تسنیم گزارش می دهد
بازار سرمایه چشم انتظار روزهای پر رونق گذشته
خبرگزاری تسنیم: در حالی که ابهامات گوناگون از جمله تعیین نرخ سود بانکی و نیز مباحثمربوط به هدفمندی یارانه ها در بورس از میان رفته است، اما بازار سرمایه همچنان نتوانسته به روزهای رونق خود بازگردد.
به گزارش خبرنگار اقتصادیخبرگزاری تسنیم؛ در جریان معاملات اولین روز هفته شاخص بورس ۲۲۵ واحد افت کرد و روند کاهشی دماسنج بازار سهام با نزول ۳۹۶ واحدی برای دومین روز متوالی در روز یکشنبه هم ادامه پیدا کرد تا در روز دوشنبه نوار حرکت شاخص بورس مثبت شود و نماگر بازار ۱۹۴ واحد رشد را به خود ببینید.
اما در پایان معاملات این روز دستور بررسی فوری معاملات شرکت توسعه خدمات بندری سینا بدلیل مشکول بودن دادوستدها در این نماد توسط مدیر نظارت بر بورس های سازمان بورس و اوراق بهادار صادر شد که در نتیجه این بررسی ها، معاملات رو دوشنبه " حسینا " باطل نشد.
ماجرا نیز از این قرار بود که در ساعت ۱۱.۵۶ روز پانزدهم اردیبهشت گزارشی از شرکت توسعه خدمات دریایی بندری سینا بر روی سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران منتشر شد که این گزارش یک روز قبل تر به سازمان بورس ارسال شده بود. انتقاد شاکیان هم این بود که جدای از انتشار با تاخیر این گزارش بر روی کدال، حجم زیادی از سهام " حسینا " پیش از انتشار گزارش به فروش رسید و سهامدارانی که از وضعیت موجود بی اطلاع بودند اقدام به خرید در سقف قیمتی بازار کردند و متضرر شدند. همچنین بررسی سابقه معاملات این شرکت نشان می دهد حجم معاملات در اکثر روزهای معاملاتی کمتر از ۵۰۰ هزار سهم بود که
دقیقا یک روز پیش از انتشار گزارش، حجم بالایی از سفارشات فروش روانه بازار شد و این اتفاق این شائبه را ایجاد کرده است که افراد مطلع از متن نامه با این اقدام به سودهای کلانی رسیده اند.
در پاسخ این انتقادات نیز رئیس اداره نظارت بر ناشران فرابورس با تأکید بر اینکه اطلاعات منتشرشده در روز دوشنبه در خصوص شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری حسینا دارای اهمیت خاصی نبود گفت: این اطلاعات پیش از این نیز منتشر شده بود.
اما بازار سرمایه معاملات روز سه شنبه خود را با انتشار خبر محدودیت سقف خرید اوراق تسهیلات مسکن آغاز و شرکت فرابورس ایران اعلام کرد محدودیت سقف خرید به میزان حداکثر ۹۰ ورقه برای هر کد معاملاتی در هر جلسه معاملاتی و در کلیه نمادهای اوراق تسهیلات مسکن برای کمک به خانه دار شدن هموطنان اعمال می شود.
در جریان معاملات این روز هم شاخص بورس ۴۶ واحد افت کرد تا در روز چهارشنبه با رشد ۳۵ واحدی، تالار شیشه ای در مجموع با دادوستد ۷ میلیارد و ۸۸۳ میلیون سهم به ارزش ۱۰۶هزار و ۳۷۷ میلیارد ریال در ۳۹۲ هزار و ۸۳۵ نوبت معاملاتی طی هفته گذشته به تعطیلات برود که این افزایش چشمگیر در حجم و ارزش معاملات، بدلیل قطعی شدن معامله بلوک ۱۷ درصدی هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس در روز چهارشنبه بود.
شاخص کل نیز در هفته ای که گذشت با ۴۱۲ واحد کاهش مواجه شد و به رقم ۷۷ هزار و ۷۵۲ واحد رسید که نسبت به هفته قبل خود ۰.۵۳ درصد کاهش را نشان می دهد.
بر اساس این گزارش؛ در حالی که ابهامات گوناگون از جمله تعیین نرخ سود بانکی و نیز مباحثمربوط به هدفمندی یارانه ها در بازار سرمایه از میان رفته است، به باور کارشناسان تزریق منابع مالی به منظور توازن در بازار سرمایه که آخرین سیاست دولت و سازمان بورس در راستای جلوگیری از ریزش بازار محسوب می شود، هم نتوانسته بورس را به روزهای رونق بازگرداند.
برخی نیز معتقدند: تزریق نقدینگی از دو جهت به بورس آسیب می رساند. نخست این که اگر قیمت ها در تعادل نباشد و روند نزولی به خاطر تزریق پول متوقف شود، پس از توقف عرضه نقدینگی قیمت ها روند نزولی خود را دوباره آغاز می کنند و منابعی که مصرف شده است از این بابت ضرر می بینند. دوم این که اگر نقدینگی نتواند بازار را کنترل کند، علاوه بر این که دخالت و تزریق نقدینگی به کارکردهای بازار آسیب رسانده است، بی اعتمادی نسبت به اعلام حمایت ها را افزایش می دهد.
با این حال برخی کارشناس بازار سرمایه بر این باورند که در حال حاضر شاخص بورس به سطح مقاومتی خوبی رسیده است و نقطه آغازی را از روزهای آینده نوید می دهد؛ چرا که فاز دوم هدفمند ی اثرش را بر بازار سهام گذاشته است و کاهش نرخ سود بانکی نیز روند مثبت بازار را محکم تر می کند.
* مهدی حاجی وند
انتهای پیام /
ارسال نظر