواره ها) اجتناب کنید. مگر اینکه آب در سیستم بازیافت شود. همچنین سیستم را درجایی نصب کنید که تلفات کمی در اثر تبخیر و باد داشته باشیم.
▪ لوله های آب منزل خود را عایق بندی کنید. عایق کاری لوله های آب گرم، روشی است که هدررفتن آب را قبل از خروج آب گرم کاهش می دهد.
▪ لوله های آب گرم را عایق بندی کنید تا برای رسیدن آب گرم به شیرآب، لازم نباشد آن را بی جهت بازبگذارید.
▪ هرگز آبی را که می توان به مصارفی نظیر آبیاری و یا شست وشو رسانید، فاضلاب حساب نکنید.
▪ ماشین های لباس شویی معمولا مقدار زیادی آب مصرف می کنند. بنابراین اگر از تعداد دفعات کاربرد ماشین لباسشویی بکاهید، عملا در مصرف آب صرفه جویی کرده اید.
▪ یک بطری پر از آب یا یک کیسه نائلونی پراز شن و کاملا در بسته را در مخزن توالت فرنگی و یا فلاش تانک قرار دهید تا مصرف آب را در هربارکشیدن سیفون کاهش دهید.
▪ آب خنک مورد مصرف خود را همواره دریخچال نگهدارید تا مجبور نباشید شیر آب را برای مدتی بازبگذارید تا آب خنک شود.
▪ برای نوشیدن آب به جای آنکه شیر آب را مدت زیادی باز بگذارید، بهتراست ابتدا چند قطعه یخ در لیوان قرار دهید و سپس شیر آب را بازکنید.
امید که این مایه حیات هیچ گاه از بشریت گرفته نشود.
ارسال نظر